Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна закрити ІП з боргами перед ФНС, ПФР, ФСС?

  1. Варіанти видів боргів підприємця
  2. Стандартна процедура ліквідації
  3. Дії підприємця після виключення ІП з держреєстру з боргами
  4. Ліквідація ВП у процесі банкрутства

Особливість статусу ІП полягає в спільності прав, обов'язків підприємця та фізичної особи. ІП як суб'єкт господарської діяльності виступає в якості власника з особливими умовами припинення діяльності:

  • З бізнесу не можна вийти, продавши частку іншій особі.
  • За зобов'язаннями та боргами особа відповідає особистим майном.
  • Відповідальність фізичної особи не зникає після закриття ВП. У разі якщо підприємець має борги, частина з них можна погасити після ліквідації ВП.

У разі якщо підприємець має борги, частина з них можна погасити після ліквідації ВП

Підприємці з боргами нарівні з юридичними особами отримали можливість з 1 жовтня 2015 року виробити процедуру банкрутства і виробляти реструктуризацію боргу або конкурсне правління.

Закриття ІП з наявністю заборгованості можна здійснювати 2 способами:

  • Проведення стандартної процедури ліквідації шляхом подачі заяви до податкової інспекції і погашення боргів до і після виключення з реєстру.
  • Порушення процедури банкрутства шляхом звернення до Арбітражного суду. Виключення з реєстру проводиться в рамках банкрутства після початку процедури.

Вибір варіанту проведення ліквідації здійснюється підприємцем самостійно, якщо тільки процедура не ініціюється контролюючими органами або іншими кредиторами. Для отримання інформації, як закрити ІП з боргами, можна звернутися до податкових консультантів інспекції, спеціалізованої компанії або самостійно вивчити питання щодо законодавчих баз.

Варіанти видів боргів підприємця

На дату прийняття рішення про припинення ведення бізнесу у індивідуального підприємця є ймовірність наявності боргів за зобов'язаннями.

Варіанти виникнення заборгованості:

  • За партнерським договорами з контрагентами.
  • Якщо є наймані працівники - за розрахунками в рамках виконання обов'язків за трудовими і цивільно-правовими угодами.
  • Перед бюджетом в розмірі несплачених своєчасно основних податків і зобов'язань, щодо яких не порушені терміни сплати. У разі якщо підприємець застосовує оподаткування з податковим і звітним періодом, рівним році, платежі в бюджет виробляються після закінчення року.
  • Перед пенсійним і соціальним фондами. Заборгованість по внесках складається з сум, прострочених до сплати і покладених до погашення після закінчення місяця. У складі внесків до ФСС і ПФР - відрахування з заробітної плати працівників. Окремо враховується розмір несплаченого в повному обсязі річних внесків, що сплачуються підприємцем на власне страхування.

Окремо враховується розмір несплаченого в повному обсязі річних внесків, що сплачуються підприємцем на власне страхування

Борги, не погашені до ліквідації ІП, погашає фізична особа самостійно або шляхом судового розгляду.

Стандартна процедура ліквідації

Процедура закриття ІП здійснюється в кілька етапів. До подачі в податкову інспекцію заяви про припинення ведення діяльності ІП повинен:

  • Зробити самостійний аудит звітності і представити відсутні форми за період діяльності в органи контролю.
  • Провести звільнення і розрахунок з найманими працівниками.
  • Подати звітність за останній період в інспекцію ФНС і фонди.
  • Погасити заборгованість по податках перед бюджетом.

Незалежно від наявності боргів підприємцю для закриття бізнесу можна звернутися в ИФНС за місцем реєстрації. Допускається подання документів підприємцем особисто, через представника з довіреністю або поштовим відправленням.

ІП подає пакет документів у складі:

  • Заяви за формою Р26001. Заповнення проводиться строго за інструкцією, при порушенні положень яких податкова інспекція повертає документи особі без оформлення. Представлена ​​довіреною особою або поштовим відправленням форма повинна бути завірена нотаріально.
  • Квитанції, що свідчить про сплату державного мита. Реквізити документа надаються ИФНС, отримати які можна на інформаційних стендах регіональних відділень або офіційному сайті державної установи. Сума на даний момент встановлена ​​в розмірі 160 рублів (п.7 ст. 333.33 НК РФ).
  • В добровільному порядку - документ з пенсійного фонду, який свідчить про відсутність боргів. Якщо заборгованість є, відмови інспекції в закритті ІП не піде.

Виняток з державного реєстру та видача готових форм здійснюються через 5 днів після подачі заяви. Фізична особа отримує свідоцтво форми Р65001і виписку з реєстру. Документи можна отримати поштою.

Дії підприємця після виключення ІП з держреєстру з боргами

При ліквідації підприємця необхідно звернутися в ПФР протягом 12 днів з моменту виключення ІП з ЕГРІП. Відвідування фонду обов'язково навіть, якщо всі платежі внесені до подачі заяви на закриття ВП. Щоденне нарахування фіксованих внесків припиняється після дня виключення з ЕГРІП.

У територіальне відділення пенсійного фонду подаються:

  • Свідоцтво про припинення підприємцем діяльності.
  • Паспорт, що посвідчує особу підприємця.

Дані, розраховані по заборгованостях на момент закриття, надаються фондом швидко. У разі якщо фізична особа пропустить термін явки, територіальне відділення ПФР складе вимога і направить його за адресою реєстрації особи. При ігноруванні зобов'язань питання вирішується судовими приставами.

Аналогічним чином вирішується питання з ФСС з питання заборгованості за відрахуваннями на заробітну плату найманих працівників. Строки звернення до фонду після виключення з реєстру не встановлені, про оформленої заборгованості можна дізнатися по телефону.

Увага! Стягненню підлягають податки з терміном нарахування менше 3 років. Для зобов'язань більш раннього періоду застосовується умова позовної давності.

Ліквідація ВП у процесі банкрутства

Якщо ІП не має можливості відповідати за вимогами кредиторів, можна ініціювати процедуру банкрутства. Прострочення протягом 90 днів дає привід для початку банкрутства. В рамках проведення процедури здійснюється закриття ВП. Право реалізації процедури надано Арбітражному суду.

Після звернення підприємця чи інших осіб з проханням ініціювання орган приймає рішення:

  • Проведення реструктуризації заборгованості.
  • Укладення мирної угоди між кредитором і боржником. У разі якщо є заборгованість перед бюджетом, домовленість не встановлюється.
  • Призначення конкурсного керуючого і продаж майна в рахунок сплати боргу. Для контролю можна додатково запропонувати свого фахівця.

Проведення процедури ліквідації в рамках банкрутства здійснюється в порядку, передбаченому для стандартного варіанту закриття ВП.

Увага! В результаті ліквідації ІП, проведеної в рамках банкрутства, фізична особа позбавляється права провести повторну реєстрацію ІП протягом року. Для стандартного варіанту поза банкрутства обмеження відсутнє і можна повторно зареєструвати ІП без урахування термінів.

Залишок непогашеної до ліквідації ІП заборгованості буде стягнуто в безумовному порядку. Термін позовної давності - 3 роки. Після виключення підприємців з реєстру необхідно зберігати документи протягом 4 років.

Процедура стягнення заборгованості здійснюється судовими приставами. При нестачі коштів розрахункового рахунку пристави мають право накласти арешт на майно, транспортний засіб, нерухомість і погасити борг шляхом реалізації власності. У разі залучення судових приставів з особи додатково стягується виконавчий збір у розмірі 7% від загальної суми боргу, але не менше 500 рублів.