Реклама
Реклама
Реклама

Народна думка: за що платити ріелтору?

Ріелтор - професія невдячна. В тому сенсі, що подяку за зроблену роботу зазвичай збігається з моментом розрахунку за неї ж, а саме в цей момент багато замовників відчувають гострий жаль від розставання з грошима.

Цікаво, чому це відбувається? Адже начебто відсоток обумовлений заздалегідь, клієнт приблизно, а то і точно представляє суму. Але дивна річ, комісійні ріелтора люди часто сприймають так, як якщо б офіціант разом з чайовими привласнив весь розрахунок за святкову вечерю.

Можливо, це пов'язано з тим, що зміст агентської роботи важко оцінити правильно, а тим більше надати йому точний грошовий вираз. Тобто коли ви - особисто - довели з ріелтором справу до логічного кінця, теж порядком втомилися і знервованих і платите йому 5% від суми угоди, наприклад, в 3,5 млн, то сприймаєте це як грабіж. Ви говорите собі, що 3-4 (добре - нехай 10) поїздок на оглядини і один договір не стоять 175 тис. Рублів. Ви на такі гроші, може, працюєте від 2 до 6 місяців.

З іншого боку - ріелтор вам може заперечити, що провів цю операцію теж тільки одну за два місяці, а на оглядини бігає 5 разів на дню з різними клієнтами. Але чому саме ви і ваш гаманець єдині у відповіді за підсумками цілком, допускаємо, тривалих і невпинних праць агента?

Аргумент такого плану, що в Америці, мовляв, сума агентських мало не в два рази вище і там ріелтор у відповіді тільки за підбір варіанту, не береться, тому що якщо американський ріелтор вам підсуне юридично небездоганну квартиру, він може позбутися ліцензії, а його російський побратим покарання успішно уникне.

Втім, на цей рахунок існують різні думки (докладніше читайте в статті «Чим російський ріелтор вигідно відрізняється від американського»). Але якщо ви не експерт, а звичайний громадянин, то вам, швидше за все, ні з ким порівнювати нашого, російського, ріелтора. Просто якщо ще залишилися галузі народного господарства, в яких ми попереду планети всієї, то сфера послуг в їх число не входить абсолютно точно. Часто-густо трапляється, що ріелтор показує вам варіанти вище названого вами грошового межі в надії на більші комісійні. А, приводячи вас в квартири названого вами цінового діапазону, у відповідь на висловлене незадоволення чимось заявляє: а що ви хотіли за такі гроші.

Ті ж покупці-продавці, які заради економії вирішили самі побігати по інстанціях, бачать, наприклад, у відділенні Росреестра, перед собою черзі ріелторів, які займають віконця годинами, так як у них з собою 20 пакетів документів тих клієнтів, які вирішили не економити. Словом, списочок претензій у клієнтів той ще.

Хоча буде несправедливо не відзначити, що за два з лишком десятиліття, що існує в країні ринок ріелторських послуг, він дуже і дуже цивілізувався. З'явилися агентства з репутацією, з іменами на слуху. У активної частини населення неодмінно є телефонний номерок хорошого стоматолога, знайомого юриста і розторопного ріелтора. Різних непривабливих випадків ми не торкаємося навмисно, так як ситуацій, в яких люди тих чи інших професій не вшановано Кримінального та Адміністративного кодексів, в общем-то, вистачає всюди. (Див. Про це статтю в « Комісія за операцію: що приховують посередники ? ») Просто шахрайських схем, реалізованих за допомогою ріелторів, люди бояться більше, тому що особливо« вдалі »афери для потерпілих можна порівняти за масштабом з катастрофами: відразу можна втратити все.

Отже, є послуга - значить за неї треба платити. Думки виробника і споживача послуги на цей рахунок завжди різні, але прийнятний для обох сторін варіант є майже завжди. « Журнал про нерухомість MetrInfo.Ru »Одного разу з'ясовував народна думка про необхідність агентських послуг, обгрунтованості їх оплати тощо. (Див.« Народна думка: ріелторам треба платити »). Але з тих пір спливло багато води. Що зараз думає народ про те, яка сторона повинна оплачувати комісійні, яке народне уявлення про справедливій винагороді, з'ясовував журнал в рамках чергового опитування жителів Москви.

Наші співрозмовники прекрасно інформовані про те, що учасники угоди платять своїм ріелторам комісійні: 94% проти 6% перебувають в невіданні.

Такий же рівень інформованості про те, що при оренді житла послуги ріелтора оплачує той, хто знімає. 89% проти 11%.

При цьому тільки половина опитаних вважає такий стан речей (коли «дякує» ріелтора саме орендар) справедливим. Коментують вони це розумним аргументом, що раз «людина самостійно не може знайти варіант, то повинен платити», або досить нехитрим - «так заведено». 36%, навпаки, вважають це несправедливим.

Тут на поверхні лежав висновок, що ці респонденти були в незавидному положенні орендаря, коли і ріелтору комісію в розмірі місячної оплати внесеш, і власнику квартири заплатиш за перший і останній місяць проживання і на решту копієчки підеш запасатися квасом і чорним хлібом, щоб перебитися до зарплати . Але немає, коментарі до відповідей виявили у досить великої частини опитаних ставлення до праці ріелтора як до волонтерської діяльності - «вони повинні допомагати людям безкоштовно». Багато респондентів також думають, що агенти беруть занадто дорого, а також що «вони отримують зарплату за свою основну діяльність» (що, взагалі-то, не відповідає дійсності). 14% не змогли дати відповідь на це питання.

Далі у москвичів з'ясовували розумний, на їх погляд, розмір комісійних агента при наданні повного комплексу послуг при продажу квартири, включаючи юридичне оформлення угоди. І тут з'ясувалося, що бути незадоволеними високим рівнем комісії легко, а оцінити самостійно їх прийнятний, тобто не викликає невдоволення розмір складно. Узагальнити отримані результати можна наступним чином.

П'ята частина опитаних оперує існуючими середньоринковими розмірами комісії - 3-5%. Трохи менше (16% респондентів) вважає, що комісія повинна залежати від вартості квартири, але не розкриває при цьому співвідношення. Деяка кількість учасників опитування називало фіксовані ціни, а не відсоток. Розкид склав від 50 до 300 тис., Максимальна кількість голосів при цьому набрала версія 100-150 тис. Рублів: такий розмір комісії віддали перевагу до 11% аудиторії. Трохи більше третини - 34% - не уявляє - скільки це може коштувати.

Не менший розкид думок викликало питання про вартість послуги з юридичного оформлення угоди, якщо покупцям-продавцям пощастило знайти один одного самостійно, а ріелтор займався б тільки оформленням. При цьому вагалися з відповіддю куди більшу кількість народу - 65% опитаних.

19% вважає, що ріелтору вистачить менше 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, 8% згодні підняти цю планку до 10 тисяч, а 3% - до 15 тисяч. 3% респондентів вважає, що суму винагороди треба визначати «за домовленістю», ще 2% схиляється до того, що ця сума повинна бути менше 1% від вартості квартири. Нам залишається тільки додати, що за такі гроші ріелтори працювати точно не будуть.

Як можна підсумувати результати нашого опитування? Люди звикли до існуючого стану речей, мають уявлення, як зазвичай протікає та чи інша угода на ринку ріелторських послуг і розуміють, що послуги посередника на ринку нерухомості небезкоштовно. Не всім, однак, що склалася практика здається справедливою, зокрема - в сфері оренди житла. І вже точно третину аудиторії вважає ріелторські послуги дуже дорогими і зменшила б цінник, будь на те їхня воля, в рази. Але у більшості все-таки немає чіткого розуміння, який розмір справедливих комісійних. Що, втім, і зрозуміло: чисто теоретично на такі теми міркувати важко.

дані журнал www.metrinfo.ru отримав за допомогою телефонного опитування, проведеного за репрезентативною вибіркою. Вона дозволяє відобразити думку населення як завгодно великого міста і витримати співвідношення за статтю та віком респондентів в залежності від чисельності населення в округах Москви . В опитуванні брали участь жителі міста працездатного віку.

Цікаво, чому це відбувається?
Але чому саме ви і ваш гаманець єдині у відповіді за підсумками цілком, допускаємо, тривалих і невпинних праць агента?
Як можна підсумувати результати нашого опитування?