Реклама
Реклама
Реклама

Радіатори опалення з нижнім підключенням

  1. Основні способи підключення
  2. Конструктивні особливості підключення нижнього типу
  3. Призначення радіаторів з нижньою підводкою
  4. Класифікація панельних приладів
  5. Нижня підводка - якою вона може бути?
  6. Основні переваги нижньої підводки
  7. Відео - Переваги батарей з нижнім підключенням
  8. Відео - Як встановити радіатор з нижнім підключенням
  9. В якості висновку. Як правильно вибрати спосіб підключення?

30.06.2015

Радіатори опалення з нижнім підключенням відрізняються тим, що дозволяють «ховати» габаритні труби. Вони використовуються переважно в приватних будинках, де труби від батарей йдуть безпосередньо в підлогу, тим самим не тільки звільняючи корисний простір, але і роблячи приміщення більш естетичним. Такі радіатори можуть бути двох типів:

  1. сталевими ;
  2. панельними .

Про ці радіатори ми поговоримо трохи пізніше, а зараз з'ясуємо, для чого вони взагалі потрібні.

Зміст статті:

Основні способи підключення

Відразу обмовимося, що таких способів існує досить багато. Ми ж маємо намір розглянути лише найпопулярніші з них. Ось вони:

  1. одностороннє;
  2. нижнє;
  3. діагональне.

Перший варіант підключення застосовується в багатоповерхових будинках з централізованим опаленням. Труби в даному випадку підключаються лише з одного боку батареї, завдяки чому номінальна потужність кожного приладу використовується по максимуму. Але якість обігріву буде багато в чому залежати від числа секцій. Наприклад, якщо підключення одностороннє, то нагріта рідина не зможе дійти в секції, розташовані віддалено від підключення. Зокрема, це стосується приладів на 15 секцій. Іншими словами, для батарей з великою кількістю секцій краще використовувати інший спосіб підводки.

Також є діагональна схема (її ще називають перехресної), яка застосовується з настільки популярними сьогодні біметалічними радіаторами. Вона полягає в наступному: підводний труба підключається через верхній патрубок, а похідна - через нижній, але вже з іншого боку батареї. В такому випадку теплоносій поширюється більш рівномірно, отже, тепловтрати істотно знижуються.

Але є такі приміщення, в яких жоден з описаних вище варіантів неможливий. У такому випадку використовуються радіатори опалення з нижнім підключенням, при якому підведення і відведення облаштовуються з різних сторін опалювального приладу. Зрозуміло, при такому наскрізному русі рідина не досягає верхньої частини секцій, в зв'язку з чим віддача тепла знижується приблизно на 15%. Проте, подібна схема дуже популярна в приватних будинках з опаленням індивідуального типу.

Важливо! Тепловтрати можна відшкодувати, якщо використовувати спеціальні трубки-розподільники.

Конструктивні особливості підключення нижнього типу

Сьогодні у продажу є спеціальні радіатори, що підключаються в нижній частині. Конструкція в них така, що сприяє максимальній віддачі тепла, а відмінна риса - це застосування вузла, встречаемого в сантехніці (байпас + арматура).

Подібного роду батареї складаються з пари сталевих пластин (згадані раніше панельні прилади), які з'єднані за допомогою зварювання - саме це дозволило облаштувати технічні канали, по яких рухається рідина. Кожна з пластин покривається двома шарами лаку з метою захисту від іржі.

Призначення радіаторів з нижньою підводкою

Стояки і труби бокового підключення чи здатні прикрасити житло. Безумовно, ще зовсім недавно у покупця не було вибору, і він повинен був задовольнятися тим, що є на ринку. Але інтер'єр багатьох заміських будинків дивним чином перетворився після того, як знайшли рішення, що дозволяє заховати непорядні труби в підлогу.

Важливо! Зауважимо, що підключати в даному випадку можна як безпосередньо, так і за допомогою спеціального пристосування - блоку нижнього підключення. Принцип роботи цього пристрою полягає в тому, що радіатори можна відключати від магістралі, не вдаючись до зливу рідини. Іншими словами, необхідність у відключенні всієї опалювальної системи вже немає.

У нинішній час це притаманне не лише панельним, але і трубчастим радіаторів зі сталі (алюмінієві або чавунні прилади цієї можливості надати не можуть). І якщо з трубчастими батареями все гранично ясно, так як ми знайомі з ними досить давно, то панельні прилади відрізняються термостатичною арматурою, а також тим, що діляться на кілька груп.

Класифікація панельних приладів

Панельні радіатори бувають трьох типів:

  1. профільними;
  2. гладкими;
  3. гігієнічними.

При виготовленні профільних приладів використовується листова сталь, всі зовнішні поверхні покриваються захисним порошкоподібною напиленням. Більш того, нейтральний лак проти корозії, який також використовується при виготовленні, значно подовжує експлуатаційний термін. Колір може бути будь-який - тут ніяких обмежень немає.

Другий і третій види радіаторів використовуються в навчальних закладах, лікарнях і дитячих садках. Яскравими прикладами є продукція таких брендів, як, скажімо, Purmo або Kermi.

Важливо! Перевагою трубчастих батарей перед панельними вважається те, що перші можна повернути будь-якою стороною, в той час як другі слід купувати з наперед визначеним підключенням.
Та й в старих будівлях труби не завжди підходять до нових батарей. Хоча цю проблему можна вирішити - для цього потрібно перекласти трубопровід.

Нижня підводка - якою вона може бути?

А бути вона може лише двох типів.

  1. У разі односторонньої підводки обидві труби підключаються з одного боку опалювального приладу. Одна з них - верхня - подає нагрітий теплоносій, а друга - нижня - виводить вже охолоджений.
  2. Одна з них - верхня - подає нагрітий теплоносій, а друга - нижня - виводить вже охолоджений

  3. У різнобічному варіанті гаряча рідина підводиться до батареї з одного боку, а холодна виводиться з іншого. Варто зазначити, що для опалення індивідуального типу даний спосіб підходить більше. Перевага в тому, що теплоносій може циркулювати практично в будь-якому напрямку, а також в незначній протяжності подачі / обратки. Хоча вирішальну роль, безумовно, відіграє необхідна тепловіддача.
  4. Хоча вирішальну роль, безумовно, відіграє необхідна тепловіддача

Основні переваги нижньої підводки

Як вже зазначалося раніше, такий спосіб передбачає подачу гарячої рідини в радіатор з одного боку, а висновок охолодженої - з іншого. Завдяки цьому труби можна легко заховати, практично не втрачаючи в їх ефективності. Та й самі батареї знизу швидше прогріваються, ніж зверху зважаючи на велику швидкості циркуляції води.

Часом ефективність устаткування, що експлуатується знижується через завоздушіванія магістралі або її засмічення. Але навіть після цього такий спосіб підводки забезпечує рівномірний прогрів приладів (ефективність не нижче, ніж у випадку верхній підводки).

Важливо! Незважаючи на те, який спосіб підключення був обраний, при монтажі слід дотримуватися ряду особливих вимог. І стосується це в першу чергу співвідношення між шириною радіатора і аналогічним показником вікна.

Відео - Переваги батарей з нижнім підключенням

Основні вимоги до установки

Спочатку розберемося, які інструменти необхідні для того, щоб встановити радіатори опалення з нижнім підключенням. Ось вони:

  1. трубка у вигляді літери «Г»;
  2. монтажний рівень;
  3. Мультіфлекс;
  4. ФУМ-стрічка;
  5. термоізоляція;
  6. труборіз;
  7. відповідну кількість гайок.

Важливо! Нижню підводку рекомендується виконувати ще на початкових етапах ремонтних робіт в житловому приміщенні. Це пояснюється досить просто: трубопровід в такому випадку прокладається в стіні або в підлозі. Тому про це варто подумати ще до заливки бетонної стяжки.

У більшості випадків батареї оснащуються власними монтажними наборами або вузлами, які дозволяють фіксувати прилади на стінах.

Крок 1. Дистанція між радіатором і підлогою не повинна бути менше, ніж 15 сантиметрів, а між ним і стіною - 2 сантиметри.

Крок 2. Спочатку радіатор ставиться на спеціальну підставку, а поверх нього кладеться будівельний рівень.

Крок 3. Коли прилад виставлений за рівнем, необхідно вбити кріплення, але виключно з урахуванням кількості секцій. Якщо, наприклад, таких секцій всього п'ять, то досить буде і двох кріплень, а ось хоча б сім або більше, то може знадобитися ще одне, третє кріплення.

Якщо, наприклад, таких секцій всього п'ять, то досить буде і двох кріплень, а ось хоча б сім або більше, то може знадобитися ще одне, третє кріплення

Крок 4. проробляти отвори під кріплення, опалювальний радіатор встановлюється.

проробляти отвори під кріплення, опалювальний радіатор встановлюється

Також варто додати, що в нижньому способі підключення Г-подібні трубки в обов'язковому порядку зміцнюються і заливаються за допомогою монтажної піни. Але це слід робити лише після того, як закінчиться монтаж і буде проведена опресовування опалювальної системи.

А тепер - ще кілька слушних порад по монтажу. Важливо, щоб не були переплутані трубки подачі і обратки, але для цього достатньо буде просто прочитати відповідну заводське маркування. Хоча якщо обидві трубки повинні приєднуватися з одного боку, то слід проявити особливу пильність. Справа в тому, що якщо приєднати їх неправильно, то продуктивність приладу може знизитися на 50-60% (більш точна цифра залежить від особливостей конкретної моделі).

Радимо ознайомитись з тим як правильно міняти радіатор опалення, Детальніше

У складі будь-якої теперішньої моделі знаходиться термостатичний вкладиш; за допомогою його проводиться регулювання температури в приладі. Але наявність такого вкладиша вплинуло і на вартість (приблизно на 1/10 дорожче, ніж інші моделі).

Відео - Як встановити радіатор з нижнім підключенням

Виробники і вартість

Найкращими фірмами, що роблять радіатори опалення з нижнім підключенням, вважаються німецькі (такі, наприклад, як Kermi) або фінські (PURMO). Але також непогані прилади виробляються в Австрії, Італії і навіть в країнах СНД.

Якщо говорити про вартість, то в середньому хороший радіатор обійдеться приблизно в 4500-5000 рублів.

Якщо говорити про вартість, то в середньому хороший радіатор обійдеться приблизно в 4500-5000 рублів

В якості висновку. Як правильно вибрати спосіб підключення?

Якщо ви не знаєте, який варіант вибрати, то, перш за все, зверніть увагу на схему установки батарей, т. К. Саме від неї переважно залежить продуктивність і функціональність приладів. І якщо порушити правила монтажу, то це може привести до різкого стрибка тиску в системі (читай: до непередбачуваних наслідків). А якщо планується самостійний монтаж, причому без необхідних навичок або знань, то можна навіть зіпсувати інтер'єр приміщення.

Детальніше про робочому тиску в системі опалення можна прочитати тут

При виборі способу підключення приготуйтеся до того, що ККД системи в цілому може впасти, притому істотно. Але це ніщо в порівнянні з тим, наскільки зручно нижнє підключення і як ефективно воно «ховає» труби. А ось якщо підключити батареї правильно, то в майбутньому можна істотно заощадити!

Щоб більш детально ознайомитися з питанням, який висвітлювався в даній статті, радимо подивитися тематичний відеоролик.

Відео - Особливості вибору опалювальних радіаторів


Вам може сподобатися

Як правильно вибрати спосіб підключення?
Нижня підводка - якою вона може бути?
Як правильно вибрати спосіб підключення?