Реклама
Реклама
Реклама

Як часто можна брати відпустку за свій рахунок

Як часто можна брати відпустку за свій рахунок? Дане питання безпосередньо регулюється Трудовим кодексом Російської Федерації. Так відпустку без збереження заробітної плати може бути надана працівникові за його письмовою заявою. Підставою для надання відпустки бути сімейні обставини (при цьому, які саме обставини можуть бути підставою для надання відпустки законодавцем не окреслені) і інші поважні причини. При цьому тривалість відпустки визначається за згодою між працівником і роботодавцем.

Важливим є закріплення на законодавчому рівні обов'язки роботодавця надати певної категорії працівників відпустку без збереження заробітної плати. Підставою є заява працівника, в якому він вказує обставини і причини. Так роботодавець зобов'язаний надати відпустку:

- учасникам Великої Вітчизняної війни - до 35 календарних днів на рік;

- працюючим пенсіонерам по старості (за віком) - до 14 календарних днів на рік;

- батькам та дружинам (чоловікам) військовослужбовців, загиблих або померлих внаслідок поранення, контузії або каліцтва, отриманих при виконанні обов'язків військової служби, або внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням військової служби, - до 14 календарних днів на рік;

- працюючим інвалідам - ​​до 60 календарних днів на рік;

- працівникам у випадках народження дитини, реєстрації шлюбу, смерті близьких родичів - до п'яти календарних днів;

- в інших випадках, передбачених цим Кодексом, іншими федеральними законами або колективним договором.

Іншим категоріям громадян роботодавець не зобов'язаний надавати відпустку без збереження заробітної плати. Як часто можна брати відпустку за свій рахунок і яка його тривалість. На законодавчому рівні тривалість такої відпустки не закріплена, оскільки його тривалість залежить від угоди сторін. Кількість відпусток за свій рахунок, які працівник може взяти в році, не регламентується а, отже, дане питання залишається на дозвіл працівника і роботодавця.

Як часто можна брати відпустку за свій рахунок і його тривалість регулюється угодою між працівником і роботодавцем індивідуально в кожному конкретному випадку.

Якщо Вам потрібна професійна допомога юриста по трудових спорах

телефонуйте 766-40-93 і ми Вам допоможемо.

·   ···· Матеріали у розділі Трудові відносини · ···· Матеріали у розділі "Трудові відносини"

Як часто можна брати відпустку за свій рахунок?