Реклама
Реклама
Реклама

Конкурсне виробництво як процедура банкрутства

  1. Основні принципи і умови виконання конкурсного виробництва в ході процесу банкрутства
  2. Загальне поняття про конкурсний виробництві при реалізації процесу банкрутства

Федеральним законом РФ від 26

Федеральним законом РФ від 26.10.2002 р № 127-ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)» передбачаються множинні процедури, застосовувані до неплатоспроможним боржникам, що вводяться в залежності від особливостей їх правового становища, можливості або неможливості відновлення їх платоспроможності, а також інших обставин.

При розгляді арбітражними судами справ про неспроможність (банкрутство) боржника відповідно до вищезгаданим федеральним законом застосовуються такі загальновідомі процедури банкрутства як:

  • спостереження;
  • фінансове оздоровлення - конкурсне виробництво юридичної особи при банкрутстві
  • зовнішнє управління;
  • конкурсне виробництво;
  • мирову угоду.

Основні стадії банкрутства компаній

Поняття «процедури банкрутства» вживається цілком умовно, так як під процедурою банкрутства в буквальному сенсі слова виступає тільки конкурсне виробництво, яке застосовується до боржника, визнаного арбітражним судом банкрутом. Решта процедури решта називати процедурами банкрутства можна досить умовно, так як вони можуть бути застосовані до боржника, який ще фактично не визнаний банкрутом , Тобто відсутній факт погашення або списання його боргів перед кредиторами.

У цій статті буде розказано про те, що таке конкурсне виробництво при банкрутстві, про особливу роль конкурсного виробництва в загальній системі процедури банкрутства, про те, якими умовами забезпечується виконання рішення арбітражного суду в ході визнання боржника банкрутом, а також про те, які повноваження має конкурсний керуючий, який призначається за рішенням суду.

Основні принципи і умови виконання конкурсного виробництва в ході процесу банкрутства

Конкурсне виробництво виступає завершальною стадією в процедурі неспроможності (банкрутства). Результатом проведення конкурсного виробництва є припинення існування юридичної особи або припинення підприємницької діяльності громадянина, або банкрутство фізичної особи .

Конкурсне виробництво проводиться з метою повного або пропорційного задоволення вимог кредиторів в черговості, яка передбачена чинним законодавством, за рахунок майна боржника.

Арбітражний суд

Термін конкурсного виробництва не може перевищувати 1 рік, проте арбітражним судом цей термін може бути продовжений не більше ніж на 6 місяців. З моменту введення конкурсного виробництва відбувається припинення повноважень керівника боржника, або обмеження на розпорядження майном фізичної особи, а всі функції з управління та розпорядження майном боржника передаються конкурсному керуючому.

Головна відмінність конкурсного виробництва від відновлювальних процедур банкрутства (спостереження, фінансове оздоровлення тощо) полягає, перш за все, в способі досягнення основної мети конкурсного процесу. Так, при проведенні відновлювальних процедур дозвіл зіткнення прав кредиторів досягається шляхом впливу на майно боржника, а при проведенні конкурсного виробництва ця мета досягається шляхом встановлення певного порядку здійснення прав власника, кредиторів і суду на майно та інші, що належать боржникові активи.

Мається на увазі не тільки встановлення порядку черговості погашення боргів перед кредиторами, а й процес реалізації майна, що належав раніше боржнику.

Загальне поняття про конкурсний виробництві при реалізації процесу банкрутства

Початок дії процедури конкурсного виробництва тягне за собою настання певних матеріально-правових наслідків, які зумовлюють особливості правового статусу конкурсних кредиторів у веденні даної процедури банкрутства.

До таких наслідків відносяться:

  • наступ терміну виконання що виникли до відкриття конкурсного виробництва грошових зобов'язань і сплати обов'язкових платежів боржника;
  • припинення нарахування неустойок, відсотків та інших фінансових санкцій за всіма видами заборгованості боржника, включаючи поточні вимоги;
  • обмеження здійснення операцій, які пов'язані з відчуженням майна боржника або тягнуть за собою передачу його майна третім особам у користування.

Найсуттєвішим моментом, на який варто звернути особливу увагу при розгляді конкурсного виробництва, є дії конкурсного керуючого, який призначається арбітражним судом, після прийняття заяви про банкрутство боржника.

Відповідно до норм закону про банкрутство від 2002 року (№ 127 ФЗ про банкрутство, конкурсне виробництво, за яким здійснюється в загальному порядку), в строк не пізніше 10 днів з дня прийняття арбітражним судом рішення про початок конкурсного провадження відносно боржника, конкурсний керуючий проводить наступний порядок дій:

Закон про банкрутство

  1. він зобов'язаний опублікувати і розповсюдити серед усіх кредиторів боржника - номер і реквізити конкурсного виробництва, адреса арбітражного суду, що розглядає цю справу про банкрутство, фінальну дату прийняття судом заяв від усіх зацікавлених сторін, які претендують на погашення боргів з боку боржника, оголошеного банкрутом.
  2. повинен прийняти в своє відання і під свою відповідальність майно боржника на стільки, на скільки триває конкурсне виробництво при банкрутстві, і провести його повну інвентаризацію
  3. йому слід залучити незалежного оцінювача або фінансового аудитора для повної оцінки майна боржника.
  4. йому наказано вжити заходів, що забезпечують збереження майна і активів боржника на весь період проведення конкурсного виробництва
  5. якщо мова йде про банкрутство компанії, підприємства, де працюють наймані працівники, то конкурсний керуючий зобов'язаний своєчасно повідомити персонал організації, в строк не пізніше 1 місяць з моменту прийняття рішення арбітражним судом про початок процесі банкрутства компанії.
  6. зобов'язаний провести повний фінансовий аналіз підприємства - банкрута або майнового стану банкрута - фізичної особи. Визначити потенційну суму боргових вимог і зобов'язань, які є на момент банкрутства у компанії або громадянина.

Фінансовий аудит конкурсного виробництва

  1. Вести повний реєстр усіх кредиторів, в тому числі і тих, які можуть бути виявлені в ході проведення детального аналізу фінансового стану боржника - банкрута.

Провадження у справах про неспроможність банкрутство, розрахунки з кредиторами здійснюються конкурсним керуючим, що погашають вимоги конкурсних кредиторів з конкурсної маси. Відповідно до статті 131 Федерального закону РФ від 26.10.2002 р № 127-ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)» під конкурсної масою розуміється все майно боржника, яке є на момент відкриття конкурсного виробництва і виявлене в ході конкурсного виробництва.

До складу конкурсної маси входить не тільки майно боржника - предмети матеріального властивості, але також і його майнові права, такі, наприклад, як право на отримання доходу від оренди або лізингу майна, обладнання або нерухомості, а також доходи у вигляді відсотків або дивідендів по акціях компаній.

При цьому з майна боржника, що становить конкурсну масу, виключається майно, вилучене з обігу. Це також майнові права, які пов'язані з особистістю боржника, коли здійснюється виконавче провадження у разі банкрутства фізичної особи (єдине житло, предмети особистого вжитку).

Сюди включаються і права, які засновані на наявній ліцензії на здійснення окремих видів діяльності, а також інше передбачене чинним законодавством про банкрутство майно.

Цілі і функції конкурсного виробництва

Наступним етапом конкурсного виробництва є досить трудомісткий процес, коли конкурсна маса звертається в грошову форму в зв'язку з тим, що задоволення вимог кредиторів проводиться виключно в грошовій формі.

Звернення конкурсної маси в грошову форму досягається за допомогою таких цивільно-правових засобів, як:

  • продаж майна і (або) підприємства боржника на спеціальних торгах та аукціонах;
  • відступлення права вимоги боржника;
  • заміщення активів боржника.

Так як вищеназвані заходи спрямовуються на формування джерела задоволення вимог конкурсних кредиторів, то можливість участі в них названих осіб є суттєвою гарантією їх правового статусу. В якості основного засобу обігу конкурсної маси в грошову форму виступає, перш за все, продаж майна і (або) підприємства боржника.

Таким чином, все майно боржника, яке є на момент відкриття конкурсного виробництва, незалежно від того, було воно виявлено чи ні в ході конкурсного виробництва, становить конкурсну масу.

підприємство банкрут

Заключним етапом всього конкурсного виробництва є задоволення вимог кредиторів, занесених до відповідного реєстру відповідно до визначеної законом черговості.

так:

  1. в першу чергу задовольняються вимоги, пов'язані з компенсацією виплат по втраті здоров'я, а також розрахунок з конкурсним керуючим
  2. у другу чергу задовольняються вимоги, пов'язані з оплатою праці або інших компенсаційних виплат працівникам, якщо мова йде про банкрутство підприємства.
  3. в третю чергу передбачено розрахунок з усіма іншими типами кредиторів.

Після того, як арбітражним або конкурсним керуючим буде завершено розрахунок з усіма кредиторами, реалізовано необхідне майно, то він подає від його імені заяву до відповідного арбітражного суду для завершення конкурсного виробництва.

Після того, як арбітражним або конкурсним керуючим буде завершено розрахунок з усіма кредиторами, реалізовано необхідне майно, то він подає від його імені заяву до відповідного арбітражного суду для завершення конкурсного виробництва

Завершення конкурсного провадження про банкрутство

Якщо процес банкрутства закінчується завершенням ліквідаційної процедури, то на підставі заяви конкурсного керуючого, арбітражний суд виносить остаточне постанова або ухвала про визнання боржника банкрутом.

Термін оскарження або апеляції такого рішення, передбачений законом, становить 10 днів. Постанова суду про визнання боржника банкрутом вступає в силу з моменту його оголошення або публікації, про що робиться відповідна вказівка ​​судді, що приймає остаточне рішення.