Реклама
Реклама
Реклама

Жінкам, які не бажають народжувати в лікарнях, запропонують пологові будинки

Фото: Архів пологового будинку «U Čápa»   Жінки в Чехії мають право народжувати вдома, але весь ризик в такому випадку лягає виключно на їх плечі Фото: Архів пологового будинку «U Čápa» Жінки в Чехії мають право народжувати вдома, але весь ризик в такому випадку лягає виключно на їх плечі. Через впровадженої поправки в законодавство, держава не може їм надати кваліфіковану допомогу - ні лікар, ні лікарняна акушерка за викликом до планованим пологах не приїдуть. Система стандартної медичної опіки в рамках обов'язкового страхування вступить в гру тільки в разі ускладнень. Приватні повитухи асистувати при домашніх пологах не мають права. За порушення закону їм загрожує штраф у розмірі 1 мільйона крон (40 тисяч євро), ну, а якщо під час пологів щось трапиться з матір'ю або її нащадком, то і кримінальне переслідування.

«Ми не відступимо від принципу, щоб всі роди проходили безпечно, а допомога надавалася на сучасному рівні. Ми не маємо права ставити під загрозу ні життя жінок, ні новонароджених », - підкреслює заступник міністра охорони здоров'я Фердинанд Полак.

Фото: Oriol Martinez / Stock Фото: Oriol Martinez / Stock.XCHNG Однак достатню кількість матерів висловлюється за більш інтимну обстановку власного житла і одночасно бажає мати гарантію своєчасного надання необхідної допомоги. Тому-то і виникла ідея родових будинків, які не є відділенням тієї чи іншої лікарні.

Ідею міністерських фахівців підтримує і Моніка Роубалова-Светлікова, мати двох дітей, яка в перший раз народжувала в лікарні, як більшість чеських жінок, а другого нащадка привела на світ вдома під наглядом акушерки-асистентки: «Коли ми зустрічалися з акушеркою, то у нас виникли дружні стосунки. Ми добре знали один одного і уявляли собі, як та чи інша може реагувати, що здатна зробити. У лікарні атмосфера більш анонімна ».

Приміщення в пологових будинках повинні виглядати, як затишні кімнати, обладнані всім, що жінці в момент пологів може знадобитися - ванна, душ або навіть басейн Приміщення в пологових будинках повинні виглядати, як затишні кімнати, обладнані всім, що жінці в момент пологів може знадобитися - ванна, душ або навіть басейн. Перебувати пологові будинки повинні в безпосередній близькості від лікарняних установ, щоб в найкоротший термін, в разі ускладнень, перевезти породіллю в стаціонарний операційний зал. Передбачається, що пологові будинки могли б розташовуватися безпосередньо на територіях лікарняних установ.

«У лікарнях буде скорочуватися кількість ліжко-місць. Багато приміщень будуть порожні, і їх можна буде використовувати різними способами. Наприклад, саме там і можуть виникати пологові будинки. Проблематично, якби подібний пологовий будинок знаходився, наприклад, в п'яти кілометрах від найближчої лікарні », - вважає глава спеціальної міністерської комісії Алеш Розточчя.

Міністр охорони здоров'я Леош Хегер   Більш конкретні плани повинні бути готові після канікул, але і вони ще не будуть остаточними, оскільки вирішити належить ще безліч проблем Міністр охорони здоров'я Леош Хегер Більш конкретні плани повинні бути готові після канікул, але і вони ще не будуть остаточними, оскільки вирішити належить ще безліч проблем. Наприклад, як чинити в разі, коли мама категорично відмовляється від перевезення в лікарню і має намір народжувати вдома.

«Ми займаємося питанням забезпечення базової опіки, щоб ні мама, ні новонароджений дитина не піддавалися надмірної небезпеки. Одночасно, необхідно зробити так, щоб асистентку-акушерку, яку жінка запросить допомагати при пологах, ніхто не міг звинуватити в нелегальних діях. Треба підтвердити її статус, як особи, яка надає першу допомогу людині, яка підписала відмову від перевезення в лікарню », - підкреслює міністр охорони здоров'я Леош Хегер.