Реклама
Реклама
Реклама

Будівництво новобудов затягується або стоїть?

  1. Завдання на здачу
  2. Зупинка без вимоги
  3. Найскандальніші будівництва Києва
  4. Як вибрати забудовника
  5. Пред'яви!
  6. Нездача !?

тема: нерухомість будівництво

Затягування термінів здачі будинків в експлуатацію вже увійшло у будівельних компаній в звичку. "Гроші" з'ясували, що в звичку цілком може увійти і припинення будівництва.

Завдання на здачу

"Бувало, що я ночей не спала, переживала, буде добудований будинок чи ні", - згадує маркетолог Ірина, яка не так давно купила квартиру в новобудові.

Свіжоспечену домовласницю зрозуміти можна, адже періодично то в однієї, то в іншої будівельної компанії виникають якісь проблеми, і роботи припиняються. У кого-то на час, а у кого-то і назавжди. Ірині пощастило - її будинок все-таки здали, правда, з затримкою на вісім місяців.

Для Києва та інших великих міст то, що терміни здачі будинків в експлуатацію затримуються більш ніж на три місяці, є справою звичною (див "Нездача ?!"). На жаль, але цим грішать всі будівельні компанії.

Вони самі, правда, запевняють, що ні в чому не винні. Зазвичай кажуть, що в недотриманні графіка будівельних робіт часто винні місцеві органи самоврядування, які затягують процес оформлення будівельної документації.

Представники інших забудовників в розмовах з "Грошима" зізнавалися, що зрив будівельних графіків часто відбувається і через проблеми з фінансуванням, які виникають через нецільове використання коштів або неправильно розрахованих будівельних кошторисів.

Зупинка без вимоги

новини на тему Куди більш страшно для інвестора, коли будівництво зупиняється повністю. Тоді у покупців житла залишається мало шансів отримати свої квартири, і очікування новосілля може затягнутися на роки.

За словами першого заступника голови Київміськдержадміністрації Анатолія Голубченка, причини появи довгобудів криються в недосконалому законодавстві. Він упевнений, що проблему можна усунути, лише змінивши оне.

"Можна дозволити продавати тільки готові квартири. Але це, швидше за все, негативно вплине на обсяги будівництва. Також можна передбачити в законодавстві норму про так званому гаранта. Тобто дозвіл забудовнику буде даватися тільки тоді, коли він знаходить гаранта, який в разі банкрутства забудовника все одно профінансує об'єкт до повного завершення будівництва ", - пропонує пан Голубченко.

Як не сумно, але дозволені законодавством механізми купівлі житла на первинному ринку - через Фонди фінансування будівництва (ФФБ) і цільові облігації - не дають інвестору абсолютної гарантії, що той неодмінно отримає своє житло. ФФБ часто самі створюють будівельні компанії, а такий керуючий навряд чи може залишатися незалежним, контролюючи будівництво і використання залучених коштів.

Наприклад, у одного із забудовників є фінансова компанія з однойменною назвою (не ховаються - і на тому спасибі!), В управлінні якої знаходиться понад п'ятдесят ФФБ. Тому, обираючи об'єкт для інвестування, варто дуже уважно вивчити взаємини між будівельною компанією, генпідрядником і ФФБ.

Купівля житла через цільові облігації - також досить ризикова процедура. У разі банкрутства забудовника власник облігацій може легко втратити вкладені гроші.

Найскандальніші будівництва Києва

Напевно, найгучніша будівельна афера останніх років - це "Еліта-Центр", від якої постраждало приблизно 1500 чоловік. Інвестори, не дочекавшись допомоги київської влади, в лютому нинішнього року пікетували секретаріат Президента України. Гарант Конституції доручив владі столиці створити список постраждалих інвесторів і інвентаризувати майно "Еліта-Центру".

Однак чи отримають квартири еліта-центрові інвестори - невідомо. Секретар Київради Олесь Довгий запевняє, що постраждалі в випадку з "Еліта-Центром" зможуть отримати квартири через два роки. Він розповів, що будуть складені списки тих, хто гостро потребує житла, і тих, хто хотів купити квартиру для перепродажу.

"Для перших" Київміськбуд "погодився побудувати чотирнадцять будинків", - заявив пан Довгий. А ось ті, хто купував житло на продаж, отримають грошову компенсацію за рахунок проданих земельних ділянок, що перебувають у власності "Еліта-Центру".

Без житла залишилися і інвестори ТОВ "Кіеввісотбуд" і ТОВ "Агробудпереробка". Ці компанії ще в 2006 році повинні були здати в експлуатацію чотири будинки: вул. Сім'ї Сосніних, 4-а, вул. Старонаводницька, 2/20 (обидві - в Києві), вул. Київський шлях, 97, (Бориспіль) і в сел. Чубинське (під Києвом).

Але, на жаль, будинки так і не були добудовані. В кінці 2007 року почався процес ліквідації компанії (див. "Гроші" № 50, від 20 грудня 2007 року). Поки відомо, що щасливими новоселами стануть тільки покупці квартир в Чубинському. Як зазначив ліквідатор ТОВ "Агробудпереработка" В'ячеслав Лецкан, в березні цього року інвестори будинку в Чубинському отримають свідоцтва про право власності на житло.

Що стосується будинку в Борисполі, то, за словами пана Лецкана, в березні-квітні, ймовірно, буде прийнято рішення про продовження будівельних робіт. Інвесторам столичних будинків, що зводяться ТОВ "Кіеввисотбут" доведеться почекати ще.

Не можуть в'їхати в свої квартири і інвестори "Дніпровських веж", будівництво яких було розпочато ще в 1999 році на березі Дніпра поблизу від столичного району Троєщина. Генпідрядник будівництва - "УкрАзіяБуд", субпідрядник - "Алесстрой".

Спочатку передбачалося, що перші жителі заселяться в висотки ще в 2001 році, але через фінансові проблеми будівництво було заморожено. У березні 2006 року функції забудовника були передані ТОВ "Етьєн-вест", який уклав договір генпідряду з ТОВ "Чиста вода М".

"Етьєн-вест" має намір завершити будівництво житлового комплексу з шести 34-поверхових будинків до кінця 2008 року. За повідомленнями інвесторів, зараз будівництво потроху починає оживати.

Інвесторам будинків по вул. Лаврухіна, 5 і 6 (Київ), які будували компанії "Смартех Системз" і "Планета Земля ЛТД", пощастило менше. Замовником будівництва виступила Деснянська районна адміністрація Києва. Будинки повинні були ввести в експлуатацію ще в 2005 році. Однак будівництво було зупинено.

В ході перевірки фінансово-господарської діяльності "Смартех Системз" були виявлені факти нецільового використання коштів в особливо великих розмірах. Зараз Деснянська районна адміністрація робить спроби добудувати житло.

Виникли проблеми і з будівництвом будинків компанією "Галичинабуд" на вул. Лаврухіна 4 і 8 (Київ). Для завершення будівництва грошей не вистачає. Компанія, як виявилося, витратила гроші інвесторів на покупку землі.

Ці об'єкти - далеко не повний перелік київських будівельних скандалів. "Сьогодні спостерігається наступна ситуація: перший будинок добудовується за рахунок коштів, залучених для будівництва другого будинку, другий - за рахунок коштів для третього і так далі, - пояснив" Грошам "директор департаменту організації продажів банку" Фінанси і Кредит "Ігор Шевченко. - Природно , при скороченні обсягів інвестицій будівельні компанії змушені призупиняти роботи, і можуть виникати нові будівельні скандали ".

Як вибрати забудовника

Щоб хоч якось зменшити ризики при покупці первинного житла , Слід ретельно вивчити компанію, якій планується віддати гроші. Зокрема, дізнатися, чи є у неї досвід роботи на будівельному ринку, скільки об'єктів уже побудовано і які проблеми з ними виникали (якщо виникали).

Також важливо упевнитися, що у забудовника є ліцензія Міністерства будівництва на проведення будівельних робіт і що терміни її дії не завершаться до того часу, коли будинок буде побудований.

Поважаюча себе будівельна компанія повинна пред'явити інвестору рішення місцевої влади про землевідведення і затверджений проект будинку. Якщо компанія відмовляється демонструвати запитувані документи, то, швидше за все, у неї можуть бути деякі "шорсткості" щодо землі, проекту та іншого.

Наприклад, обійшовши в якості потенційного інвестора кілька будівельних компаній, кореспондент "Грошей" виявив, що не всі забудовники надають для ознайомлення проекти і дозволу на будівельні роботи. Іноді пред'являли "бамажку" без підписів і печаток ...

Загалом, будьте пильні, шановні читачі!

Пред'яви!

Документи, які повинні бути у правильного забудовника:

  • ліцензія Мінбуду, оформлена на бланку суворої звітності, з голограмою, підписана міністром або його заступником;
  • рішення місцевого органу самоврядування про відведення земельної ділянки під будівництво;
  • проектна документація;
  • дозвіл на ведення будівництва;
  • договір з підрядниками на будівництво.

Нездача !?

статті по темі Майже кожен забудовник грішить тим, що здає будинки невчасно. "Гроші" почали було складати список тих, що спізнюються, але потім кинули - в ньому фігурували б майже всі забудовники. А багато хто з тих, хто туди не потрапив би, відзначилися б тільки тому, що прибрали зі своїх сайтів і рекламних щитів початкові терміни здачі об'єктів.

Затримка з термінами здачі до півроку є звичною справою практично для кожної української будівельної компанії. Однак нерідко покупці квартир святкують новосілля через рік-півтора після зазначеної в договорі дати. Як правило, затягування термінів будівництва на три-шість місяців не викликає особливого обурення у інвесторів, особливо якщо вони бачать, що будівельні роботи ведуться бадьоро.

Коли ж будівництво стоїть, а забудовник тільки обіцяє відновити будівництво "з понеділка", правда не уточнює з якого, покупці починають активно відстоювати свої права - організовувати збори, пікетувати офіс компанії, міська рада, судитися. Але все це, як правило, безрезультатно. До того ж забудовник, продаючи квартиру, не передбачає в договорі наявність штрафних санкцій за несвоєчасну здачу об'єкта в експлуатацію.

РАЗОМ: Затягування термінів будівництва - звична ситуація для багатьох компаній. Зменшення інтересу до "первинці" і обсягів інвестування здатні різко збільшити число заморожених будівництв.

2011-10-25 00:00
Автор: гроші
Див "Нездача ?