Реклама
Реклама
Реклама

Сонячні батареї для дому, котеджу, квартири, дачі

  1. Як влаштована і як працює сонячна панель
  2. Про переваги і недоліки батарей
  3. На що ще звернути увагу
  4. характер місцевості
  5. клімат
  6. Реальна потреба в енергії
  7. обслуговування
  8. Утилізація

Сучасні технології все більше входять в наше життя. Без них не обходиться жодна сфера виробничої діяльності, інновації застосовуються в домашньому побуті. Так, все частіше стали користуватися альтернативними джерелами енергії не тільки в великих масштабах, але і для побутових потреб. Ніхто вже не дивується, побачивши сонячні батареї для будинку. І, напевно, багато хто вже не раз замислювалися, як отримати безкоштовну енергію для індивідуальних потреб, як правильно вибрати такий пристрій, чи виправдовує воно себе.

Як влаштована і як працює сонячна панель

Зараз кожен домовласник може самостійно обладнати для власного використання автономне джерело енергії. Для цього необхідна сонячна батарея, яка виробить електроенергію для приватного будинку, квартири, дачного будиночка і навіть для саду.

Сонячні батареї для приватного використання - задоволення не з дешевих. Але з часом їх вартість окупається. Тим більше, що ціни на системи постійно падають.

Як працюють сонячні панелі? Вони представляють єдиний ланцюг з взаємопов'язаних між собою ланок зі структурою, яка дозволяє переробляти падаючий на їх поверхню світло сонячних променів в електроенергію. Все відбувається за принципом фотоефекту.

Така установка по перетворенню променів сонця складається з декількох компонентів:

  • Матеріал-напівпровідник. Утворений двома щільно прилеглими матеріалами, які мають різну провідність. В якості таких провідників можуть використовувати кремній (як монокристаллический , Так і полікристалічний). На додаток до них беруться інші хімічні сполуки, які допомагають досягненню необхідних для фотоефекту властивостей. Щоб домогтися перетікання електронів від одного шару до іншого, потрібно, щоб в одній прошарку знаходилося надмірна кількість електронів, а в іншому їх бракувало.
  • Дуже тонкий прошарок, що розташовується між пластами матеріалу-напівпровідника. Протистоїть перетіканню електронів між прошарками.
  • Джерело електричного живлення.
  • контролер заряду .
  • акумулятор , Який виконує функцію накопичення і заощадження енергії.
  • інвертор . Перетворює постійний електрострум, який надходить від сонячних батарей, в змінний.
  • Стабілізатор напруги. Застосовується для отримання напруги необхідних діапазонів для системи сонячних батарей.

Працює сонячна батарея для дому за таким принципом: енергія від сонячного світла проникає на пластину, яка, нагріваючись, вивільняє електрони. Вони в свою чергу пересуваються уздовж провідників, а провідники заряджають акумулятори.

Самим серйозним показником системи вважається її потужність. Її визначають з урахуванням напруги і струму на виході. Потужність тісно пов'язана з інтенсивністю сонячного освітлення, яке проникає на панелі. Чим більше променів потрапить на панель протягом доби і чим довший світловий день, тим більше енергії вироблять системи.

Знаючи набір використовуваних компонентів і пристрій, можна самому підключити сонячні батареї для дачі або ж сонячні батареї для квартири.

Про переваги і недоліки батарей

Перевага сонячних батарей для дому полягає в наступному:

  • Екологічно чисте джерело енергії, немає негативного впливу на природу.
  • Відносна простота в роботі.
  • тривалий термін експлуатації : Якщо ставитися дбайливо, то будуть безперебійно працювати десятиліттями.

З недоліків виділяють такі чинники:

  • низький коефіцієнт корисної дії . Щоб сонячна батарея для дачі дала потрібну електроенергію для сім'ї з 3 або 4 чоловік, які за місяць споживають 200 кіловат, то, за середніми підрахунками, знадобиться встановити пластини площею в 12 квадратних метрів.
  • Повільна окупність при достатній їх дорожнечі.
  • Для самостійної установки сонячних батарей для приватного будинку потрібно добре розбиратися в складній збірці і налагодженні роботи. Для їх монтажу краще найняти фахівців.

Всі ці моменти потрібно враховувати перед тим, як прийняти рішення про придбання сонячних панелей для своїх потреб.

На що ще звернути увагу

Хочете зробити повністю автономний будинок з сонячними батареями і користуватися альтернативним електрикою? Варто взяти до уваги кілька важливих факторів, які і допоможуть визначитися з остаточним рішенням, чи принесе сонячна батарея той ефект для вашого приватного будинку, на який ви розраховуєте.

характер місцевості

Перш за все, варто враховувати місцевість, де розташоване ваше домоволодіння. Від цього буде залежати потужність, що видається батареєю. Якщо будинок знаходиться в оточенні високих дерев або багатоповерхових будинків, то сонячні панелі не зможуть працювати на повну потужність.

В умовах часткового затінення або неповного освітлення краще функціонують полікристалічні панелі, а ось монокристалічні виробляти енергію не зможуть. Тому-то для дачі з наявністю присадибної ділянки, де ростуть високі садові дерева, брати панель на монокристалла х недоцільно.

клімат

Сонце - це те джерело, звідки черпає енергію система сонячних батарей. Тому слід враховувати кліматичні умови регіону, в якому розташований будинок. А саме, скільки сонячних днів буває в різні пори року.

Кількість сонячної енергії називається інсоляцією, що обчислюється за формулою: кВт / м² / кількість днів. Ця цифра визначає, який обсяг сонячного світла потрапить на панелі, щоб стати електроенергією. Велике число означає велику кількість отриманої енергії від сонячних батарей для дому. Щоб домогтися отримання необхідної вихідної потужності при низькій інсоляції, знадобиться більше покриття поверхні котеджу панелями.

Щоб домогтися отримання необхідної вихідної потужності при низькій інсоляції, знадобиться більше покриття поверхні котеджу панелями

Реальна потреба в енергії

Слід розрахувати, скільки енергії необхідно для покриття всіх потреб. Від цієї цифри залежить, в якій зоні покриття ви потребуєте. Найкраще такі обчислення довірити професіоналам.

Якщо говорити про найбільш приблизні цифри, то вийде, що в середньому один будинок потребує 62 панелях, площа яких становить 65 м².

обслуговування

При придбанні батареї для приватного будинку потрібно бути готовими до того, що доведеться здійснювати її обслуговування своїми силами. Якщо панелі коректно встановлені, вони прослужать довго, не виходячи з ладу. Але ось подбати про їх чистоті належить самим власникам.

Опади у вигляді снігу, запорошений наліт, екскременти птахів, інші забруднення закривають доступ сонячного світла до панелей. Електропостачання будинку буде при таких умовах значно знижуватися. Для очищення системи застосовується полив водою зі шланга. Якщо сонячна батарея для квартири розміщена на балконі, догляд в цьому випадку набагато простіше, ніж за тими, які розташовуються в будинку на даху.

Також слід стежити за справністю всіх елементів.

Утилізація

Термін експлуатації сонячних панелей доходить до 50 років, допоміжних компонентів (контролерів і інверторів) - до 20 років, акумулятор прослужить з урахуванням його типу та умов використання до 10 років.

Варто подумати про утилізацію відпрацьованих елементів. Мало хто приймає відпрацьовані сонячні модулі для переробки, але все ж попит на них щорічно збільшується. Повторна переробка дасть їм нове життя, вони знайдуть своє гідне застосування. Колишні в використання сонячні батареї на дачі стануть хорошою альтернативою звичному електрики.

Область альтернативної електроенергетики постійно розвивається, удосконалюються вже наявні технології. Варто сподіватися на здешевлення сучасних розробок і їх доступність в майбутньому для тих, хто бажає мати власний незалежний джерело енергії.

Як працюють сонячні панелі?