Реклама
Реклама
Реклама

Агросадиби на садових ділянках, дачах і городах: коментар юриста

Поки чиновники розробляють плани збільшення потоку туристів, які в'їжджають в нашу країну, прості білоруси вже давно приймають зарубіжних гостей Поки чиновники розробляють плани збільшення потоку туристів, які в'їжджають в нашу країну, прості білоруси вже давно приймають зарубіжних гостей ... на своїх дачних ділянках і в городніх будиночках.

До редакції www.interfax.by звернувся читач порталу з проханням прояснити наступну ситуацію.

«Сусіди по дачі обладнали у себе агросадиби. Збудували там триповерховий котедж, а також всю необхідну для життя постояльців інфраструктуру. Зараз приймають туристів, як справжній санаторій. На жаль, це завдає багато незручностей повноправним власникам інших ділянок: постійні приїзди і від'їзди гостей, а також шум від присутності «чужих» сильно турбують. Поясніть, будь ласка, наскільки правомірним є заняття агроусадебним бізнесом в рамках звичайного садівничого товариства, а також які існують законні способи вирішити ситуацію, що склалася? »- цікавиться наш читач.

За коментарями ми звернулися до ведучого юрисконсульта Центр юридичних послуг Олексію Нестеренко.

Як пояснив А. Нестеренко, законодавством встановлено, що агроекотуризму можуть займатися фізичні особи, які постійно проживають в сільській місцевості і малих містах (з чисельністю населення не більше 20 тисяч), і мають земельну ділянку, надану для будівництва та обслуговування житлового будинку і ведення особистого підсобного господарства, а також фермерські господарства, які ведуть окремий баланс, де з основного виду діяльності виділяється агроекотуризму.

На земельній ділянці, наданій для городництва (ведення колективного садівництва), займатися агроекотуризму не можна.

Відповідно до Указу президента Республіки Білорусь «Про заходи щодо розвитку агроекотуризму в Республіці Білорусь» № 372 від 02.06.2006 р, фізичні особи можуть здійснювати діяльність з надання послуг у сфері агроекотуризму при наявності в сукупності наступних умов:

  • житлового будинку (частини житлового будинку), що належить на праві власності фізичній особі або члену його родини, розташованого в сільській місцевості, малих міських поселеннях, яке відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам та впорядкованого стосовно до умов даного населеного пункту;
  • вільних житлових кімнат в житловому будинку (частини житлового будинку) для розміщення агроекотурістов. Причому, число таких кімнат не повинно перевищувати п'яти. При наданні послуг в сфері агроекотуризму з використанням більше п'яти кімнат ця діяльність визнається підприємницькою, повинна здійснюватися з урахуванням вимог відповідного законодавства;
  • здійсненні діяльності з виробництва сільськогосподарської продукції, заснованої на особистій трудовій участі та використанні земельної ділянки, наданої для цих цілей відповідно до законодавства;
  • можливостей для ознайомлення агроекотурістов з природними та архітектурними об'єктами, національними культурними традиціями відповідної місцевості.

«Цілі, на які земельні ділянки виділяються садівничому товариству (його членам), не дозволяють виконати умови, необхідні для заняття агроекотуризму», - зазначив А. Нестеренко.

Згідно з Указом президента Республіки Білорусь «Про заходи щодо впорядкування діяльності садівницьких товариств» № 50 від 28.01.2008 р, садівничим товариством визнається некомерційна організація, що здійснює свою діяльність на основі членства громадян, використання наданих для ведення колективного садівництва земельних ділянок з метою вирощування плодових, ягідних, овочевих, декоративних та інших сільськогосподарських культур, створення умов для відпочинку і дозвілля, задоволення інших потреб членів товариства.

Члени садівничого товариства зобов'язані використовувати земельні ділянки за цільовим призначенням, тобто для ведення колективного садівництва. Якщо мета використання земельної ділянки не змінена, то займатися агроекотуризму на дачній ділянці не можна.

Крім цього, згідно з п. 7 чинного Указу президента Республіки Білорусь «Про заходи щодо розвитку агроекотуризму в Республіці Білорусь», до початку здійснення діяльності з надання послуг у сфері агроекотуризму суб'єкти агроекотуризму зобов'язані сплатити збір за провадження діяльності з надання послуг у сфері агроекотуризму і письмово поінформувати відповідна Рада депутатів первинного територіального рівня про намір здійснювати таку діяльність.

Надання суб'єктами агроекотуризму послуг без сплати збору або без сповіщення відповідної ради депутатів первинного територіального рівня, а також без подачі заяви до податкового органу про постановку на облік, або без укладення договору на надання послуг в сфері агроекотуризму або здійснення ними діяльності, що завдає шкоди навколишньому середовищу і історико-культурних об'єктів, забороняється.

Саме тому, якщо ви не впевнені в тому, чи має ваш сусід право влаштовувати агросадиби на своєму садівничому ділянці, можна звернутися з місцевої сільради з проханням продемонструвати відповідні документи. Також можна звернутися за відповідними поясненнями до Правління самого товариства.

За нецільове використання земельної ділянки передбачена адміністративна відповідальність у вигляді сплати штрафу. Адміністративна відповідальність також передбачена за порушення порядку здійснення діяльності з надання послуг у сфері агроекотуризму. Крім того, за рішенням загальних зборів за нецільове використання земельної ділянки садівничого товариства окремі його члени можуть бути виключені з товариства.

Зверніть увагу на те, що, згідно з п. 21-22 Указу президента Республіки Білорусь «Про заходи щодо впорядкування діяльності садівницьких товариств» № 50 від 28.01.2008 р, особа, вибившее зі складу членів товариства в результаті виключення, зобов'язана протягом 1 року з дня припинення членства в товаристві відчужити знаходяться у нього на праві приватної власності земельної ділянки, садового будиночка, господарських будівель і споруд, необхідних для ведення колективного садівництва. До відчуження виключений член товариства виконує всі обов'язки і має права нарівні з іншими членами товариства.

«Якщо протягом року виключений зі складу товариства член не справив відчуження земельної ділянки, будиночка, будівель, то товариство має право звернутися до суду з вимогою про примусову реалізацію земельної ділянки і будівель на ньому», - зазначив А. Нестеренко.

Тимур Кресник

Поясніть, будь ласка, наскільки правомірним є заняття агроусадебним бізнесом в рамках звичайного садівничого товариства, а також які існують законні способи вирішити ситуацію, що склалася?