Реклама
Реклама
Реклама

Відповідь на претензію: важливі деталі

  1. Увага! Ви знаходитесь на професійному сайті зі спеціалізованим юридичним контентом. Для читання статті...
  2. Термінове повідомлення для юриста! В офіс прийшла поліція
  3. Як відповісти на претензію, якщо компанія згодна з вимогами
  4. Як відповісти на претензію, якщо компанія не згодна з вимогами
  5. Читайте в рекомендації Системи Юрист

Якщо компанія отримала претензію від контрагента, потрібно направити відповідь незалежно від згоди чи незгоди з вимогами. Інакше після закінчення встановленого терміну контрагент звернеться до суду.

Увага! Ви знаходитесь на професійному сайті зі спеціалізованим юридичним контентом. Для читання статті може знадобитися реєстрація.

Напрямок відповіді на претензію

Особа, яка отримала претензію, має повідомити пред'явнику претензії про результати її розгляду в термін, передбачений законом, договором або вказаний в самій претензії, а при його відсутності - в розумний строк.

Відповісти на претензію потрібно в будь-якому випадку: в договорі може бути зазначено, що відсутність відповіді на претензію протягом певного терміну розцінюється як згода з пред'явленими вимогами. Це важливо для тих випадків, коли відправник претензії попереджає, що через того чи іншого порушення з боку контрагента він збирається зробити якісь певні дії (наприклад, призупинити виконання робіт або відвантаження товару). Мовчання адресата претензії означатиме, що він погодився з цими діями.

Якщо в договорі такого умови немає, то буде діяти загальне правило: відсутність відповіді на претензію прирівнюється до незгоди отримувача претензії з викладеними в ній вимогами і, відповідно, до відмови від їх виконання. Це може виявитися важливим для випадків, коли закон або договір встановлюють обов'язковий досудовий претензійний порядок . Відправнику претензії буде досить дочекатися, коли закінчиться термін для відповіді, встановлений ним самим або ж законом, і відразу після цього він зможе звернутися до суду з позовом.

Про претензії:

Термінове повідомлення для юриста! В офіс прийшла поліція

Вимоги до оформлення відповіді на претензію

Відповідь на претензію складається в тій же формі, що і сама претензія. Це означає, що багато вимог з тих, що пред'являються до форми та реквізитами претензії, застосовні і до відповіді на претензію. Зокрема, відповідь на претензію потрібно:

  • викласти в довільній формі;
  • оформити в письмовому вигляді;
  • адресувати заявнику претензії;
  • підписати (це повинен зробити одержувач претензії особисто або інша особа, на це уповноважена);
  • направити на поштову адресу, яка вказана в претензії як адреса для відповіді.

За змістом текст відповіді на претензію істотно відрізняється від тексту самої претензії. При цьому текст відповіді на претензію буде відрізнятися в залежності від того, чи згоден з нею одержувач претензії чи ні.

Як відповісти на претензію, якщо компанія згодна з вимогами

Згода з претензією означає, що одержувач претензії готовий задовольнити вимоги заявника, викладені в претензії, в повному обсязі або в частині. Краще погодитися з претензією в тих випадках, коли подальше судовий розгляд, найімовірніше, буде на користь контрагента. Також краще не сперечатися, якщо помилку допустили випадково і її можна швидко виправити, зберігши хороші відносини з контрагентом. Крім того, у відповіді можна попросити контрагента зменшити розмір санкцій або збільшити термін на те, щоб виправити порушення. Заявник цілком може погодитися з таким проханням, щоб заощадити час і не звертатися до суду.

Тому у відповіді повинна міститися наступна інформація:

  1. Необхідно підтвердити, що одержувач претензії повністю або частково згоден з висунутими до нього вимогами.
  2. Одержувач претензії повинен повідомити контрагента про те, в якому порядку і в які терміни будуть задоволені вимоги, викладені в претензії.

Якщо боржник просить відстрочку виконання своїх зобов'язань У відповіді потрібно вказати, протягом якого терміну він планує виконати свої зобов'язання в повному обсязі.

У відповіді на претензію боржник також може попросити кредитора не застосовувати до нього штрафні санкції або зменшити їх розмір. Кредитор може погодитися на це, щоб спонукати боржника добровільно (без звернення до суду) виконати основну вимогу.

Якщо одержувач претензії просить розстрочку виконання своїх зобов'язань, до відповіді потрібно докласти передбачуваний план виконання своїх зобов'язань, наприклад графік погашення заборгованості.

Якщо до моменту написання претензії вимоги контрагента, який направив претензію, вже були виконані, то про це необхідно прямо вказати у відповіді на претензію.

Як відповісти на претензію, якщо компанія не згодна з вимогами

Якщо одержувач претензії не згоден виконати вимоги, зазначені в претензії, то у відповіді на претензію йому потрібно викласти свою правову позицію по кожному з вимог, тобто привести свої заперечення.

Для зручності заперечення можна класифікувати так:

  1. Одержувач претензії може заперечувати фактичні обставини або правові аргументи, викладені в претензії. В даному випадку адресат претензії обмежується простим запереченням доводів претензії, вказівкою на те, що факти, викладені в претензії, не відповідають дійсності. При цьому адресат не приводить власних аргументів, що обґрунтовують його позицію.
  2. Одержувач претензії може привести аргументовані заперечення проти фактичних обставин яких правових доводів, викладених в претензії. В даному випадку заперечення одержувача претензії підтверджуються відповідними доказами, посиланнями на правові норми і умови договору.

У свою чергу, подібні заперечення можуть бути двох видів:

  1. Заперечення, які прямо спростовують фактичні обставини або правові аргументи претензії.
  2. Заперечення, які прямо не спростовують фактичні обставини або правові аргументи претензії, але містять інші аргументи, при яких вимоги претензії не можуть бути задоволені.

У відповіді на претензію можна використовувати заперечення будь-якого виду. Однак чим більше аргументований і переконливий буде відповідь на претензію, тим зрозуміліше він буде для іншої сторони. І тим очевидніше їй буде, що звертатися в суд не має сенсу.

Читайте в рекомендації Системи Юрист

Читайте також

Читайте також