Реклама
Реклама
Реклама

Обмін посиланнями, купівля посилань

Спочатку посилання використовувалися за призначенням - для можливості користувачеві перейти на інший сайт. Тобто, чим більше посилань, тим більше міг бути потік відвідувачів.

З цього відразу утворився жанр банерної реклами. Про нього я напишу в іншому розділі. Для нас зараз важливо розуміти, що рекламні банери (графічні, текстові і т.д.) не індексуються пошуковими машинами. Пошукові машини їх вміють розпізнавати, та й власники сайтів позначають ту частину сторінок, де стоять банери, як заборонену для індексування.

Пошукові машини в алгоритмах сортування видачі стали враховувати, скільки у сайту посилань. Сайт з великою кількістю посилань при інших рівних знаходиться в пошуковій видачі вище. Я писав про це посилальному ранжируванні в розділі про пошукову оптимізацію .

Тому з'явився обмін посиланнями. Два сайту змінювалися посиланнями для підвищення позиції в результатах пошуку.

визначення:

Обмін посиланнями - розміщення на інших сайтах посилань на просувний сайт - на оплатній основі, в обмін на посилання або на інші блага за домовленістю.

Цей процес швидко був автоматизований за допомогою бірж обміну посиланнями. Треба було поставити на своєму сайті код обміну посиланнями і вказати на сайті біржі тематику сайту. Після цього на сайті з'являлися чужі посилання, а на чужих сайтах з'являлися посилання на цей сайт - в еквівалентних кількостях, зрозуміло.

Спочатку посилання використовувалися за призначенням - для можливості користувачеві перейти на інший сайт

Автоматизований обмін посиланнями звівся до продажу та купівлі посилань

У цих же біржах з'явилася можливість отримати посилань більше, ніж показуєш, якщо різницю компенсуєш невеликим платежем електронними грошима. Тому автоматизований обмін посиланнями звівся до продажу та купівлі посилань.

Довго це було умовної торгівлею, тому що електронні гроші визнавалися грошима тільки з великою натяжкою. Їх можна було отримати тільки показом банерів, а витратити - тільки на банери ж або на покупку посилань. Придбати на них товари можна було в основному у компаній, зацікавлених в інтернет рекламі - торгівля в продажі компакт дисків, книгами і т.п.

Зараз електронні гроші стали майже еквівалентом нормальних грошей, і торгівля посиланнями стала повноцінним бізнесом. У 2008 році тільки одна біржа SAPE продала посилань на 30 млн. Дол., З яких дохід системи склали 3 млн. Співзасновником цієї найбільшої вітчизняної біржі посилань є компанія DST, що належить Юрію Мільнеру, співвласнику Mail.ru, який співпрацює з Яндексом. Тобто виходить, що Яндекс сьогодні бере участь в розподіл прибутків від продажу посилань.

Крім того, Яндекс і Гугл так і не навчилися самостійно визначати релевантність сайту. І вони, як і раніше, потребують для цього в указаних у вигляді посилань. Особливо вони потребують продажних посиланнях для визначення топових проектів. Ніхто зі співробітників пошукових машин не страждає ілюзіями, що десятки тисяч посилань у цих проектів вийшли за рахунок ручного обміну 😉 Але покупні посилання продовжують враховуватися при розрахунку ранжирування, тому що без них видача пошукових машин виявилася б не релевантною.

Тому сьогодні покупка посилань - важливий елемент пошукового просування сайту.

У покупки посилань є варіації, начебто просування в блогах або просування в соціальних мережах. Про це написав далі.