Реклама
Реклама
Реклама

банкрутство ІП

  1. Етапи процедури банкрутства ІП
  2. Банкрутство ІП з боргами по податках

Часом обставини складаються таким чином, що успішна і ефективна господарсько-економічна діяльність певного суб'єкта економічної діяльності стає неможливою. У ситуації, коли індивідуальний підприємець виявляється нездатний виконувати взяті на себе кредитні зобов'язання і вносити належні платежі в бюджет і різні позабюджетні фонди, проводиться процедура визнання банкрутства ВП. Порядок і процедура визнання банкрутства регулюються в загальному вигляді федеральним законом «Про неспроможність (банкрутство)». Оскільки банкрутство індивідуального підприємця - довгий, складний і надзвичайно витратний процес, неминуче відбивається на репутації і подальшої економічної діяльності, підходити до нього треба з усією відповідальністю. Юрист з питань банкрутства ІП в цьому випадку зможе надати всю необхідну інформаційну, консультаційну та представницьку допомогу в банкрутство ВП.

Банкрутство індивідуального підприємця - це складний організаційно-правовий процес, який може бути ініційований самим підприємцем, його контрагентами або уповноваженими державними органами. Рішення про фінансову неспроможність приймає арбітражний суд, однак для порушення справи про банкрутство повинні дотримуватися деякі умови:

  • нездатність індивідуального підприємця виробляти покладені виплати протягом трьох і більше місяців;
  • сума поточних кредитних і інших зобов'язань повинна перевищувати сумарну вартість рухомого і нерухомого майна підприємця;
  • розмір сумарної заборгованості за всіма зобов'язаннями повинен перевищувати 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Після офіційного визнання банкрутом підприємець-боржник втрачає офіційний статус індивідуального підприємця і відновити його протягом одного календарного року не зможе.

Однак, законом передбачаються умови надання відстрочки по розгляду справи.

По-перше, надання відстрочки можливо в тому випадку, коли боржник пред'являє план погашення заборгованостей, на який погоджуються всі зацікавлені особи. Такий план включає в себе розмір щомісячних надходжень, платежів, вказівка ​​обсягів коштів, необхідних на утримання сім'ї боржника і терміни повного погашення. У цій ситуації справа може бути припинена на термін до трьох місяців.

Друга умова для надання відстрочки - швидке отримання індивідуальним підприємцем спадщини з повним законним правом розпоряджатися ним.

Щоб погасити заборгованість, Цивільний Кодекс передбачає накладення арешту на особисте майно, за винятком єдине житло, землю, на якій зведено житло, предмети особистого вжитку, в тому числі медичного призначення, а також предмети і обладнання для професійних занять вартістю менше ста МРОТ. Однак, законом також передбачено звільнення частини майна від арешту в деяких випадках при подачі відповідного клопотання. І хоча на конкурсне виробництво спільне майно подружжя не виставляти, суд має право вимагати його розділу і потім включення в особисте майно боржника. Особисте майно включає в себе рухому і нерухому власність, цінні особисті речі, грошові кошти на банківських рахунках і вкладах. Після накладення арешту проводити операції з арештованим майном, такі як продаж, дарування - забороняється.

Слід мати на увазі, що при банкрутстві ІП можна використовувати можливість укладення мирової угоди або інші позасудові процедури. У цьому випадку кредитори можуть задовольнити претензії відповідно до черги, встановленої судовими приставами за рахунок стягнутого майна боржника. Допомога в укладенні мирової угоди, пошук можливих компромісів між боржником і кредиторами нерідко входить в послуги з банкрутства ІП, що надаються спеціалізуються на подібній діяльності юридичними фірмами.

Для початку справи про визнання фінансової неспроможності покладається надати наступні документи:

  • реєстраційне свідоцтво боржника в якості індивідуального підприємця;
  • список кредиторів індивідуального підприємця, їх реквізити, вказана заборгованість перед ними, а також документи і довідки, її підтверджують;
  • список боржників ІП, їх реквізити, а також вказівку сум їх заборгованостей;
  • документи, що підтверджують список майна боржника та його вартість незалежно від форми власності; укладач має право вказати майно, на яке не потрібно накладати арешт;
  • інші документи, якими підтверджується фінансова неспроможність.

На стадії збору і підготовки документів для визнання банкрутства необхідна консультація юриста для складання найбільш правильного і вичерпного переліку необхідних довідок, збору даних, вибору аргументації. Для складання правильного і грамотного з юридичної точки зору заяви про визнання неспроможності слід звернутися за допомогою до фахівця. Юрист з питань банкрутства ІП, використовуючи коректні і переконливі формулювання зможе подати справу в найбільш виграшному для заявника світлі, що істотно підвищить ймовірність успішного результату.

Списком майна індивідуального підприємця і його оцінкою слід бути чесними і достовірними, інакше загрожує накладення штрафів, стягнень та інших видів санкцій, передбачених законом.

Після того, як було подано заяву в арбітражний суд, суддя протягом п'яти днів повинен скласти рішення про його прийняття до розгляду, залишення без руху або відмову в прийнятті до провадження даної справи про банкрутство ВП. Заява може залишитися без руху також у випадку порушення норм адміністративно-процесуального провадження. При цьому в рішенні обов'язково вказується причина, по якій справа не може бути прийнято до провадження і термін для її усунення. У разі усунення помилки заявником в термін позов вважається прийнятим за датою подачі заяви.

Етапи процедури банкрутства ІП

Першою стадією, з якої починається визнання ІП банкрутом, є спостереження за фінансовою діяльністю боржника, оцінка ситуації, перевірка документації та бухгалтерської звітності. Для цього судом призначається арбітражний керуючий. Також проводиться ретельний аналіз угод ІП та перевірка законності дій керівництва, здійснюється нагляд з метою запобігання приховуванню або передачі майна.
Результатом спостереження може стати рішення про оздоровлення економічного стану підприємства, в результаті якого складається графік погашення заборгованостей і відбувається відновлення платоспроможності або ж визнання ІП банкрутом.

Якщо прийнято рішення про банкрутство ІП, суд призначає конкурсне виробництво. На цій стадії триває до півроку, відбувається публікація відомостей про банкрутство і приймаються заяви від кредиторів, які повинні бути подані протягом 30 днів з дати публікації. Потім відбувається збори кредиторської колегії, на якій приймається рішення про порядок реалізації арештованого майна та черговості погашення зобов'язань боржника і порядку розподілу вирученої суми. На цьому етапі відбувається підсумкова інвентаризація майна боржника, продаж нерухомості, зняття коштів з рахунків і вкладів, вишукування інших джерел погашення заборгованості.

При цьому боржник має право залучати третіх осіб для запобігання визнанню неспроможності, звертатися за допомогою до кредитних організацій, інвестиційних фондів.

У разі успішного укладення мирової угоди та узгодження порядку і строків погашення заборгованості, рішення про банкрутство ІП та його ліквідації можуть припинити. Однак, в разі, коли боржник порушив зобов'язання за термінами та розмірами належних виплат, не залежно від причин, то банкрутство вважається офіційно підтвердженим.

У разі, якщо банкрутство ІП з боргами визнано і підтверджено, закон передбачає таку черговість виплат заборгованостей в першу чергу повинні бути проведені виплати по аліментах боржника, а потім виплати і компенсації по відшкодуванню збитку і шкоди життю і здоров'ю співробітників. Після цього проводиться повний розрахунок по виплатах заробітної плати та погашення заборгованості з індивідуальних трудових контрактах. Кошти, що залишилися витрачаються на погашення кредитних заборгованостей підприємця.

Банкрутство ІП з кредитами передбачає спадкоємність і перенесення заборгованості на спадкоємців у разі смерті підприємця. Крім того, всі операції з майном боржника, вироблені менше, ніж за три роки до визнання банкрутства вважаються недійсними і оскаржуються в судовому порядку. Своєчасна юридична консультація допоможе уникнути створення конфліктної ситуації і здійснення неправомірних дій, а також зайвих витрат на усунення наслідків недостатньо виважених рішень.

Банкрутство ІП з боргами по податках

Якщо є необхідність примусового визнання індивідуального підприємця банкрутом, то в цьому випадку, як і в інших подібних, рішення приймається арбітражним судом. У цьому випадку термін визнання банкрутства становить близько семи місяців.

На підставі заборгованості зі сплати податків та інших обов'язкових зборів Федеральна Податкова служба має право ініціювати процес про банкрутство підприємця. Для визнання в цьому випадку потрібна наявність заборгованості по обов'язковим платежам на суму понад 100 000 рублів і несплату боргів протягом двох місяців.

Особливістю банкрутство ІП з боргами по податках найчастіше є відсутність стадії економічного оздоровлення підприємства, однак, заохочується діяльність, спрямована на поліпшення стану підприємства і пошук способів погашення заборгованості.

Хоча офіційно визнане банкрутство ІП з боргами і сприяє деякому вирішенню фінансових труднощів підприємця-боржника, перед прийняттям рішення про подачу заяви на визнання банкрутства слід ретельно зважити і розрахувати доцільність такого рішення, адже саме ініціатор процесу понесе на собі всі судові витрати, оплату належних зборів та держмита, а також повинен буде відшкодувати кошти, витрачені на конкурсне виробництво і арбітражного керуючого.

Оскільки збір та підготовка документації для непідготовленої людини, які раніше не оформляв банкрутство ІП з кредитами, являє собою досить складну задачу, то своєчасна кваліфікована допомога в банкрутство ІП часто є вкрай необхідною.

Практично кожна юридична фірма може надати фахівця з питань, пов'язаних з найрізноманітнішими сферами підприємницької діяльності. Це не тільки послуги з банкрутства ІП, пов'язані зі складанням заяв і клопотань, розробкою переліку необхідних підтверджуючих довідок і виписок, вишукування переконливою і достовірною аргументації, консультування на всіх етапах процесу, а також безпосереднє представництво в суді для найбільш ефективного захисту інтересів клієнта і інші стандартні юридичні послуги, а й допомогу в дослідженні методів і засобів погашення заборгованостей по боргах і податках, організації об'єктивної незалежної оцінки майна должни ів, надання сприяння в пошуку компромісного рішення між кредиторами і боржниками, виробленні прийнятного для всіх зацікавлених сторін графіка погашення заборгованостей і укладанні на його основі мирової угоди. Крім того, досвідчений фахівець в цій сфері здатний оцінити ймовірність і ступінь вигоди визнання такого рішення і запропонувати альтернативний варіант вирішення проблем індивідуального підприємця, пов'язаних з нездатністю своєчасного виконання своїх фінансових зобов'язань.

ІП   ,   банкрутство ІП   ,   банкрутство ІП , банкрутство ІП , банкрутство


Публікації по темі