Реклама
Реклама
Реклама

Місто Курськ: клімат, екологія, райони, економіка, кримінал і пам'ятки

  1. Загальні відомості та історія Курська Місто Курськ невеликий за розмірами, але досить знаменитий....
  2. населення Курська
  3. Райони та нерухомість Курська
  4. інфраструктура міста
  5. Підприємства та робота в Курську
  6. Кримінальна обстановка
  7. пам'ятки Курська

Загальні відомості та історія Курська

Місто Курськ невеликий за розмірами, але досить знаменитий. Назва «Курськ», звичайно, не гримить відлунням подій міжнародного значення, але, тим не менш, знаходиться на слуху у кожного, хто по-справжньому знає і любить історію Росії, її національні традиції і багатства. І при згадці імені міста в першу чергу обов'язково згадуються битва на Курській Дузі, Курська Корінна ікона, курські солов'ї, курская антонівка, курський святий Серафим Саровський. І це далеко не все, чим багатий чудовий старовинний Курськ.

Сама назва міста ймовірно може викликати початкову асоціацію з курми, але це абсолютно не обгрунтовано, оскільки ці домашні птахи ніякого відношення до Курська не мають. Тут швидше замішана інша птиця - куріпка. Колись давно вони в достаток водилися в околицях Курської області і навіть потрапили на герб міста, та так там і залишилися. Але за версією вчених-мовознавців своє ім'я місто отримало свою назву від річки Кур, на березі якої він і був утворений, а та, в свою чергу, отримала прізвисько від слова «Кур'я», тобто «вузька протока річки». Втім, є і ще кілька альтернативних теорій на цей рахунок, наприклад, оскільки слово «курей» зі Давньонорвезька позначає «поселення», а так як Курськ виник на місці фактичного переходу з «варяг у греки» - можна припустити, що засновниками поселення були варяги або вікінги.

Але як би там не було, точно ясно одне: Курськ - місто древнє. І це дійсно так, адже в 2011 році місто відсвяткувало своє 980-річчя. А перша згадка про нього зустрічається ще в знаменитому літературному творі «Слово о полку Ігоревім» - це відомі рядки «А мої-то куряни славні воїни», а також в іншому стародавньому письмовому джерелі - «Житіє Феодосія Печерського», де про курських воїнів йдеться як про умілих ратників. І історичні факти це цілком підтверджують, адже з ким тільки не доводилося битися курянам: з полчищами хана Батия в 13 столітті, з литовськими загарбниками в 16, а пізніше - з німецько-фашистськими загарбниками. Військові подвиги місцевих жителів увічнені в численних пам'ятниках, монументах, а честь подій війни 1812 року навіть був споруджений Знаменський собор - головна церква міста.

Знаменський собор

Але не тільки бойовими діями рясніє історія Курського краю, в ній знайшли місце і радісні події: перша Корінна ярмарок в 1886 році, стала нині щорічної, поява друкарні і театру в 18 столітті, закладка перших заводів і залізниць в 19, підстава Краєзнавчого музею, кінотеатрів та університетів в 20. Розповідати про становленні розвитку Курська можна нескінченно, але головним є все ж те, що сьогодні наше місто цілком сучасний і не поступається якістю життя іншим, навіть більш великих населених пункту, а крім того, це краси е, зелене, наповнене визначними пам'ятками і чудовою архітектурою місце, де кожен гість буде почувати себе дорогим і бажаним.

Взагалі ж, географічне розташування міста виключно вдало: розташовується він в місці протікання відразу трьох річок - Тускарі, Сейму і Кура, на широті 51o46 'і довготі 36o10', у відносно невеликій відстані від столиці нашої країни Москви - 536 км на південь, і живе теж за московським часом. Площа міста в 190,75 квадратних кілометра уміщає майже 431 тисяча осіб, тобто щільність населення в місті приблизно 2 тис. Чол / кв. км. І він продовжує рости і хорошеть з кожним днем.

Сьогодні древній Курськ цілком сучасне промислове місто, який сміливо дивиться в майбутнє, але не забуває і своїх коренів і традицій.

Екологія та клімат Курська

Кліматичні умови в Курську середні за всіма показниками, оскільки він розташовується в помірно-континентальній кліматичній зоні. На практиці це означає, що в місті не буває сильних перепадів температур або несподіваних стихійних лих у вигляді ураганів або повеней. Погода завжди цілком прогнозована і здебільшого передбачувана. Взимку середня температура коливається від -7 до -12-15 градусів, влітку - від +22 до +25, міжсезоння, як правило, тепле, позначається південне розташування області.

Але бувають надзвичайні погодні явища, як, наприклад, кілька років тому, коли в Курську і області вирував справжній шторм, який зруйнував кілька будинків, обірвав електричні дроти і повалив безліч старих дерев в центрі міста. Тоді-то комунальними властями і було прийнято нарешті рішення про термінове масовому спилювання старих тополь, які представляли потенційну загрозу для городян. Зараз цей процес в основному вже завершено, і замість старих дерев активно розростаються на їх місцях молоді зелені насадження.

Сильні морози для Курська теж не характерні, хоча за даними статистики останні кілька років середньомісячна температура січня-лютого була на кілька градусів нижче, ніж зазвичай. Але навіть в найсуворіші зими куряне ніколи не мерзнуть, оскільки підприємства ЖКГ справно і в належній мірі забезпечують теплом як багатоквартирні будинки, так і приватний сектор. Аварії і збої трапляються тільки в аварійному і ветхому житло, але це вже скоріше виняток, ніж норма.

А ось влітку буває досить жарко, іноді температура в липні може досягати 30-32 градусів вище нуля, і тоді велика частина курян рятується від спеки на численних упорядкованих міських пляжах.

Пляж на озері Єрмошкіна

Що стосується екологічної обстановки в Курську, то місто в цьому відношенні, звичайно, далеко не ідеальний. Втім, нічого дивного в цьому якраз немає, враховуючи яка велика кількість промислових підприємств розташувалося на його території. Але, разом з тим, і плачевною екологію в межах міста назвати не можна: на вулицях багато зелених насаджень, дихається навіть на центральних проспектах без особливих зусиль, в повітрі немає постійного смогу від вихлопних газів, характерного для великих міст з інтенсивними транспортними потоками.

Офіційні дані ДУ «Курський Центру з гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища з регіональними функціями» даний факт тільки підтверджують - рівень забруднення навколишнього середовища в Курську ніколи не був високим, а здебільшого перебував у межах норми.

Важливим тут є та обставина, що місто постійно і дуже активно озеленюється, причому як силами працівників муніципальної організації «Курскзеленстрой», так і руками пересічних громадян, що облагороджують власні двори і ділянки. Є в місті й зелені муніципальні парки, наприклад, парк ім. Першого травня, розташований поряд з центральною площею міста - Червоної, або парк Бородіно з вічним вогнем і парк ДК КЗТЗ.

Крім того, слід зазначити і наявність в межах міста більше 20 лісових урочищ загальною площею 3077 га, куди можна без проблем дістатися міським транспортом, і які є улюбленими місцями відпочинку курян у вихідні та святкові погожі дні.

населення Курська

Жителів міста називають куряне (курянін, курянка). Кому-то це слово може здатися трохи смішним, але городяни їм по праву пишаються. І таких проживає тут майже 431 тисяча за відомостями Росстату на 2014 рік. А за даними комітету статистики по Курська і області населення міста має стабільний приріст, приблизно в 11 чоловік на кожну 1000 жителів, і в це зовсім не важко повірити, дивлячись на велику кількість молодих мам з колясками, які прогулюються вулицями міста. А значить, Курськ все зростає.

Втім, приріст населення відбувається звичайно не тільки в силу збільшення народжуваності, в місто постійно прибувають іногородні громадяни або навіть іноземці. Останніх за кілька минулих років стало особливо багато і вже можна почути мова практично на всіх мовах світу - французькою, німецькою, китайською, арабською, в'єтнамською, суахілі і т. Д. Здебільшого це студенти, які приїжджають навчатися в вузах міста, а потім і зовсім залишаються тут жити і працювати Але ніяких міжрасових конфліктів в Курську не траплялося, адже куряне відрізняються гостинністю, толерантністю і ніколи не стануть гнобити людину тільки тому, що він не росіянин.

І все ж з національною самоідентифікацією у курян все в порядку. У Курську регулярно і всім народом відзначаються всі російські традиційні свята: Різдво, Масляна, Великдень і т. Д., Проводяться тематичні концерти курських народних колективів, влаштовуються виставки-ярмарки декоративно-прикладної творчості. Адже курська земля знаменита своїми піснями, зокрема «Тімон», своїми глиняними іграшками-свистульки, своїми рушниками з унікальною вишивкою, своїми легендами і переказами.

Адже курська земля знаменита своїми піснями, зокрема «Тімон», своїми глиняними іграшками-свистульки, своїми рушниками з унікальною вишивкою, своїми легендами і переказами

День міста

Звертаючись до віковим критерієм, слід зазначити, що населення міста досить молодо, адже безсторонні цифри статистичних звітів говорять про те, що близько третини жителів мають вік до 35 років. Ось чому напевно в місті так популярні різні молодіжні заходи: щорічний фестиваль СТЕМів «Курська аномалія», фестиваль авторської пісні «Солов'їна трель», конкурс гумору «Весняний переполох», конкурс студентських талантів «Студентська весна» і т. Д. Причому беруть участь в них не тільки куряне, а й колективи з інших регіонів і навіть країн.

Але і люди літнього і похилого віку також не обійдені увагою. Для них активно реалізуються програми соціальної підтримки та допомоги, ветерани ВВВ своєчасно отримують квартири, а нещодавно їм були вручені новенькі автомобілі Ока. Для старшого покоління також проводяться концерти, зустрічі, безкоштовні перегляди фільмів в кінотеатрах міста та інші заходи.

Також рідко можна зустріти на міських вулицях і асоціальних елементів - п'яних або бомжів, навіть циган в останні роки в Курську майже не стало. Зрідка, особливо під час масових народних гулянь, можна побачити в центрі підпилих молодих людей, які не розрахували, мабуть, допустиму дозу випитого спиртного, але це швидше виняток. Зазвичай все святкування проходять в спокійній і радісній обстановці, а за порядком пильно спостерігають співробітники поліції.

Райони та нерухомість Курська

Адміністративний поділ забезпечило Курська наявність трьох районів. До 1994 року вони носили назви Ленінського, Кіровського і Промислового. Зараз же вони офіційно іменуються міськими округами і позначені на карті як Центральний, Залізничний і сеймський. Округу добре взаємопов'язані один з одним і добиратися до будь-якого з них абсолютно не складно - це можна зробити будь-яким видом міського транспорту.

В якійсь мірі їх межами можна вважати два найбільших моста - Кіровський через річку Тускарь, що зв'язує Центральний і Залізничний округу, і сеймський через річку Сейм, що зв'язує, відповідно Центр і сеймський округ. За чисельністю населення найбільший Центральний - 193 тис. Чоловік, за ним слід сеймський - 150 тис. Чоловік, і замикає рейтинг Залізничний округ - 70 тис. Чоловік. Пов'язано подібне нерівність з тим, що в останньому окрузі основну частину складають житлові будинки приватного сектора і дачі, а багатоповерхові будинки там стали зводити відносно недавно.

Природно, що всі райони дуже великі, і для зручності куряне негласно ділять кожен з них на більш дрібні мікрорайони. Кордонів між ними офіційно немає, але, тим не менш, у кожного є досить чіткі обриси і загальноприйняті назви, зрозумілі будь-якій місцевому жителю. Деякі з них мають досить глибокі історичні корені і збереглися ще з часів царської Росії, інші ж виникли набагато пізніше і зобов'язані своєю появою міським легендам, а також тому, що багато вулиць Курська змінили свої назви.

Найоб'ємніший міської округ - це Центральний. Ленінським він називався колись на ім'я центральної вулиці міста, але в зв'язку з розвалом СРСР поміняв свою назву на більш нейтральне. Відповідно, знаходиться він в самому центрі міста. Неофіційно він ділиться на кілька частин, кожна з яких має свої характерні особливості, вигляд і кордони.

У самій середині знаходиться мікрорайон, що простягнувся по напрямку центральної вулиці міста до головної площі - Червоної. Він так і зветься - «Леніна». Тут розташувалися будівлі уряду області, будівлю міської адміністрації і головний собор міста - Казанський. І тут же знаходяться всі великі банки і магазини міста, зокрема новий торговий центр Пушкінський, вже встиг стати візитівкою міста. І тут же знаходиться обласний Драматичний театр ім. А.С. Пушкіна і його пам'ятник. Є тут і житлові будинки, хоча і не новобудови, але житло все одно вважається елітним, з огляду на близькість до центру, ціни тут варіруются від 35 до 50 тис. Руб. за кв. м, в залежності від віддаленості від Червоної площі, розміру житлової площі, стану будинку і т.д.

д

центр Курська

Зовсім поруч з центральною вулицею знаходиться мікрорайон приватних будинків, що розташувався вздовж річки Тускарь, званий «боївки». Це улюблене місце відпочинку городян, оскільки тут обладнаний комфортабельний пляж і парк. Житло тут некомерційне, житловий фонд включає старі будинки індивідуальної забудови, і тільки останнім часом тут стали зводиться сучасні котеджі, але мало. Пояснюється це тим, що до відносно недавнього часу тут не було ніяких комунальних зручностей, навіть централізованого водопроводу. Тому і висотних будинків тут не зводиться.

Курськ. боївка

Від вулиці Леніна вниз спускається ще одна велика вулиця - Дзержинського, тут розташувався мікрорайон, в якому центральним об'єктом є головний міський ринок - Центральний, тому місцевість зазвичай так і називають «район Центрального ринку» і куряне відразу розуміють, про що йде мова. Тут також мало новобудов, зате дуже багато торгових площ - це ринковий центр міста. Сам ринок був недавно відбудований і повністю поміняв свій вигляд. Тепер це сучасний торговий центр, красивий і зручний.

Курськ. Район Центрального ринку

Поруч з ринком височіє будівля Олімпійського торгового центру, в якому розташовані центральні магазини міста, через дорогу - торговий центр Грін, що належить приватному підприємцю Олександру Грешілову, має в місті також ще кілька великих магазинів. За Гріном височіє будівля торгових комплексів Панорама і Невський, що спеціалізуються на продажу будматеріалів, меблів і предметів інтер'єру.

Житловий фонд в мікрорайоні дуже невеликий, в основному все зайнято торговими і офісними приміщеннями, набагато ширший він в наступній частині Центрального округу - «полтинник». Він веде свою назву від назви вулиці, вздовж якої розташувався, - вулиці ім. 50-років Жовтня, але оскільки така назва не осінь зручне і довге, то місцеві жителі влучно охрестили тутешні місця «півсотнею». Вулиця дуже довга, кілька кілометрів, вона в два рази довше інших центральних вулиць міста і майже вся забудована житловими будинками. І житловий фонд тут досить строкатий, оскільки забудова велася в різний час. Тут зустрічаються як приватні будинки, так і старі «хрущовки», і навіть елітне нове житло. Ціни в новобудовах варіюються від 28 до 36 тис. За кв. м і досить охоче купуються курянами, охочими поміняти місце проживання. Тому що район благополучний як в транспортному, так і криміногенному відношенні, тут багато магазинів, є школа і до центру на автобусі можна дістатися за 10-15 хвилин.

«Полтиник» є відкриває вулицею одного з великих мікрорайонів міста з напівофіційні статусом - Північно-Західного або просто Северо-Запад, а часто місцеві жителі називають його СЗ. Це другий за молодістю район, який почав забудовуватися 20 років тому і за цей час встиг значно розростися в розмірах. Причому не тільки в плані житлових будинків, але і в плані розвитку інфраструктури - тут з'явилися 4 гіпермаркети, розважальний центр, стоматологічний і перинатальний центри та багато іншого. Первісну основу житлових площ становили типові 9-типоверхового «спальні» вдома, але потім стали зводиться будинки поліпшеного планування, а ближче до об'їзної дороги, що веде на Москву виріс елітне котеджне селище. Тому ціни на житло тут різні, в 9-типоверхових будинках від 26 тис. За кв. м., в новобудовах - від 30 тис. за кв. м. У цілому це один з найбільш впорядкованих районів міста, тут багато зелені, красивих газонів, є кілька лісопаркових зон - Травневий ліс, Орловський ліс.

Курськ. Північно-західний

В районі СЗ розташованій и міський автовокзал, місцевість поряд з ним назівається «Пучковка», оскількі головного вулиця тут є вулиця ім. Пучкова. Цей район також старий і забудований старими приватними будинками, тому невисоко цінується на ріелтерському ринку, квартири в нечисленних багатоквартирних будинках досить дешеві, але якість житла залишає бажати кращого, тому куряне неохоче його набувають тут.

автовокзал Курська

Самий же новий і один з найпрестижніших мікрорайонів міста - це район Тріумфальної арки, або на місцевому жаргоні «Тріумфалка». Головна його визначна пам'ятка - це алея слави, меморіал і Арка. Її звели лише кілька років тому за пропозицією тодішнього губернатора Курської області Олександра Руцького. З тих пір це символ міста, а також улюблене місце прогулянки курян. А в дні міських свят тут влаштовуються народні гуляння, змагання мотоциклістів і гонщиків, на розташованому поруч картодромі проходять гонки на картах.

Курськ. Район Тріумфальної арки

Мікрорайон все ще активно будується. Тут безліч висотних будинків з великими квартирами, тому куряне охоче купують житло саме тут. Вартість коливається від 33 до 36 тис. Руб. Єдиний мінус - це поки що відсутність закладів охорони здоров'я, тут немає своєї поліклініки, а також мала ступінь озеленення вулиць - вони виглядають дещо незатишно і голо, але це питання часу. До того ж поруч розташований так званий «Учхоз» - навчальне господарство Курської сільськогосподарської академії, що включає в себе греблю і гай, в якій можна безперешкодно гуляти.

Тут же активно зростає ще один престижний котеджне селище, який прозваний філією «Долини жебраків» - це будинки всіх керівних працівників, перших осіб і великих бізнесменів, тут, можна сказати, живуть найбагатші і займають високе суспільне становище люди міста.

Тут же активно зростає ще один престижний котеджне селище, який прозваний філією «Долини жебраків» - це будинки всіх керівних працівників, перших осіб і великих бізнесменів, тут, можна сказати, живуть найбагатші і займають високе суспільне становище люди міста

За меморіалом якраз той самий філія «Долини жебраків»

Наступний округ Курська - Залізничний - умовно ділиться на три райони. Свою назву він отримав тому, що тут розташований, відповідно, залізничний міський вокзал. Місце його локації і дало назву одному з мікрорайонів округу, він був прозваний «район ЖД» або просто «ЖД». Тут також багато старих будинків приватної забудови, а всі багатоповерхівки розташувалися в безпосередній близькості від будівлі вокзалу. Це не дуже зручно і не дуже подобається самим місцевим жителям, оскільки заважає шум поїздів. Тому житло недороге, 25-26 тис. За кв. м., до того ж житловий фонд складають в основному старі «хрущовки».

Курський ЖД вокзал

За ЖД розкинувся «центральний» мікрорайон округу - Муриновка. Назва його не мотивується сучасністю, тут немає вулиці з такою назвою. Коріння його криються в історії округу: на місці цього мікрорайону колись було село Муриново, пізніше увійшла до складу міста. Втім зараз від історичного тут майже нічого не залишилося - кілька років поспіль мікрорайон активно розбудовувався, тут зводилися нові торгові площі і будинки, тому житловий фонд досить строкатий - є і старі «хрущовки» -пятіетажкі і нові елітні будинки в висотках в 9 і 12 поверхів . В цілому, за останні кілька років цей район став набагато чистіше, затишніше і красивіше, і саме тут відкрилося одне з найбільш незвичайні місць для відпочинку в місті - курський аквапарк «Чудо острів».

Вид на Муриновку

Замикають Муриновку два невеликих району - район Аеропорту і район заводу АПЗ-20 або Супутник. Курський Аеропорт невеликий, але тут здійснюються регулярні рейси, наприклад, в Анапу і Геленджик в розпал туристичного сезону, і даний напрямок навіть користується у курян хорошим попитом, оскільки це дуже зручно, адже летіти з Курська в Анапу всього 2 години. Тут розташований елітне котеджне селище, іронічно прозвали місцевими жителями «Долиною жебраків». Він активно забудовується і обіцяє в майбутньому розширитися ще більше, практично вийшовши за межі міста.

Мікрорайон Супутник не так престижний, тут розташувався приватний сектор, що складається зі старих будинків. Але останнім часом сюди активно потягнулися переселенці з північних областей нашої країни, які скуповують старі будинки і повністю переробляють їх в сучасні котеджі, приблизно третина вже перетворилася в затишні новобудови. Також тут активно зводяться висотні будинки, квартири в яких користуються у курян підвищеним попитом, польку якість житла відмінне, місце розташування зручне, а ціни зовсім невисокі - 28 тис. Руб. за кв. м. Тут дуже мало доріг і невеликий транспортний потік, а поруч розташувалася велика лісова зона, тому, незважаючи на близькість заводу підшипників «АПЗ-20», тут досить хороша екологія, чисте повітря, багато зелених насаджень. Єдиний мінус - відсутність інфраструктури, тут є тільки дрібні магазинчики, що торгують продуктами, а школи та дитсадки розташовані досить далеко.

І останній округ Курська - сеймський, названий так, тому що витягнувся уздовж протікання річки Сейм. Ділиться він на чотири частини. Перша - район сеймський моста, так він неофіційно і називається. Тут розташований найбільший гіпермаркет міста - Лінія, багато магазинів і житлових будівель. В основному житловий фонд представлений «хрущовками» і 9-поверховими вежами. Стан будинків хороше, район спокійний і упорядкований, тому ціна за кв. метрів не надмірна, але на пристойному рівні - 28-32 тис. руб. за кв. м.

супермаркет Лінія

Сюди примикає мікрорайон заводу КЗТЗ (курський завод тракторних запчастин), який так і зветься місцевими жителями. Тут розташована Курська обласна лікарня, кілька торгових центрів, а також великий житловий фонд. Будинки п'ятиповерхові, квартири в основному малогабаритні, тому ціни на них невисокі - від 28 тис. Руб. кв. м. Втім, зовсім поруч став зводиться район багатоповерхівок-новобудов, який розташувався уздовж дороги, що зв'язує КЗТЗ і Північно-Західний мікрорайони. Житло тут вважається таким же престижним, як і на Тріумфалке, тому і розцінки приблизно такі ж. Єдиний мінус - складності з транспортом, в цих місцях ходить тільки маршрутне таксі.

Самі непрестижні мікрорайони міста - це район заводу Волокно і район Магістрального проїзду. Зводилися для працівників промислових підприємств, тому фактично займають промислову зону з не дуже гарною екологією. До того ж це найвіддаленіші від центру райони міста і добиратися на роботу курянам доводиться дуже довго, а в годину пік звідси взагалі дуже важко виїхати. Крім того, дана місцевість «славиться» кримінальним неблагополуччям. У 90-ті роки тут був оголошений негласний комендантську годину, тому що після настання темряви місцеві жителі просто боялися виходити з дому.

Зараз звичайно все не так плачевно, але все одно, житло тут вважається дуже не престижним і купується курянами неохоче, тому і ціни на нього невисокі - від 25 тис. Руб. за кв. м. Втім, тут також є і магазини, і школи, і своя лікарня. Зараз силами міської адміністрації на території мікрорайонів наводиться порядок на вулицях і у дворах житлових будинків, тому виглядають вони цілком привабливо, особливо влітку, коли всі зеленіє. Але на самих окраїнних вулицях все одно можна зустріти і гори промислового сміття, і розбите асфальтове покриття.

інфраструктура міста

Відомостей поки немає. Знаючим учасникам клубу прохання - відзначитися в коментарях.

Підприємства та робота в Курську

Економічний стан міста завжди було стабільно хорошим і продовжує залишатися на цьому рівні. Тут гармонійно розвинені промислова, сільськогосподарська та торгова галузі, і вони продовжують рости і далі, даючи місту можливість нарощувати свої доходи і справно поповнювати як регіональний бюджет, так і федеральний за рахунок регулярний податкових відрахувань.

Рівень безробіття в місті невисокий, тому що проблеми робочих місць не варто взагалі - кожен, хто хоче знайти роботу, її знайде. У місті активно діє служба сприяння працевлаштуванню, регулярно організовуються ярмарки вакансій, є безкоштовні курси перенавчання і підвищення кваліфікації. Втім, кілька років тому по місту прокотилися кілька страйків працівників місцевих заводів, на яких у зв'язку зі світовою економічною кризою була оголошена загроза масових скорочень, але закінчилося все благополучно, і нині промислова сфера - одна з найбільш «сильних».

Взагалі ж варто відзначити, що при всій своїй відносній компактності Курськ - місто промислове, на невеликий у порівнянні з іншими індустріальними містами-гігантами зосереджено безліч різних підприємств самих різних сфер виробництва: від верстатобудівній до фармакологічної.

Частка машинобудування в економіці Курська становить майже 36%. Одне з найстаріших і надійних підприємств міста, які працюють в цій сфері - ВАТ «електроагрегати», яке виробляє джерела електроживлення, а також портативні електростанції різної потужності і призначення на базі двигунів фірм-партнерів, в тому числі і зарубіжних.

Завод «Прилад» - вельми успішне і постійно розширюється підприємство, продукція якого має оборонне значення, тому що тут роблять такі цікаві речі, як системи управління зброєю (СУО), інтерфейсні блоки, системи постановки перешкод, бортові і наземні системи контролю і багато інші прилади , встановлені на таких всесвітньо відомих літаках як СУ-22, Су-25, Су-27, МіГ-29 і ін.

Завод «Прилад» - вельми успішне і постійно розширюється підприємство, продукція якого має оборонне значення, тому що тут роблять такі цікаві речі, як системи управління зброєю (СУО), інтерфейсні блоки, системи постановки перешкод, бортові і наземні системи контролю і багато інші прилади , встановлені на таких всесвітньо відомих літаках як СУ-22, Су-25, Су-27, МіГ-29 і ін

Завод «Прилад»

Мирну ж продукцію для повсякденного життя виробляє завод «Счетмаш» - це величезний асортимент контрольно-касових машин, електронні автокомпоненти й прилади енергообліку.

Хімічна промисловість Курська представлена ​​насамперед найстарішим підприємством в цій сфері - ЗАТ «Курскрезинотехника», яке виробляє конвеєрні гумові стрічки. Асортимент продукції нараховує близько 5000 виробів для чорної і кольорової металургії, ливарного виробництва, сільгоспмашинобудування та інших галузей. Також на території Курська діє філія одного з найбільших російських фармацевтичних підприємств ВАТ «Фармстандарт лексредства», що спеціалізується на розробці таблеток, сиропів і рідких лікарських форм.

Ще один гігант хімпромисловості Курська - завод «Хімволокно», який є фактично єдиним в Росії підприємством з випуску поліпропіленового волокна. Продукція підприємства застосовується у виробництві тросів, канатів, риболовецьких мереж, гумотехнічних виробів, шинної, текстильної промисловості, у виробництві різного сукна і ін.

Семимильними кроками розвивається і торгова сфера в місті. Тут, як гриби після дощу, щороку виростають нові торгові центри, гіпермаркети і магазини. Найвідоміші - це торгово-розважальний комплекс «Пушкінський» - помпезний будинок в аристократичному стилі, що стало вже візитною карткою міста і в першу чергу привертає увагу приїжджих гостей, завдяки незвичайній архітектурі; а також кілька гіпер та супермаркетів «Європа» і гіпермаркетів «Лінія», також можна відзначити, що повністю були переобладнані всі міські ринки, які також тепер перетворилися в зручні торгові центри.

Найвідоміші - це торгово-розважальний комплекс «Пушкінський» - помпезний будинок в аристократичному стилі, що стало вже візитною карткою міста і в першу чергу привертає увагу приїжджих гостей, завдяки незвичайній архітектурі;  а також кілька гіпер та супермаркетів «Європа» і гіпермаркетів «Лінія», також можна відзначити, що повністю були переобладнані всі міські ринки, які також тепер перетворилися в зручні торгові центри

СЦ Європа

Крім того, Курськ активно співпрацює в плані торгівлі з білоруськими виробниками харчових і промислових товарів, тому місті регулярно проходять ярмарки білоруських товарів, які приємно радують курян великим асортиментом і низькими цінами. Втім і курські товари також активно поставляються в сусідні області, і навіть в ближнє зарубіжжя - в Україну і Білорусію. Перш за все це звичайно харчова продукція, так як сільськогосподарська сфера в регіоні теж розвинена дуже добре, а на території міста розташований комбінат хлібопродуктів, що забезпечує курян свіжим хлібом і випічкою, а також курська птахофабрика, що є лідером області з виробництва виробів з м'яса птиці.

В цілому ж гарне економічне становище відбивається в кінцевому підсумку і на всьому обличчі міста в цілому, адже в ньому стає більше сучасних будівель, впорядковуються вулиці та площі, викладаються тротуарною плиткою пішохідні зони, висаджуються на міських газонах квіти і кущові рослини. Місто гарнішає і радує своїх мешканців.

Кримінальна обстановка

Курськ, незважаючи іноді на досить непросту кримінальну обстановку в окремих мікрорайонах, ніколи не проходив в ЗМІ з яких-небудь великим подіям. Навіть в лихі 90-ті роки злочинність в регіоні перебувала на невисокому рівні і статистика по злочину була в цілому досить втішною - побутові та дорожні пригоди. Ніяких «пацанськи» розборок, битв авторитетів і переділу сфер впливу із стріляниною та вибухами.

Дане положення справ зберігається і понині, ніякого розгулу злочинності в Курську не спостерігалося і не спостерігається. Але пару років тому Курськ все ж потрапив в загальноросійські кримінальні зведення, оскільки саме тут був застрелений відомий кримінальний авторитет Олег Афанасьєв на прізвисько Шопен. Приблизно об одинадцятій годині вечора 24 березня 44-річний він вийшов з машини біля будинку і по ньому відкрили вогонь імовірно з автомата Калашникова, вбивцю не знайшли і зрушень в цьому напрямі поки немає.

Втім, останнім часом місто потихеньку починає засвічуватись в центральній пресі, завдяки піднятою урядом країни антикорупційної хвилі. Зовсім недавно були оприлюднені і широко висвітлені кілька гучних справ в цій сфері. Наприклад, в 2008 році співробітниками УБОЗ спільно з ОРБ №3 МВС Росії під час отримання хабара в розмірі двох мільйонів рублів був затриманий заступник головного державного інспектора по використанню земель в Курській області Микола Лебедєв. Тоді одна московська фірма звернулася до Лебедєву з питання виділення їй в солнцевського районі землі під житлове будівництво. Той обіцяв допомогти, природно не безкоштовно, але поскупився, і в підсумку був затриманий прямо в центрі Курська. Аби не допустити залишатися в гордій самоті він назвав своїми помічником в цій справі свого заступника Миколи Доренскго, який також був затриманий.

Випадок отримання цієї двохмільйонної хабара відразу ж назвали найбільшою в історії Курської області.

пам'ятки Курська

Цікаві місця міста представлені як закладами історичного спрямування, так і розважального напрямку. Кожен гість Курська зможе знайти тут цікаве щось саме для себе. Старовинний Курськ багатий архітектурними красотами, тут можна відзначити Казанський собор (1778), будівля колишнього Дворянського зібрання (нині Будинок офіцерів - міський концертний зал), будівля колишньої чоловічої гімназії, будинок міської лікарні № 1 ( «будинок Денисьева», XVIII століття), палати гетьмана Мазепи (XVIII століття).

Старовинний Курськ багатий архітектурними красотами, тут можна відзначити Казанський собор (1778), будівля колишнього Дворянського зібрання (нині Будинок офіцерів - міський концертний зал), будівля колишньої чоловічої гімназії, будинок міської лікарні № 1 ( «будинок Денисьева», XVIII століття), палати гетьмана Мазепи (XVIII століття)

Будівля колишнього Дворянського зібрання

У місті діє цілих 6 музеїв (краєзнавчий, Музей Курської битви, трамвая, автомобільного транcпорт і ін.), 3 виставкових зали (картинна галерея знаменитого уродженця Курська А. А. Дейнеки, виставковий зал Художнього фонду, Галерея сучасного мистецтва), 8 бібліотек, 3 театри (обласний драматичний імені А. С. Пушкіна, театр юного глядача і театр ляльок), філармонія, 14 будинків культури. У місті також діє кілька сучасних кінотеатрів: «Мир», «Юність», «ім. Щепкіна »,« П'ять зірок ». Також в місті протягом 3 років діє обласний проект «Кіно в театрі», в рамках якого у курян є можливість подивитися нові вітчизняні фільми за досить демократичною ціною в будівлі драмтеатру.

Обласний драматичний театр імені А. С. Пушкіна

У Курську 33 храму (з них один католицький, один старообрядницький і сім баптистських церков). У 1990-х відкриті духовна академія і гімназія.

Архітектура сучасного міста стає більш різноманітною. Активно перебудовуються центральні вулиці. В останні роки тут були зведені будівлі торгового центру на перехресті з вул. Садовій, а також торгового центру «Пушкінський», внісши помітні зміни у вигляд міста.

Садовій, а також торгового центру «Пушкінський», внісши помітні зміни у вигляд міста

ТЦ Пушкінський

Зовсім недавно перед курянами і гостями міста знову відчинив свої двері курський Цирк, який довгий час відбудовувався після пожежі. Тепер це оочень красиве, сучасне і функціональне будівля, в яке з задоволенням приїжджають циркові трупи з усіх кінців Росії і дають регулярні уявлення.

Курський цирк

У Курську є центральний міський стадіон «Трудові резерви», на якому виступає місцева футбольна команда «Авангард», і міський басейн, розташований неподалік. Крім того за останні роки було відкрито безліч спортивних залів, фітнес-клубів, котків, є іподром, клуб парашутного спорту, секція пейнтболу.

Любителі активного нічного життя можуть вибрати для себе один з популярних міських клубів: «Матрицю», «Селебрити» або «Гринн», в кожному з яких є не тільки великі танцполи, а й місця для відпочинку, боулінг, бари. Сюди постійно приїжджають столичні знаменитості і зірки з концертами.

Сюди постійно приїжджають столичні знаменитості і зірки з концертами

Нічний клуб «Матриця»

Самим елітнім рестораном міста є «Аристократ», и ВІН Цілком віправдовує свою назв. І в зовнішньому вигляді, і в характері оформлення і назв страв відчувається класичний стиль. Сюди неможливо пройти без вечірньої сукні і костюма, персонал вишколений і сервіс знаходиться на найвищому рівні. Це дійсно ідеальне місце, щоб провести важливі ділові переговори або приємно здивувати столичних гостей.

Інтер'єр ресторану «Аристократ»