Реклама
Реклама
Реклама

Чи реально побудуватися за допомогою чеків «Житло» в 2019

  1. визначаємо вартість
  2. Думаємо, на що витратити
  3. Чи можна купити?
  4. збираємо документи

Чеки «Житло» не видають уже майже 20 років. Як не дивно, у багатьох власників вони по сьогоднішній день залишилися невикористаними. А все від того, що немає потрібної інформації про їхні можливості.

визначаємо вартість

Для того, щоб визначити їх вартість, потрібно взяти два показники: кількість чеків і індекс зростання вартості будівництва житла в порівнянні з 1991 роком. Даний індекс визначається рішеннями облвиконкомів і Мінського міськвиконкому (їх вартість залежить від місця індексації). Наприклад, у Вас в наявності 150 чеків «Житло», житло купується в Мінську.

Відповідно до рішення Мінського міського виконавчого комітету від 15.11.2018 № 4702 «Про встановлення індексу зростання вартості будівництва житла для індексації іменних приватизаційних чеків" Житло "» індекс зростання вартості будівництва житла в порівнянні з його вартістю на 31 грудня 1991 року для індексації іменних приватизаційних чеків «Житло» при їх використанні громадянами і членами їх сімей, які перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов, встановлений в розмірі 19,486 білоруських рублів.

Це означає, що держава проиндексирует вказану кількість чеків на суму 2922,9 білоруських рублів. Ця цифра може бути застосована до Мінська. В інших обласних центрах вона буде трохи відрізнятися в більшу або меншу сторону.

Важливо! При використанні чеків в будівництві або реконструкції житла, для їх індексації застосовується індекс, дійсний на момент подачі заяви. При використанні чеків для покупки житла , Для їх індексації застосовується індекс, дійсний на момент укладення договору купівлі-продажу. При використанні чеків для погашення кредитів (позик) за введеному в експлуатацію будинку, їх проїндексируют відповідно до їх ціною на момент введення будинку в експлуатацію.

При використанні чеків для погашення кредитів (позик) за введеному в експлуатацію будинку, їх проїндексируют відповідно до їх ціною на момент введення будинку в експлуатацію

Думаємо, на що витратити

У відповідність до законодавства РБ чеки «Житло» можуть використовувати тільки ті, хто перебуває на обліку потребуючих поліпшення житлових умов. Їх можна використовувати для:

  1. сплати частини або повної вартості придбаного за договором купівлі-продажу житла;
  2. сплати пайового внеску в житловому або житлово-будівельному кооперативі;
  3. пайової участі в житловому будівництві;
  4. фінансування індивідуального або колективного житлового будівництва;
  5. реконструкції одноквартирних, блокованих житлових будинків;
  6. погашення заборгованості по кредитах банків і позики юросіб, за умови, що взяті вони були для однієї з перерахованих вище цілей (в тому числі комерційні кредити, взяті в банках Білорусі).

Важливо! Використовувати чеки «Житло» для проведення ремонту в житловому приміщенні і будівництва дачі можна.

Чи можна купити?

Якщо у Вас далекосяжні плани, наприклад, будівництво або придбання житла, здобувати у кого б то не було ці цінні папери не має сенсу. Відповідно до законодавства, індексуються тільки ті чеки, які були отримані або Вами, або кимось із близьких родичів (дружиною, батьками, дітьми, усиновлювачами, братами і сестрами, дідом, бабою, онуками).

Чеки, що дісталися від близьких родичів, не потребують складанні дарчим. Цікаво, що чеки дружини, що дісталися їй у спадок від матері, чоловік може використовувати. Але просто взяти для індексації чеки тещі, не можна, і навіть дарчу вона на нього оформити не може (вони не є близькими родичами).

збираємо документи

Для подачі заяви про індексацію необхідно звернутися в «одне вікно» адміністрації району, де Ви перебуваєте на обліку потребуючих. Перелік документів:

  • паспорт або інший документ, що засвідчує особу;
  • чеки «Житло» з випискою із спеціального (чекового) рахунки;
  • свідоцтво про право на спадщину або копія рішення суду - в разі, якщо чеки «Житло» були отримані у спадок або рішенням суду;
  • фдоговор дарування - в разі, якщо чеки «Житло» були отримані за договором дарування;
  • проектно-кошторисна документація на будівництво (реконструкцію) житлового будинку та документи, що підтверджують вартість придбаних будматеріалів в цінах, що діють на момент звернення; - в разі використання чеків на будівництво (реконструкцію) одноквартирного, блокованого житлового будинку;
  • договір купівлі-продажу житлового приміщення - якщо житлове приміщення набувається;
  • довідка про заборгованість по будівництву, що видається організацією забудовників або забудовником - в разі будівництва житлових приміщень в складі організації забудовників, у порядку пайової участі в житловому будівництві, за договорами створення об'єктів пайового будівництва або за іншими договорами, які передбачають будівництво житлових приміщень.

Ваша заява буде розглядатися протягом місяця. Потім гроші перерахують на вказаний Вами рахунок.

Потім гроші перерахують на вказаний Вами рахунок

Я хочу придбати житло у комерційного забудовника. Чи можна використовувати чеки «Житло» Для оплати?

Форма власності організації забудовника значення не має. Головне, щоб Ви перебували на обліку потребуючих поліпшення житлових умов.

Чи є якісь нюанси використання чеків при придбанні квартири у комерційного забудовника?

Відповідь на заяву про індексацію чеків Ви отримаєте протягом місяця. Складність в тому, що не всі забудовники готові дати відстрочку платежу на такий значний період. Зазвичай, за договором оплата повинна надійти протягом 3-10 днів. У разі, коли мова йде про 100% оплату, використовувати чеки не вийде. Тому найоптимальнішим буде будівництво житла там, де передбачається розстрочення платежів.

При використанні чеків в будівництві або реконструкції житла, для їх індексації застосовується індекс, дійсний на момент подачі заяви.

При використанні чеків для покупки житла, для їх індексації застосовується індекс, дійсний на момент укладення договору купівлі-продажу.

При використанні чеків для погашення кредитів (позик) за введеному в експлуатацію будинку, їх проїндексируют відповідно до їх ціною на момент введення будинку в експлуатацію.

Використовувати чеки «Житло» для проведення ремонту в житловому приміщенні і будівництва дачі можна.

Чеки, що дісталися від близьких родичів, не потребують складанні дарчим. Цікаво, що чеки дружини, що дісталися їй у спадок від матері, чоловік може використовувати. Але просто взяти для індексації чеки тещі, не можна, і навіть дарчу вона на нього оформити не може (вони не є близькими родичами).

Чи можна купити?
Чи можна використовувати чеки «Житло» Для оплати?
Чи є якісь нюанси використання чеків при придбанні квартири у комерційного забудовника?