Реклама
Реклама
Реклама

Все що потрібно знати про реєстрацію підприємств в Латвії

Щоб зареєструвати підприємство в Латвії не потрібно знати занадто багато або витрачати багато сил і грошей

Щоб зареєструвати підприємство в Латвії не потрібно знати занадто багато або витрачати багато сил і грошей. Система реєстрації підприємств в Латвії досить проста і наочна. А щоб не бути голослівним, розглянемо всі ті пункти, які треба знати при реєстрації підприємства в Латвії.

Які форми підприємств існують в Латвії

Серед комерційних підприємств, які можна зареєструвати в Латвії, варто згадати товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ - SIA), акціонерне товариство (АТ - AS) і персональне (договірне) суспільство (PS, KS). Фізична особа має повне право зареєструватися як індивідуальний комерсант (ІК - IK). Наші фахівці готові допомогти при реєстрації в Латвії будь-якого різновиду компанії.

Як відомо, найпопулярнішою формою ведення бізнесу в світі, і в Латвії в тому числі, є ТОВ (SIA). Про переваги цього виду підприємства коротко сказано в наступному параграфі, але якщо ви хочете дізнатися про це докладніше, зверніться до цієї статті .

Переваги SIA - Латвійського ТОВ

Короткий список переваг реєстрації підприємства як SIA виглядає так:

  • Проста процедура реєстрації SIA -OOO;
  • Латвійське ТОВ може на 100% належати іноземному особі і навіть офшорної компанії ;
  • Статутний капітал ТОВ, що реєструється в Латвії, може становити 1 LVL;
  • Латвійське ТОВ є юридичною особою;
  • Відповідальність засновників і власників ТОВ, зареєстрованого в Латвії обмежена розміром внеску в статутний капітал;
  • Щоб зареєструвати підприємство в Латвії навіть не потрібно приїжджати в країну (за умови, що Ви звернетеся до професіонала);
  • Латвійське ТОВ може управлятися однією людиною і не вимагає місцевого директора;
  • Ставка прибуткового податку становить 15%.

Переваги AS - Латвійського АТ

Ще одна цікава форма для реєстрації великого підприємства в Латвії - Товариство з обмеженою відповідальністю. Деякі переваги, які дає акціонерне товариство в Латвії:

  • АТ в Латвії це відкрите суспільство, частки якого є об'єктом публічного обороту. Це основна відмінність акціонерного товариства від будь-якої іншої форми ведення бізнесу. Ця відмінність дозволяє залучати грошові кошти безлічі інвесторів.
  • Аналогічно SIA, відповідальність акціонерів відокремлена від відповідальності АТ, зареєстрованого в Латвії.
  • Товариство з обмеженою відповідальністю в Латвії є юридичною особою.
  • 25 000 LVL - статутний капітал АТ в Латвії.
  • Заснувати AS - Латвійське АТ може бути всього одна людина або ж група людей. У Правлінні теж може брати участь одна людина або група співзасновників.
  • Засновниками АТ в Латвії можуть бути фізичні та юридичні особи, резиденти і нерезиденти Латвії.

Вартість і терміни реєстрації компанії в Латвії

Час, необхідний для реєстрації підприємства в Латвії, дуже невелика - SIA оформляється за 4 робочих дня (або 2, якщо оплатите додаткові 350 EUR), заяву на реєстрацію AS розглядається протягом 3-х днів при звичайній мито.

Ціна реєстрації залежить від статутного фонду підприємства та необхідних формальностей. Наприклад, ТОВ може бути одного з двох форматів: звичайне ТОВ і мікро-підприємство. Статутний фонд в першому випадку становить от 2000 LVL, у другому - від 1 LVL. Для повноцінного SIA мито при внесенні в реєстр підприємств становить 100 LVL, для мікро-підприємства - 50 LVL. Для АТ в Латвії статутний фонд становить мінімум 25 000 LVL і мито при реєстрації складає 250 LVL. Ціна публікації в офіційній газеті «Вісник Латвії» (Latvijas Vēstnesis) однакова для будь-якого підприємства і дорівнює 24 LVL.

Якщо ви вирішили оформляти реєстрацію Латвійської компанії дистанційно (тобто, не приїжджати в Латвію і передати всі обов'язки серйозної юридичній конторі), то до суми додасться невелика маржа для оплати роботи юриста.

Сумарна вартість реєстрації ТОВ без юриста складе близько 300-400 EUR. Додайте сюди роки на вивчення латиської мови, тижні, які Ви б витратили на те, щоб зрозуміти як заповнити форми, гонорари перекладачів, які перекладали б статути вашої компанії, візи, квитки і витрати на проживання в Латвії. З огляду на все перераховане вище, дистанційна Реєстрація латвійської компанії «під ключ» за 1000 євро - більш ніж вигідна послуга, якою варто скористатися. При цьому реєструвати Вашу компанію і обслуговувати її буде адвокатське бюро та юрист податківець, який в минулому керував в Латвії філією KPMG. Для читачів Internationalwealth.info ми підбираємо найкращих професіоналів в кожній з країн світу.

Процедура реєстрації SIA (ТОВ) в Латвії

Розглянемо процедуру реєстрації самого популярного виду підприємства - ТОВ.

  1. Приїхати в Латвію або звернутися до адвоката в Латвії онлайн через портал Internationalwealth.info по е-майлу: [email protected]. Підготувати або надати необхідні документи, інформацію про засновників, вказати розмір статутного капіталу, юридична адреса, інформацію про членів правління.
  2. Оформити документи згідно з вимогами державних інстанцій - Регістру Підприємств Латвії. У разі звернення до професіонала Вам залишиться тільки підписати документи, які для Вас приготують.
  3. Відкрити тимчасовий банківський рахунок для внеску статутного фонду (вимоги для підприємств з капіталом 2000 LVL і більш - тобто не мікропідприємства).
  4. Зареєструвати компанію в регістрі підприємств Латвії.
  5. Отримати документи з регістра підтверджують факт створення фірми в Латвії.

Ремарка про документи, що згадуються в перших двох пунктах - серед них в обов'язковому порядку повинні бути: доручення на проведення реєстраційних дій (якщо ви вирішили скористатися послугами юридичної контори), копія паспорта від засновників і кожного члена правління; члени правління так само повинні написати заяву про згоду бути членом правління (крім випадку, коли єдиний член правління є єдиним засновником) та надати нотаріально завірений приклад підпису.

Тонкощі при реєстрації підприємства в Латвії

Перед тим як почати готувати документи, звернемо увагу на деякі особливості, якими не варто нехтувати. Акцентувавши трохи уваги на цих підпунктах, можна в майбутньому заощадити і нерви і гроші.

Назва підприємства в Латвії. Сама назва має мати в своєму складі тільки букви латиського і латинського алфавітів (цифри теж можна). Логічно, що воно не повинно повторювати ім'я іншої компанії зареєстрованої в Латвії раніше. У назву компанії повинно бути включено вказівку на форму вашого підприємства: будь то SIA або повна розшифровка Sabiedriba ar ierobezotu atbildibu, AS, KS або PS.

Існують обмеження і на використання слова «Латвія».

Засновники компаній в Латвії. Засновниками підприємства в Латвії можуть бути як фізичні особи, так і юридичні. Відкрити бізнес в Латвії можуть і резиденти країни, і нерезиденти. Гарне перевага латвійського підприємства - воно може належати повністю іноземному особі і навіть офшорної компанії.

Інформація про засновників латвійських підприємств доступна для всіх зацікавлених. Подавши спеціальний запит і сплативши державне мито, можна отримати інформацію про власників латвійської компанії.

Юридична адреса латвійської компанії. У кожного підприємства повинен бути юридична адреса. Це може бути повноцінний офіс або поштову скриньку. Цікавий факт, на який варто звернути увагу: кореспонденція, відправлена ​​за юридичною адресою вважається отриманою, якщо відправник може довести факт відправки.

Статутний капітал латвійської компанії. Перед реєстрацією латвійського підприємства необхідно внести статутний фонд на тимчасовий банківський рахунок. Після процедури реєстрації він стане постійним.

Як уже згадувалося вище, статутний капітал ТОВ в Латвії становить 2000 LVL (або від 1 LVL, але тоді має бути не більше 5 засновників фізичних осіб, вони всі повинні бути в правлінні і брати участь тільки в одному мікро-підприємстві). В АТ капітал становить мінімум 25 000 LVL.

Фонд SIA зі зниженим капіталом можна оплатити тільки грошима, АS - теж (не менше 25% і не менше 25 000 LVL). А ось статутний капітал повного SIA можна оплатити як грошима, так і майном.

Установчі документи латвійських компаній

Для SIA і AS потрібні два документа - установчий договір і статут. Для персональних і договірних товариств необхідний Договір про суспільство.

Установчий договір латвійської компанії. У цьому документі має бути нижченаведена інформація:

  • Назва підприємства;
  • Дані про засновників (Персональні дані для фізичних осіб і, в разі юридичної особи, інформацію про компанії та його представника);
  • Величину основного капіталу компанії, кількість часток і номінальну вартість цих часток;
  • Для кожного з учасників має бути вказана величина підписаного основного капіталу і сума, яку учасник повинен внести до реєстрації, а так само порядок і терміни оплати;
  • Кількість часток, яка належить кожному учаснику в залежності від підписаної частини основного капіталу;
  • Якщо оплата проводилася за допомогою майна, вказати які частки були оплачені, їх номінальну вартість, а також інформацію про внесена майно та його власника;
  • Допустиму величину і порядок покриття установчих витрат;
  • Персональні дані членів правління;
  • Персональні дані членів ради (за наявності ради, зрозуміло);
  • Додаткові положення, які були полічені засновники важливими і які не суперечать латвійським законам.

Статут латвійської компанії. У статуті товариства з обмеженою відповідальністю та акціонерного товариства повинні бути наступні пункти:

  • Назва латвійської компанії;
  • Термін, на який створено підприємство (якщо це так) або мета створення товариства (якщо компанія створена заради досягнення певної мети);
  • Розмір статутного капіталу, кількість часток і номінальна вартість однієї частки;
  • Кількість людей в складі правління, вказавши право членів правління представляти суспільство окремо або спільно;
  • Кількість людей в раді товариства (якщо суспільство вирішило організувати рада);
  • особливі умови відчуження часток (якщо вони передбачені);
  • інші умови, які були полічені засновники важливими і які не суперечать законам Латвійської Республіки.

У статуті акціонерного товариства (AS) додатково вказують:

  • при наявності у акціонерного товариства різних категорій акцій - категорії акцій (вказавши права, які надає кожна категорія акцій), а так само кількість і номінальну вартість акцій в кожній категорії;
  • чи є акції іменними або на пред'явника і правила конверсії з одного типу в інший, якщо ця конверсія допустима;
  • чи є акції паперовими або дематеріалізуватися і правила конверсії з однієї форми в іншу, якщо ця операція є допустимою.

Реєстраційне свідоцтво латвійської компанії

По закінченню процедури реєстрації підприємства, буде видано реєстраційне свідоцтво, в якому будуть вказані назва, форма комерсанта (ТОВ, АТ і т.д.), реєстраційний номер, дату реєстрації та місце реєстрації.

Реєстраційне свідоцтво видає Регістр підприємств. У деяких країнах оригінал свідоцтва визнають без додаткового засвідчення, наприклад в Білорусі, Киргизстані, Молдові, Польщі, Росії та Узбекистані. У будь-яких інших випадках, можна запевнити реєстраційне свідоцтво нотаріально або апостилем.

Правління і рада в SIA - ТОВ і AS - АТ в Латвії

У правлінні SIA і AS може бути одна людина і більше. Якщо акції акціонерного товариства знаходяться в публічному зверненні, то в правління повинно складатися мінімум з трьох членів. Членами правління SIA можуть бути тільки дієздатні фізичні особи, резиденти і нерезиденти Латвії.

Кожен член правління повинен надати письмове згоди з тим, що він обраний членом правління, а також надати завірений нотаріально зразок підпису.

Заборонено бути в правлінні, якщо:

  • особа є членом ради товариства;
  • особа за рішенням суду не може займатися конкретним видом комерційної діяльністю або комерційною діяльністю взагалі;
  • заборонено обіймати посади правління в комерційних організаціях.

Про раду скажімо коротко: в Акціонерному товаристві в Латвії він обов'язково повинен бути і складатися мінімум з 3-х чоловік; в товаристві з обмеженою відповідальністю рада створюється або НЕ створюється за бажанням засновників.

Бухгалтерський облік і звітність латвійських компаній

Бухгалтерію і звітність повинен вести спеціальний людина або окрема бухгалтерська контора. Не допускається, щоб в ТОВ і АТ бухгалтерські функції виконував керуючий. Щомісяця підприємство повинно подавати мінімум один звіт - про працівників і нарахованої їм зарплати, прибутковий податок і соціальні виплати. Річний звіт здається зазвичай до 30 квітня кожного року.

Мінімальна зарплата в Латвії становить 200 Ls. Сума може бути менше, якщо співробітник працює неповний день.

Аудит латвійського підприємства

Поки компанія не перевищить два значення з наведених нижче, аудит не потрібен. Якщо ж перевищив - пора річний звіт завіряти ліцензованому аудитору.

обмеження:

  • Сума балансу - 250 000 LVL;
  • Нетто оборот - 500 000 LVL;
  • Середня кількість працівників за звітний рік - 25 осіб.

Оподаткування латвійських компаній

Детальніше про податки в Латвії читайте в цієї статті . Тут ми коротко торкнемося основні види.

Прибутковий податок з підприємств в Латвії. Розмір ставки - 15%.

Податок на додану вартість в Латвії. Розмір ставки - 21%. Звітний період становить один календарний місяць.

Прибутковий податок з населення в Латвії. Ставка 24%. Податок з доходів працівників утримує і перераховує до бюджету роботодавець;

Обов'язкові платежі соціального страхування працівників в Латвії. Розмір ставки - 35,09%. З них 11% стягуються з доходів працівника, а 24,09% оплачує сам роботодавець;

Податок на приріст капіталу в Латвії. Отриманий дохід включається до загального доходу, оподатковуваний прибутковим податком з підприємств.

Прибутковий податок, утримуваний з виплат нерезидентам, з різних напрямків має різну величину - від 0% за дивіденди, до 15% на деякі види інтелектуальної власності.

Ліквідація латвійського підприємства

Життя різноманітна і по всякому може повернутися. Може знадобитися ліквідувати підприємство. Рішення про ліквідацію приймається колективно, на зборах учасників товариства. Ліквідацію може проводити правління або призначений ліквідатор.

Рішення про ліквідацію передається до Реєстру підприємств, і воно публікується в «Латвійському віснику».

Кредитори можуть висловити свої побажання до ліквідованої фірмі протягом трьох місяців. Все що залишиться після задоволення кредиторів, засновники поділять між собою відповідно до вкладених коштів.

Ліквідація при неплатоспроможності проводиться по-іншому - відповідно до законодавчих вимог про неплатоспроможність і банкрутство.

Все що потрібно знати про реєстрацію підприємства в Латвії

У цій великій статті ми постаралися освітить всі сторони питання, пов'язаного з реєстрацією компанії в Латвії. Якщо у вас виникли питання, можливо частина відповідей ви знайдете в цьому матеріалі: « Часті питання про реєстрацію компаній в Латвії і ». Якщо ви і там не знайдете відповіді - ви знаєте, що завжди можна звернутися до наших фахівців [email protected]. Ми в будь-який момент готові допомогти.


Мітки: # Бізнес У Латвії # Латвійська SIA

Підпишіться на наш телеграм канал і розкажіть про нього знайомим в бізнесі.

Читайте інші цікаві статті порталу InternationalWealth.info: