Реклама
Реклама
Реклама

Як вибрати радіатор опалення - який радіатор опалення підійде для приватного будинку або квартири - стаття

  1. Як вибрати радіатор опалення? Найбільш затребувані різновиди конструкцій
  2. Батареї з алюмінію
  3. Мідно-алюмінієві радіатори
  4. Батареї зі сталі
  5. біметалічні пристрої
  6. Класичний перевірений чавун
  7. Як правильно вибрати радіатори опалення для конкретного приміщення?
  8. розрахунок потужності
  9. Слабкі місця централізованої системи

Підтримка в квартирі адекватної температури повітря - одна з важливих умов створення домашнього затишку. Саме тому під час ремонту часто виникає утруднення в ухваленні рішення, як вибрати радіатор опалення, який би найбільш ефективно справлявся з покладеними на нього завданнями. Адже більшість старих радянських батарей давно вже потребують заміни.

Як вибрати радіатор опалення? Найбільш затребувані різновиди конструкцій

Вирішуючи, який радіатор опалення вибрати, можна зупинити свою увагу на звичних чавунних виробах. Безумовний виграш їх придбання - це низька ціна. Такі вироби хоч і є досить довговічними, але за багатьма аспектами програють пристроїв з алюмінію, міді і стали.

Батареї з алюмінію

Батареї з алюмінію

Вирішуючи питання, як вибрати радіатори опалення для будинку, бажано вивчити асортимент, демонстрований сучасним ринком. До найбільш популярних можна віднести алюмінієві вироби, які не тільки міцні і надійні, але також відрізняються стильним лаконічним дизайном і можуть гармонійно доповнити будь-який інтер'єр. Також серед їх переваг можна відзначити:

  • помірну вартість;
  • високий рівень тепловіддачі;
  • малу вагу секції;
  • здатність якісно функціонувати при робочому тиску до 16 атмосфер.

До недоліків відносяться можлива поява корозії в таких системах, а також слабкі нарізні сполучення секцій.

Мідно-алюмінієві радіатори

Подібні батареї з міді і алюмінію відносять до універсальних, оскільки ними можна користуватися як в багатоповерхових будівлях з магістральної системою подачі тепла, так і на об'єктах малоповерхової забудови, обігрівають за допомогою автономної системи. Область застосування таких радіаторів не обмежена житловими приміщеннями - їх використовують на виробничих підприємствах, в громадських закладах або установах.

значущими плюсами мідно-алюмінієвих радіаторів є:

  • чудова тепловіддача, що забезпечує високу енергоефективність;
  • мінімальний обсяг використовуваного теплоносія;
  • тривалий (близько 40-50 років) термін безремонтної експлуатації;
  • малу вагу, що дозволяє фіксувати пристрою на стінах і перегородках з матеріалів невеликої міцності (гіпсокартону, ДСП);
  • різні розміри, що надають можливість підбору батарей в залежності від розміру і конфігурації приміщення, що обігрівається.

Батареї зі сталі

Ефективним прогресивним рішенням є вибір такого пристрою, як сталевий радіатор опалення, вибрати який багато хто воліє для організації автономної опалювальної системи. Вироби складаються з парних сталевих пластин, що мають спеціальні канавки, що утворюють сполучні канали. Головна перевага даного виду батареї полягає в моментальному реагуванні на підвищення або пониження температурного показника теплоносія. Це дозволяє відчутно економити енергоресурси.

Перед тим, як вибрати радіатор опалення для квартири, слід знати, що різновиди зі сталі не використовуються в тих будинках, де працює опалювальна система централізованого типу. Також ці агрегати вкрай небажано встановлювати на об'єктах з високою вологістю. На подібних моделях переважно зупиняють свою увагу ті, кого цікавить питання, як вибрати радіатор опалення для приватного будинку.

біметалічні пристрої

Тим, хто цікавиться який радіатор опалення для будинку вибрати з наявних на сучасному ринку, фахівці радять особливо придивитися до подвійних конструкцій, оптимально поєднують значні переваги сталевих і алюмінієвих варіацій батарей. Вони відрізняються відмінною теплопровідністю і здатні витримувати досить високий тиск. Також біметалічні вироби міцні і стійкі до появи і розвитку корозії, хімічних і біологічних агресіям. Термін їх служби складає близько двох десятків років навіть за умови присутності в системі теплоносія, параметри якого не відповідають стандартам. Найчастіше подібні конструкції застосовують для обігріву багатоквартирних будинків і інших багатоповерхових будівель. Використання їх в приватному секторі може бути недоцільним через низький рівень тиску в опалювальній системі закритого типу.

Класичний перевірений чавун

Чавунні вироби, виконані в сучасному дизайні, широко поширені в інфраструктурах теплопостачання багатьох розвинених країн. Це обумовлено їх незаперечними перевагами, такими як:

  • висока теплова інертність, що дозволяє досить довго зберігати тепло;
  • підвищена зносостійкість;
  • тривалість експлуатації, що досягає 50 років;
  • доступна ціна;
  • простота конструкції, що дозволяє встановлювати батарею на будь-якому об'єкті.

Однак вироби з чавуну мають і множинні недоліки, головними з яких є повільне нагрівання і порівняно невелика тепловіддача. Крім того, тиск, яке здатні тривалий час витримувати чавунні секції без шкоди для їх цілісності і функціональності, становить максимум 15 атмосфер. Для біметалевих або мідно-алюмінієвих радіаторів цей параметр значно вище. До того ж, зовнішня естетика чавунних виробів з їх нерівною поверхнею і неоднорідною товщиною стінок залишає бажати кращого. В силу цих причин використання конструкцій з чавуну в обігріві приміщень повільно, але невідворотно відходить у минуле.

Як правильно вибрати радіатори опалення для конкретного приміщення?

При виборі батарей слід враховувати особливості та нюанси умов, в яких вони будуть використовуватися.

розрахунок потужності

Для того щоб правильно вибрати радіатор опалення, величина споживаної потужності повинна відповідати таким показникам, як:

  • площа приміщення, яке потрібно прогріти;
  • кількість наявних зовнішніх стінових конструкцій і віконних прорізів;
  • тип будови - цегла або панель;
  • віконні матеріали - пластик або дерево.

При наявності якісної теплоізоляції розрахунок проводиться виходячи з однієї секції на площу в 2 кв.м.

Слабкі місця централізованої системи

Перед тим як правильно вибрати радіатор опалення для будинку важливо знати, що в п'ятиповерхівках старого планування рівень тиску в системі традиційно становить не більше 5 атмосфер, при цьому, в нових будинках може досягати 15. Крім того, якість води часто залишає бажати кращого, тому батарея повинна бути нейтральною до впливу хімічних елементів і сполук.

Як вибрати радіатор опалення?
Як вибрати радіатор опалення?
Як правильно вибрати радіатори опалення для конкретного приміщення?