Реклама
Реклама
Реклама

Черги в дитсадках: Як довго чекати і скільки заплатити

  1. Орфографічна помилка в тексті:

1 серпня 2013, 17:54 Переглядів: 1 серпня 2013, 17:54 Переглядів:   У дитсадок можуть не потрапити навіть ті, хто записаний туди від народження

У дитсадок можуть не потрапити навіть ті, хто записаний туди від народження. Редакція kotsubynske.com.ua вивчала ситуацію з чергами в дитсадки в Ірпені, Бучі, Гостомелі, Коцюбинському і Ворзелі.

Вікторія (ім'я змінено на прохання жінки) - мати-одиначка. Вона виховує і годує двох дітей. Її молодшої дочки-4 роки і вона до сих пір в Коцюбинському чекає своєї черги в дитсадок.

"Мені нема на кого залишити дитину. Я йду на роботу і змушена закривати чотирирічну дівчинку в будинку, поки не прийде старша школи", - розповідає коцюбінчанка Вікторія.

Старша донька закінчила тільки 2-й клас. Саме на неї обіду залишають дитину.

"Я часто бачу, як старша дочка виходить у другій половині з малою. Самі одягаються, як можуть. Буває, що одягаються дуже легко, не по погоді, тому що ніхто за ними не стежить. У мами немає іншого виходу - він працює, а в садок не беруть. Ніхто не думає, що дитина в 4 роки, залишена будинку, є небезпечним та може для себе і для всього будинку ", - говорить мешканка сусіднього будинку Тетяна.

Дирекція мкстного дитсадка не може прийняти дитину незважаючи на те, що Вікторія своєї черги чекає кілька років. Записали дитину туди мало не від народження.

Цієї осені малятку буде 5 років і її зобов'язані прийняти в установу дошкільної освіти.

"З осені дитини візьмуть в дитсадок, але мені відразу директор сказала писати заяву, що в наступному році, коли їй 1 вересня ще не буде 6 років, я сама згодна забирати дитину. Що було робити? Я написала і підписала. Її беруть, виходить тільки на рік. Якщо дитину в 5 років, фактично неповних 6, не візьмуть до школи, то я не знаю, що робити через рік ", - скаржиться Вікторія.

У селищі Коцюбинське комісія з питань освіти не засідає фактично з моменту її створення. На першому і єдиному засіданні був схвалений проект рішення, згідно з яким чергу в дитсадки повинна стати гласною, щоб громада могла сама контролювати і з'ясовувати, чому роками діти не можуть потрапити в дитсадки.

Проект рішення, який повинен бути винесений на сесію ради ще кілька років тому, підтримали всі присутні члени комісії, крім голови.

Голова комісії з питань освіти Коцюбинської селищної ради Вадим Казиміров голосував проти такого проекту рішення і мотивував це тим, що дитсадок повинен сам вирішувати на яких економічно вигідних підставах він вибирає того чи іншого відвідувача саду.

Редакція вирішила дізнатися, як іде набір в дитсадки Коцюбинського у мам, яким вдалося влаштувати своїх дітей.

"Я занесла їм 2000 гривень. Мені видали квитанцію, я їх перерахувала на дерев'яні решітки на Білицький ДОК. Чи то для забору, то чи для дерев'яної огорожі на батареї. Нібито для дитсадка. Я знаю, що деякі батьки платили і по 5000," - розповідає молода мама, яка не хоче бути названим.

Нагадаємо, що Білицький ДОК належить дружині селищного голови та учасниці виконкому Тетяні Садовської. Як відомо з бюджету селища депутати виділили 100 тисяч для виготовлення штакетного паркану навколо клумби на Мебельной.

Саме через те, що в дитсадках не тільки Коцюбинського, а й усього Приірпіння відсутня прозора чергу, такі мами, як Вікторія, змушені на свій страх і ризик залишати дітей одних, щоб прогодувати сім'ю.

Уже третій рік цей проект рішення не виносять на голосування ради незважаючи на те, що воно пройшло профільну комісію.

Помічник народного депутата Олексій Туровський відзначав, що тільки в Коцюбинському 500 дітей позбавлені права ходити в селищі в дитсадок.

"У нас за останній період часу у громади були вилучені такі соцоб'єктів: лазня, лікарня швидкої допомоги і два дитячих садки. Один сад знищили повністю для побудови багатоповерхівки, а інший зайнятий лікарнею і релігійною громадою", - говорить Ігор Домбровський , Глава громадської організації "Самозахист".

"При цьому місцева влада примудрилася не тільки знищити сад своїми ж руками, а й програти в судах 5 трикімнатних квартир у новобудові, які так необхідні суспільству.", - додає Домбровський.

Але навіть якщо б місць в дитсадках селища вистачало всім, то все одно люди скаржаться на графік роботи закладів дошкільної освіти.

"Ну, як тут можна віддати дитину, навіть якщо б були місця? Більшість працює в Києві, а у нас сад закривається в селищі в 17. Це коли треба залишити роботу, щоб забрати дитину?" - обурюється молода мама Оксана.

В Ірпені, де проживає більше населення, ніж в Коцюбинському, чергу в дитсадки, відповідно, більше.

"Кілька місяців тому мер Скаржинський зазначив, що черга в дитсадки складає близько 1200 чоловік. В Ірпені всього 6 дитсадків. Населення більш 41000. Кількість ірпінців повільно зростає," - розповідає про ситуацію в місті Богдан Мельничук, депутат Ірпінської ради від ВО "Свобода" .

У Гостомелі на черзі в дитсадки теж сотні дітей. Тут 4 дитсадки: один з яких у військовому містечку.

"Черга у нас десь близько 300 дітей. Населення у нас, згідно з даними перепису, повільно, але зростає. У 2012 році гостомельчан було понад 14 тисяч. Я цікавився в минулому році, як у нас справи з садами. Моя сестра стала на чергу відразу, як народилася дитина, і це не просто так беруть ", - говорить житель селища Георгій.

Про те, як влаштовують тут дітей в дитсадки розповідає молода мама Наталя:

"Спочатку хотіла влаштувати в центральний сад, але він був переповнений. Сказали, що в чергу треба ставати за два роки до того, як віддавати дитину. Крім того, потрібно було платити благодійний внесок 500 гривень офіційно на рахунок. Але це не все. Також потрібно було придбати і встановлювати на дитячих майданчиках самостійно гойдалку або будиночок, які можуть коштувати більше, ніж кілька тисяч гривень. "

"Я вирішила звернутися до дитсадка у військовому містечку. Він виявився також переповнений, але дитину взяли, попросивши заплатити благодійний внесок 500 гривень або купити щось для саду. Я зробила благодійний внесок, який оплатила неофіційно", - додає жінка.

У Ворзелі є два дитсадка. Це при тому, що населення тут менше 6000.

"Один з дитсадків у Кичеєво. В одному з двох чергу близько 70 дітей, а в другому десь 35. Старіє селище. Населення десь 6000 чоловік. Але до часу проекту нового дитсадка вже паркан поставили. Тому для нас це не проблема , якщо побудують дитсадок. "- говорить Віктор Кузьменко, заступник селищного голови Ворзель.

Але зараз люди навіть у Ворзелі дітей записують мало не після пологового.

"Тільки народилася внучка - відразу заяву написали", - розповідає депутат Ворзельської ради Любов Лагода.

Найменш гострої ситуація для молодих батьків є в Бучі, де населення, згідно з переписом 2012 року, становить близько 30 000 (місцеві депутати кажуть, що населення становить майже 40, якщо врахувати тих, хто не зареєстрований офіційно).

"У нас 6 дитсадків. 7 плануємо відкрити до 1 вересня. Черга зараз становить від 400 до 500 дітей, але точна цифра буде відома 1 вересня. Звичайно школи і дитсадки це для нас питання. Зараз 1500 дітей перебуває в закладах дошкільної освіти", - розповідає Олег Цимбал, начальник відділу освіти Бучанської міської ради, додаючи, що до вересня може заробити електронна черга.

Як в Бучі влаштовуються в дитсадок розповідає молода мама Олена:

"Сказали, що повинна заплатити благодійний внесок або купити щось, що їм потрібно. Я вибрала друге. На придбання речі, яку мені сказали треба купити на кухню, витратила 300 гривень. В принципі - бюджетний варіант".

Редакція сайту громади Приірпіння протягом липня проводила соціологічне опитування, в якому взяли участь майже півсотні читачів.

Близько 40% опитаних зізналися, що платили благодійний внесок. Більше 20% сказали, що давали хабар.

Майже по 10% набрали ті, хто влаштовував дитину по знайомству, кому відмовляли або кого ставили в чергу і доводилося чекати.

Тільки в 6% опитаних дитини в дитсадок взяли відразу.

Тільки в 6% опитаних дитини в дитсадок взяли відразу

Про ситуацію в Києві, куди найчастіше звертаються ті, хто не зміг влаштувати з тих чи інших причин дітей за місцем проживання, розповідають в прес-службі управління освіти Київської міської держадміністрації:

"У дитсадках зараз у нас трохи більше, ніж 100 тисяч дітей. Всього в Києві 588 закладів дошкільної освіти всіх типів. Є звичайно переповнені групи, але ми намагаємося вирішувати це питання. Черг немає, але про кількість черговиків будемо говорити в перших числах вересня" , - розповідають в прес-службі управління освіти КМДА .

"Зараз в електронній системі зареєструвалося близько 30 тисяч дітей. Є батьки, які реєструють новонародженого, який ще не досяг того віку, щоб ходити в заклад дошкільної освіти. Ми забезпечуємо місцями не тільки киян. Хтось приїхав в столицю працювати. Багато дітей з Київської області ", - додають у відомстві.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Черги в дитсадках: Як довго чекати і скільки заплатити". інші комуналка дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Що було робити?
Ну, як тут можна віддати дитину, навіть якщо б були місця?
17. Це коли треба залишити роботу, щоб забрати дитину?