Реклама
Реклама
Реклама

Підстави і умови розгляду справ в порядку спрощеного виробництва

Арбітражний суд розглядає справи в порядку спрощеного виробництва за загальними правилами позовного провадження, передбаченого Арбітражним процесуальним кодексом, з урахуванням особливостей глави 29 АПК РФ.

У ст. 227 АПК РФ передбачені підстави для розгляду справ в порядку спрощеного виробництва: У ст

  1. за позовними заявами про стягнення грошових коштів, якщо ціна позову не перевищує для юридичних осіб триста тисяч рублів, для індивідуальних підприємців сто тисяч рублів;
  2. Про оскарження ненормативних правових актів, рішень органів, які здійснюють публічні повноваження, посадових осіб, якщо у відповідних ненормативному правовому акті, рішенні міститься вимога про сплату грошових коштів або передбачено стягнення грошових коштів або звернення стягнення на інше майно заявника за умови, що зазначені акти, рішення оскаржуються заявником в частині вимоги про сплату грошових коштів або стягнення грошових коштів або звернення стягнення на інше майно заявника і при цьому Оспаріть емая заявником сума не перевищує сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  3. Про притягнення до адміністративної відповідальності , Якщо за вчинення адміністративного правопорушення призначено адміністративне покарання тільки у вигляді адміністративного штрафу, максимальний розмір якого не перевищує сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  4. Про оскарження рішень адміністративних органів про притягнення до адміністративної відповідальності, якщо за вчинення адміністративного правопорушення призначено адміністративне покарання тільки у вигляді адміністративного штрафу, розмір якого не перевищує сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  5. Про стягнення обов'язкових платежів і санкцій, якщо зазначений в заяві загальний розмір підлягає стягненню грошової суми не перевищує сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Питання про те, чи стосується справа до переліку, який вказаний в частинах 1 і 2 статті 227 АПК РФ, вирішується судом одночасно з вирішенням питання про прийняття позовної заяви, заяви до провадження. При цьому слід звертати увагу, що не підлягають розгляду в порядку спрощеного провадження справи з корпоративних спорів, справи про захист прав і законних інтересів групи осіб (ч. 4 ст. 227 АПК РФ). Також, виходячи з особливостей, встановлених федеральними законами, які регулюють питання неспроможності (банкрутства) (ч. 1 ст. 223 АПК РФ), не підлягають розгляду в порядку спрощеного виробництва також справи про банкрутство.

У разі якщо за формальними ознаками (ціна позову, сума вимог, розмір штрафу і ін.) Справа відноситься до названого переліку, арбітражний суд на підставі ч. 2 ст. 228 АПК РФ в ухвалі про прийняття позовної заяви, заяви до провадження вказує на розгляд справи в порядку спрощеного виробництва. Згода сторін на розгляд цієї справи в порядку спрощеного виробництва не потрібно, підготовка такого справи до судового розгляду за правилами глави 14 АПК РФ не здійснюється.

У тому випадку, якщо справа не відноситься до переліку справ, які підлягають розгляду в порядку спрощеного виробництва, суд, прийнявши позовну заяву, заяву до провадження за загальними правилами позовного провадження або за правилами адміністративного судочинства, починає підготовку справи до судового розгляду (Ст. 127 і 134 АПК РФ). В ухвалі про прийняття позовної заяви, заяви до провадження, про підготовку справи до судового розгляду суд може зажадати від сторін розглянути дану справу в порядку спрощеного виробництва (ч. 3 ст. 227 АПК РФ).

Обставини, що перешкоджають розгляду справи в порядку спрощеного виробництва, зазначені в ч. 5 ст. 227 АПК РФ, можуть бути виявлені тільки в ході розгляду цієї справи після прийняття позовної заяви, заяви до провадження, а не одночасно з його прийняттям, за винятком випадку, передбаченого п. 1 ч. 5 цієї статті. У разі виявлення таких обставин арбітражний суд виносить ухвалу про розгляд справи за загальними правилами позовного провадження або за правилами адміністративного судочинства і вказує в ньому дії, які належить вчинити особам, які беруть участь у справі, і строки вчинення цих дій (ч. 6 ст. 227 АПК РФ), тобто переходить до підготовки справи до судового розгляду, що здійснюється відповідно до положень ч. 1 і 2 ст. 135 АПК РФ.

Вищевказане визначення може бути винесено, в тому числі за результатами розгляду арбітражним судом клопотання сторони, яка вказала на наявність однієї з обставин, передбачених п. 1 - 4 ч. 5 ст. 227 АПК РФ, в разі його задоволення.

У визначенні про розгляд справи за загальними правилами позовного провадження або за правилами адміністративного судочинства вказується обгрунтування виведення арбітражного суду про неможливість розгляду справи в порядку спрощеного виробництва; оскарження такої ухвали АПК РФ не передбачено.

Згідно ч. 3 ст. 227 АПК РФ в порядку спрощеного виробництва можуть бути розглянуті справи, не включені до переліку, що міститься в ч. 1 і 2 цієї статті, якщо сторони узгодили розгляд такої справи за правилами спрощеного виробництва в ході підготовки справи до судового розгляду за допомогою заяви позивачем клопотання про це та подання згоди відповідача, або подання до суду згоди сторін на розгляд справи в порядку спрощеного виробництва, запропоноване арбітражним судом (ч. 3 ст. 135, ч. 3 ст. 227 АПК РФ).

Згода сторони (сторін) на розгляд справи в порядку спрощеного виробництва має бути очевидним.

Волевиявлення сторін на розгляд в порядку спрощеного провадження справи, що не відноситься до переліку, який вказаний в ч. 1 і 2 ст. 227 АПК РФ, є підставою для винесення судом виходячи з правил ч. 3 ст. 135 АПК РФ визначення про перехід до розгляду справи в порядку спрощеного виробництва, якщо відсутні обставини, наведені в ч. 4 і 5 ст. 227 АПК РФ.

Відповідно до ч. 5 ст. 227 АПК РФ суд виносить ухвалу про розгляд справи за загальними правилами позовного провадження або за правилами адміністративного судочинства, якщо в ході розгляду справи в порядку спрощеного виробництва задоволено клопотання третьої особи про вступ у справу.

Задоволення клопотання сторони про залучення третьої особи до участі в справі або залучення його з ініціативи суду (ч. 1 і 3 ст. 51 АПК РФ) не є підставою для переходу до розгляду справи за загальними правилами позовного провадження або за правилами адміністративного судочинства.

При розгляді справи в порядку спрощеного виробництва треті особи користуються процесуальними правами і несуть процесуальні обов'язки сторони (ч. 2 ст. 50, ч. 2 ст. 51 АПК РФ). У зв'язку з цим третій особі, яка бере участь в розгляді справи в порядку спрощеного виробництва, зокрема направляється ухвалу про залучення його до участі в справі, одночасно з яким стосовно ч. 2 ст. 228 АПК РФ направляються дані, необхідні для ідентифікації цієї особи, з метою доступу до матеріалів справи в електронному вигляді.

У випадках, коли суд відповідно до ч. 3 ст. 135 АПК РФ виніс ухвалу про перехід до розгляду справи в порядку спрощеного виробництва, встановлений ч. 2 ст. 226 АПК РФ двомісячний термін розгляду справи в порядку спрощеного виробництва обчислюється з дня винесення такого визначення, за винятком випадку, коли згода сторони (сторін) на розгляд справи в порядку спрощеного виробництва представлено в попереднє судове засідання і сторонами розкриті докази, на які вони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень. У цьому випадку порядок обчислення строку розгляду справи в зв'язку з переходом до розгляду справи в порядку спрощеного виробництва не змінюється.

Якщо арбітражним судом відповідно до ч. 5 ст. 227 АПК РФ винесено ухвалу про розгляд справи, що відноситься до переліку справ, які підлягають розгляду в порядку спрощеного виробництва, за загальними правилами позовного провадження або за правилами адміністративного судочинства, суди виходять з того, що термін розгляду такої справи обчислюється з дня винесення названого визначення, враховуючи правило ч. 6 ст. 227 АПК РФ про його розгляді з самого початку, за винятком випадків, зазначених у цій статті.