Реклама
Реклама
Реклама

Телескоп ALMA виявив холодний пиловий пояс біля найближчої до Сонця зірки (відео)

Пилові пояса навколо Проксіми Центавра: погляд художника / фото ESO / M. Kornmesser

Телескоп ALMA в Чилі зареєстрував пил в околицях найближчій до Сонячної системи зірки: Проксіми Центавра. Світіння холодного пилу спостерігалося на відстані від однієї до чотирьох астрономічних одиниць від зірки, тобто від одного до чотирьох відстаней від Землі до Сонця.

Результати роботи представлені в статті "ALMA Discovery of Dust Belts Around Proxima Centauri", яка публікується в Astrophysical Journal Letters, повідомляється на сайті Європейської південної обсерваторії (ESO).

Читайте також Вчені розповіли про систему, в якій виявили схожі на Землю планети

Відзначається, що дані спостереження говорять про можливе існування ще більш холодного пилового поясу, а може бути і багатокомпонентної планетної системи. У Сонячній системі присутні схожі структури значно більшого розміру; вважається, що такі пояси складаються з кам'яних і крижаних часток, яким не вдалося сконденсуватися в планети.

"Пил навколо Проксіми - дуже важлива знахідка. Після відкриття землеподобной планети Проксима b це перше свідчення існування у найближчій до Сонця зірки багатокомпонентної планетної системи, а не просто одиночної планети ", - розповідає головний автор нового дослідження Гиллем Англад з Інституту астрофізики Андалусії (CSIC) в Гранаді (Іспанія).

Спостереження показують, що більша частина пилу зосереджена в поясі на відстані в кілька сот мільйонів кілометрів від Проксіми і такий же протяжності. Загальна маса пилу в цьому поясі становить приблизно одну соту частину маси Землі, а її температура оцінюється в -230 градусів Цельсія, що близько до температури пояса Койпера в Сонячній системі.

Дані, отримані на ALMA, дозволяють також припустити, що навколо Проксіми є й інший, ще більш холодний пиловий пояс вдесятеро далі першого. Якщо це так, то природа цього пояса, дуже холодного і розташованого далеко від більш холодної і слабкою, ніж сонце , Зірки, загадкова. Обидва пояса набагато далі від Проксіми, ніж планета Проксима b, орбіта якої відстоїть від материнської зірки всього на чотири мільйони кілометрів.

"Ці спостереження говорять про те, що Проксима Центавра, можливо, має багатокомпонентну планетну систему з багатою історією взаємодій, які і привели до формування пилового поясу. Інформацію про положення інших, поки не виявлених планет цієї системи можуть дати подальші дослідження ", - вважає Гілл Англад.

Як повідомляється на сайті ESO, пилові пояси - це залишки речовини, яка не сконденсировалось в більш масивні тіла, такі як планети. Розміри кам'яних і крижаних часток в цих поясах можуть бути різними: від найдрібніших частинках зерен менше міліметра в діаметрі до астероїдів багатокілометрового діаметра.

Проксима Центавра - найближча до Сонця зірка, слабкий червоний карлик, розташований всього в чотирьох світлових роках від нас у південному сузір'ї Центавра (Кентавра). Навколо нього обертається схожа розміром на Землю планета Proxima b, виявлена ​​в 2016 році - найближча до нас позасонячна планета.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter