Реклама
Реклама
Реклама

Декретні виплати 2019 Україна: мінімальний, максимальний розмір на другого і першого дитини

  1. Хто має право отримувати декретні?
  2. Розмір декретних
  3. Бухгалтеру на замітку
  4. Відео-новину

Жінкам, які планують піти в декрет до 2019 року, без сумнівів, буде цікаво, які виплати від держави і з місця роботи їм належать.

Як відомо, в нашому парламенті закон про істотне збільшення розміру одноразової допомоги при народженні та помісячних наступних за нею виплат поки залишається в підвішеному стані. І, на жаль, ніяких гарантій, що це питання буде вирішене позитивно до початку наступного року, немає.

Проте, процедура виплати випереджають їх декретних набагато прозоріша і щодо своїх сум, і за механізмом нарахування, і в 2019-му нас чекає невелике їх підвищення, що, звичайно ж, приємно, хоч і не так суттєво, як хотілося б .

Хто має право отримувати декретні?

У відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами, йдуть жінки в положенні, і в народі їх любовно називають декретниця.

Зараз з судово-адвокатською практикою в країні стало краще, та й взагалі суспільство значно підвищило свою свідомість, тому догляд в декрет давно вже автоматично не означає звільнення, яке ще в 90-х мали сумний шанс відчути на собі всі, крім бюджетників.

Отже, допомога по такому специфічному відпустці платять, а якщо відмовляються, досить звернутися куди слід, щоб підприємство швидко змінило своє ставлення. До того ж за нашим законодавством і самозайняті бізнес-вумен, і безробітні також мають право претендувати на виплату компенсації за відпустку по вагітності та пологах.

У разі наявності офіційного місця роботи - туди просто подається декретну листок (оформляється в ЖК за місцем проживання) та заяву, а нараховувати і виплачувати ці гроші будуть, відповідно, там же.

Непрацюючим ж буде призначено допомогу в територіальних органах соцзахисту (треба мати реєстрацію про облік в ФЗ), і індивідуальні підприємці звертатися за допомогою можуть туди ж, але, тут треба враховувати, що належна їм сума буде пропорційною зробленим відрахувань.

Також на неї можуть претендувати студентки очних відділень (заяву з декретною листком подається в деканат) та усиновителі новонароджених діток.

до змісту ↑

Розмір декретних

Розмір декретних

Розрахувати декретні досить нескладно, знаючи поточний прожитковий мінімум (адже саме до нього вони прив'язані). Для непрацюючих та ВП - це 25% його розміру. Або ж 100% заробітку, якщо з виплачених сум перераховувався ЄСВ. Всього повна тривалість декретних становить 30 тижнів - 70 днів до дати «Х» і 56 ще після неї.

Але при кесаревому розтині, народженні двійні, трійні і більше дітей післяпологова відпустка збільшується ще на два тижні. А у 1-3 категорії «чорнобильців» кількість днів і зовсім дорівнює 180-ти. При цьому розмір декретних відпускних на підприємстві розраховується практично за тим же механізмом, що і звичайний щорічна оплачувана відпустка.

Тобто, з усіма добре знайомими кожному бухгалтеру нюансами, на зразок обчислення середньоденної зарплати, кількості належних днів і т.д. Ніякої різниці у ставленні нарахувань між двома цими виплатами при народженні дитини , По суті, не існує. Що ж стосується держдопомоги згаданим вище категоріям, тут все скаче в ногу зі зростаючим прожитковим мінімумом.

Що ж стосується держдопомоги згаданим вище категоріям, тут все скаче в ногу зі зростаючим прожитковим мінімумом

Зараз, наприклад, в 2018-році, з січня по травень за 126 днів відпустки належало 1850 грн. соцдопомоги (2055 і 2642 грн. за 140 і 180, відповідно), з травня по грудень має бути 1933 або 2148, або 2761 грн. за збільшені, а в новий 2019 й ми, швидше за все, увійдемо з 2017-ма гривнями, і 2241 або 2881 соціальних декретних.

На жаль, хоч ці дані взяті з уже скоригованої в цьому році бюджетної резолюції, ніхто не скаже, чи залишаться вони актуальними, по крайней мере, в першій половині 2019 року, поки сам бюджет формально прийнятий не буде.

до змісту ↑

Бухгалтеру на замітку

Мабуть, те, що декретні можна виплачувати виключно застрахованим у ФСС особам, нагадувати спеціально немає необхідності.

А ось те, що розмір місячної допомоги по вагітності та пологах не повинен перевищувати, згідно з нашим законодавством, 15 мінімальних заробітних плат (у 2018 році - 55845,00 грн., В 2019-м, якщо підвищать, як і обіцяли, до 4100, отримаємо щось близько 61500,00 грн.), ще раз відзначити, звичайно ж, зайвим не буде.

), ще раз відзначити, звичайно ж, зайвим не буде

Розрахунковим періодом при цьому будуть останні повні шість місяців (з 1-го по 1-е, навіть якщо в декрет йдуть, наприклад, з 10-го), якщо ж їх у відпрацюванні не набрав, то беруться фактичні, але, теж повні календарні (з першого до першого числа). При цьому треба стежити, що в розрахунок можуть включатися тільки ті виплачені суми, з яких були відраховані страхові внески.

Потім по табелю вираховується кількість календарних днів з урахуванням святкових і неробочих, а також відпусток за «свій рахунок», але, виключаються всі невідпрацьовані з поважних причин (відпустка, лікарняні, вимушений оплачувану простій підприємства і т.д.).

Після чого вся нарахована зарплата (та інші доходи, з яких сплачувалися внески до ФСС) ділиться на знайдене кількість днів для отримання середньоденного значення. І вже воно множиться на число днів відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Слід пам'ятати, що ця допомога є базою нарахування ЄСВ, і, дуже важливо, що за кожен місяць покладену з цих виплат суму доведеться нараховувати і сплачувати окремо.

Також варто врахувати, що якщо в якомусь місяці сума декретних виявилася меншою за розмір мінімальної зарплати , То роботодавець зобов'язаний «довести» її до встановленої мінімалки. Останній момент дуже важливий, враховуючи, що підвищення мінзарплати останнім часом відбувається регулярно.

до змісту ↑

Відео-новину

Стаття написана спеціально для сайту "2019 рік Свині": https://2019god.net/

Хто має право отримувати декретні?
Хто має право отримувати декретні?