Реклама
Реклама
Реклама

Сонячні батареї для опалення будинку: ефективність, обладнання, схема, монтаж системи

  1. Що собою являють сонячні батареї
  2. Плюси системи опалення на сонячній енергії
  3. Види і комплектація сонячних батарей
  4. Вибір і установка системи

Рейтинг: Рейтинг:   364    Досить давно були відкриті пристрої, які заряджаються від світла 364

Досить давно були відкриті пристрої, які заряджаються від світла. У 90-х роках стали доступні такі винаходи, як батареї для калькуляторів, годинників і подібних компактних пристроїв.

Що собою являють сонячні батареї

Зарубіжні вчені змогли використати сонячну енергію раніше, ніж вітчизняні розробники. Невеликий досвід мають і наші фахівці. На сьогоднішній день потрібно вдосконалити метод - сонячні батареї для опалення будинку, щоб досягти кращих результатів.

На сьогоднішній день потрібно вдосконалити метод - сонячні батареї для опалення будинку, щоб досягти кращих результатів

Пристрій сонячної батареї

Хорошим досягненням є використання сонячного світла для роботи заміського або приватного будинку. Опалення за допомогою сонячного світла є альтернативною, особливо в тих широтах, де сонячних днів більше 20 в один місяць. Звичайні опалювальні системи дороги не тільки в плані установки, але і в плані цін на комунальні тарифи. Альтернативні системи опалення зможуть дати незалежність від комунальників.

Схема опалення сонячними батареями

Плюси системи опалення на сонячній енергії

Головні переваги сонячних батарей для опалення будинку, є:

  • Цілорічне забезпечення будинку теплом. Можливість температурної регуляції в будинку за бажанням.
  • Повна автономність від комунальних служб. Немає необхідності оплачувати великі рахунки за опалення.
  • Сонячне світло - це великий запас, який використовується на побутові потреби.
  • Великий термін експлуатації подібних батарей. Вони рідко ламаються. При цьому не варто хвилюватися про необхідність ремонту або заміни компонентів.

Є ще факти, які не можна випускати з уваги, перед вибором сонячного опалення . Воно не для всіх може підійти. Його продуктивність пов'язана з місцем розташування проживання. Така система буде малопродуктивною, якщо встановлена в місцевості, де не кожен день світить Сонце. Другий недолік - висока ціна сонячних батарей. Не варто випускати з уваги, що з часом така система повністю окупиться.

Для постачання будинку необхідним обсягом тепла, потрібно від 15 до 20 квадратних метрів площі батарей. Обсяг енергії, що виділяється з 1 кв. метра - 120 Вт. Для отримання в місяць 500 кВт тепла, потрібно 20 сонячних днів.

Важливим фактором є монтаж батарей на південній стороні даху, так як на цьому боці найбільшу кількість тепла.

Для максимальної ефективності опалення від сонячних батарей, дах повинен бути під кутом 45 градусів. Є бажаним, щоб біля будинку не було високих дерев або інших предметів, які створюють тінь. Кроквяна конструкція будинку повинна бути достатньо міцною і надійною. Сонячні батареї мають велику вагу. Тому потрібно звернути увагу, щоб вони не пошкодили будівлю і не зруйнували його. Можливість обвалення більше взимку, так як на даху крім самих батарей будуть і поклади снігу.

Незважаючи на високу ціну сонячних батарей, вони набувають все більшої популярності. Вони використовуються навіть в не дуже жаркому кліматі. Подібна система може використовуватися як додаткове опалення будинку. Найбільша ефективність буде влітку, коли майже кожен день сонячно. Але не потрібно забувати, що будинок опалюється в зимовий період.

Види і комплектація сонячних батарей

Батареї діляться на два види:

  1. Системи фотоелектричні малі.
  2. Системи фотоелектричні великі.

Перша категорія - це акумуляторні панелі, які працюю на напрузі 12-24 Вольт. Подібні системи забезпечують електричною енергією, яка потрібна для роботи телевізора і світлових приладів. Великі системи не тільки забезпечують повністю необхідною електроенергією будинок, але і є важливими в системі опалення. Не варто забувати, що сонячні батареї не забезпечують потрібне теплом і електроенергією великі, багатоповерхові будинки.

Не варто забувати, що сонячні батареї не забезпечують потрібне теплом і електроенергією великі, багатоповерхові будинки

Види і комплектація сонячних батарей

Сонячні батареї можуть відрізнятися по комплектації. У базовій комплектації є:

  • сонячний колектор .
  • Контролер, що стежить щоб система працювала по максимуму.
  • Насос, що подає теплоносій з колектора в опалювальний бак.
  • Ємність для гарячої води об'ємом від 500 до 1000 літрів.
  • Тепловий насос або електротенов.

При обладнанні досить потужного опалення в приватному будинку за допомогою сонячних батарей, потрібно забезпечити також і гаряче водопостачання. Крім іншого, обладнується тепла підлога.

Перед установкою сонячних батарей для опалення будинку, потрібно впевнитися, що для системи, потужності буде достатньо. Потрібно враховувати загальну площу будинку, кількість проживаючих людей і необхідна витрата електрики.

Для сім'ї з 3-х чоловік потрібний в місяць від 200 до 500 кВт. Якщо планується гаряче водопостачання, то потрібно буде і більше електрики. Найпродуктивнішою є комбінована система опалення. Вона страхує мешканців при виникненні аварійних або непередбачених ситуацій.

Вибір і установка системи

Перед вибором певної системи опалення, потрібно детально розглянути її можливості. перед процесом установки обов'язковим є розрахунок загальної площі будинку та необхідний обсяг тепла, яке потрібно на обігрів. Потрібно дуже точно знайти місце для її установки.

Найкращим рішенням для монтажу сонячних батарей для опалення будинку, буде виклик кваліфікованого фахівця.

Тому що, навіть невеликий прорахунок, значно знизить ефективність роботи системи. Якщо відповідна система буде правильно змонтована - термін її служби буде як мінімум 25 років. Максимум через три роки вона сама себе повністю окупить. Багато хто не вважатимуть цей термін дуже довгим. При цьому буде повна незалежність від комунальників.

При цьому буде повна незалежність від комунальників

Установка сонячних батарей фахівцями

Сонячний колектор встановлюється на просторі з максимальним висвітленням. Якщо споруда непридатна для монтажу колектора, його можна змонтувати на сусідньому будові. Накопичувач встановити в підвалі. Часто можна зустріти системи з декількома накопичувачами. При цьому вони будуть більш компактні.

Кожен, який вибрав таку систему опалення, може стверджувати, що зробив правильний вибір. Енергія сонця абсолютно безкоштовна і є нескінченним джерелом тепла. Для цього потрібно вкласти певні кошти в монтаж і технічне забезпечення роботи системи. Але потім вона повністю окупиться і позбавить від постійної плати коштів комунальним службам.

Ваші контакти в цій статті від 500 рублів на місяць. Можливі інші взаємовигідні варіанти співпраці. Напишіть нам на [email protected]

Чи не отримали відповідь на своє питання?Запитайте нашого експерта: запитати