Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство фізосіб - як спосіб почати бізнес заново

Банкрутство фізосіб - як спосіб почати бізнес заново   Уже два роки в Росії працює інститут банкрутства фізосіб

Банкрутство фізосіб - як спосіб почати бізнес заново

Уже два роки в Росії працює інститут банкрутства фізосіб. Про його можливості для підприємців і обмеженнях розповідає експерт в сфері банкрутства, керуючий партнер юридичної фірми «Солнцев і партнери» Станіслав Солнцев.

Можливість пройти особисте банкрутство чекали багато і більшість - це підприємці, які потрапили в непросту ситуацію - бізнес прогорів, а порука перед банками залишилося. Ярмо на шиї в кілька мільйонів, а іноді десятків і сотень мільйонів рублів залишилося.

Ярмо на шиї в кілька мільйонів, а іноді десятків і сотень мільйонів рублів залишилося

Арбітражний суд Калінінградській області

Статистика з питань банкрутства фізосіб в Калінінградській області:

Подано заяв - 570, у виробництві досі 424 (74,39%), завершено - 146 (25,61%) справ.

  • 2015 г. (3 міс. Дії закону) - 71 заява
  • 2016 г. - 296 і завершено 109 (36,82%)
  • За 9 міс. 2017 г. - 203 подано і завершених справ немає
  • 113 (19,82%) заяв було повернуто в зв'язку з помилкою в підготовці документів.

105 заяв було подано банками, тобто 18,42%. На першому місці ПАТ «Сбербанк России» - з 14 заявами, на другому - АТ «ОТП БАНК» з 14, третє місце займають ПАТ «Банк ВТБ 24» і ПАТ Банк «Траст» з 5 заявами. Більшість же заяв подавалося самими громадянами на себе.

Більшість же заяв подавалося самими громадянами на себе

Станіслав Солнцев, керуючий партнер

Станіслав Солнцевим підготовлені питання і відповіді на типові питання щодо банкрутства фізичних осіб, актуальні для будь-якого регіону Росії.

Закон вступив 1 жовтня 2015 року, чи можу я подати на власне банкрутство, якщо борг виник до цієї дати?

Так, можете, закон прямо передбачає таку можливість.

Чи правда, що після банкрутства громадянин більше нікому нічого не винен?

Це правда лише частково. З одного боку, процедура банкрутства фізосіб дійсно може допомогти позбутися значної частини або навіть всіх боргів. Але у неї, звичайно, є обмеження. Не у всіх випадках мова йде саме про списання боргів, це може бути і реструктуризація - можливість отримати розстрочку на термін до 3 років. Крім того, сам статус банкрута накладає на громадянина певні зобов'язання, і це справедливо, інакше був би занадто велика спокуса зловжити такою можливістю.

Кому вигідно запускати процедуру банкрутства?

Підприємцям і звичайним громадянам, які мають борги приблизно від 300 тис. Руб. і не можуть їх погасити. Якщо потрібно мати можливість виїжджати за кордон, а пристав не дозволяє це зробити. Коли ви розумієте, що хочете почати новий бізнес, але старі борги ніколи вам не дадуть це зробити. Колектори обривають ваші телефони або ви розумієте, що суму, яку ви стали повинні, ви ніколи в поточних умовах не зможете заплатити (хвороба, розмір зарплати, падіння продажів або проблеми в бізнесі та ін.).

Банкрутство можна і потрібно запускати не тільки з метою уникнути оплати боргів, а для того, щоб отримати захист від кредиторів. Це один з основних моментів, про які забувають. Багато хто вважає, що банк зобов'язаний реструктурувати ваш кредит. Однак це не так. У багатьох цивілізованих країнах світу це одна з основних причин для звернення до суду. Визнання громадянина-підприємця банкрутом дозволяє домовитися з кредиторами на реструктуризацію, призупинити нарахування пені та неустойок, зняти арешти з майна.

В яких випадках моїм кредиторам вигідно мене банкрутити?

По-перше, якщо в рамках виконавчого провадження з вас нічого не вдалося отримати чи ні достатнього просування, а сума боргу більше 500 тис. Рублів. По-друге, робота пристава неефективна - ви вміло приховуєте майно або пристав просто працює погано. По-третє, кредитору спочатку відомо, що ви швидше за все «злили» все майно перед тим, як він отримав рішення суду або прямо під час судового процесу. Ваше банкрутство буде більш ефективним способом повернути це майно назад і продати за реальною ціною, а виручені гроші фінансовий керуючий розподілить серед кредиторів.

Коли не варто вплутуватися в банкрутство?

Чіткого списку, природно, немає. рекомендуємо звертатися до юриста з питань банкрутства, щоб оцінити конкретно вашу ситуацію. Часто це безкоштовно, наприклад, як в нашій фірмі. Є типові ситуації, коли швидше за все не варто запускати банкрутство:

  • у вас іпотека, термін погашення по якій ще не скоро закінчиться. Швидше за все ви втратите з імовірністю 99% квартиру і не отримаєте нічого з цього;
  • ви володієте часткою в бізнесі, який має реальні активи, або сам факт володіння їй приносити вам неофіційний дохід, хоча фірма офіційно не веде ніякої діяльності;
  • у вас є активи, які ви не хочете, щоб були виставлені на торги;
  • в період, коли у вас вже був борг, і ви по ньому відмовлялися платити (в т.ч. ще до рішення суду), але ви продали нерухомість в межах 3-х років від дати банкрутства за заниженою ціною без об'єктивних причин, особливо продаж нерухомості за 1 млн рублів і автомобілів за 250 тис. рублів. За умови, що ви побоюєтеся, що ваші покупці будуть позбавлені цього майна.
  • у випадках, коли ваш основний борг не буде списаний в силу закону, що виключає доцільність самої процедури. Про це ми поговоримо далі.

Що буде з тими угодами з нерухомістю та машинами, які були продані за заниженою ціною?

Коли такі угоди виявить фінансовий керуючий, то він буде зобов'язаний оскаржити їх. Якщо ви не зможете знайти вагому причину такої низької ціни, то суд швидше за все визнає угоду недійсною. Якщо це не зробить фінансовий керуючий - це зроблять самі кредитори. В межах року до дати банкрутства такі угоди оскаржують легше, але і в межах 3-х років цілком реально їх оскаржити. Особливо, якщо покупець афілійована з вами особа або родич. В такому випадку майно буде повернуто вам, а ваш покупець «встане в чергу» з іншими кредиторами за вашими грошима. Якщо бути точним - майно буде хоч і ваше, але нічого з ним зробити ви не зможете, крім як використовувати. Так як фінансовий керуючий навряд чи дасть вам право здійснювати з ним будь-які угоди до його продажу.

Списуються чи борги за звичайні кредити?

Так, списанню підлягають всі борги, за невеликим винятком, про який поговоримо окремо. У тому числі ті, які виникли у вас не в зв'язку з веденням бізнесу - споживчі кредити, карти, позики друзям і знайомим, заборгованість по квартплаті і т.п. принцип банкрутства простий - хто заявляється до реєстру кредиторів протягом 2 місяців з моменту визнання судом заяви про банкрутство обгрунтованим, той і бере участь в розподілі ваших грошей. Аналогічно дається черговий 2-місячний термін на стадії реалізації. Якщо не встигли кредитори - то борг вважається погашеним. Якщо грошей на всіх не вистачило, так само боргу більше немає.

Навіщо подаватися на банкрутство, якщо у мене і так нічого вже немає?

У вас є борг, і він не погашений. Це достатній аргумент, щоб мати бажання закрити такий борг. Завтра вам буде потрібно продати єдиний квартиру, яку ніби як забрати за борги не можуть, але вона буде арештована. Вам запропонували хорошу роботу, але житло купити не можете. У закордонні відрядження теж швидше за все поїхати не вийде. До того ж борг з часом нікуди не зникне, він буде рости і після винесення рішення суду. Є маса способів як це зробити - заявити про індексацію або раз на рік стягувати з вас відсотки за кредитом (позикою) або відсотки за користування чужими грошовими коштами.

Хто може оголосити громадянина банкрутом?

Оголосити банкрутом може тільки суд. А ось подати заяву про банкрутство може як сам боржник, так і його кредитори, в т.ч. податкова інспекція. Ми рекомендуємо боржникам, які розуміють, що не можуть уже або не зможуть найближчим часом повністю і з усіма розплатитися, звертатися в суд першими. Так більше шансів зберегти контроль над ситуацією.

Наскільки просто це зробити? Будь-яка людина може прийти до суду і подати заяву про власне банкрутство?

Мушу визнати, що це непросто. По-перше, потрібно відповідати критеріям, встановленим законом про банкрутство фізосіб. Це означає, що сума боргів повинна перевищувати 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а прострочення по їх сплаті повинна бути не менше 3 місяців, або величина заборгованості, яку необхідно погасити одномоментно, перевищує вартість належного боржнику майна Норми закону дозволяють подати заяву про банкрутство і при меншій сумі заборгованості . По-друге, потрібно грамотно скласти сама заява, і щоб і суд його прийняв, і щоб в майбутньому залишити собі можливість списання боргів. По-третє, до заяви про банкрутство повинен додаватися досить значний список документів, які потрібно зібрати або підготувати. Це вимагає певної кваліфікації. По-четверте, як би дивно це не звучало, але потенційний банкрут повинен мати достатньо грошей на оплату процедури.

Скільки коштує процедура банкрутства?

Середній розмір витрат на процедуру банкрутства фізособи при відсутності майна

Винагорода фінансового керуючого

25 000₽ - на етапі реструктуризації

25 000₽ - на етапі реалізації

Послуги юристів

75 000 - 100 000₽ (в середньому по регіону) Держмито в арбітражний суд 300₽ Опублікування в газеті "Комерсант" близько 9 700₽ Публікації в ЕФРСБ 2 205₽ Разом: 137,3₽ тис.

Не так давно держмито вона була сильно знижена до 300 рублів. По-друге, про хід банкрутства потрібно публічно повідомляти кредиторів та інших зацікавлених осіб, а публікація обов'язкових відомостей теж коштує грошей. По-третє, процедуру веде фінансовий керуючий, який працює за рахунок грошей, які йому платять майбутні банкрути. Вартість його послуг визначена законом в 25 тисяч рублів за процедуру, їх зазвичай дві. До речі, тут потрібно відзначити, що фінансовий керуючий - це окрема «головний біль» боржників. Це громадянину здається, що 25 тисяч - багато, а фінансові керуючі дотримуються іншої точки зору. Вони професіонали високого класу, і їх такі суми просто не мотивують. На банкрутство фірм вони заробляють значно більше. Більш того, відповідальність в разі порушень формальних процедур найчастіше більше їх можливого заробітку за процедуру банкрутства фізичної особи і може закінчитися дискваліфікацією керуючого.

Як правильно почати особисте банкрутство?

Рекомендую звертатися в юридичну фірму, яка розбирається в банкрутство «від і до» і може надати цю послугу «під ключ». Ми, наприклад, так і працюємо. По-перше, ми забезпечуємо, щоб у боржника був фінансовий керуючий, що насправді має вирішальне значення для запуску процедури банкрутства. Нерідкі випадки, коли боржник не може знайти фінансового керуючого, в результаті процедура «закінчується, навіть не почавшись». Суд просто припиняє розгляд такої заяви. Або ж постійно відкладає розгляд заяви для пошуку кандидатури. Це може затягнуться не на один місяць, іноді півроку і більше. СРО арбітражних керуючих просто не уявляють жодної кандидатури до суду. По-друге, ми ретельно аналізуємо ситуацію клієнта і прогнозуємо, які витрати йому доведеться понести, а також наскільки в його випадку процедура буде ефективною. Іноді банкрутство взагалі не варто запускати, буде тільки гірше, і юристи повинні чесно про це сказати.

Як мені вибрати юристів для банкрутства, як повинен бути організований процес роботи?

За результатами попередньої роботи юристи повинні визначити вартість послуги для конкретного боржника, і вона не повинна змінюватися протягом усього ходу банкрутства. Деякі юристи пропонують розстрочку. Потім разом з вами розробляється план банкрутства, готуються документи, вибирається саморегульована організація арбітражних керуючих, подається заява в суд і контролюється роботи фінансового керуючого і весь хід процедури.

У яких випадках не можна розраховувати на списання боргів?

Погано, якщо у кредиторів і суду можуть бути підстави звинуватити боржника в несумлінності. Одну ситуацію з продажу за заниженою ціною ми вже обговорили. Але суд може не списати борг, якщо зобов'язання, взяті на себе боржником, були свідомо нездійсненні. Наприклад, він взяв 3 кредиту, кожен з яких на 300-400 тис. Рублів, а платити по кредиту не міг навіть за один. Офіційного доходу не було, та й не намагався платити в принципі. Крім того, є ряд заборгованостей, які не можуть бути списані в ході банкрутства.

Які види заборгованості не можуть бути списані за підсумками завершення банкрутства?

В першу чергу, це невиплати аліментів і компенсацій шкоди чужому здоров'ю і моральної шкоди. Рідше зустрічаються борги, які утворилися в результаті порушення закону, але тут список досить великий:

  • матеріальної шкоди від скоєного боржником злочину,
  • шкоду майну кредитора навмисно або через грубу необережність;
  • збитки, завдані юридичній особі громадянином-керівником такої юридичної особи;
  • заборгованість, яка утворилася в ході інших справ про банкрутство, як правило при банкрутстві підприємств, де громадянин-боржник притягнутий за недобросовісні дії при управлінні компанією-боржником (субсидіарну відповідальність, борги за результатами оскарження угод);
  • заборгованість, щодо якої встановлено, що вона утворилася в результаті вчинення боржником неправомірних дій (шахрайство, ухилення від сплати податків, надання кредитору завідомо неправдивих відомостей при отриманні кредиту).
  • заборгованість, яку боржник навмисно не погашав (встановлено, що злісно ухилився від погашення кредиторської заборгованості, приховав або свідомо знищив майно).

Крім того, слід пам'ятати, що боржник в ході процедури може «заробити» несписання боргів, якщо:

  • він представляє недостовірні або неповні відомості фінансового керуючого і / або суду. Таке можливо вже на стадії подачі заяви про банкрутство (тому так важлива професійна підготовка документів з самого початку процедури);
  • боржник перешкоджає роботі фінансового керуючого або відмовляється з ним взаємодіяти;
  • встановлені ознаки фіктивного чи навмисного банкрутства.

Тут важливо розуміти, що такі ознаки часто очевидні для фахівців при аналізі документів боржника перед подачею заяви про банкрутство. Тому професійна юридична підтримка необхідна, щоб уникнути необдуманих кроків і не погіршити своє становище. Адже фіктивне та навмисне банкрутство - це кримінальні злочини.

Чим відрізняється банкрутство звичайного громадянина від ІП?

Реальних відмінностей немає.

Банкрути мають право виїжджати за кордон, чи мають право оформляти на себе майно рухоме і нерухоме?

Заборона на виїзд може бути встановлений, але він не відбувається обов'язково і тим більше автоматично. Автоматично обмеження знімається при завершенні процедури, а також може бути тимчасово скасовано по клопотання боржника за наявності поважних причин.

В ході реструктуризації боргів громадянина він може здійснювати тільки з вираженого в письмовій формі попередньої згоди фінансового керуючого угоди або кілька взаємопов'язаних угод:

  • з придбання, відчуження або в зв'язку з можливістю відчуження прямо або побічно майна, вартість якого становить більш ніж 50 тисяч рублів, нерухомого майна, цінних паперів, часток у статутному капіталі і транспортних засобів;
  • з отримання та видачі позик, отримання кредитів, видачу поручительств і гарантій, відступлення прав вимоги, переведення боргу, а також установі довірчого управління майном громадянина;
  • по передачі майна громадянина в заставу.

Які наслідки, якщо мене визнають банкрутом і спишуть борги?

  • в період плану реструктуризації боргів і 5 років після його завершення громадянин не має права приховувати факт здійснення ним зазначеного плану при зверненні за отриманням кредиту, а також і при придбанні товарів (робіт, послуг), які передбачають відстрочку або розстрочку платежу.
  • протягом 5 років з моменту завершення процедури реалізації майна або припинення виробництва громадянин:
    • не має права отримувати позики або кредити без вказівки на факт свого банкрутства;
    • не може бути порушено за заявою цього громадянина;
    • ІП, визнаний банкрутом, не може бути зареєстрований як ІП;
  • в разі повторного визнання громадянина-підприємця банкрутом протягом 5 років з моменту завершення процедури, він не може розраховувати на звільнення від боргів;
  • протягом 3 років з моменту завершення процедури реалізації майна або припинення провадження у справі про банкрутство громадянин не має права обіймати посади в органах управління юридичної особи або іншим чином брати участь в управлінні юридичною особою.

Невже банкрутство - це так складно і сумно?

Це не сумна історія. Зрозуміло, закон про банкрутство фізосіб - не панацея. Ніякої «чарівник на Блакитному вертольоті» не прилетить и від боргів НЕ позбавіть, це нужно розуміті. Зрештою, закон повинен стояти на сторожі інтересів всіх, не тільки боржників, але і їх кредиторів. Але з іншого боку, сумлінним, відповідальним громадянам цей механізм дає можливість почати з чистого аркуша, зі спокійною совістю, без величезних боргів, набридливих колекторів, виснажливих судів і життя в страху втратити всього майна.

Керуючий партнер юридичної фірми «Солнцев і партнери» Станіслав Солнцев спеціально для журналу «Компанії», вересень 2017 р

Закон вступив 1 жовтня 2015 року, чи можу я подати на власне банкрутство, якщо борг виник до цієї дати?
Чи правда, що після банкрутства громадянин більше нікому нічого не винен?
Кому вигідно запускати процедуру банкрутства?
В яких випадках моїм кредиторам вигідно мене банкрутити?
Коли не варто вплутуватися в банкрутство?
Що буде з тими угодами з нерухомістю та машинами, які були продані за заниженою ціною?
Списуються чи борги за звичайні кредити?
Навіщо подаватися на банкрутство, якщо у мене і так нічого вже немає?
Хто може оголосити громадянина банкрутом?
Наскільки просто це зробити?