Реклама
Реклама
Реклама

Проекти типових міні-ферм для ВРХ на 50, 100 і 200 голів

  1. З чого починати розведення ВРХ
  2. Що являє собою міні-ферма
  3. Проект міні-ферми: поетапне створення
  4. Нюанси вибору землі
  5. Підведення до земельної ділянки комунікацій
  6. Будівництво міні-ферми: можливі альтернативи
  7. Чому легко реалізувати проект міні-ферми

Організацію міні молочної ферми багато підприємці розглядають як відмінну перспективу для започаткування власної справи. Така популярність цієї ідеї легко пояснюється: Організацію міні молочної ферми багато підприємці розглядають як відмінну перспективу для започаткування власної справи

Готовий проект невеликий міні ферми

  1. Для міні-ферми потрібна невелика виробнича площа.
  2. Для сімейних господарств необхідні розумні вкладення.
  3. Для обслуговування міні-ферми потрібні мінімальні витрати.

Проект сучасної ферми на 50 або 100 голів забезпечить всіх членів сім'ї постійною роботою і стабільним непоганим заробітком.

З чого починати розведення ВРХ

Будь-яке вкладення коштів має бути виправданим. Тому починати слід з створення проекту або написання докладного бізнес-плану. Щоб стати конкурентом для великих тваринницьких господарств, необхідно все обдумати.

Ні від кого не потрібно відразу споруджувати величезні комплекси. Почати роботу можна з невеликого за чисельністю стада.

Що являє собою міні-ферма

До міні-ферм відносяться господарства, які займаються утриманням ВРХ. Тваринники отримують і реалізують молочно-м'ясну та іншу продукцію.

Тваринники отримують і реалізують молочно-м'ясну та іншу продукцію

Внутрішнє облаштування приватної міні-ферми

У тваринницьких господарствах, де вже отримують прибуток, в середньому чисельність поголів'я становить від 50 до 100 одиниць. Проект дозволяє в майбутньому збільшувати обсяги виробництва і нарощувати продуктивність. При цьому відкрити свій бізнес зможе будь-яка російська сім'я, так як не потрібні шалені кошти для покупки ВРХ, зведення господарських будівель, відкриття ВП.

Проект міні-ферми: поетапне створення

  1. Виберіть земельну ділянку.
  2. Підведіть всі необхідні комунікації.
  3. Визначте кількість поголів'я.
  4. Вирішіть, яким видом промисловості будете займатися - молочної, м'ясної або суміщеної.
  5. Виберіть спосіб утримання ВРХ - з вигулом або без.
  6. Розрахуйте, скільки потрібно побудувати технічних приміщень, оснащених сучасним обладнанням.

Загородження для тварин на фермі

Якщо немає можливості підвести комунікації до ділянки, слід ретельно обміркувати своє рішення: це невигідне придбання, коли на привезення води або вироблення електрики доведеться сильно витратитися.

Нюанси вибору землі

при виборі земельної ділянки для тваринницьких господарств, потрібно керуватися наступними правилами. Площа ділянки повинна бути не менше 1000 кв. м. У залежності від того, якому способу змісту ви віддасте перевагу, можуть знадобитися пасовища для вигулу, ангар, поля, щоб вирощувати кормові культури і заготовляти сіно.

Якщо не буде власної кормової бази, тоді містити ВРХ невигідно. На заготівлю кормів буде йти практично весь прибуток, отриманий від господарства.

Розташування міні-ферми на плануванні дачної ділянки

Коли у підприємця немає достатньо грошей, щоб купити земельну ділянку у районній адміністрації, він може його орендувати.

Підведення до земельної ділянки комунікацій

Важливо, щоб земля перебувала в зручному місці. Якщо проїзд утруднений, ділянка знаходиться в низині або ґрунти виснажені, буде потрібно додаткове вкладення коштів. Відстань ферми від комунікацій і селищ не можна віднести до переваг.

Починати будівництво краще на колишній землі радгоспу, де можуть вже бути побудовані корівники, виробничі приміщення і проведені водопровід, газ, електрика, каналізація.

Число тварин і визначення виду діяльності. Для молочної ферми рекомендується як мінімум тримати не менше 25-50 голів. Так як корови приносять потомство, число ВРХ в сімейних господарствах може постійно зростати.
Число тварин і визначення виду діяльності
Власникам міні-ферми знадобиться містити і бугаїв-плідників. Згодом загальна кількість великої рогатої худоби може досягти 100 голів.

Підприємцям доведеться вибрати один варіант з двох:

  • Допускається утримання тварин в стійлах;
  • Вільний вигул корів, биків і молодняка в межах об'єкта.

Перший варіант вважається менш витратним. Тварини постійно знаходяться в своїх стійлах. Тут їх годують і доять. Потрібно будівництво підсобних і адміністративних приміщень. Потрібні цеху, щоб переробляти продукцію.
Вибір другого методу зажадає від власника бізнесу великих капіталовкладень. Потрібно побудувати спеціальні місця, де тварин годуватимуть, доїти, вигулювати. Важливо окремо обладнати приміщення, де будуть міститися телята. На тваринницьких фермах має бути встановлено правильно підібране автоматичне обладнання.

На тваринницьких фермах має бути встановлено правильно підібране автоматичне обладнання

Устаткування клітин для телят на міні-фермі

Побудувати приміщення можна дешевше, якщо скористатися дерев'яною конструкцією. Для будівництва металевих споруд потрібні гроші. Однак по довговічності останній варіант більш кращий.

Будівництво міні-ферми: можливі альтернативи

Сьогодні відзначається попит на будівництво молочних господарств. Зробити це можна різними способами:

  • Відновити старий об'єкт і модернізувати його;
  • Побудувати повністю новий комплекс.

Розглянемо більш докладно кожен спосіб окремо. Перший з них передбачає будівництво тваринницьких господарств на ділянках, де є будівля, яка раніше використовувалася як корівник. Зробіть капітальний ремонт приміщень, виконайте необхідні роботи по утепленню. Внутрішній простір модернізується. Встановіть перегородки.

Встановіть перегородки

Конструкція загонів для ВРХ на фермі

Якщо будівля добре збереглося, і ви збираєтеся користуватися ним надалі, тоді територія облаштовується згідно з наявним проектом. Другий спосіб для будівництва міні-ферми передбачає починати з нуля. Віддаючи перевагу на користь металевих комор, ви повинні пам'ятати, що вартість проекту може сильно зрости. Є сучасні будматеріали, які коштують дешевше, ніж залізо. Як варіант можна розглядати придбання готової міні-ферми під ключ.

В цьому випадку будівельними роботами займається професійна компанія, а підприємець тим часом може приділити більше часу виробленню оптимальної стратегії для свого бізнесу. Зручно, що пропозиція від будівельних компаній зведення фермерського господарства під ключ практично не вимагає участі замовника в будівельних роботах.

Зручно, що пропозиція від будівельних компаній зведення фермерського господарства під ключ практично не вимагає участі замовника в будівельних роботах

Процес зведення міні-ферми для ВРХ

Відповідний проект можна спробувати відшукати в каталозі фірми, в яку ви звернулися.
Присутність власника бізнесу необхідно, коли ферма вже побудована. Він оглядає об'єкт і приймає роботу. Підприємці можуть замовити створення індивідуальних проектів сімейних ферм. Тоді при зведенні об'єкту враховуються всі побажання замовника. Проект для будівництва корівника може бути розрахований на різну кількість корів: 25; 50; 100; 150.

Сучасна міні-ферма будується таким чином, щоб в майбутньому її можна було розширити. Якщо спочатку ви взяли 50 одиниць худоби, то потім ви можете добудувати необхідні приміщення, коли поголів'я збільшиться до 100.

Чому легко реалізувати проект міні-ферми

Багато починаючі підприємці серед всіх бізнес-ідей для сімейних підприємств вибирають саме міні-ферму. Це прибуткова справа: з кожної корови отримують не менше 5000 л молока на рік. Якщо початківці фермери не мають достатньо коштів, щоб відкрити власну справу, тоді майбутні бізнесмени можуть звернутися за допомогою до держави. Фінансова підтримка надається проектам на конкурсній основі.

Щоб виграти, необхідно представити грамотно складений бізнес-план, який грунтується не тільки на одному ентузіазмі і бажанні заробити, а на конкретних розрахунках.

Новачкам в бізнесі не слід прагнути писати грандіозні проекти, якщо вони поки нічого не заробили. Субсидії, які видають переможцям, мають обмеження: отриманих грошей вистачить тільки на покупку 25 або 30 корів.
Новачкам в бізнесі не слід прагнути писати грандіозні проекти, якщо вони поки нічого не заробили
Тому немає сенсу писати проект, розрахований на придбання більшої кількості худоби - 100 або 150 одиниць. У різних регіонах виділяються субсидії на певні суми, достатні для реалізації проекту власної ферми для підприємців, які тільки починають працювати на себе.

Для сімейного бізнесу цей варіант прекрасно себе зарекомендував:

  1. Всім, хто зайнятий на фермі, немає необхідності їздити на громадському транспорті вранці: місце роботи знаходиться поруч з будинком.
  2. Коли члени однієї сім'ї займаються спільною справою, вони стають більш згуртованими.
  3. Автоматизований комплекс вимагає простого догляду. Щоб його обслуговувати, не потрібно бути дипломованим фахівцем.
  4. Спілкування з тваринами позитивно впливає на психіку людей. Приклад невеликої домашньої ферми з підручних матеріалів
  5. Для розробки плану розвитку свого бізнесу можна скористатися позитивним досвідом, наявними у інших підприємців, які тримають по 100 одиниць худоби і більше.
  6. При бажанні можна перепрофілювати бізнес. Якщо спочатку господарство випускало виключно молочну продукцію, то через деякий час можна налагодити виробництво м'яса.
  7. Попит на молоко і м'ясну продукцію постійно зростає, що гарантує процвітання приватного бізнесу.

Сьогодні реалізувати проект ферми стало доступним всім бажаючим. Однак на етапі проектування обмірковуйте кожен свій крок. відкладіть будівництво металевих хозблоков на майбутнє, якщо коштів не вистачає.


Ваш бізнес незабаром виправдає себе повністю. Головне продумати заздалегідь всі нюанси, тільки за цієї умови у нового бізнесмена вийде стати надійним постачальником продукції власного виробництва високої якості.

Залишиться тільки тримати свою марку, що дозволить напрацювати своїх клієнтів. Коли люди впевнені, що їм запропонують у сімейних господарствах тільки хороші продукти, вони прийдуть за покупками знову.