Реклама
Реклама
Реклама

Земельні ділянки для ветеранів бойових дій: зразок, порядок дій

  1. Закони і кодекси РФ
  2. Як отримати земельну ділянку ветерану - порядок дій
  3. Пакет документів і заява на земельну ділянку
  4. зразок заяви

Законом від 12.01.1995 № 5-ФЗ детально регламентовано види пільг, гарантій і компенсації для різних категорій ветеранів, серед яких вказані і учасники бойових дій. Покладаються чи за нормами чинного законодавства пільгові земельні ділянки для ветеранів бойових дій? Відповідь на це питання можна дізнатися з представленого матеріалу.

Закони і кодекси РФ

З дати введення Федерального закону № 5-ФЗ склад і порядок надання заходів соціальної підтримки для різних груп ветеранів неодноразово змінювався як в більшу, так і меншу сторону.

Згідно з первинною версією зазначеного нормативного акту ветерани мали можливість отримати земельну ділянку під будівництво в будь-якому суб'єкті РФ (крім міст федерального значення), а для реалізації даного права їм було необхідно тільки підтвердити свій статус.

Для учасників бойових дій право безкоштовного отримання ділянки під будівництво здійснювалося шляхом виділення наділів за рахунок державних або муніципальних земель. Існуюче правило допускало виділення ділянок землі ветеранам на безкоштовній основі, що було однією з найбільш вагомих пільг по ФЗ-5.

Комплексні зміни положень ст. 16 Закону № 5-ФЗ безпосередньо позначилися на переліку гарантованих заходів соціальної підтримки даної категорії громадян, і. перш за все, на ситуації з виділенням їм землі.

Чи належить земельна ділянка ветерану бойових дій в чинній редакції профільного закону? На жаль, у 2004 році законодавець вніс поправки до зазначеної статті та усунув згадка про отримання наділу землі на пільгових підставах.

В даний час заходи підтримки учасникам бойових подій, а також умови надання їм землі зі складу державних і муніципальних територій, регламентуються наступними нормативними документами:

  • Федеральний закон № 5-ФЗ (в редакції від 19.12.2016);
  • Земельний кодекс РФ.

Положення про безоплатне виділення наділів в даний час залишилося тільки для володарів звання «Герой СРСР», «Герой Праці» або кавалерів ордена Слави.

Відносно зберігся списку пільг необхідно відзначити, забезпечення учасників бойових дій землею або житлоплощею частково збереглося в наступних формах:

  • виділення об'єктів житлової нерухомості за рахунок бюджету РФ (якщо заявник перебував на обліку до 2005 року) або на загальних підставах (в разі постановки на облік після січня 2005 року);
  • переважна можливість на вступ в колективні об'єднання громадян, в тому числі кооперативи.

Для реалізації права на оформлення земельної ділянки ветерану належить виконати комплекс процесуальних заходів, регламентованих законодавством.

Як отримати земельну ділянку ветерану - порядок дій

Поправки до Закону № 5-ФЗ в частині усунення пільги на забезпечення ветеранів землею вступили в силу з 2005 року. З зазначеного моменту земельну ділянку для ветеранів бойових дій надається на загальних підставах, регламентованих ЗК РФ для всіх категорій мешканців.

Порядок дій, які необхідно виконати для отримання ділянок, можна представити у вигляді покрокової інструкції:

  • прийняти рішення про попереднє виборі цікавить ділянки, шляхом запиту інформації в місцевих органах влади або через публічну карту Росреестра;
  • якщо обраний наділ не сформований в установленому порядку, необхідно провести земельні роботи через кадастрового інженера і отримати схему розташування наділу;
  • направити на адресу уповноваженого органу влади заяву про затвердження зазначеної схеми із зазначенням мети використання землі;
  • дочекатися затвердження схеми, яке буде проведено в термін, не пізніше двох місяців з моменту звернення;
  • провести кадастрові роботи для оформлення відомостей, необхідних для подальшого обліку в кадастрових органах;
  • провести облікові кадастрові заходи і реєстраційні процедури для внесення відомостей про ділянку в ЕГРН;
  • звернутися до органів місцевої влади з заяву про проведення торгів (аукціону) на сформований ділянку;
  • дочекатися винесення рішення про проведення торгів щодо даного наділу (термін винесення рішення не може перевищувати двох місяців).

Дана інструкція поширюється на випадки, коли яку зажадав земля не сформована і не поставлена ​​на облік в кадастрових органах. Якщо ділянка вже володіє кадастровими відомостями, порядок подачі заявок на надання земельної ділянки не буде містити умови про отримання схеми розміщення.

Залежно від умов надання землі, на аукціон буде запропонована право укладення договору оренди або купівлі-продажу. За цільовим призначенням отримання ветеранами землі, як правило, пов'язане з подальшим житловим будівництвом.

За підсумками проведення торгів з переможцем, або єдиним учасником процедури, укладається договір на витребовують надів, після чого земля для учасників бойових дій може використовуватися відповідно до цільового призначення та дозволеним видом користування.

Необхідно відзначити, що договір на оренду земельних ділянок допускає переважне право на переоформлення землі у власність громадян після зведення на ній об'єкта житлової нерухомості.

Якщо ділянку для побудови тривалий час не буде використаний за прямим призначенням, він може бути вилучений в примусовому порядку для подальшого розподілу.

Пакет документів і заява на земельну ділянку

Щоб оформити земельну ділянку, ветеранам бойових дій на різних етапах процедур необхідно подати такі документи:

  • заяву про ініціативу проведення торгів на право оформлення землі в оренду або власність;
  • схему розташування земельного наділу, якщо здійснюється процедура оформлення несформованого ділянки;
  • документи, що засвідчують особу заявника або нотаріальне доручення на представника;
  • посвідчення ветерана бойових дій, так як регіональним законодавством можуть бути встановлені додаткові пільги в частині зменшення орендних платежів за землю;
  • межовий план, який буде необхідний для постановки об'єкта на облік в органах Росреестра (оформляється після затвердження місцевим органом влади заявки ветерана).

заяву про ініціативу проведення торгів на право оформлення землі в оренду або власність;   схему розташування земельного наділу, якщо здійснюється процедура оформлення несформованого ділянки;   документи, що засвідчують особу заявника або нотаріальне доручення на представника;   посвідчення ветерана бойових дій, так як регіональним законодавством можуть бути встановлені додаткові пільги в частині зменшення орендних платежів за землю;   межовий план, який буде необхідний для постановки об'єкта на облік в органах Росреестра (оформляється після затвердження місцевим органом влади заявки ветерана)

Правовий статус ветерана не має юридичного значення на стадії узгодження документації та підготовки до проведення торгів.

Однак після оформлення договору оренди землі така категорія громадян має право розраховувати на додаткові заходи соціальної підтримки, встановлені регіональним законодавством.

Встановлення пільг по орендній платі або податку на майно громадян відноситься до компетенції місцевої влади або органів суб'єкта РФ.

Якщо в регіоні подібні пільги передбачені на законодавчій основі, то вони будуть вказані в змісті договору і підлягають застосуванню з першого місяця договірних відносин.

зразок заяви

Документом, що має найважливіше юридичне значення на стадії виділення землі, є заява ветерана в місцевий орган влади. Законодавство не регламентує спеціальні вимоги до його змісту, однак, приблизний зразок даної форми може бути затверджений на рівні місцевих владних органів.

Завантажити зразок заяви можна на нашому сайті в форматі MS Word, а запропоновані рекомендації підкажуть нюанси його заповнення.

Також інструкції щодо заповнення даного бланка, як правило, утримуватися на сайтах місцевих органів влади.

Як правило, заява на попереднє узгодження землі представляється у вигляді документа з довільним змістом. Для настання юридично значущих наслідків ветерану потрібно вказати в тексті наступну інформацію:

  • особисті ідентифікаційні дані заявника;
  • підстави виділення землі державного або муніципального фонду, із зазначенням виду необхідного права, цільового призначення наділу і виду дозволеного використання;
  • опис доданих документів.

Після проведення облікових заходів в органах Росреестра, ветераном прямує ще одна заява, в зміст якого включаються:

  • дані про попереднє погодження вибору ділянки;
  • інформація про земельному наділі, включена до складу кадастрових відомостей ЕГРН, в тому числі унікальний числовий код об'єкта - кадастровий номер;
  • підстави надання землі, із зазначенням виду необхідного права, цільового призначення наділу і виду дозволеного використання;
  • відомості про заявника або його представника.

Після отримання кожного із зазначених видів заяв у посадових осіб місцевих органів влади є не більше двох місяців, щоб здійснити испрашиваемое дію (узгодити схему розміщення, призначити прилюдні торги і т. Д.).

Покладаються чи за нормами чинного законодавства пільгові земельні ділянки для ветеранів бойових дій?
Чи належить земельна ділянка ветерану бойових дій в чинній редакції профільного закону?