Реклама
Реклама
Реклама

Отримання безстрокового ВНЖ (ПМЖ) в Німеччині після 21 місяці з тимчасовим ВНЖ

Ух, хлопці, зараз вам таке розкажу, після чого ви просто зобов'язані будете зробити Донат на розвиток проекту =) Про всяк випадок посилання =)

Ну, по-перше відразу напишу, Ігор отримав минулого тижня ПМЖ. Так що, ура, товарищи !!! =)

Як більшість з вас вже знає, через 21 місяць після отримання Blue Card з тимчасовим ВНЖ можна подати документи на отримання безстрокового дозволу на проживання в Німеччині (ПМЖ) згідно з параграфом: Beantragung der Niederlassungserlaubnis nach § 19 a Abs. 6 AufenthG. Для цього необхідно виконати важливу умову: довести, що ви володієте німецькою мовою на рівні B1.

У звичайному порядку ПМЖ можна отримати через 33 місяці, при цьому достатньо буде підтвердити знання мови на рівні А1.

До сих пір Ігор брав уроки німецької мови 1: 1 з викладачем, докладніше в посаді про Курсах німецької мови в Німеччині . З березня Ігор вирішив зробити невелику паузу, потім ближче до осені знову продовжити і почати готуватися до якогось іспиту для підтвердження рівня B1.

На початку березня пройшов рівно 21 місяць, як Ігор отримав Blaue Karte. І мене раптом осінило: всюди стоїть, що потрібно довести знання мови на рівні B1, але ж ніде не написано, як саме довести. Ми до сих пір думали, що логічно в якості підтвердження нести сертифікат про здачу відповідного іспиту. А моя ідея полягала в наступному:

що якщо принести в абх просто довідку з мовної школи, де Ігор вивчав весь цей час мова, з інформацією, як давно він займається, скільки уроків було взято і програму яких рівнів він проходив (відповідно з A1 до B1).

Не довго думаючи, я написала нашої Бератерін в абх по e-mail. І вона дозволила !!! Додатково написавши, ми з ним тут ще трохи поспілкуємося.

Термін був призначений через 2 тижні, Ігор готувався до терміну як на співбесіду, склали з викладачем можливий сценарій того, що Ігоря можуть запитати і що він буде відповідати =) Додали кілька розумних складних фраз, багато репетирували будинку.

З собою необхідно було взяти такі документи:

  1. Довідка з мовної школи про те, що Ігор проходив в ній програми А1-В1
  2. закордонний паспорт
  3. eAT і додаток до нього
  4. Виписки з розрахунком зарплати за останні 3 місяці (роботодавець як правило надсилає таку виписку щомісяця поштою або просто передає вам на роботі, відповідно, просто зробити копії). Важливий момент: весь час поки ви працюєте, ви повинні робити відрахування в пенсійний фонд (на Altersversorgung). Бухгалтерія повинна це і так автоматично робити, але якщо раптом вас запитають: хочете ви робити відрахування чи ні - обов'язково робити, це друга умова для отримання ПМЖ.
  5. Оригінал договору з роботодавцем
  6. Біометричний фото - 1 шт.
  7. Збір у розмірі 135 €
  8. Нове: у нас в Саарбрюккене не вимагали, але в іншому абх додатково попросили принести довідку з Пенсійного фонду Rentenversicherungsverlauf ( див. коментар Олега ).

Ігор потім розповів, що на терміні його особливо ні про що не питали і відразу приступили до заповнення черговий анкети для нового eAT. У підсумку потрібно було розуміти, що говорять, і заповнити анкету, з невеликою допомогою бератерін.

Минуло трохи менше місяця і я за дорученням забрала за Ігоря eAT. Довіреність на мене він підписав прямо під час прийому в абх в березні, вони дають свою форму, залишається тільки вписати ім'я і підписати.

Що являє собою новий eAT:

по суті це залишається Blue Card, але він unbefristet, тобто не обмежений в терміні. На eAT написано Niederlassungserlaubnis nach § 19 a Abs. 6 AufenthG.

Паперового додатки до нього більше немає, на самому eAT написано Erwerbstätigkeit gestattet, тобто працювати дозволяється.

Оскільки це залишається Blue Card, то подружжю власників Blue Card міняти свої картки eAT НЕ треба, у нас залишається той же параграф.

Ми до кінця не вірили в успіх операції =) Що все так швидко і легко пройде. В результаті заощадили купу часу, грошей, нервів і ін. Так що, в наступному році я закінчую університет і будемо думати далі =)

Які висновки можна зробити:

Я не можу гарантувати, що таке в кожному абх прокотить. У нас всі заходи проходять в Саарбрюккене. Якщо абх зацікавлене у видачі вам ПМЖ і поліпшення власної статистики, вони підуть назустріч.

Так теоретично можна закінчити будь-які недорогі курси в VHS на рівні B1, взяти у них довідку про те, що ви їх успішно закінчили, і йти з цією довідкою в абх. Знову ж таки, заздалегідь з'ясовуйте у своєму абх, чи влаштує їх така довідка. Абх всюди працюють по-різному і на свій розсуд трактують закони. Але якщо дозволять, то це сильно полегшує життя =)

Важливо для подружжя тримач Blue Card:

Я про це вже писала в посаді Дозвіл на роботу отримано , Але напишу ще раз, тому що вже очікую питання по цій темі =)

Подружжя власників Blue Card можуть також отримати ПМЖ в Німеччині, але станеться це через 5 років після отримання першого ВНЖ (першого eAT). Тобто мені чекати ще 3 роки.

Якби я зараз влаштувалася на повну ставку і виконувала б умови Blue Card, то я могла б також отримати Blue Card і також ще через 21 місяць достроково отримати ПМЖ.

Оскільки я планую в наступному році закінчувати університет, то у мене виходить що з власним Blue Card, що як дружина власника Blue Card - ПМЖ через 5 років. Я запитала нашу бератерін, чи є якась правова різниця, за яким параграфу я отримаю ПМЖ, вона сказала, що ні. Так що тут вирішуйте на свій розсуд, що вам краще.

Також важливо, якщо у чоловіка є ПМЖ, то можна вважати, що і у вас є ПМП, тому що ВНЖ вам будуть продовжувати до тих пір, поки є вид на проживання у чоловіка, а у чоловіка він безстроковий =)