Реклама
Реклама
Реклама

Компенсація, якщо дитина не ходить в дитячий сад в 2019 році

  1. Кому належить виплата компенсації, якщо не дають місце в дитячому саду в 2019 році
  2. Розмір компенсації, якщо дитина не ходить в дитячий сад в 2019 році
  3. Регіони, які платять допомогу, якщо дитина не ходить в дитячий сад
  4. Документи для отримання допомоги, якщо дитина не ходить в садок
  5. Влаштувати дитину в дитячий сад без черги
  6. Що робити, якщо дитину відмовляються брати в дитячий сад
  7. Як влаштувати дитину в дитячий сад без прописки в 2019 році

Соціальний фінансовий журнал ПрофіКоммент вітає вас Соціальний фінансовий журнал ПрофіКоммент вітає вас! У цій статті ми розглянемо питання отримання пільг від держави в якості компенсації, якщо дитина не ходить в дитячий сад.

У багатьох містах вже давно існує проблема браку місць в державних дитячих садах. Через це мати не може влаштуватися на роботу, і змушена самостійно виховувати малюка, а то й кількох дітей, повністю присвячуючи себе вихованню. В яких випадках призначається допомога за ненадання місця в дитячому саду в 2019 році? Де платять даний посібник? Дізнайтеся про це нижче.

Зміст статті:

Кому належить виплата компенсації, якщо не дають місце в дитячому саду в 2019 році

Багато жінок хвилюються, кому належить виплата компенсації, якщо дитина не ходить в дитячий сад. Причини, чому дитина не відвідує дитячі сад, можуть бути самими різними:

  1. Немає місця в дитячому садку (найчастіше).
  2. Дитячий садок знаходиться дуже далеко, і водити туди малюка - справжній стрес, як для дитини, так і для матері. Дана проблема актуальна для районів новобудов в різних великих містах Росії. Купуючи житло в такому районі, багато сімей стикаються з проблемою реального відсутності дитячого саду поблизу.
  3. Не дозволяє здоров'я дитини. Досить часто буває так, що здоров'я дитинки не дозволяє його влаштувати в звичайний дитячий сад. А деякі дітки просто напросто не вбудовуються в колектив дітей в дитячому садку, що доставляє батькам багато клопоту і з такими дітьми мами теж сидять вдома, самостійно займаючись їх вихованням.

Кому належить виплата компенсації за те, що дитину не беруть в дитячий сад? Сьогодні це вирішується фахівцями департаменту освіти та співробітниками соціального захисту населення в кожному регіоні окремо. У будь-якому випадку, у будь-якої сім'ї є можливість отримувати цю допомогу, якщо надати максимум паперів і дана програма є за місцем проживання сім'ї.

Однак не у всіх регіонах є такі компенсаційні виплати. У багатьох регіонах Росії їх немає зовсім. Це слід враховувати! Отримати їх в регіоні, де такої програми немає - неможливо.

Причин, що дитина не ходить в дитячий сад може бути багато, але найбільш часта з них і сама поважна - відсутність місця в дитячому саду.

На сьогоднішній день питання про виплати вирішується кожним регіоном окремо На сьогоднішній день питання про виплати вирішується кожним регіоном окремо. Нижче ви зможете подивитися таблицю міст, де платять за те, що для дитини немає місця в дитячому саду. А також дізнаєтеся суму щомісячних виплат.

Щоб отримати цю допомогу, батькам необхідно звернутися в службу зайнятості населення за своїм місцем проживання. Або це можна зробити через МФЦ . Звернувшись до цих організацій, фахівці допоможуть на місці розібратися з індивідуальною ситуацією і запропонують рішення.

На сьогоднішній день, якщо говорити про федеральному значенні даного питання, то він знаходиться в уряду на порядку денному. Поки що якоїсь однієї схеми немає. Все вирішується на місцевому рівні.

Розміри компенсації за невідвідування дитиною дитячого садка в 2019 році поки регулюються регіональними правовими актами, слідуючи яким батькам надають допомогу.

Розмір компенсації, якщо дитина не ходить в дитячий сад в 2019 році

Якщо дитина не ходить в дитячий сад, компенсація в такому випадку також визначається на місцевому рівні. Однак в цілому по Росії розмір цієї допомоги приблизно дорівнює половині регіонального прожиткового мінімуму на дитину. Прожитковий мінімум на дітей в Росії в 2019 році, в різних містах, орієнтовно дорівнює 10500 рублів. Це означає, що компенсація за невідвідування дитиною дитячого садка становить близько 5250 рублів. Десь ця сума може бути менше, десь більше. До речі, з цією статтею читають: отримати щомісячні виплати з материнського капіталу в 2019 році

Раніше уряд розглядав законопроект № 556611, який вносив поправку в закон «Про освіту» - ст. 53.2, завдяки якому батькам, діти яких не можуть відвідувати дитячий садок через брак місць у ДНЗ, повинні отримувати компенсацію в розмірі 5000 рублів. Даний законопроект був розглянутий, але відкладений.

законопроект № 556611

У 2019 розмір допомоги, якщо дитина не ходить в дитячий сад варіюється від 1000 до 6000 рублів, залежно від регіону і, відповідно, його бюджету. При нестачі коштів, компенсації за невідвідування дитиною дитячого садка може не бути.

Регіони, які платять допомогу, якщо дитина не ходить в дитячий сад

У кожному регіоні передбачені свої власні програми по компенсації, якщо в дитячому садку немає місця. Одні регіони платять від 1,5 до 3 років. А десь на дитину платитимуть, поки їй не виповниться 7 років, як наприклад в Смоленській області.

Таблиця. Розміри допомоги, якщо дитині не діли місце в садочку в 2019 році:

Регіон РосіїПосібник від 1,5 до 3 роківПосібник з 3 до 7 років

Кіров 2.500 руб. Немає Смоленська область 4.000 руб. 5.000 руб. Право на пільгу втрачається, коли дитині виповнюється 7 років Перм 5.300 руб. 4.500 руб. Платять до 6 років Ярославль 590 руб. 5.000 руб. Платять до 6 років Красноярськ 3.700 руб. Немає Томськ 4000 руб. 4.000 руб. Призначаються до 5, 5 років Липецьк відсутня 5.000 руб. Виділяються до 6 років Ямало-Ненецький АО 3.210 руб. 4.200 руб. Йдуть до 5 років Ханти-Мансійський АО 6.850 руб. 3.000 руб. Платять до 4 років Самара 1.000 руб. Немає Березники (Пермський край) 4.650 руб. 4.650 руб. Період виплат до 5 років Архангельськ 2000 руб. 2.000 руб. Сплачуються до 4 років

Увага! Дізнатися детальну інформацію про допомогу, якщо для дитини немає місця в ДНЗ (Дошкільному Освітньому Установі), можна у фахівців служби соціального захисту або у відділенні Багатофункціонального центру за місцем проживання.

Документи для отримання допомоги, якщо дитина не ходить в садок

Тут все досить просто і зібрати пакет документів не складе ніяких труднощів. Хіба що в якихось окремих випадках, співробітники соцзахисту або МФЦ можуть попросити надати додаткові документи. До типового переліку в 2019 році належать наступні документи на отримання компенсації:

  • Паспорт заявника.
  • Свідоцтво про шлюб.
  • Свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі, якщо шлюб розірвано).
  • Номер банківського рахунку (він необхідний, щоб на нього надходили гроші).
  • Свідоцтво про народження дитини (дітей).
  • Довідка з дитячого садка, в якій зазначено, що на даний момент дитина стоїть в черзі, але вільних місць немає.
  • Довідка про склад сім'ї (береться в паспортному столі або в керуючої компанії).
  • Медичний поліс матері.
  • Медичний поліс дитини (дітей).
  • Документ, що підтверджує, що мати перебуває в декретній відпустці (якщо жінка в декреті).
  • Трудова книжка (якщо мати дитини не працює).

Слід брати до уваги, що компенсаційні виплати за те, що дитину не беруть в дитячий сад через відсутність вільних місць - ініціатива окремих регіонів Росії!

Якщо в регіоні не передбачено таких посібників, то вимагати дані гроші буде марно. Єдиної програми, яка працює по всій країні, поки що не існує.

Влаштувати дитину в дитячий сад без черги

Є пільгова категорія дітей, яким надає місце в дитячому саду без черги. Багато батьків можуть навіть не підозрювати, що їм не потрібно ставати в чергу на місце в дитячому саду, адже вони мають повне влаштувати дитину без усякої чергу. Тут часто перетинається звичайне незнання людьми прав.

Співробітники дитячих садків - теж не рідкість і відмовляти в влаштуванні дитини в дитячий сад можуть з простої причини - незнання законів. Отже, які ж діти ставляться до пільгової категорії? Їх всього 5 (з повним списком пільговиків можна ознайомитися в законі «Про освіту»):

Їх всього 5 (з повним списком пільговиків можна ознайомитися в законі «Про освіту»):

  1. Діти сироти. Якщо у дитини помер єдиний батько або обидва батьки, то така дитина вважається сиротою. Якщо над ним беруть опіку родичі, або інші люди, то за така дитина має право отримати місце в дитячому саду позачергово.
  2. Діти, в родині яких один батько або обидва батьки інваліди.
  3. Діти з багатодітних сімей.
  4. Діти військовослужбовців.
  5. Діти співробітників поліції.
  6. Діти співробітників прокуратури
  7. Діти суддів.
  8. Діти працівників пожежної служби.
  9. Діти працівників, які ліквідували Чорнобильську атомну електростанцію.
  10. Діти з неблагополучних сімей.

Слід знати! Діти, які відносяться до пільгової категорії, повинні зараховуватися швидше, ніж діти з родин поза пільгового списку. Навіть якщо документи приймаються одночасно, черга дітям пільговикам відступається, а при можливості - відбувається зарахування в дитячий сад. Про це йдеться в ФЗ 273 «Про освіту в РФ».

Що робити, якщо дитину відмовляються брати в дитячий сад

Працівники Дошкільних Освітніх установ часто погано інформовані про свої права та обов'язки. Представники ДНЗ мають право відмовити тільки в тому випадку, якщо немає вільних місць. Відмовляти з яких-небудь інших причин не мають права.

Якщо відповідальна особа ДОУ відмовить у зарахуванні дитини в дитячий сад незаконно, то за це йому можуть виписати штраф в розмірі 30-50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян як фізичній особі. Якщо відмова йде від імені організації, то в такому випадку штраф може скласти від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. До речі, це може бути вам цікаво: пільги та допомоги одиноким матерям

Якщо склалася ситуація, коли приводів для відмови немає, але тим не менш, ДОУ відмовляється приймати дитину, тоді слід діяти наступним чином:

  1. Написати заяву про прийняття дитини в дитячий сад в двох примірниках на ім'я відповідально особи дитсадка, як правило це завідувачка.
  2. Це заяви залишити у секретаря або відправити поштовим відправленням - можна рекомендованим листом з повідомленням про вручення.
  3. На обох копіях повинні поставити штамп і підпис. Один примірник повертається або повертається назад поштою заявнику.
  4. Необхідно у відповідь на заяву отримати письмову відмову, чому дитину не приймають до дитячого садочка.
  5. Далі написати скаргу в департамент освіти. Детально викласти суть всієї ситуації.
  6. До скарги додати заяву на ім'я завідуючої дитсадка (або іншої відповідальної особи) і відповідь на заяву.

Якщо дії завідуючої дитсадка (або іншої відповідальної особи) будуть незаконними, то піде штраф на завідуючу і позитивне рішення по зарахуванню малюка в Дошкільна Освітнє Установа, тобто в дитячий садок.

Відповідь на скаргу заявника з Департаменту освіти дається протягом 30 робочих днів. У разі, якщо відповідь буде негативною і не влаштовує заявника, наступним етапом може стати тільки заяву в суд. Слід враховувати, що держмито при подачі позовної вимоги в суд може скласти близько 300 рублів.

Як влаштувати дитину в дитячий сад без прописки в 2019 році

Багато сімей переїжджають з місця на місце в зв'язку з різними причинами. Хтось змінює місце проживання за появою нової роботи, хтось давно планував переїзд і переїхав, але знімає житло, а в паспорті зовсім інша прописка. І тут виникає ситуація, влаштувати дитину в дитячий сад без прописки. Чи це можливо?

Так це можливо Так це можливо. Тепер тільки відсутність місць в дитячому саду може стати причиною відмови. Не потрібно мати прописку, щоб зарахувати дитину в дитячий сад. Який перелік документів необхідний:

  1. Заява на прийом дитини в дитячий сад (подається батьком або законним представником).
  2. Паспорт, що посвідчує особу одного з батьків або законного представника (оригінали).
  3. Медичний висновок про здоров'я малюка, що немає протипоказань на прийняття його в ДОУ - Дошкільний навчальний заклад.
  4. Папір, що містить відомості про реєстрацію за місцем перебування дитини, якщо немає постійної реєстрації за місцем проживання.

Слід знати, що в рік прийняття дитини в дитячі сад, маляті повинно виповнитися 3 роки на 1 вересня. Якщо на 1 вересня року зарахування йому ще немає 3 років, тоді дитину можна віддати тільки в групи короткотривалого перебування. Це розвиваючі групи для дітей, які є при дитячих садках і яслах.

Працюють в них з дітьми кілька годин в день - від 2 до 3. Мета таких груп - адаптація дитини до режиму дошкільного навчального закладу, звикання до колективу дітей і допомогу мамі в розвитку дитини.

На відміну від дитячого садка, в групах короткочасного перебування дитина проводить менше часу, так як для дітей менше 3 років 2-3 години освітніх програм більш ніж достатньо і це відображено в законодавстві.

В яких випадках призначається допомога за ненадання місця в дитячому саду в 2019 році?
Де платять даний посібник?
Кому належить виплата компенсації за те, що дитину не беруть в дитячий сад?
Отже, які ж діти ставляться до пільгової категорії?
Чи це можливо?