Реклама
Реклама
Реклама

Як боротися з курцями в будинку?

  1. Многоквартірих будинок - де заборонено курити?
  2. Адміністративне право: кому скаржитися на курців в МКД?
  3. Чи можна курити в комуналці і в своїй квартирі?
  4. Чи можна виселити злісного курця з дому?

Короткий зміст:

Короткий зміст:

Прийнятий у 2013 році так званий «антитютюновий закон» і наступні поправки до нього серйозно обмежили права курців. Закон чітко позначив місця, в яких куріння тютюну заборонено, в тому числі і приміщення загального користування в багатоквартирних будинках. Порушення заборони тягне за собою адміністративну відповідальність.

Правова інструкція 9111.ru розповість про те, як боротися з курцями в будинку.

Многоквартірих будинок - де заборонено курити?

Відповідно до ст. 12 Федерального закону «Про охорону здоров'я громадян від впливу навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну» від 23.02.2013 N 15-ФЗ (ред. Від 14.10.2014), курити заборонено в ліфтах і приміщеннях загального користування багатоквартирних будинків, а також на дитячих майданчиках.

Важливо знати, що до загального майна багатоквартирного будинку на підставі ст. 36 ЖК РФ ставляться приміщення будинку, які не є частинами квартир і призначені для обслуговування більше одного приміщення, в тому числі міжквартирні сходові майданчики, сходи, ліфти, ліфтові та інші шахти, коридори, технічні поверхи, горища, підвали, в яких є інженерні комунікації та технічні підвали.

До спільного майна також відносяться інші приміщення в даному будинку, які не належать окремим власникам і призначені для задоволення соціально-побутових потреб власників приміщень у даному будинку: організації дозвілля, культурного розвитку, і т.д.

Куріння в цих місцях заборонено законом, за винятком випадку, якщо є рішення власників будинку про можливість куріння в спеціально виділених місцях на відкритому повітрі або в ізольованих приміщеннях загального користування багатоквартирних будинків, які обладнані системами вентиляції. За порушення заборони встановлена ​​адміністративна відповідальність за ст. 6.24 КоАП РФ, що тягне накладення адміністративного штрафу на громадян у розмірі від 500 до 1 500 рублів, а за куріння на дитячому майданчику - від 2 000 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Адміністративне право: кому скаржитися на курців в МКД?

Якщо в будинку є злісний курець, який ігнорує вимоги «антитютюнового закону», то мешканці будинку можуть за даним фактом подати заяву в поліцію або в Державну житлову інспекцію (в частині куріння в ліфтах і приміщеннях загального користування багатоквартирних будинків). У заяві можуть бути вказані сусіди, які були свідками куріння в забороненому місці. Показання свідків будуть використані в якості доказів вини особи по ст. 6.24 КоАП РФ.

Чи можна курити в комуналці і в своїй квартирі?

Законом прямо не врегульована проблема куріння в комунальній квартирі. У ст. 12 Федерального закону від 23.02.2013 N 15-ФЗ використовується поняття «приміщення загального користування багатоквартирних будинків», яке не розкривається. Однак видається, що це поняття, крім загального майна будинку, перелік якого дано в ст. 36 ЖК РФ, також включає місця загального користування в комунальній квартирі, займаної декількома наймачами і в квартирі, де кілька власників, так як для них коридор, кухня, туалет також є місцями загального користування.

Формально в законі немає заборони на куріння у власній квартирі, коли дим по витяжці йде до сусідів, і на балконі, коли дим залітає в сусідні вікна. За це не встановлено адміністративну відповідальність. Однак ст. 304 ГК РФ дає право вимагати усунення порушень права користування житловим приміщенням, не пов'язаного з позбавленням володіння. Для цього доведеться довести, що через тютюнового диму ви не можете реалізувати своє право користування квартирою.

Крім того, варто пам'ятати, що «антитютюновий закон» зобов'язує громадян «не здійснюються дії, що тягнуть за собою порушення прав інших громадян на сприятливе середовище життєдіяльності без навколишнього тютюнового диму та охорону їх здоров'я від впливу навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну». Це також може злучити підставою для подачі цивільного позову, проте юристи низько оцінюють його перспективність. За великим рахунком все це з розряду можливостей, реалізувати які буде вкрай важко.

Юрист 9111.ru Дмитро Ахременка:

-Заборона сусідові курити в квартирі і на балконі можна, якщо це порушує ваші права на сприятливе навколишнє середовище. Домогтися такої заборони, а також відшкодування можливих збитків можна в судовому порядку відповідно до положень Цивільного кодексу РФ про заподіяння шкоди (ст. 1064, п. 1, ст. 1065, п. 1) .Основанія для подібного позову до суду можуть виникнути, наприклад, якщо через проникнення тютюнового диму повітря у вашій квартирі не відповідає санітарним нормам, або ж тютюновий дим викликає алергію у вашої дитини. Однак перспективи подібних позовів багато піддаються великому сумніву. У суді буде необхідно однозначно і документально довести, що ваші проблеми виникають саме від куріння сусідів, що зробити дуже і дуже складно. Як мінімум, потрібно проведення дорогих експертиз.

Юрист 9111.ru Євгена Горлишева:

-Балкон хоч і відноситься до загального майна, призначеного для обслуговування декількох або всіх приміщень в багатоквартирного будинку, але все ж не є приміщенням загального користування. Курити на балконі своєї квартир можна, але при цьому пам'ятати, що при певних обставинах можливо доведеться відшкодовувати заподіяну шкоду особистості або майну громадян (Глава 59 ЦК РФ).

Чи можна виселити злісного курця з дому?

Восени 2014 року в ЗМІ висвітлювалися історія німецького пенсіонера, якого суд ухвалив виселити з квартири, в якій він жив багато років, за те, що він постійно курив, що доставляло масу незручностей сусідам. У Росії таких випадків поки не було. Однак в законодавстві РФ також є норма, що дозволяє виселяти наймача за систематичне порушення прав і інтересів сусідів - ст. 91 ЖК РФ. До звернення в суд закон передбачає обов'язкове повідомлення особи про необхідність усунути порушення - його робить орган місцевого самоврядування. В якості такого порушення можна розглядати і куріння в місцях загального користування, систематичність порушень може підтверджуватися постановами про притягнення до адміністративної відповідальності по ст. 6.24 КоАП РФ. Однак судової практики, в якій би отримала свій відбиток можливість такого виселення, поки немає.

Многоквартірих будинок - де заборонено курити?
Адміністративне право: кому скаржитися на курців в МКД?
Чи можна курити в комуналці і в своїй квартирі?
Чи можна виселити злісного курця з дому?
Многоквартірих будинок - де заборонено курити?
Адміністративне право: кому скаржитися на курців в МКД?
Чи можна курити в комуналці і в своїй квартирі?
Чи можна виселити злісного курця з дому?