Реклама
Реклама
Реклама

банкрутство ЗАТ

  1. БАНКРУТСТВО ЗАТ: ПРОЦЕДУРА І ЕТАПИ
  2. ОСОБЛИВОСТІ БАНКРУТСТВА ЗАТ

З погіршенням платоспроможності протягом своєї діяльності стикається кожен суб'єкт бізнесу, в тому числі ЗАТ. Але іноді фінансові проблеми стають настільки серйозними, що в судовому порядку може бути визнано банкрутство ЗАТ. Процедуру банкрутства можна ініціювати в таких випадках:

  • загальна сума заборгованості ЗАТ перед контрагентами, фізичними особами, держорганізаціями становить не менше 300 тисяч рублів;
  • фінансові зобов'язання не виконуються протягом трьох місяців.

Ініціатором може виступати керівництво компанії:

  • при збитковому балансі протягом тривалого часу;
  • при прийнятті акціонерами рішення про інвестування в діяльність іншого виду;
  • при виникненні конфліктів між учасниками, що призвели до фінансових складнощів.

ЗАТ - це складна організаційно-правова форма підприємства. Процедура банкрутства даної структури вимагає досконального знання законодавства, вміння вести переговори, досвіду взаємодії з державними і судовими органами, а тому кваліфікована юридична допомога при банкрутство ЗАТ просто необхідна.

Злісне невиконання зобов'язань перед кредиторами, держбюджетом, співробітниками (по оплаті праці) може стати причиною банкрутства в примусовому порядку. Процес ініціюють органи податкової служби або кредитори.

БАНКРУТСТВО ЗАТ: ПРОЦЕДУРА І ЕТАПИ

Справа про банкрутство - прерогатива Арбітражного суду, підставою для його розгляду є заява Справа про банкрутство - прерогатива Арбітражного суду, підставою для його розгляду є заява. У разі прийняття даного документа судом процедура банкрутства ЗАТ передбачає проведення ряду заходів, спрямованих на усунення неплатоспроможності юрособи.

Протягом 7 місяців проводиться нагляд за фінансовою діяльністю компанії. В його рамках перевіряється реальний стан справ, продумуються шляхи відновлення нормальної роботи бізнес-структури. Дані про результати нагляду доводяться до відома органів податкової служби, позабюджетних фондів, кредиторів. Також звіт надається в Арбітражний суд.

Якщо в ході аналізу фінансової діяльності ЗАТ виявлені можливості для виходу з кризової ситуації, проводиться санація підприємства (виноситься відповідна ухвала суду). Вона передбачає пошуки нових джерел інвестицій, відкриття нового, більш ефективного виробництва, реалізація частини активів. Якщо ж фінансове оздоровлення ЗАТ неможливо або воно не дає позитивних результатів, рішенням Арбітражного суду вводиться зовнішнє управління. На цьому етапі управління компанією здійснюється спеціально уповноваженою особою. Якщо відновити платоспроможність не вдається, суд визнає боржника банкрутом і виносить рішення про введення конкурсного виробництва.

На банному етапі банкрутства ЗАТ з боргами проводиться реалізація майна підприємства і погашення заборгованості в порядку черговості. За підсумками конкурсного виробництва компанія-банкрут припиняє свою діяльність і виключається з ЕГРЮЛ .

ОСОБЛИВОСТІ БАНКРУТСТВА ЗАТ

Є деякі особливості банкрутства ЗАТ, передбачені законодавством:

  • в процесі розгляду справи власники компанії не мають право змінювати розмір її статутного капіталу;
  • не можуть здійснюватися виплати грошових коштів за акціями (як звичайним, так і привілейованим);
  • при виявленні порушень, вчинених акціонерами і спричинили фінансову неспроможність компанії, на таких акціонерів накладається субсидіарну відповідальність. Це означає, що при нестачі коштів для погашення зобов'язань після реалізації майна компанії стягнення поширюється на їх особисте майно.