Реклама
Реклама
Реклама

Батарея в стіні: залишити або перенести зі стіни?

  1. Причини появи будинків з внутристенной батареями
  2. Батарея в стіні: як від неї позбутися і чи варто?
  3. Варіанти заміни батареї

За колишньому союзу розкидано чимало багатоквартирних будинків з «внутристенной» опалювальною системою. Їх можна зустріти як в Москві, так і в Мурманську, Санкт-Петербурзі, Челябінську, а також багатьох містах Білорусі і України. Але що це таке «батарея в стіні» - примха чи дурість радянських архітекторів? Або ж занадто рано з'явилася інновація? І що сьогодні з нею робити: міняти або залишити як є?

І що сьогодні з нею робити: міняти або залишити як є

Причини появи будинків з внутристенной батареями

В хрущовські і брежнєвські часи, коли і зводилося подібне житло, головним завданням архітекторів і будівельників було якомога швидше забезпечити населення власної житлоплощею. І формування централізованої опалювальної системи на стадії заливки залізобетонних конструкцій було цілком логічним кроком.

Плюс, батареї всередині стін є дійсно інноваційним і практичним рішенням. При правильному укладанні труб і якісному виготовленні залізобетону з хорошим утеплювачем опалюється аж ніяк не вуличне повітря, як багато хто вважає, а самі плити.

І тепло за технологією повинно відбиватися всередину приміщень. В результаті потрібно набагато менше енергії для комфортного обігріву. Та й повітря в кімнатах не такий вологий, ніж при звичайних настінних радіаторах. Сьогодні подібне технологічне рішення все обширнішим застосовують в європейських країнах саме через економічності і практичності.

У радянські роки технологія укладання батарей всередину стін була досить поширена і охопила багато регіонів. Зводилися такі будинки з серій 91, 121, 1-515, 464, 1605 і багато інших. Кожне НДІ прагнуло «поліпшити» конструкцію. І в одних всередину плит проводився тільки стояк, в інших повністю вся система опалення. В якихось проектах труби в стінах фасаду, а інших навпаки укладалися виключно в міжкімнатних.

Батарея в стіні: як від неї позбутися і чи варто?

Основна проблема з такими батареями в неможливості їх перекрити, коли стає жарко. Плюс будинку старіють і труби в них природно теж. У будь-який момент може статися порив. І якщо в будинку з «відкритими» трубами опалення їх без відчутних проблем можна поміняти на нові. То з «замурованими» доведеться серйозно попрацювати.

Причому в більшості випадків насамперед необхідно буде замовити проект перебудови системи опалення, і пройти безліч узгоджень. Проектно-кошторисну документацію можна зробити і на стороні, а за узгодженнями доведеться йти в ЖЕК. Роботи найкраще доручити їм же.

Варіанти заміни батареї

    1. Батареї з трубами вбудовані в фасадні стіни.

Швидше за все, будь-які роботи в цьому випадку будуть категорично заборонені. Адже в проект будови закладено тепло від цих труб по фасаду. І будь-які індивідуальні зміни просто неприпустимі. Єдиним рішенням буде замовляти переробку опалювальної системи по всьому будинку з утепленням зовнішніх стін. Потрібно буде пробивати перекриття, облаштовувати стояки і тільки потім до них підключати нові радіатори.

    1. Трубопроводи у внутрішніх плитах.

Тут серйозні обмеження по несучих стін. Як правило, саме в них вставляють батареї. І будь-які зноси або пробиття не допускаються. Єдино, що можна зробити - це знайти в кутах плит «заставні». Це такі кишені в бетоні, де і проводилося з'єднання плит і стояків опалення між собою. Місця ці легко знайти простукуванням. Після з'єднання труб порожнечі заповнювалися розчином, який на звук сильно відрізняється від заводського бетону. Потім змійовик в стіні наглухо перекривається і робиться врізка нового радіатора з байпасом.

    1. Батареї всередині, але зовні є відводи стояків.

У деяких серіях будинків, хоча батареї знаходяться і в стінах, але в кутах кімнат видніються вигини труб. Тут все набагато простіше. Підібратися до них і врізатися в систему не складе труднощів. До того ж не доведеться робити проект і проходити тривалі узгодження.

Якою б не була ситуація потрібно чітко розуміти, що вмурована в стіну батарея за фактом є загальним стояком всього під'їзду. І будь-які зміни на ньому позначаються на якості опалення у всіх сусідів зверху і знизу. Що б не робилося, не можна перекривати стояк або звужувати його.

Точно визначити серію вдома і конфігурацію труб всередині панелей може тільки фахівець. Необхідно буде піднімати документи радянських проектів. Самостійно вийде тільки на дотик приблизно знайти, де закладена така батарея.

Самостійно вийде тільки на дотик приблизно знайти, де закладена така батарея

Грошей всі ці роботи будуть коштувати чимало. А проблеми з теплом можуть бути абсолютно в іншому.

Перш ніж «виносити» батареї зі стін варто звернутися в керуючу будинком компанію і вимагати виявити причини недостатності тепла в кімнатах. Можливо, у вмуровані трубах просто утворилася повітряна пробка або є недоліки в герметизації швів. Або ж від часу просто зотлів утеплювач всередині панелей. У багатьох випадках вони усунуть проблеми без переробки системи опалення або змушені будуть безкоштовно встановити зовнішню батарею.

Читайте далі:

comments powered by HyperComments

Але що це таке «батарея в стіні» - примха чи дурість радянських архітекторів?
Або ж занадто рано з'явилася інновація?
І що сьогодні з нею робити: міняти або залишити як є?
Батарея в стіні: як від неї позбутися і чи варто?