Реклама
Реклама
Реклама

Де брати довідку про склад сім'ї: форма 9, документи, хто видає

  1. Особливості оформлення довідки
  2. Кого вказують в довідці?
  3. Документи для оформлення
  4. Де взяти довідку про склад сім'ї: куди звертатися?
  5. порядок отримання
  6. Відділ ФМС
  7. через МФЦ

Останні зміни: Січень 2019

При оформленні різних посібників, участі в угодах, підписання юридично значимих документів часто виникає питання про те, де взяти довідку про склад сім'ї, як вона готується і куди звертатися. Основне призначення довідки, відомої як форма №9 - підтвердити кількість членів сім'ї та її склад при спілкуванні з представниками банків, комерційних організацій та державних структур.

Особливості оформлення довідки

Існує маса ситуацій, що вимагають підтвердження складу сім'ї заявника Існує маса ситуацій, що вимагають підтвердження складу сім'ї заявника. Основними приводами отримання є:

  1. Узгодження різних соціальних виплат, субсидій, оформлюваних багатодітними або незаможними громадянами (включаючи пільгове шкільне харчування, платежі ЖКГ).
  2. Подача заяв до суду з приводу призначення аліментів.
  3. Отримання вирахування з прибуткового податку на неповнолітніх дітей.
  4. Збір документів для компенсації дитячого садка .
  5. Підготовка до кредитних заставним операціях, які зачіпають об'єкт нерухомості, в якому прописані члени сім'ї.
  6. Постановка на чергу на отримання соціального житла в якості нужденних громадян.
  7. Підписання угод з купівлі-продажу нерухомості.

У стандартних ситуаціях довідка за формою 9 готується і видається безкоштовно, проте в деяких випадках може стягуватися мінімальна плата за використання бланка. Плата за оформлення може стягуватися тільки, якщо потрібна була архівна довідка, на яку встановлений термін підготовки протягом 1 тижня.

За додаткову плату архівна виписка готується в прискореному режимі - від 1 до 3 днів. Якщо громадянин проживає в приватному будинку, довідка про склад сім'ї представлена ​​у вигляді виписки з будинкової книги.

Кого вказують в довідці?

За допомогою форми №9 офіційні представники різних структур отримують інформацію про склад сім'ї заявника, в яку, згідно ЖК РФ, будуть включені:

  • власники житла;
  • подружжя власників;
  • діти і батьки;
  • батьки батьків, брати, сестри батьків і власні;
  • особи, зареєстровані на даній житлоплощі за згодою власників.

Як видно з вищевказаного списку, з точки зору законодавства, склад сім'ї включає найрізноманітніші категорії громадян і не вимагає встановлення обов'язкового спорідненості.

При визначенні членів сім'ї, буде враховано низку умов:

  1. Факт шлюбу підтверджується офіційним документом про укладення шлюбу, про що є запис в органі ЗАГС.
  2. Всі особи, зафіксовані в складі сім'ї, прописані на даній території.
  3. З числа родичів і осіб, які не мають спорідненості, увійти до складу сім'ї можна лише при абсолютному згоді на оформлення реєстрації та проживання на даній жілплолщаді.

Одночасно з цим, необхідно враховувати, що для входження до складу сім'ї повинно бути доведено, що всі зазначені в довідці особи ведуть спільне домашнє господарство і єдиний сімейний бюджет.

Документи для оформлення

Щоб отримати довідку, громадяни готують мінімальний набір паперів:

  1. Паспорт, інший документ ідентифікації особи заявника або його представника.
  2. Заява з проханням підготувати бланк. Рекомендується використовувати для заповнення зразок (при його наявності на інформаційному стенді організації).
  3. Довіреність на запит і отримання довідки, якщо до державного органу звертається не власник.
  4. Документ, який встановлює право власності на житло. Найчастіше, така потреба виникає, якщо в представленому паспорті вказана інша постійна прописка.
  5. Домова книжка, картка на житло, зберігається в паспортному столі або на руках. Наявність будинкової книги на руках дає право отримання довідки через УФМС, ТСЖ і інших організаціях.

В окремих випадках, коли готується угода з нерухомістю, може знадобитися довідка за більш тривалий термін. Дана папір називається архівної випискою і містить відомості про всі прописаних раніше на житлоплощі особах з моменту введення будинку в експлуатацію. Виписка з архіву допоможе встановити юридичну чистоту даного об'єкту власності. Так як потрібно обробка великого обсягу інформації, на підготовку може піти до 1 тижня.

Довідка, видана на вимогу власника або його представника, повинна бути читабельною, без виправлень і підчисток. При наявності істотних пошкоджень паперу, що не дозволяє правильно зрозуміти викладений в ній текст, документ визнається недійсним.

Де взяти довідку про склад сім'ї: куди звертатися?

Більшість громадян отримує довідку про склад сім'ї в своїй житлової організації, яка обслуговує будинок або територію, як правило, займається оформленням паспортний стіл, або замінює його структура на базі обслуговуючої компанії.

Складання і видача паперу виробляється на підставі отриманого від громадян заяви.

Крім паспортного столу, існує ще кілька місць, де отримують даний документ: Крім паспортного столу, існує ще кілька місць, де отримують даний документ:

  • Відділенні Міграційної Служби - органі, що відповідає за контроль, облік громадян в строго певній зоні.
  • Відділення МФЦ, розташоване за місцем проживання громадянина (слід уточнювати можливість замовлення довідки попередньо по телефону).
  • Місцевому муніципалітеті, адміністрації населеного пункту.
  • Архівному відділі за місцем знаходження нерухомості.
  • БТІ.

Остання організація надає послуги з підготовки виписки з архіву, за весь термін експлуатації даного житлового об'єкта.

Можна спростити процес отримання і скоротити час очікування, подавши онлайн заявку на прийом через держпослуги, за умови попередньої реєстрації на сайті.

порядок отримання

Підставою для складання паперу є письмове звернення громадянина з відповідною заявою. Підставою для отримання довідки служить наявність прописки з даного житлового об'єкту, або наявність права розпоряджатися цим майном.

Якщо заявник не прописаний за адресою розташування житлоплощі, документи зможуть видати тільки при наступних обставинах:

  • господар квартири, іншого виду житла, присутній поруч при отриманні;
  • є прописка за адресою розташування нерухомості;
  • за неповнолітніх форму №9 отримують їх законні представники (батьки, усиновителі і т.д.) за умови пред'явлення особистих документів разом зі свідоцтвами про народження дітей;
  • офіційні органи, через компетентних співробітників, в межах прав, встановлених відповідно до положень федерального законодавства (поліція, суд і ін.);
  • за запитом адвоката або нотаріуса.

На сайті держпослуг встановлено чітке обмеження переліку осіб, які можуть запитувати даний документ:

  • володіння власністю за інтересуемого адресою нерухомості;
  • наявність прописки на житлоплощі.

Довідка про склад сім'ї може бути отримана по виявленні такого бажання з боку заявника, не вимагаючи документального підтвердження причин, що спонукали запросити документ.

Коли хто-небудь з членів сім'ї хоче отримати документ за іншого родича, якщо прописані в різних місцях, слід звертатися до власника, на чиїй території оформлена реєстрація, або родич готує форму №9 самостійно Коли хто-небудь з членів сім'ї хоче отримати документ за іншого родича, якщо прописані в різних місцях, слід звертатися до власника, на чиїй території оформлена реєстрація, або родич готує форму №9 самостійно.

Як правило, для підготовки паперу в паспортному столі, не потрібно додаткової підготовки або повторного відвідування. Прийшовши в встановлені годинник роботи, будь-який громадянин, який має право на оформлення даного документа, пред'являє паспорт і повідомляє про свої наміри. Протягом декількох хвилин запит громадянина обробляється, після чого паспортист видає потрібну довідку за формою 9 і вносить запис про видачу в реєстраційний журнал.

Далі документ пред'являють за місцем вимоги, з огляду на терміни дії. Як правило, довідка діє протягом 1 місяця, після чого потрібне повторне переоформлення. Якщо з моменту отримання довідки та до подачі в зажадати її орган в реєстраційних даних по житлоплощі відбулися змін (вибув або зареєструвався один з членів сім'ї), довідку також переоформлюють.

Відділ ФМС

Звернення до територіальних відділень за місцем прописки для оформлення довідки про склад сім'ї - один з доступних способів для багатьох громадян РФ.

Особливості видачі документа Міграційної службою включають:

  1. Вимога повного пакета документів, що підтверджують особу заявника та його право на отримання подібної інформації.
  2. Більш тривалий період очікування - довідка готується близько 10 днів з моменту отримання запиту.
  3. Необхідність очікування в черзі, з огляду на традиційній перевантаження працівників ФМС.

Скоротити час очікування допоможе використання інтернет-ресурсу зазначеної служби.

через МФЦ

Найбільш простий і зручний спосіб - звернення в державну структуру, що функціонує за принципом «одного вікна». Процедура отримання довідки прозора і не забирає багато часу. Даний спосіб кращий, якщо заявник збирає цілий пакет документації, і подача заявки на довідку про склад сім'ї може відбуватися одночасно із запитом інших документів.

З обережністю користуються послугами МФЦ, якщо встановлений ліміт часу на збір документів, тому що за правилами, на задоволення запиту громадян може піти до 1 місяця. Якщо важлива швидкість збору паперів, краще займатися оформленням довідки безпосередньо безпосередньо в паспортному столі.

Збираючи довідки, важливо пам'ятати, що відмовити у видачі документа про склад сім'ї не має права жодна організація, якщо у заявника є подібне право і представлені всі необхідні документи. Заборгованість по квартплаті не може служити приводом відмовити.

Якщо організація наполягає на оплаті послуги, необхідно вимагати підтверджують оплату документів, тому що за законом сам процес підготовки даної довідки є абсолютно безкоштовним.

Іноді заявник не встигає забрати замовлений документ в термін до 3 днів. В такому випадку, довідка передається в архів, звідки можна забрати тільки на платній основі. Таким чином, якщо для отримання документа обраний один з альтернативних способів - через відділення ФМС або МФЦ, рекомендується дотримуватися термінів, встановлених організацією.

Є питання по даній темі? Задавайте нашого юриста через форму нижче або телефонуйте за вказаними нижче телефонами.

Кого вказують в довідці?
Де взяти довідку про склад сім'ї: куди звертатися?
Є питання по даній темі?