Реклама
Реклама
Реклама

Справи про банкрутство забудовника

  1. Підвідомчість і підсудність (Справи про банкрутство забудовника)
  2. Як правильно визначити підсудність в разі подачі позову до забудовника напередодні його банкрутства?
  3. Процедура банкрутства забудовника (справи про банкрутство забудовника)
  4. Спеціальні правила про банкрутство забудовника (справи про банкрутство забудовника)
  5. Закон встановлює що застосування правил про банкрутство забудовника здійснюється публічно.
  6. Забезпечувальні заходи в справі про банкрутство забудовника (справи про банкрутство забудовника)
  7. Загальний порядок пред'явлення і встановлення вимог до забудовника учасниками будівництва та іншими...
  8. в якому порядку встановлюють свої вимоги до забудовника кредитори за загальними правилами?
  9. Зовнішнє управління (справи про банкрутство забудовника)

Справи про банкрутство забудовника в Новосибірську дуже складна і непроста для розуміння тема. У даній статті ми зробимо спробу максимально чітко і в простій формі роз'яснити загальний порядок розгляду справ про банкрутство забудовника.

У даній статті ми зробимо спробу максимально чітко і в простій формі роз'яснити загальний порядок розгляду справ про банкрутство забудовника

Вам потрібно позовну заяву про банкрутство забудовника? Читайте статтю позовну заяву в суд

Термін «банкрутство» прийшов в російську мову з італійського і буквально перекладається як «зламана лава». Дивина його тлумачення з'ясовна давнім походженням. У далекому минулому ділки і міняйли мали свої банки на звичайних лавках, де і проводили обмінні операції. Власники даних лавок іноді розорялися, і для того, щоб оповістити народ про свою неспроможність, вони просто ламали свою лаву і оголошували себе банкрутом.

Банкрутство має на увазі під собою нездатність боржників в повному обсязі задовольнити вимоги по сплаті обов'язкових платежів. Тим часом, слід звернути увагу на важливе застереження, що міститься в тлумаченні поняття «неспроможність», зафіксовану в Законі про банкрутство. Подібна нездатність вважається банкрутством тільки після визнання її арбітражним судом.

Підвідомчість і підсудність (Справи про банкрутство забудовника)

У Російській Федерації є дві системи судів - суди загальної юрисдикції та арбітражні суди. Справи про банкрутство, в тому числі справи про банкрутство забудовника, підлягають розгляду виключно арбітражними судами.

Постає закономірне питання який суд розглядає справи про банкрутство забудовника?

У положеннях про банкрутство забудовника є три варіанти підсудності розгляду таких справ:

а) в суді за місцем знаходження боржника;
б) в суді за місцем знаходження об'єкта будівництва або земельної ділянки;
в) в суді по місці проживання або місцем знаходження більшості учасників будівництва.

На практиці у пайовиків часто з'являється необхідність звернення до суду до забудовника з позовами, наприклад, про визнання права власності на житлове приміщення, про визнання угоди недійсною або з іншими позовними вимогами. Такі вимоги встановлені в п. 1 ст. 201.8 Закону про банкрутство. За загальними правилами подібні позови повинні подаватися до судів загальної юрисдикції, оскільки одним з учасників справи як правила виступає фізична особа.

Як правильно визначити підсудність в разі подачі позову до забудовника напередодні його банкрутства?

З першого погляду труднощів не повинно виникнути: поки процедура банкрутства не введена слід звертатися в суд загальної юрисдикції, якщо ж введена - то а арбітражний суд. Закон врегульовує це питання. Однак, Вам все ж варто бути уважними. У судах досить часто виникає плутанина з такими заявленіямі.Суди загальної юрисдикції, встановивши, що стосовно забудовника введена процедура банкрутства (вже після подачі громадянином позовної заяви), повертають позов, з посиланням на порушення підвідомчості.

Якщо у Вас склалася подібна ситуація, то у Вас є два варіанти:

1) оскаржити ухвалу суду про повернення заяви. Звертаємо Вашу увагу, що практика у таких справах в основному позитивна. Суди в більшості своїй залишаються на боці заявника, тому як відмова в розгляді заяв, поданих до введення процедури банкрутства відносно забудовника, юридично не правомірний;

2) подача позовної заяви до арбітражного суду . В такому випадку арбітражний суд розгляне Вашу заяву, тому як відмова арбітражного суду слідом за судом загальної юрисдикції трактується не інакше як позбавлення громадянина конституційного права на судовий захист.

Таким чином, позови які були подані до моменту введення процедури банкрутства забудовника, підлягають розгляду судами загальної юрисдикції. Позови, які подані після введення процедури банкрутства забудовника, підлягають розгляду в справі про банкрутство.

Процедура банкрутства забудовника (справи про банкрутство забудовника)

Прядок проведення процедури банкрутства забудовника дуже непросте. У параграфі 7 гл. IX Закону про банкрутство містяться спеціальні норми, які враховують специфіку даного типу правовідносин. Ці норми сприяють найбільш ефективному і справедливому відстоювання прав пайовиків. Пайовик як потерпіла сторона через банкрутства забудовника зрозуміло як ні хто зацікавлений в застосуванні саме цих спеціальних норм, а не загальних правил про банкрутство. Як відомо спеціальні норми в юриспруденції мають пріоритет перед загальними. У зв'язку з цим виникає питання, а в чому можуть виникнути проблеми або складності при очевидній необхідності застосування правил про банкрутство забудовника?

Корінь проблем в тому, що боржник або кредитор, які подає заяву до суду про визнання банкрутом, може не вказати, що боржник є особливим правовим суб'єктом - забудовником.

Пункт 3 ст. 201.1 Закону про банкрутство має вказівки на те, що відомості вказують, що боржник є забудовником, підлягають вказівкою боржником, або конкурсним кредитором або уповноваженим органом. В такому випадку арбітражний суд вказує на застосування при банкрутстві боржника правил конкретного параграфа в ухвалі про прийняття заяви про визнання боржника банкрутом. В іншому ж випадку суд має всі підстави до застосування загальних правил про банкрутство.

Спеціальні правила про банкрутство забудовника (справи про банкрутство забудовника)

З метою застосування спеціальних правил про банкрутство забудовника суду необхідно з'ясувати, що справа про банкрутство порушено щодо забудовника. У тому випадку якщо відповідні підтвердження будуть отримані судом, то справа буде розглядатися із застосуванням правил про банкрутство забудовника.

Резюмуючи вищевикладене відзначимо, що якщо пайовики зацікавлені в максимальному захисті порушених прав, то вони фактично повинні будуть простежити за тим, щоб в арбітражному суді при розгляді їх справи підлягали застосуванню саме норми про банкрутство забудовника. Для цього потрібно:

  • шляхом ознайомлення з судовими актами простежити за тим, щоб боржник повідомив суд, що він є забудовником, і чи був даний факт дозволений судом;
  • в разі відсутності такого повідомлення звернутися в заяву в уповноважені органи виконавчої влади. Які здійснюють контрольно-наглядові функції в області пайового будівництва.
  • надати суду інформацію, яка підтверджує наявність правових відносин, що виникають з пайового будівництва.

Закон встановлює що застосування правил про банкрутство забудовника здійснюється публічно.

Що це означає ?

Це означає, що інформація про прийняття судом рішення про застосування даних норм включається до Єдиного федеральний реєстр відомостей про банкрутство повинна бути опублікована в офіційних виданнях. Таким виданням на сьогоднішній момент є газета «Коммерсант». Даного роду публікація в ходить в обов'язки арбітражного керуючого. Слід мати на увазі, що публікація не безплатна, вона проводиться за гроші боржника. У тих випадках, коли боржник не в змозі нести витрати, то оплата може бути зроблена за рахунок коштів кредитора, який звернувся із заявою про порушення відносно боржника провадження у справі про банкрутство. Тим часом, закон дає можливість зборам кредиторів самим вибрати осіб, які будуть спонсорувати дані заходи. Справи про банкрутство забудовника

Забезпечувальні заходи в справі про банкрутство забудовника (справи про банкрутство забудовника)

Забезпечувальні заходи - як правовий інститут, говорять самі за себе, тобто дані заходи покликані забезпечити вимоги кредиторів. В арбітражному суді повинен бути встановлений перелік забезпечувальних заходів. Тим часом з урахуванням специфіки справ про банкрутство забудовників в ст. 201.3 Закону про банкрутство закріплюються додаткові види, серед яких:

  • заборона на укладення орендодавцем договору оренди земельної ділянки з іншою особою, крім забудовника;
  • заборона на державну реєстрацію такого договору оренди;
  • заборона на розпорядження орендодавцем даною земельною ділянкою іншим чином.

Суд може встановлювати забезпечувальні заходи за клопотанням зацікавленої особи при поданні доказів наявності об'єкта будівництва на земельній ділянці або початку будівництва даного об'екта.В тих випадках забудовник ще не встиг приступити до будівництва об'єкта, то застосування даних забезпечувальних заходів виключено. Зазначені заходи діють до моменту завершення конкурсного провадження відносно боржника, якщо інше не передбачається в законодавстві про банкрутство.

Рекомендуємо клопотати перед судом про застосування заходів забезпечувального провадження стосовно відносин із забудовником. У зв'язку з цим рекомендуємо перед подачею вимоги до суду з'ясувати, чи приймалися забезпечувальні заходи, а в разі відсутності таких заходів клопотати про їх прийняття.

Загальний порядок пред'явлення і встановлення вимог до забудовника учасниками будівництва та іншими кредиторами

Звичайно ж всіх громадян, які вклали свої кошти в будівництво будинку і залишилися без квартир повинен хвилювати одне питання: чи зможуть вони повернути хоч щось в результаті участі в справі про банкрутство забудовника?

Візьмемося сміливо заявити, що так! Але для цього, як втім і для будь-якого іншого серйозного справи, необхідно компетентне участь у всіх судових засіданнях досвідченого юриста - експерта в області банкрутства забудовника.

Усвідомлюючи складність і іронічність ситуації в якій волею долі опинився втягнутий звичайний російський громадянин, який бажає лише отримати власне житло. Але в місце цього потрапив в складну юридичну колотнечу, законодавець дає йому право вибору, в якому вигляді відновити порушені права: спробувати домогтися отримання квартири, або повернення вкладених коштів.

в якому порядку встановлюють свої вимоги до забудовника кредитори за загальними правилами?

Порядок пред'явлення вимог кредитора до боржника закріплено в статтях 71 і 100 Закону про банкрутство. У всіх процедурах банкрутства підлягають застосуванню саме дані норми права.

Проаналізуємо статтю 71 Закону про банкрутство. Після надходження заяви до арбітражного суду про визнання боржника банкрутом, суд розглядає його обґрунтованість і в разі визнання заяви обгрунтованим виносить ухвалу про введення процедури спостереження.

Спостереження - це перша процедура банкрутства. Дана процедура підлягає застосуванню з метою забезпечити збереження майна боржника, провести аналіз фінансового стану боржника, складання реєстру вимог кредиторів і проведення перших зборів кредиторів. Закон встановлює 30-денний термін, протягом якого кредитори мають право заявляти через суд свої вимоги до боржника.

Кредитор повинен направити свої вимоги як до арбітражного суду, так і боржнику і тимчасового керуючого. До вимог додаються судові акти та інші документи, які підтверджують обґрунтованість заявлених вимог.

В окремих випадках за стадією спостереження може слідувати стадія фінансового оздоровлення. Стадія фінансового оздоровлення - процедура, яка застосовується в справі про банкрутство до боржника з метою відновити його платоспроможність і погасити заборгованість у відповідності з графіком погашення. Дана процедура за своєю суттю є факультативною, тобто не обов'язковою. Вона призначається за клопотанням боржника або засновників чи інших зазначених у законі осіб.

Стаття 100 Закону про банкрутство регламентує порядок заявлення вимог кредиторів в ході зовнішнього управління.

Зовнішнє управління (справи про банкрутство забудовника)

зовнішнє управління - це процедура яка застосовується в справах про банкрутство забудовника з метою відновлення його платоспроможності. Як фінансове оздоровлення, так і зовнішнє управління по суті переслідують схожі цілі, в зв'язку з цим збігається і порядок вимог кредиторами на вищезазначених етапах.

Кредитори мають право пред'явити до боржника свої вимоги в ході зовнішнього управління, тобто в будь-який момент з дня винесення арбітражним судом ухвали про введення зовнішнього управління. Вимоги повинні бути спрямовані в арбітражний суд і зовнішньому керуючому.

Протягом п'яти днів з дня отримання вимог кредитора зовнішній керуючий зобов'язаний включити до Єдиного федеральний реєстр відомостей про банкрутство повідомлення про отримання вимог із зазначенням найменування або ПІБ кредитора, ідентифікаційного номера платника податків, основного державного реєстраційного номера, суми вимог, підстави їх виникнення та зобов'язаний надати особам , які беруть участь у справі про банкрутство, можливість ознайомитися з вимогами кредитора і доданими до них документами.

Потрібна претензія до забудовника - читайте складання претензій в Новосибірську

Про те як стягнути неустойку з забудовника Ви можете дізнатися перейшовши по засланні

В якому порядку встановлюють свої вимоги до забудовника кредитори за загальними правилами?
Постає закономірне питання який суд розглядає справи про банкрутство забудовника?
Як правильно визначити підсудність в разі подачі позову до забудовника напередодні його банкрутства?
У зв'язку з цим виникає питання, а в чому можуть виникнути проблеми або складності при очевидній необхідності застосування правил про банкрутство забудовника?
Що це означає ?
В якому порядку встановлюють свої вимоги до забудовника кредитори за загальними правилами?