Реклама
Реклама
Реклама

Хто заробляє на нерухомості

  1. 1 «Віта Верітас»
  2. 2 «Інвестиції та розвиток»
  3. 3 Karavan Real Estate Development
  4. 4 Група компаній «АВЕК»
  5. 5 «Ярославів Вал»
  6. 6 «Амстор Девелопмент»
  7. 7 «ЕСТА Холдинг»
  8. 8 «Промтоварний ринок»
  9. 9 VS Energy
  10. 10 «Аксельрод Естейт»
  11. 11 «Мандарин Плаза»
  12. 12 «ВК Девелопмент»
  13. 13 «Форвард»
  14. 14 Alef Estate
  15. 15 Група Oledo
  16. 16 «Таврія В»
  17. 17 Arricano Group
  18. 18 Ukrainian Development Partners
  19. 19 Група «АДС»
  20. 20 Холдингова компанія «Дафі»
  21. 21 City Capital Group
  22. 22 «К.А.Н. Девелопмент »
  23. 23 «Нові інжинірингові технології»
  24. 24 Group DF
  25. 25 Forum Management Company

Закон маси і ресурсу не завжди працює. Найбагатші українці непогано почувають себе на ринку нерухомості, але поступаються бізнесменам-фахівцям. За складом рейтинг рантьє дуже схожий на список 100 найбагатших українців. Рінат Ахметов, Дмитро Фірташ, Ігор Гуменюк та багато інших входять в обидва списки. А ось лідери у них різні. Найбагатший серед українців Ахметов у списку рантьє - тільки сьомий. Олександр Фельдман, навпаки, займає в рейтингу рантьє більш комфортне місце (4-е проти 41-го в сотні).

1 «Віта Верітас»

«Віта Верітас»

Рантьє: Гарік Корогодський, Олександр Меламуд, Олег Крапівін Орендний дохід: $ 55 млн Основні об'єкти: ТРЦ Dream Town

Закон маси і ресурсу не завжди працює

Знайти орендарів для Dreаm Town в 2009 році було важче, ніж його побудувати

Олег Стельмах / elektraua.info

Олександр Меламуд отримує від орендарів Dream Town десятки СМС-повідомлень в день з даними про те, як продається їх товар в різних торгових центрах Києва. Порівнювати результати йому подобається. «У нас стабільно найвищий показник продажів з квадратного метра», - говорить девелопер. Два комплексу Dream Town на Оболонському проспекті - одні з найбільш відвідуваних торгово-розважальних центрів в Україні: щодня в них буває 50 000-60 000 чоловік. «Ми боремося за клієнтів - у нас до 30 івентів на місяць: від лотерей до квестів», - розповідає Меламуд. Власники Dream Town впевнені, що київський ринок торговельної нерухомості далекий від насичення. У минулому році вони підвищили орендні ставки. За словами Меламуда, в 2013-му він з партнерами почне будівництво ТРЦ, який буде більше Dream Town. Про фінансування девелопер не турбується: «У нас ідеальна кредитна історія - банки дадуть нам гроші».

2 «Інвестиції та розвиток»

«Інвестиції та розвиток»

Рантьє: Ігор Гуменюк, Василь Микулин, Ірина Фрідман Орендний дохід: $ 50 млн Основні об'єкти: ТРЦ «Донецьк-Сіті», «Золоте кільце», ТОЦ Green Plaza


фото wikimedia

Гуменюк, Микулин і Фрідман - найбільші рантьє Донецька. Велику частину доходу їм приносить флагманський проект «Донецьк-Сіті». У 2012-му партнери добудували розважальну частину комплексу, після чого загальна площа приміщень, що здаються в цьому ТРЦ в оренду, перевищила 80 000 кв. м. Втім, Микулин розповідає про досягнення без ентузіазму. «За відчуттями, купівельна спроможність жителів Донецька знизилася відсотків на 30, - зазначає девелопер. - Відвідуваність завмерла на рівні 30 000 чоловік в день, незважаючи на розширення розважальної частини комплексу ». Ділова активність в столиці Донбасу теж залишає бажати кращого. За словами Мікуліна, багато офісних будівлі стоять напівпорожніми. Що може виправити ситуацію? «Зростання економіки і поліпшення інвестклімату в усій країні», - вважає він.

3 Karavan Real Estate Development

Karavan Real Estate Development

Рантьє: Андрій Гордієнко, Сергій Хрипков Орендний дохід: $ 45 млн Основні об'єкти: ТРЦ «Караван»


Фото Ігор Чекачков / Forbes

Гордієнко і Хріпкову належать три «Каравану» - в Києві, Харкові та Дніпропетровську. Загальна площа - більше 200 000 кв. м. Це успішні об'єкти з майже 100% -й заповнюваністю. У 2012 році орендні ставки в усіх трьох центрах зросли на 10%, говорить гендиректор Karavan Real Estate Денис Случинський.
Будівництво ще трьох «Караванів» було заморожено під час кризи. Причина - високе боргове навантаження. До кризи компанія залучила у банків більше $ 200 млн під заставу своїх ТРЦ. Гордієнко і Хріпкову вдалося домовитися про реструктуризацію боргу. Як розповів Forbes інвестбанкір, який брав участь в реструктуризації, згодом заборгованість перед УкрСиббанком викупили структури, близькі до мультимільйонеру Олександру Ярославському. Їх цікавить можливість обміняти борги на частку в діючих торгових центрах.

4 Група компаній «АВЕК»

Група компаній «АВЕК»

Рантьє: Олександр Фельдман Орендний дохід: $ 43 млн Основні об'єкти: Ринок «Барабашово», ТОЦ Platinum Plaza


Фото Ігор Чекачков / Forbes

В середині 2011 року Фельдман затіяв перебудову найбільшого в Східній Європі ринку «Барабашово». Приблизно 40% з 300 000 кв. м торговельних площ морально застаріли. До кінця 2012-го модернізували понад третину «старого ринку». На місці ларьків виросли двоповерхові павільйони: на перших поверхах - шоу-руми, на друге - складські приміщення.
Нові формати торгівлі дійсно ефективні: в 2010-2012 роках виручка «Барабашово» збільшувалася на 20-30% щорічно.

Фельдман не зациклюється лише на ринку. У 2012-му в складі його компанії АВЕК створено девелоперський підрозділ Eastgate Development. До кінця 2015 року компанія планує побудувати в Харкові два торгові центри - Levada Mall і Cosmo Mall - загальною площею більше 200 000 кв. м. АВЕК шукає співінвесторів в ці проекти. Будівництво може початися в 2013-му.

5 «Ярославів Вал»

«Ярославів Вал»

Рантьє: Леонід Юрушев Орендний дохід: $ 42 млн Основні об'єкти: Готелі InterContinental, Fairmont, «алфавіту»


Через кілька місяців після відкриття п'ятизіркового Fairmont біля нього почалося будівництво нової дорожньої розв'язки

Олег Стельмах / elektraua.info

Уродженець Донбасу Леонід Юрушев починав кар'єру девелопера з будівництва офісних центрів, але пізніше переорієнтувався в готельєри. Його родині належить чотири столичних готелю преміум-класу на 900 з гаком номерів. Юрушева - найбільші гравці в цьому сегменті. Готелі Fairmont і «алфавіту» відкрилися на початку 2012 року, але, незважаючи на приплив гостей під Євро-2012, для готельєрів рік виявився невдалим. «Кількість туристів, які відвідують Київ, майже не змінилося, а число готелів істотно зросла», - каже керуюча Fairmont Єлизавета Юрушева. За її оцінкою, середня заповнюваність столичних готелів цієї осені знизилася до 50-55%. Як результат, київські готельєри скинули ціни на 15-20%. Юрушева намагаються компенсувати зниження доходів від постояльців діловими заходами на території готелів. «Сьогодні Fairmont - номер один за кількістю різних івентів», - стверджує Юрушева.

6 «Амстор Девелопмент»

«Амстор Девелопмент»

Рантьє: Вадим Новінський, Володимир Вагоровський Орендний дохід: $ 38 млн Основні об'єкти: ТРЦ «Амстор», ТЦ ОВI


фото Амстор

«Амстор» - найбільша роздрібна мережа Східної України. До 2009 року її основними власниками були Алекс Шнайдер і Едуард Шифрін. При них «Амстор» зводив великі торгові центри, якірним орендарем яких був однойменний гіпермаркет. Встигли побудувати більше двох десятків магазинів загальною площею близько 300 000 кв. м, а також залучити кредитів на суму понад $ 200 млн. У кризу такий борг виявився непідйомним. Навесні 2009 року Шнайдер і Шифрін продали контрольний пакет «Амстора» Вадиму Новинському.

Тепер «Амстор» за краще відкривати гіпермаркети на орендованих площах. Мережа сфокусувалася на столичному ринку. В початку 2013-го її гіпермаркети повинні відкритися в двох торгових центрах - «Мармелад» та «Полярний». Найбільший девелоперський проект «Амстора» - ТРЦ в Одесі площею 80 000 кв. м. Поки, правда, тільки на папері.

7 «ЕСТА Холдинг»

«ЕСТА Холдинг»

Рантьє: Ринат Ахметов Орендний дохід: $ 34 млн Основні об'єкти: БЦ «Леонардо», «Пушкінський», готель «Опера», «Донбас Палас»


Рінат Ахметов купив половину БЦ «Леонардо». Він не проти стати єдиним власником центру. Поки не зійшлися в ціні

Олег Стельмах / elektraua.info

У 2012 році компанія «ЕСТА Холдинг», що відповідає за девелоперський бізнес найбагатшого українця, виявилася в центрі скандалу. Киян обурили її плани побудувати на Андріївському узвозі багатоповерховий бізнес-центр. Ахметов прислухався до протестуючих: «ЕСТА» від проекту відмовилася, пообіцявши побудувати там культурний центр. Девелоперські починання Ахметова в Донецьку куди успішніше. У 2012-му «ЕСТА» відкрила Park Inn by Radisson Donetsk на площах, які раніше займав готель «Київ». Крім цього, компанія здала в експлуатацію бізнес-центр «Пушкінський». Проблем з орендарями у «ЕСТА Холдингу» не буде: незабаром туди переїдуть штаб-квартири більшості компаній, що входять в Ахметовська СКМ. У 2013 році обидва об'єкти почнуть приносити Ахметову орендний дохід, так що в наступному рейтингу рантьє він займе більш високе місце.

8 «Промтоварний ринок»

«Промтоварний ринок»

Рантьє: Юрій Іванющенко, Віктор Добрянський, Ірина Чернат, Борис Мельничук Орендний дохід: $ 29 млн Основний об'єкт: «Сьомий кілометр»


Фото Дмитро Докунов

Юрія Іванющенка в наступному рейтингу рантьє вже може не бути. Виявилося, що утримати контроль над одеським ринком «Сьомий кілометр» непросто навіть таким впливовим людям. Єнакіївський товариш Віктора Януковича втягнутий в судову тяжбу за 14% -у частку ринку, яку він отримав в 2011-му від Дениса Волошина. За словами Волошина, він опротестував у суді цю угоду і вже дві судові інстанції встали на його сторону. Волошин судиться за свою частку, посилаючись на порушення при її передачі. Які саме, він не уточнює. Конфлікт власників може зіграти на руку конкурентам «Сьомого». На 12-му км київського шосе під Одесою завершується будівництво оптового промтоварного ринку площею 40 га, власники якого - загадкові бізнесмени з Росії. Орендна ставка на новому ринку складе 200 гривень за 1 кв. м, що в півтора рази менше, ніж на «Сьомому».

9 VS Energy

VS Energy

Рантьє: Олександр Бабаков, Євген Гінер і Ко Орендний дохід: $ 27 млн ​​Основні об'єкти: Готелі «Прем'єр Палас», «Ореанда Прем'єр Готель», ТРЦ «Метроград»


Фото Олег Стельмах / elektraua.info

У 2013 році власники VS Energy більше витратять на нерухомість, ніж зароблять на ній. У жовтні 2012-го керівництво компанії заявило, що інвестує близько $ 300 млн на реконструкцію і будівництво готелів в 25 містах України під міжнародним брендом Accord Hotels. Ще один проект VS Energy - розвиток франчайзингової мережі бюджетних готелів «Компас Готелі». Він стартував у минулому році, і сьогодні в Україні дві такі готелі. У планах компанії до 2015-го довести їх число до 20. «В регіонах величезна кількість нестандартизованих готелів - ми хочемо привести їх до єдиного стандарту», ​​- говорить віце-президент VS Energу Олександр Болотов. У сегменті торговельної нерухомості група менш активна. Столичні торгово-розважальні центри «Метроград» і «Метрополіс» заповнені на 95%.

10 «Аксельрод Естейт»

«Аксельрод Естейт»

Рантьє: Геннадій Корбан і сім'я Аксельрод Орендний дохід: $ 25 млн Основні об'єкти: ТЦ «Пасаж», «Європа», ТОЦ Atrium Fashion Park


Фото Polishyuk / Forbes

З фахівця з корпоративних конфліктів Геннадій Корбан перекваліфікувався в девелопери. Навесні 2012-го був убитий його бізнес-партнер Геннадій Аксельрод. Після трагедії Корбана довелося взятися за оперативне управління їх спільним девелоперським бізнесом - компанією «Аксельрод Естейт». «Займатися будівельним бізнесом нелегко», - нарікає Корбан. За його словами, частка Аксельрода в усіх об'єктах і компанії дісталася родині загиблого. Найбільший новий проект Корбана - столичний готель «Асторія». «Дозвільні документи отримані, вже забиті перші палі», - розповідає бізнесмен. Завершити проект вартістю $ 35 млн він планує до 2014 року. Він також збирається реконструювати дніпропетровський ЦУМ і побудувати новий корпус єврейського жіночого інституту Бейт-Хана.

11 «Мандарин Плаза»

«Мандарин Плаза»

Рантьє: Вагіф Алієв Орендний дохід: $ 25 млн Основні об'єкти: ТЦ «Мандарин Плаза», БЦ «Парус», «Сенатор»


Девелопер Вагіф Алієв побудував знакові для Києва БЦ «Парус» (на передньому плані) і ТЦ «Мандарин Плаза» (на задньому)

Олег Стельмах / elektraua.info

Алієв - один із найменш публічних девелоперів Києва. Жодного інтерв'ю, мінімум інформації для преси, вся власність оформлена на офшори. У торішньому рейтингу рантьє Forbes «рахував» його разом з Дмитром Фірташем, так як у них кілька об'єктів в спільному володінні. До цього випуску нам вдалося уточнити частки кожного і порахувати їх доходи окремо. Як рантьє Алієв заробляє на торговому центрі «Мандарин Плаза» в Бессарабському кварталі та половині бізнес-центру «Парус». Орендарі в обох центрах платять одні з найвищих ставок в Києві. Алієву належить розважальний комплекс Arena Entertainment. У грудні 2012-го девелопер закінчив будівництво 19-поверхового бізнес-центру «Сенатор» площею понад 50 000 кв. м. Якщо вийде здати офіси в оренду, то в наступному рейтингу Алієв опиниться на кілька позицій вище.

12 «ВК Девелопмент»

«ВК Девелопмент»

Рантьє: Роман Лунін Орендний дохід: $ 24 млн Основні об'єкти: ТЦ «Альта Центр», ТРЦ «Екватор»


Фото Ігор Чекачков / Forbes

Більшу частину орендного доходу Луніну приносять об'єкти, розташовані не в містах-мільйонниках. До кризи його компанія «ВК Девелопмент» побудувала вісім торгово-розважальних «Екватор», переважно в містах з населенням до півмільйона людей: в Рівному, Чернівцях, Полтаві. Всього компанія Луніна володіє більш ніж 280 000 кв. м нерухомості. Як почуває себе торгова нерухомість в регіонах? Представник «ВК Девелопмент» запевняє, що в 2012-му компанія підвищила орендні ставки на всіх об'єктах. Лунін продовжує вірити в потенціал провінції. У 2012 році «ВК Девелопмент» добудувала нові черги ТРЦ «Екватор» в Черкасах і Рівне.
Свій київський ТЦ - «Альта Центр» - Лунін перетворив в один з найбільших дискаунтерів брендового одягу. В «Альта Центрі» розмістилися понад 10 брендових магазинів взуття та одягу, в яких цілий рік діють знижки.

13 «Форвард»

«Форвард»

Рантьє: Леонід Клімов, Аркадій Шнайдер Орендний дохід: $ 24 млн Основні об'єкти: ТЦ «Новий Привоз», БЦ «Шевченківський», готелі «Чорне море»


Фото Дмитро Докунов

Леонід Клімов і Аркадій Шнайдер познайомилися 36 років тому. Обидва працювали в торгівлі. На початку 1990-х вони створили групу «Примор'я» і з тих пір роблять бізнес разом. За 20 років група стала найбільшим власником комерційної нерухомості в Одесі. Їй належить 19 торгових і бізнес-центрів, а також мережу готелів «Чорне море». В Одесі Шнайдера називають сірим кардиналом "Примор'я»: він відповідає за фінанси, в той час як відносини з владою вибудовує Клімов. Рівноправний партнер Климова, Шнайдер займає скромну посаду директора з економічних питань футбольного клубу «Чорноморець». У 2011 році партнери завершили реконструкцію однойменного стадіону. Під трибунами вони побудували офісно-торговий центр площею більше 30 000 кв. м. Поки приміщення пустують: йде процес обробки. У 2012-му нових об'єктів в портфелі групи не з'явилося.

14 Alef Estate

Alef Estate

Рантьє: Вадим Єрмолаєв Орендний дохід: $ 24 млн Основні об'єкти: МФК «МОСТ-Сіті центр», ТЦ «Новий Центр»


Фото з особистого архіву

Вадим Єрмолаєв заснував девелоперську компанію Alef Estate на початку 2000-х. З тих пір він побудував більше 300 000 кв. м комерційної та житлової нерухомості. Єрмолаєв - найбільший забудовник центральній частині Дніпропетровська. Його компанія реалізувала такі знакові для міста проекти, як «МОСТ-Сіті центр», бізнес-центр «Призма», торговий комплекс «Босфор» та ін. Останні роки Єрмолаєв вибудовує вертикально інтегрований будівельний холдинг. У корпорації Alef вже є каменедобувних кар'єри, бетонний завод, компанія з виробництва віконних систем, добудовується цементний завод. Підприємець також замахнувся на будівництво самого масштабного в Дніпропетровську багатофункціонального комплексу «Брама» загальною площею близько 250 000 кв. м. Роботи почнуться вже в наступному році. Єрмолаєва знадобиться багато будматеріалів.

15 Група Oledo

Група Oledo

Рантьє: Андрій Адамовський Орендний дохід: $ 23 млн Основний об'єкт: ТРЦ Skymall


Фото Ганна Наконечна / Forbes

Адамовський увійшов в рейтинг рантьє, володіючи лише половиною одного торгового центру. Зате якого! До грудня 2012 року київський Skymall з орендною площею 63 000 кв. м був найбільшим моллом країни. З першого місця його потіснив новий ТРЦ Ocean Plaza. Операційний контроль, а з ним і весь орендний дохід від Skymall Адамовський дістався на початку 2012-го. За ТРЦ він боровся в лондонському суді з засновником Arricano Group Хіллар Тедер (№17). Адамовський поставив в ТРЦ своїх менеджерів, які збільшили орендний дохід на 20%. Нова управлінська команда підвищила ставки, провела ротацію орендарів, створила додаткові орендні місця і втричі збільшила рекламний бюджет. Сьогодні 98% площ Skymall зайняті орендарями. У 2013 році в Skymall привезуть інтерактивну виставку Amora і лазерне шоу. «Сучасний торговий центр повинен складатися не тільки з шопінгу», - переконана генеральний директор Skymall Ольга Ткаченко.

16 «Таврія В»

«Таврія В»

Рантьє: Борис Музальов Орендний дохід: $ 22 млн Основні об'єкти: ТРЦ «Сади Перемоги», ТЦ «Вузівський», «Суворовський»


Фото Дмитро Докунов

Музальов - основний власник найбільшої роздрібної мережі на півдні України «Таврія B». Его компании Належить около 280 000 кв. м торгової нерухомості, з якіх почти половина здана в оренду. Музальов з песімізмом дивуватися на перспективи свого девелоперська бізнесу. «У багатьох випадка орендуваті приміщення під супермаркет вігідніше, чем будуваті власний торговий центр, - каже ВІН. - Накладні витрати при будівництві сильно зросли, а ставки оренди в Одесі зніжуються ». За его словами, це пов'язано з тим, что населення стало набагато бережливее, до того ж магазини, что торгують імпортнім товаром, відчувають Великі проблеми з розмитнення и не встігають своєчасно оновлюваті асортимент. Втім, МУЗАЛЬОВ не ставши заморожуваті Ранее розпочаті проекти. У 2012 році він відкрив молл «Суворовський» (23 000 кв. М) і збирається почати будівництво великого ТРЦ в центрі Одеси.

17 Arricano Group

Arricano Group

Рантьє: Хіллар Тедер Орендний дохід: $ 20 млн Основні об'єкти: ТРЦ «Сонячна Галерея», Inter Mall


Фото Spazzio Design

У 2012 році Arricano Group естонського бізнесмена Хіллара Тедера перестала керувати столичним ТРЦ Skymall. Як міноритарний акціонер Тедер може отримувати тільки дивіденди, основними фінансовими потоками управляє «Призма Бета» Андрія Адамовського (№15). Конфлікт між акціонерами Skymall триває вже майже два роки. Поки перевага на стороні Адамовського. В кінці 2011-го лондонський суд визнав його право не продавати контрольний пакет акцій Skymall Тедеру. У останнього був опціон на викуп частки Адамовського. Втрата Skymall не завадила Тедеру добудувати розпочаті об'єкти. У 2012 році в Києві почав роботу торговий центр «РайON» площею 23 000 кв. м. На наступний рік заплановано відкриття столичного ТЦ «Проспект» і другої черги ТЦ «Південна Галерея» в Сімферополі. За інформацією одного зі столичних інвестбанкірів, Тедер готує Arricano Group до IPO в 2013-му.

18 Ukrainian Development Partners

Ukrainian Development Partners

Рантьє: Василь Хмельницький, Андрій Іванов Орендний дохід: $ 20 млн Основні об'єкти: ТРЦ Ocean Plaza, «Містечко», «Меганом»


Фото Sasha Maslov for Forbes Ukraine

У 2012 році Хмельницький і Іванов багато побудували, і ще більше запланували. У квітні їх девелоперська компанія UDP відкрила найбільший в Криму ТРЦ "Меганом". У червні введена в експлуатацію друга черга київського житлового комплексу «Паркове місто», в жовтні - перша черга ЖК RiverStone на березі Дніпра. Під завісу року відкрився найбільший в Україні ТРЦ Ocean Plaza, половина якого належить Хмельницькому і Іванову. Втім, Хмельницький був більше зайнятий своїм майбутнім дітищем - IT-парком Bionic Hill (див. Статтю «Парк інноваційного періоду»). Майже весь рік він провів в роз'їздах по світу, вивчаючи досвід будівництва інноваційних парків.
Перша черга кремнієвої міні-долини повинна з'явитися в Святошинському районі Києва вже в 2015-му.

19 Група «АДС»

Група «АДС»

Рантьє: Віктор Юшковська і партнери Орендний дохід: $ 19 млн Основні об'єкти: ТРЦ «Більшовик», «Термінал»


Фото Олег Стельмах / elektraua.info

Співвласник «АДС Груп» (мережа «МегаМаркет») Віктор Юшковська провів 2012 рік у турботах, пов'язаних з будівництвом ТРЦ «Дельтаплан» на Новообухівському шосе. Цей об'єкт може стати першим в Україні торговим центром в форматі аутлета (брендові магазини з цілорічними знижками 30-70%). «Дельтаплан» побудований на 70%, і Юшковська активно шукає орендарів. «АДС» потрібно поспішити, щоб стати піонером в цьому сегменті: конкуренти будують під Києвом аутлет-центр на трасі E95. У «АДС» розраховують, що в «дельтаплані» будуть одягатися понад мільйон киян. На 55 000 кв. м «Дельтаплан» розмістяться гіпермаркет, кінотеатр, боулінг, фітнес-клуб і міні-готель. Сам аутлет займе близько 15 000 кв. м, на яких будуть представлені 114 магазинів площею від 60 до 500 кв. м. У презентації «Дельтаплан» згадуються бренди Mexx, D & G, Columbia і Adidas.

20 Холдингова компанія «Дафі»

Холдингова компанія «Дафі»

Рантьє: Євген ліхтерів, Леонід Скляр Орендний дохід: $ 19 млн Основні об'єкти: ТРЦ «Дафі»


Фото Ігор Чекачков / Forbes

Девелоперський бізнес членів Дніпропетровської єврейської громади Леоніда Скляра і Євгена Ліхтера завмер. У 2007 році вони оголошували про плани побудувати торгові комплекси в Одесі, Запоріжжі, Дніпропетровську та інших містах південно-східної України загальною площею 360 000 кв. м. Через п'ять років у них як і раніше тільки два ТРЦ - в Дніпропетровську та Харкові. Криза змусила відмовитися від експансії, штат девелоперської компанії «Дафі» скоротили на 20%. Під тиском кредиторів Скляр і ліхтерах розлучилися з ділянкою в Одесі площею 22,5 га. Судячи з відповіді прес-служби «Дафі», чекати, що фірма почне щось будувати в 2013-му, не доводиться: «Компанія націлена на зростання, сумірний з темпами зростання економіки України в цілому». Партнери не поспішають: найоптимістичніший прогноз зростання ВВП України на 2013 рік - 3%.

21 City Capital Group

City Capital Group

Рантьє: Офер Керцнер Орендний дохід: $ 18 млн Основний об'єкт: Центр торгівлі «Даринок»


Фото прес-служба Даринок

Власник девелоперської компанії City Capital Group Офер Керцнер - колишній льотчик ВПС Ізраїлю. На початку 2000-х в партнерстві з одіозним російсько-ізраїльським бізнесменом Михайлом Чорним створив в Україні компанію First Ukrainian Development. Вона зібрала видатну колекцію земельних ділянок і в 2007 році була продана. «У Керцнер багато землі, на якій він мало що побудував», - говорить один з учасників будівельного ринку. Втім, є ділянка, освоєний бізнесменом вельми успішно. З 2002-го він розвиває в Києві речовий ринок на лівому березі Дніпра - «Даринок». Поява торгових центрів змусило Керцнер перетворити «Даринок» у щось середнє між шопінг-моллом і класичним ринком. Ця стратегія принесла успіх: кількість покупців на «Даринку» зростає, в той час як інші київські ринки їх втрачають.

22 «К.А.Н. Девелопмент »

«К.А.Н. Девелопмент »

Рантьє: Ігор Ніконов Орендний дохід: $ 18 млн Основні об'єкти: БЦ 101 Tower, ТРЦ Ocean Plaza


Бізнес-центр 101 Tower висотою 101 м компанія «К.А.Н. Девелопмент »побудувала за рекордні 20 місяців

Фото Олег Стельмах / elektraua.info

Власник девелоперської компанії «К.А.Н. Девелопмент »Ігор Ніконов у свій час колекціонував картини зі сценами з життя будівельників. Він кинув це заняття, коли помітив, що на багатьох полотнах зображено хтось, ухилятися від роботи. «Може бути, соцреалісти так підколювали замовників», - припускає Ніконов. Здебільшого колекції він прикрасив свій новий офіс на 26-му поверсі бізнес-центру 101 Tower, співвласником якого є. Ніконов також отримав в минулому році частина орендних платежів з ТРЦ Ocean Plaza, відкритого в кінці 2012 року. У наступному рейтингу рантьє Никонова вже може не виявитися. На найбільший в країні ТРЦ Ocean Plaza знайшовся покупець. За суму, близьку до $ 350 млн, його придбає російська компанія «ТПС Нерухомість».

23 «Нові інжинірингові технології»

«Нові інжинірингові технології»

Рантьє: Сергій Тарута, Олег Мкртчан Орендний дохід: $ 18 млн Основний об'єкт: Готель Hyatt Regency Kiev


Фото group-deluxe

На минулорічному економічному форумі в Давосі співвласник київського готелю Hyatt Сергій Тарута розповідав, що вважає готельне напрямок перспективним і до 2015-го побудує ще один готель в селищі Партеніт в Криму. Схоже, що Сергій Тарута і Олег Мкртчан охололи до цього бізнесу. В кінці року стало відомо, що їх Hyatt виставлений на продаж. Можливо, до такого рішення Таруту схилили не найкращі перспективи ринку. «З точки зору девелопменту, сьогодні набагато вигідніше інвестувати в розвиток торгових або навіть офісних центрів, ніж в готельну нерухомість», - відзначає керуючий директор консалтингової компанії Colliers Олександр Носаченко. Кількість елітних готелів в столиці зростає, на відміну від бізнес-туристів. За консервативною оцінкою, продаж Hyatt може принести Таруті і Мкртчану більше $ 100 млн.

24 Group DF

Group DF

Рантьє: Дмитро Фірташ Орендний дохід: $ 17 млн ​​Основні об'єкти: ТЦ «Арена Сіті», БЦ «Парус»


Фото Олег Стельмах / elektraua.info

У портфелі Фірташа - тільки першокласна комерційна нерухомість. В середині 2000-х він придбав торгово-розважальний комплекс «Арена Сіті», а в 2007 році - половину столичного бізнес-центру «Парус». Їх загальна площа близько 60 000 кв. м. За словами керуючого директора Group DF Бориса Краснянського, «Парус» став для Фірташа входом в перспективний напрямок бізнесу. «Це був найкращий бізнес-центр в Україні, і участь у розвитку такого об'єкта відповідало амбіціям групи», - каже Краснянський. За словами колишнього топ-менеджера Group DF, Фірташ приділяє комерційної нерухомості навіть більше уваги, ніж хімічним бізнесу. Через кілька років Фірташ може стати найбільшим рантьє України. До 2015-го бізнесмен планує добудувати найбільший в Україні ТРЦ Respublika площею 312 000 кв. м.

25 Forum Management Company

Forum Management Company

Рантьє: Володимир Школьник Орендний дохід: $ 16 млн Основні об'єкти: БЦ «Форум Ділове Містечко», «Форум Парк Плаза»


фото kiev.olx.com.ua

Володимир Школьник - найбільший власник офісних центрів в Києві. Його Forum Management Company володіє і управляє п'ятьма бізнес-центрами із загальною орендною площею майже 75 000 кв. м. Незважаючи на це, провідний оператор офісної нерухомості в столиці займає лише останнє місце в рейтингу: занадто своєрідний діловий клімат в країні Януковича.

Максимальна річна орендна ставка на об'єктах Школьника - $ 300 за 1 кв. м. Навіть при такій відносно невисокій ціні в більшості його бізнес-центрів понад 10% приміщень пустують. У 2011-2012 роках в Києві було введено в експлуатацію офісні будівлі загальною площею 150 000 кв. м.

І все-таки Школяр як і раніше вірить в Україну. У 2012-му він відкрив бізнес-центри «Форум Вікторія Парк» і «Форум Б7» загальною площею близько 10 000 кв. м.

Що може виправити ситуацію?
Як почуває себе торгова нерухомість в регіонах?