Реклама
Реклама
Реклама

Доступне лікування: приватне або державне?

  1. До приватним лікарям - від безвиході
  2. На УЗД як в кінотеатр
  3. До якості претензій немає
  4. Кому потрібні лікарі-многостаночники?

«На Бога надійся, але медикам плати!». Народний фольклор швидко реагує на нові суспільні явища. Ось і свіжа прислів'я помічає, як сьогодні йдуть справи з охороною здоров'я. Незважаючи на те що медицина у нас начебто безкоштовна, багато пацієнтів, схоже, готові від неї відмовитися. Майже половина учасників опитування вважають за краще відвідувати приватні клініки.

Орендне житло з подальшим викупом в 2016 році: умови і ціни >>>

В опитуванні, проведеному газетою «Нерухомість» спільно з контакт-центром «Асар», взяли участь 500 карагандинців, велика частина з яких жінки (311). Як з'ясувалося, 228 осіб з них, або 46% (!) Звертаються в приватні клініки. Що впливає на їх вибір, невже збільшені доходи? На жаль, жоден з опитаних нами експертів не вказав цю версію як найбільш ймовірну.

Програма «Молода сім'я» в 2016 році: вартість квартир і умови Жілстройсбербанка >>>

До приватним лікарям - від безвиході

Людей змушують платити за медичні послуги - в цьому впевнена представник координаційної ради з питань захисту прав споживачів при Кабінеті міністрів РК Надія Мубаракшіна Людей змушують платити за медичні послуги - в цьому впевнена представник координаційної ради з питань захисту прав споживачів при Кабінеті міністрів РК Надія Мубаракшіна. Вона 29 серпня організувала перевірку декількох державних клінік Караганди і зафіксувала наступні результати. Безкоштовне відвідування лікарів у ряді медичних установ передбачено тільки за талонами. І кількість їх обмежена. Все інше - на платній основі. Як свідчить акт, складений Надією Мубаракшіна, в поліклініці № 1 на момент перевірки 29 серпня було проведено 16 обстежень УЗД, 14 з яких - за гроші.

- Я перебуваю на обліку, у мене була операція, - розповідає громадська захисниця. - Один раз в рік, відколи приходжу на обстеження в поліклініку. Мені кажуть: Надія Семенівна, талонів на безкоштовне відвідування немає. Два талона дали лікарям на місяць на 3 тисячі населення! Виходить, я повинна була витратити 4000 тенге, на мене ж талонів не вистачило! Тобто, коли безкоштовних відвідувань мало, лікарі радять або приходити в наступному місяці, або платити гроші. Ми довели комісійно, що в поліклініках є талони і є обмеження.

Н. Мубаракшіна розповідає, що в лікарні на стенді побачила близько 300 найменувань платних послуг: УЗД печінки, наприклад, 4000 тенге, флюорографія - 450 тенге, обстеження у гінеколога - 2400 тенге. «Люди в шоці», - описує ситуацію правозахисниця.

На прийом до лікаря приймають по запису. Час відвідування часто зайнято на кілька тижнів вперед. У медустанови здорові люди не ходять. Заздалегідь передбачити проблеми з самопочуттям людина не в силах. Тому, коли йому знадобиться до лікаря, він просто заплатить гроші, озвучує ситуацію, що склалася Надія Семенівна.

За гроші пройти до потрібного фахівця можна в багатьох поліклініках міста. Читачам напевно знайома ситуація, коли за готівку хворого намагаються обслужити раніше тих, хто прийшов по запису.

Представниця робить висновки: ходити до платних гінекологам жінки просто змушені. У місті закрили працювала колись гінекологічну поліклініку. Та ж доля спіткала дитячі поліклініки і державні стоматології.

У рейді по медустановам взяли участь представники антимонопольної інспекції, помічник депутата обласної масліхатів, представник партії «Нур Отан» і два фахівця департаменту охорони здоров'я. В акті, складеному за підсумками цих відвідувань, Надія Мубаракшіна пропонує видавати медикам потрібну кількість талонів, дотримуватися законів і впроваджувати ефективні технології. У документі є два цікавих пункту: у всіх установах, що фінансуються з держбюджету, пропонується повністю прибрати платні послуги, і відкрити окремі дитячі, стоматологічні та гінекологічні державні поліклініки. З цими двома пропозиціями не погодився представник «Нур Отана». З такими застереженнями він підписав акт. А працівники департаменту охорони здоров'я взагалі відмовилися ставити свої автографи в документі.

- На охорону здоров'я у нас виділяються мільярдні кошти, - підводить підсумок Надія Мубаракшіна. - Державні клініки утримуються за рахунок бюджету: їм фінансують заробітну плату, закуп обладнання, ремонт, будівництво. І населення при цьому платить за послуги. Виникає питання: як витрачаються ці кошти?

Орендне житло від «Нурли жол» в 2016 році: як отримати квартиру >>>

На УЗД як в кінотеатр

Так вже склався опитування, проведене контакт-центром «Асар», що все крутиться навколо жіночого здоров'я. Чи то слабка половина Казахстану так часто хворіє (за деякими даними, більше 70% жінок страждають гінекологічними захворюваннями), то чи більш прискіплива до свого здоров'я. За усталеній думці, чоловіки відвідують лікарні вкрай неохоче.

Напевно, саме завдяки відповідям «Гінеколог» і «узі» (це про найбільш відвідуваних кабінетах) клініка «Христина» зайняла в рейтингу перше місце. Заклад позиціонує себе в наданні послуг саме за цим напрямком. На питання: «До якого фахівця зверталися?», З 63 осіб, які зверталися в цю клініку, 30 відповіли - до гінеколога, 14 осіб - на УЗД, 9 - до ендокринолога.

Цікаво, що «Аланда» знаходиться на третьому місці за відвідуваністю серед опитаних карагандинців, незважаючи на те, що вважається найдорожчою приватною клінікою в місті.

- У нас відносно дорого, - каже директор ТОВ «ALANDACLUB» Анна Бауліна - У нас відносно дорого, - каже директор ТОВ «ALANDACLUB» Анна Бауліна. - Ми відстежуємо ціни в місті. «Гіппократ», наприклад, за вартістю послуг йде слідом за нами. Те ж саме можна сказати про клініку «Діацент».

- Коли ми тільки відкривалися, - продовжує співрозмовниця, - думали, що нас будуть відвідувати в основному заможні громадяни - банкіри, підприємці. Але до нас приходять люди і з середнім достатком. Діти наводять в клініку своїх бабусь і дідусів. Знаю, наприклад, одну пенсіонерку з Шахтинска, вже протягом декількох років спостерігається у нашого кардіолога (це потрібно робити два рази на рік). Вона підкоп на консультацію 5 тисяч тенге - і приїжджає.

У платну клініку, на думку фахівця, люди відправляються за оперативною постановкою діагнозу, адекватним лікуванням і результатом.

А їх гінекологію жінки люблять за те, що їм не доводиться бігати по різних кабінетах, як в державній клініці. Устаткування - за останнім словом сучасної медицини, всі лікарі - вищої та першої категорії, з великим стажем роботи.

- На пацієнток впливає саме ставлення до них, - коментує Анна Бауліна. - У державній поліклініці 10-15 хвилин відводиться на прийом і черга сидить під дверима. У нас жінки заздалегідь записуються і прийому приділяється не менше півгодини.

Загалом, укладає наша співрозмовниця, клієнтки йдуть туди, де їх проконсультують, там же, в кабінеті, проведуть необхідне обстеження, процедури та лікування.

Те ж саме з УЗД: в державних лікарнях по-швидкому напишуть висновок і ніхто нічого майбутній матусі пояснювати не буде. У приватній клініці весь процес обстеження пацієнт бачить на великому екрані.

- Тут все показують і розповідають, - каже директор «Аланди». - Як в кінотеатр прийшла. Ось до нас і йдуть цілими сім'ями. Чоловік, бабусі теж мають можливість бачити результат УЗД на екрані. Є якісь «фішки», які жінок приваблюють. Наприклад, ми робимо кольорові фотографії плода.

Похід на УЗД в «Аланда» коштує 8000 тенге, прийом у гінеколога - 5000. І хоча згідно з нашим опитуванням це найпопулярніші лікарі, Анна Бауліна показала запис до інших фахівців: у гастроентеролога, лора, ендокринолога і в лабораторію клініки теж весь час зайнято.

Новітнє медичне обладнання та грамотні фахівці дозволяють поставити діагноз протягом 1-2 днів Новітнє медичне обладнання та грамотні фахівці дозволяють поставити діагноз протягом 1-2 днів. І це одна з головних причин, чому приватні медустанови популярнішим державних, вважає заступник директора клініки «Гіппократ» Лариса Агей. Керівник підтримує думку своїх колег, коли говорить, що не останню роль в цьому відіграє ставлення до пацієнта. Адже людині важливі психологічний комфорт і увагу до проблеми, з якою він звернувся.

- У держклініці через величезного потоку пацієнтів фахівець обмежений в часі при спілкуванні з хворим. Навіть якщо медик хоче приділити більше уваги, у нього фізично немає такої можливості (я знаю це з досвіду багаторічної роботи в державній клініці). Хочу сказати, що ми теж отримуємо задоволення, коли можемо спілкуватися з пацієнтом стільки часу, скільки вважаємо за потрібне.

Великий потік пацієнтів в державних медустановах не позначається на якості діагнозів, каже Лариса Агей. Коли людина стає професіоналом, кількість не шкодить його роботі. Є проблема фізичної втоми лікаря.

Популярність гінекологів фахівець з «Гіппократа» пов'язує з появою великими можливостями в діагностиці патології плода. За допомогою експертного апарату УЗД в клініці визначать пороки розвитку плоду на ранніх стадіях. Народжуваність зростає - значить і попит збільшується. «Коли я бачу багато вагітних жінок і маленьких діток, то дуже радію», - зізнається Лариса Агей.

У «Гіппократа» крім гінеколога, дослідження УЗД, згідно з опитуванням, активно відвідують кабінет магнітно-резонансної томографії, комп'ютерної томографії та кардіолога.

До якості претензій немає

В Інтернеті можна знайти негативні і навіть дуже негативні відгуки практично про всі приватних клініках міста. Вони, звичайно, додадуть ложку дьогтю в будь-який позитивний опитування. Але, згідно з даними контакт-центру «Асар», практично ніхто з 228 опитаних клієнтів приватних клінік не кинув камінь в сім установ, зазначених у графіку. Негативні оцінки були, коли інтерв'юерів просили проаналізувати співвідношення ціни і якості. Але і в цьому випадку «одиниць» і «двійок» поставили дуже мало. Всі клініки отримали високі оцінки учасників опитування за склад лікарів і оснащення. Правда, в результаті 113 осіб з 228 все-таки сказали, що вважають ціни в приватних клініках невиправданими.

98 осіб вказали, що зверталися в вузькоспеціалізовані приватні клініки: «Дантист» - 34 інтерв'юера, пластична хірургія - 31 пацієнт, «стоматологія на 19» - 23 опитаних і «Ердос» назвали 10 осіб.

Виявилося, що з 228 відвідують платні клініки 68 осіб придбали медичну страховку. Решта нею не користуються, тому що: «не замислювалися про це» (74 особи), «немає необхідності» (48), «невигідно» (24), «вперше почули про це» (14).

Лариса Агей каже, що в їхній клініці є багато пацієнтів, які обстежуються і лікуються за медичними страховками. Правда, людей, які самостійно вирішили застрахуватися, заступник директора «Гіппократа» не зустрічала. Справа в тому, що зазвичай своїх співробітників страхують великі компанії.

Кому потрібні лікарі-многостаночники?

Карагандінец Єгор Смирнов тісно співпрацює з правозахисницею Надією Мубаракшіна. І, як людина з активною громадянською позицією, виступає за те, щоб лікарям заборонили поєднувати роботу в державних і приватних клініках.

- Одні і ті ж доктора приймають відразу в декількох установах, - обурюється Єгор. - Ідеш в госполіклініку, тобі кажуть, що не встигають прийняти: «Ось адреса, де я можу вас оглянути». А це вже приватна лікарня. Заборона на суміщення дасть відповідальність. А так виходить, що всі працюють скрізь і ніхто ніде.

- При поєднанні якості не буде, - Надія Мубаракшіна категорична в своїй оцінці. - Людина не машина, хоча і вона ламається. Де у лікаря буде уважність, професійне ставлення? Де буде співчуття до людини? Важливі тільки гроші! Народ вже втомився від усього цього.

Керівник клініки «Аланда» Анна Бауліна теж проти суміщення. Хоча в цій клініці теж працюють сумісники, але їх одиниці. Це лікарі, консультації яких потрібні пацієнтам нечасто.

- Була у нас така ситуація з Теміртау: коли відкрили в цьому місті підрозділ, там теж працювали лікарі за сумісництвом. Пацієнти нам говорили: «Навіщо ми будемо ходити до них за гроші, якщо в державній установі ми можемо відвідати їх безкоштовно? Так, посидимо в коридорі годину-дві-три, але платити не будемо ». Тому зараз потрібні лікарі в Теміртау приїжджають з Караганди, і у пацієнтів на них йде повний запис.

Таким чином в місто металургів, наприклад, приїжджають невропатолог, гастроентеролог, алерголог, уролог, лікарі УЗД та інші фахівці.

Є на цю проблему й інший погляд.

- До сумісництвом я ставлюся нормально, - каже заступник директора «Гіппократа» Лариса Агей. - Це право кожної людини розпоряджатися своїми знаннями і вільним часом. Це звичайна практика, в якій немає нічого поганого. У нас в клініці працюють такі лікарі. Якщо, наприклад, у фахівця ставка в держлікарні, він звільняється в 5-6 годин вечора - і у нього є ще дві години вільного часу. Чому лікар не може піти проконсультувати ще якусь кількість пацієнтів і отримати за це оплату?

Лариса Агей впевнена, що подібна практика багато в чому продиктована необхідністю додаткового заробітку. Заради підвищення кваліфікації лікарі за свій рахунок їздять на дорогі курси підвищення кваліфікації в близьке і далеке зарубіжжя. Загалом, люди в білих халатах повинні мати можливість заробляти. Питання тільки в тому, наскільки у них вистачить сил і здоров'я.

Наша співрозмовниця каже, що не мають рації ті, хто думає, що в державних клініках працюють тільки молоді й недосвідчені лікарі. У свою чергу і приватні лікарні приймають на роботу навіть випускників. Природно, з хорошими показниками. Кожен керівник лікарні розуміє необхідність спадкоємності поколінь.

Існування численних приватних клінік говорить про те, що їх послуги користуються попитом. Що стосується державних, Надія Мубаракшіна збирається надати результати свого дослідження в Міністерство охорони здоров'я і в Парламент. Навіть безкоштовна медицина, вважає Представниця, повинна бути доступною і якісною.

Розглядом скарг громадян Карагандинської області займається департамент Комітету контролю медичної та фармацевтичної діяльності МОЗ РК. За 9 місяців поточного року до них надійшло 150 звернень від пацієнтів.

Більшість з них (75,8%) з приводу якості лікування, обстеження та діагностики. Причому більша частина претензій була визнана обґрунтованою. На другому місці за кількістю звернень - незгода з поставленим діагнозом. І це, напевно, одна з найнебезпечніших тенденцій - коли люди не вірять лікарям, сумніваються в їх професіоналізмі. Таких скарг було 12, але жодна при перевірці не підтвердилася. П'ять звернень стосувалося необгрунтованість відмови в напрямку на медкомісію (4 визнані безпідставними). Стільки ж претензій стосувалася якості прийому хворих в медустановах (визнано 1 звернення). У чотирьох випадках громадяни обурювалися неетичною поведінкою з боку лікарів і стягненням винагороди. Але ці факти, за офіційними перевірок, не підтвердилися.

За весь рік в департамент тільки двічі поскаржилися на відмову в госпіталізації. Може, звичайно, вся справа в єдину інформаційну систему охорони здоров'я, як вказують чиновники. А може, причина просто в тому, що далеко не всі пацієнти звертаються з претензіями в офіційні органи.

Фото: 2cafe Фото: 2cafe.net

Ірина БЕРДАШОВА, Інформаційна служба www.kn.kz

Що впливає на їх вибір, невже збільшені доходи?
Виникає питання: як витрачаються ці кошти?
На питання: «До якого фахівця зверталися?
Кому потрібні лікарі-многостаночники?
Де у лікаря буде уважність, професійне ставлення?
Де буде співчуття до людини?
Пацієнти нам говорили: «Навіщо ми будемо ходити до них за гроші, якщо в державній установі ми можемо відвідати їх безкоштовно?
Чому лікар не може піти проконсультувати ще якусь кількість пацієнтів і отримати за це оплату?