Реклама
Реклама
Реклама

Вагітна у 14 років: чи має юна мама право на аборт?

Під час роботи з неповнолітніми вагітними акушери-гінекологи нерідко стикаються не тільки з медичними, а й юридичними аспектами підліткової вагітності. EtCetera з'ясовував, про які права і обов'язки має знати неповнолітня майбутня мати.

РІЗНІ МАМИ. Незважаючи на те, що підліткова вагітність - досить поширене явище в багатьох країнах, нерідко медики, не володіючи достатніми знаннями, порушують права юних майбутніх мам.

Згідно ст.43 «Основ законодавства України про охорону здоров'я», для неповнолітніх пацієнтів діє таке розмежування:

- пацієнтка, яка не досягла 14-річного віку (малолітня пацієнтка) має часткову цивільну дієздатність;

- пацієнтка, яка досягла 14 річного віку (неповнолітня пацієнтка) має неповну цивільну дієздатність.

Відповідно, різняться і права, якими володіють неповнолітні пацієнтки, коли мова йде про надання їм медичних послуг під час вагітності.

ДО 14 РОКІВ ДО 14 РОКІВ. Для проведення медичного втручання малолітньої пацієнтці (до 14 років) необхідна згода її законних представників (батьків або опікунів).

З 14 РОКІВ пацієнтка має право самостійно вибирати лікаря і методи лікування / спостереження відповідно до рекомендацій фахівця. Надання медичної допомоги таким пацієнткам проводиться за їх згодою, однак відмовитися від призначеного лікування може тільки повнолітня вагітна.

Є, АЛЕ". Іноді повної цивільної дієздатності може отримати підліток до 18 років, якщо він / вона:

- знаходиться в зареєстрованому шлюбі;

- є батьком;

- зареєстрований (а) як приватний підприємець (по досягненню 16 років);

- працює на умовах трудового договору (по досягненню 16 років).

У цих випадках підліткові не потрібен дозвіл законних представників на проведення будь-яких медичних процедур.

ПИТАННЯ ЖИТТЯ ТА СМЕРТІ. Якщо представник неповнолітньої пацієнтки (у віці від 14 до 18 років) не дає згоду на медичне втручання, лікар має право виконати необхідні процедури, якщо це необхідно для збереження життя і здоров'я вагітної. У цьому випадку відмова опікуна повинен бути зафіксований в письмовому вигляді і переданий в органи опіки та піклування.

До таких випадків можна віднести ситуацію, коли за медичними показаннями необхідно зробити аборт, в той час як батьки на проведення процедури не згодні.

МЕДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ. Неповнолітня пацієнтка може отримати медичну консультацію, звернувшись в клініку особисто. Для цього супровід батьків не обов'язково. Проте ознайомитися з результатами проведених досліджень і аналізів, а також отримати повну інформацію про стан свого здоров'я має право тільки повнолітня пацієнтка або її законні опікуни.

АБОРТ. Незважаючи на наявність і доступність сучасних методів контрацепції, штучне переривання вагітності залишається поширеним способом планування сім'ї. Для переривання небажаної вагітності терміном до 12 тижнів у пацієнток, які не досягли 14-річного віку, необхідна заява законних представників. Для переривання вагітності на тому ж терміні у пацієнтки старше 14 років згоду опікунів не обов'язково - достатньо бажання вагітної.

Переривання вагітності на більш пізніх термінах неможливо без заяви законних представників незалежно від віку неповнолітньої пацієнтки.

Читайте також: Секстинг: НАВІЩО ПІДЛІТКИ РОБЛЯТЬ «ЦЕ»?

Висловити своє враження