Реклама
Реклама
Реклама

Ліквідація ІП покрокова інструкція: перелік необхідних документів, декларації до податкової

  1. Перелік необхідних документів
  2. Покрокова інструкція ліквідації індивідуального підприємця
  3. Необхідні декларації до податкового органу та можливі штрафи за прострочення термінів надання
  4. Закриття банківських рахунків
  5. Звіти в пенсійний фонд при ліквідації ІП
  6. Ліквідація ІП з боргами
  7. Наслідки для ІП після ліквідації

Однією з особливостей ІП як форми організації бізнесу є простота його закриття. Підприємцю не потрібно проходити складну процедуру ліквідації, яка необхідна юрособі.

Сам термін «ліквідація підприємця» не зовсім коректний, тому що ІП - це форма організації бізнесу фізособою. Фізична особа ліквідувати не можна. Йому можна тільки припинити підприємницьку діяльність. Законодавчо закріплений термін «закриття ІП», що передбачає виключення запису про підприємця з ЕГРІП.

Перелік необхідних документів

Процедура ліквідації ІП може бути як добровільною, так і примусовою Процедура ліквідації ІП може бути як добровільною, так і примусовою. В останньому випадку її ініціатором є контролюючі інстанції, які мають об'єктивні підстави, щоб виключити особу з реєстру підприємців (це, наприклад, порушення індивідуальним підприємцем чинного законодавства, визнання його банкрутом, смерть та ін.). При добровільне рішення закрити свій бізнес ІП потрібно підготувати певний комплект документів.

Закрити ІП досить просто: необхідно надати в реєстраційний центр Податкової служби наступні документи:


  • паспорт;
  • заяву про закриття за формою Р26001;
  • квитанція з оплаченою адміністративний збір на закриття ІП (160 руб.). Потрібно врахувати, що держмито сплачується з коштів платника податків і їм особисто. Так, не допускається оплата держмита з рахунку чоловіка. Сформувати квитанцію можна на офіційному сайті Податкової інспекції .

Варто звернути увагу, що ненадання довідки про відсутність заборгованості по страхових внесках з ПФР не може виступати в підставою для відмови в ліквідації. Багато податківці, зловживаючи своїм становищем, вимагають цей документ.

У такій ситуації підприємцю необхідно віддати всі наявні у нього на руках документи і чекати письмового рішення про закриття ІП або вмотивованої відмови. ФНС навряд чи зможе мотивувати свою позицію відмови відсутністю відомостей з ПФР, так як в Податковому кодексі міститься вичерпний перелік необхідних документів та довідка з ПФР там не числиться.

При бажанні підприємець зможе оскаржити дії інспекторів в судовому порядку. Вже є судові прецеденти, які підтверджують право ІП на закриття навіть з боргами перед ПФР і при відсутності довідки з фонду.

Покрокова інструкція ліквідації індивідуального підприємця

Ліквідація ІП передбачає проходження ряду послідовних етапів:

  1. Звільнення всіх працівників, зняття з обліку в Пенсійному фонді як роботодавця.
  2. Сплата всіх податків, заборгованостей, страхових внесків.
  3. Передача встановленого пакета документів в реєстраційний центр. На підставі цього підприємцю видається розписка в отриманні необхідної інформації.
  4. Представлений пакет документів розглядається податківцями протягом 5 днів.
  5. Після чого ІП видають виписку з ЕГРІП, що підтверджує факт припинення діяльності. З 2013 року свідоцтво про закриття ІП більш не оформляється. Даний документ можна отримати особисто / поштою рекомендованим листом (кращий спосіб вказується індивідуальним підприємцем в заяві на закриття).
  6. Закриття рахунку і зняття з обліку ККМ (якщо використовувався).
  7. Здача податкових декларацій, сплата податків (порядок залежить від податкового режиму ІП).

Потрібно врахувати те факт, що зазвичай ФНС, що відповідає за реєстрацію / ліквідацію ІП, відрізняється від інспекції за місцем ведення діяльності. Нотаріальне завірення документів на ліквідацію не потрібно за умови, що вони представляються особисто підприємцем.

Але у ІП є альтернативні способи закриття без особистого візиту до Податкової інспекції. Він може скористатися послугами довіреної особи. При цьому потрібно нотаріально завірена довіреність на представлення інтересів в суді.

Передбачено й способи дистанційного подання заяви. Ліквідувати ІП допускається через електронний сервіс подачі документів на держреєстрацію на офіційному сайті ФНС, а також за допомогою порталу держпослуги (В розділі послуг ФНС). В обох випадках підприємець повинен мати ЕЦП. Якщо ж підприємці не користувалися електронним підписом в бізнес-практиці, то замовляти її тільки для закриття недоцільно.

Підприємці без ЕЦП можуть тільки попередньо записатися в ФНС через портал держпослуг, а ось передати документи дистанційно їм не дозволяється.

Необхідні декларації до податкового органу та можливі штрафи за прострочення термінів надання

Питання про те, які декларації здаються індивідуальним підприємцем після ліквідації, вирішується в залежності від форми оподаткування, яка їм застосовувалася: Питання про те, які декларації здаються індивідуальним підприємцем після ліквідації, вирішується в залежності від форми оподаткування, яка їм застосовувалася:

  • на ССО - відзвітувати необхідно до 25 числа місяця, наступного за закриттям;
  • на ЕНВД - до закриття ІП, попередньо знятися з обліку по вмененке;
  • при патенті - звітність не здається;
  • при ОСНО - відзвітувати необхідно в п'ятиденний термін після закриття.

Нездача звітності загрожує підприємцю штрафом в розмірі від 1000 руб. Ще 5% необхідно буде перерахувати за кожен день прострочення зі сплати податків.
Не можна забувати і про необхідність відзвітувати, навіть в разі відсутності доходів за попередній рік. Тоді в ФНС представляється так званий «нульовий звіт». Він здається по такій самій формі, яку представляють всі платники податків. Єдина його відмінність полягає в тому, що в показниках, що відображають дохід і витрат проставляються нулі.

Ще одна звітна форма діє відносно ІП-роботодавців. При ліквідації вони повинні здати 2-ПДФО за своїх співробітників до того, як закриються. Також їм необхідно закрити всі борги по ПДФО

Закриття банківських рахунків

Багато підприємців працюють без розрахункового рахунку. Закон не зобов'язує відкривати рахунок в банку, так як вся виручка є власністю ІП і він має право вільно нею розпоряджатися.

Закрити розрахунковий рахунок підприємець може як до свого закриття, так і після виключення з ЕГРІП. Якщо ФНС виявить у ІП незакритий рахунок, це не буде вважатися підставою для відмови в ліквідації.

Але якщо у ІП залишилися на рахунку кошти або залишилися неоплачені рахунки, то варто попередньо вивести гроші на свій особистий рахунок і оплатити борги. За новими правилами з підприємців зняли обов'язки оповіщення контролюючих інстанцій про закриття рахунку. Це повинен зробити сам банк.

Закриття рахунку здійснюється за заявою підприємця. При цьому його підпис на цьому документі повинна строго відповідати тій, яка міститься в картці ВП. У кожного банку встановлені власні вимоги до процедури закриття рахунку і комплектності документів, що додаються.

Звіти в пенсійний фонд при ліквідації ІП

Звітність ІП по страхових внесках за формою РСВ-2, які вони щорічно сплачують до Пенсійного фонду, була усунена ще в 2011 році Звітність ІП по страхових внесках за формою РСВ-2, які вони щорічно сплачують до Пенсійного фонду, була усунена ще в 2011 році. Тому якщо підприємець не залучав найманих працівників у своїй діяльності, то звітувати в ПФР при ліквідації йому не потрібно.

Він може тільки за своїм бажанням звернутися до фонду, щоб отримати інформацію про розмір заборгованості по обов'язковим страховим внескам і заплатити їх до закриття (щоб у нього з'явилася можливість включити внески до складу витрат).

Якщо ж ІП залучав співробітників, він зобов'язаний спочатку вирішити всі кадрові питання (тобто звільнити всіх працівників і розірвати цивільно-правові договори). Далі йому необхідно ліквідувати свій статус роботодавця і відзвітувати по нарахованих і сплачених страхових внесках за кожного працівника за формою РСВ-1.

Не можна забувати і про обов'язок знятися з обліку в ФСС за умови реєстрації там в якості страхувальника та подати звітність за формою 4-ФСС. ІП, які не залучали працівників, за замовчуванням не є застрахованими особами в ФСС і не сплачують до фонду відрахування.

Ліквідація ІП з боргами

ІП може подати заяву про закриття ІП, маючи заборгованості по податках і зборах, а також перед контрагентами в рамках договірних зобов'язань, банками по кредитах. На відміну від ТОВ вся заборгованість за роки підприємницької діяльності не анулюється.

Багато підприємців не враховують цей факт і помилково вважають, що після закриття ІП вони можуть не платити за боргами, пов'язаними з підприємницькою діяльністю. Насправді це не так і відповідальність за боргами залишається на ІП як на фізособу.

Щоб цього уникнути, підприємцю можна ініціювати процедуру банкрутства ІП . Збанкрутувати підприємцю можна, тільки за умови заборгованості в розмірі не менше 10 тис.р., а прострочення за зобов'язаннями - більше 3 місяців. Після отримання статусу банкрута, всі боргові зобов'язання підприємця анулюються і це єдиний спосіб цивілізованого позбавлення від боргів.

Наслідки для ІП після ліквідації

Після ліквідації статусу ІП варто позбутися друку (якщо вона використовувалася діяльності індивідуального підприємця). А ось документи з господарської діяльності підприємця варто продовжувати зберігати мінімум 4 роки. Навіть після закриття відносно підприємця може бути призначена податкова перевірка.
Підприємцю варто погасити борги по податках і зборах в добровільному порядку, не чекаючи поки буде винесено судове рішення. Це дозволить скоротити потенційний розмір витрат.

Згідно із законом перед закриттям ІП не зобов'язаний повідомляти своїх кредиторів про цей факт. Тому контрагенти має право вимагати оплати за рахунками протягом трьох років і при необхідності має право звернутися до суду. Заборгованість перед ними перейде на колишнього ІП як на громадянина. У разі отримання виконавчого документа в суді, пристав може накласти арешт на банківські рахунки боржника або реалізувати майно на торгах.