Реклама
Реклама
Реклама

В якому віці краще брати цуценя: думка фахівців

Купуючи домашнього вихованця, не всі роздумують, в якому віці краще брати цуценя Купуючи домашнього вихованця, не всі роздумують, в якому віці краще брати цуценя. А адже це одне з головних питань. Цілком природно, що власник тварини хоче, щоб адаптація пройшла легше і швидше. Але якщо взяти зовсім маленького цуценя, якого занадто рано відлучили від матері, це призведе до виникнення багатьох проблем і труднощів.

Більшість вважає, причому помилково, що щеня цілком готовий до окремого життя, досягнувши віку 1,5 місяці, саме в цей період його відлучають від матері і переводять на самостійне годування. Разом з тим деякі господарі замислюються над тим, що сука, крім вигодовування і догляду, також займається вихованням своїх дітей.

Вік від 3 до 7 тижнів часто називають періодом активної соціалізації. В цей час починається формування собаки. Вона вчиться всьому: гавкати, кусатися, освоює ази ходьби, стрибків, бігу. Гра з мамою та іншими цуценятами допомагає йому навчитися правильній поведінці з іншими особинами, дозволяє освоїти правило ходіння в туалет в одному місці, тренувати свої інстинкти - полювати, вивчати закон ієрархії тощо.

Читайте також: Як по маленькому цуценяті визначити його породу

Якщо розглядати психологічну підготовку цуценя, то забрати його в нове місце можна не раніше, ніж йому виповниться два місяці. Саме в цей період завершується соціалізація серед собак. Також не варто забувати про стан здоров'я цуценя.

Найкращий момент для придбання тварини - це час, коли йому проведена перша комплексне щеплення від вірусних захворювань з витриманим двотижневим карантином. Купівля цуценя без щеплень вкрай небажана.

Майбутнім власникам треба добре обдумати, для кого і з якою метою береться вихованець: для себе, відвідування виставок або ж розведення породи. Якщо в плани господарів потомство не входить, то оптимальний вік для придбання - 2,5 місяця. У разі якщо ви мрієте відвідувати виставки або розводити породу, то рекомендується брати підріс вихованця у віці 4-6 місяців. У цей період можна оцінити достоїнства цуценя і приблизно визначити перспективи на майбутнє.

Поширена помилка - це думка, що максимально ранній вік собаки для звикання до сім'ї зіграє якусь роль, так як вихованець сприймає господаря як ватажка зграї і згодом стане відданим другом Поширена помилка - це думка, що максимально ранній вік собаки для звикання до сім'ї зіграє якусь роль, так як вихованець сприймає господаря як ватажка зграї і згодом стане відданим другом. Але це тільки оману, тому що, якщо ви візьмете собаку старше року і будете добре ставитися до неї, вона також виявиться надійним другом. Міцні відносини людини з собакою не виникають за один день, а формується роками.

Читайте також: Чим в 3-5 місяців годувати цуценя лабрадора

Небажано брати собаку, поки їй не виповниться півтора місяці. Відлучення від грудного вигодовування в ранньому віці потребують численне прищеплення тварини. А ослабленому організму вихованця важко буде витримати медикаментозні навантаження. Також доведеться годувати вихованця до п'яти разів на день, що створить додаткові труднощі для зайнятих власників. У такому віці щеня потребує постійної уваги. Зазвичай цим займається його мати. Вона його годує, прибирає за ним, розважає і навчає. Якщо місячного щеняти відлучити від суки, то у господаря весь час будуть займати спроби розважати вихованця і доглядати за ним.

Двомісячний щеня вже комунікабельний, він проявляє інтерес до людей і впевнено спілкується з іншими собаками.

Шлунок двомісячного вихованця здатний переварити майже будь-яку їжу. Перед сном рекомендується годувати цуценя м'ясними продуктами, вони довше перетравлюються, що дозволить малюкові спокійно спати. Щеплення в цьому віці щеня переносить легко, але іноді можуть супроводжуватися підвищенням температури.

У віці 3-4 місяців цуценя необхідно годувати не менше ніж три рази на день. У цей період реально точно визначити відповідність цуценя своїй породі. Можна визначити, якого забарвлення буде щеня, коли підросте, і оцінити якість волосяного покриву вихованця, а це дуже важливо для породистих собак. У чотири місяці щеня вже розуміє, де його місце, до того ж його легше привчити до туалету. Вигулювати цуценя в 4 місяці рекомендується після годування, не менш трьох разів на день. Нещепленої цуценя не можна виводити в масове місце вигулу собак. Після щеплення його можна вигулювати в будь-якому місці, а спілкування з побратимами піде цуценяті на користь.

З чотирьох місяців у собак відбувається формування характеру, і стає легше визначити, до якого типу належить ваш вихованець З чотирьох місяців у собак відбувається формування характеру, і стає легше визначити, до якого типу належить ваш вихованець. До п'яти місяців вихованець вже повідомляє, коли він хоче в туалет. У цьому віці, якщо є необхідність, можна переводити тварина на дворазове харчування, але бажано продовжувати годувати його три рази на день. В цьому випадку шлунок вихованця не буде розтягуватися. Дресирування потрібно починати саме в цей період, так як до п'яти місяців щеня відмінно сприймає виховний процес.

Придбати тварину допускається і в однорічному віці. Це може бути собака породи йорка, французького бульдога, пекінеса. До цього часу собака чітко знає своє місце, а вигулювати її варто тільки два рази в день. Вона готова на покору й освоєння будь-яких команд.

Читайте також: В якому віці у цуценят змінюються зуби

Купувати цуценя (особливо порід німецької вівчарки, алабая, лабрадора, хаскі) найкраще у досвідчених заводчиків, які можуть показати батьків малюка і підказати оптимальний варіант годування і виховання. При хорошому зверненні щеня, принесений в будинок, в будь-якому віці здатний стати слухняним і виконавчим.