Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство фізичної особи, якщо немає майна

  1. визначаються умови
  2. Чого чекати
  3. нюанси реалізації
  4. оновлення законів
  5. Банкрутство для фізичної особи, якщо немає майна
  6. причини невдач
  7. застереження
  8. Факти і зобов'язання
  9. Спірні питання

Як правило, коли справа доходить до процесу визнання юридичної особи банкрутом, виплати по боргах перед кредиторами найчастіше здійснюються за рахунок наявного у нього майна. Але що робити, якщо мова йде про неспроможність фізичної особи, адже у багатьох пересічних громадян особистої власності немає.

Як в такому випадку стягнути боргові обов'язки? законодавством передбачено, що відсутність у фіз. особи майна жодним чином не впливає на хід процедури банкрутства. Більш того, саме таким неспроможним клієнтам зазвичай доводиться вдаватися до визнання неплатоспроможності.

визначаються умови

Ситуація, коли боржник нічим не може перекрити свої борги є в першу чергу невигідною для самих кредиторів. Тому затіявши добровільне визнання банкрутства, слід заздалегідь підготуватися до того, що друга сторона буде всіма способами доводити платоспроможність першої.

Оформляти банкрутство фізичної особи, якщо немає майна, досить непросто. Для повернення позики кредитори наймають кращих адвокатів, особливо якщо мова йде про досить велику суму, що часто закінчується невдачею для боржника.

Процес визнання фіз. особи банкрутом може бути зупинений, якщо представникам кредиторів вийде провести в судовому порядку оскарження таких угод:

Визнання недійсними попередні угоди купівлі-продажу між самим боржником і членами його сім'ї

У цьому випадку особлива увага приділяється операціях, за якими продаж особистого майна боржника була проведена за ціною нижче ринкової. Оскарживши даний факт, і скасувавши угоду, власність більше не буде належати третім особи, а повернеться до попереднього власника. Після цього дане майно включається до складу конкурсного виробництва і за рахунок нього будуть погашені борги перед позичальниками. Доказ платоспроможності потенційного банкрута за рахунок його наявних нелегальних доходів

  • В даному випадку заперечування будь-який наявний заробіток боржника і членів його сім'ї буде вагомим приводом для скасування визнання його неспроможності.
  • Довівши що у фіз. особи, яка претендує на статус банкрута, є сторонні доходи, кредитори змусять його зупинити процес визнання неспроможності або змусять підписати мирову угоду .
  • В іншому випадку проти нього можуть почати кримінальне провадження за фактом шахрайства ( фіктивне банкрутство ).

Чого чекати

У разі якщо в процесі визнання неспроможності суд визнає, що у боржника дійсно немає особистого майна або фінансових заощаджень, йому присвоюють статус банкрута.

Так як при відсутності рухомої і нерухомої власності у боржника нічого вилучити, всі наявні за ним борги просто списуються. Заборгованості будуть вважатися погашеними. Крім того, закриваються не тільки поточні несплати, а й грошові зобов'язання, про які не було заявлено іншими кредиторами на судовому розгляді.

Але визнання банкрутства не залишається для фізичної особи безкарним.

Звільнення від грошових зобов'язань призводить до своїми наслідками, а саме:

  • особа, раніше займало керівну посаду, відсторонюється від даної роботи терміном до трьох років;
  • підприємцям забороняється займатися будь-яким видом бізнесу до 5 років;
  • при кожній спробі отримання нового кредиту, фіз. особа зобов'язується повідомляти співробітника банку про наявний статус банкрута.

Останній пункт свідчить про те, що будь-яка спроба отримати нову позику не увінчається успіхом, так як фінансові установи не видають позики клієнтам, які мають судову ухвалу про неспроможність і списання боргів за попередніми кредитами. Повідомляти про свій статус фізична особа зобов'язана до 5 років від дати визнання банкрутства.

Крім того, на отримання позики в майбутньому впливатиме зіпсована кредитна історія, позбутися якої дуже непросто.

Крім того, на отримання позики в майбутньому впливатиме зіпсована кредитна історія, позбутися якої дуже непросто

нюанси реалізації

Списання наявних боргових зобов'язань при процесі банкрутства відбувається після завершення процедури реалізації майна. Але що робити, якщо у боржника нічого немає і заборгованості перед кредиторами сплатити нічим?

Якщо у физ.лица відсутня офіційний заробіток і немає особистої власності, то процедура прийняття неспроможності може пройти для нього по більш спрощеною схемою. Для цього слід на першому засіданні в арбітражному суді заявити про бажання відразу перейти до стадії реалізації майна, пропустивши реструктуризацію боргів.

Найчастіше такі клопотання судами задовольняються, навіть якщо у клієнта відсутнє майно, але є джерела доходу.

Хоча в законодавстві чітко зазначено, що минути процедуру реструктуризації дозволяється виключно в таких випадках:

  • фіз. особа вже проходило через дану процедуру протягом останніх 8 років;
  • у потенційного банкрута повністю відсутні джерела доходу;
  • наявність судимості за злочину в економічній області (умисне).

Часто у фізичних осіб, які бажають визнання про неспроможність все ж є певна особисте майно у вигляді предметів домашнього вжитку, частка в квартирі або єдине житло. Чого варто очікувати в цьому випадку?

згідно ст. 446 ЦПК РФ подібного роду власність не може бути передана з метою стягнення боргів. Єдино житло кредитори можуть забрати в якості погашення заборгованості тільки, якщо воно знаходиться в іпотеці, яка була оформлена через їх фінансову установу.

оновлення законів

Оновлення законодавства щодо банкрутства вступило в чинності 1 жовтня 2019 року. Він говорить про те, що статус неспроможності тепер можуть отримувати не тільки юридичні особи, а й фізичні. Крім того, неплатоспроможними визнають і підприємців .

Однак новий закон має деякі нюанси.

Процес визнання банкрутства можуть почати тільки ті боржники, у яких:

  • загальна сума фінансових зобов'язань перед офіційними організаціями більше 500 тис. руб. ;
  • обов'язкові платежі по кредитах не вносилися більше 3 місяців;
  • якщо розмір заборгованості менше 500 000 руб. , То оціночна вартість майна не повинна бути більше боргу.

Для прийняття банкрутства фіз. особа повинна добровільно звернутися до суду з відповідною заявою інакше замість нього це зроблять наявні кредитори.

Коефіцієнт прогнозу банкрутства Коефіцієнт прогнозу банкрутства

розраховується при наявності перших підозр на неплатоспроможність підприємства.

У чому відмінність процедури банкрутства ТОВ від інших видів організацій - розповімо тут .

Також закон від 1 жовтня 2019 року передбачає штрафні санкції. Наприклад, якщо боржник своєчасно не подасть заяву щодо свого банкрутства, то податкова служба вираховує з нього штраф в розмірі від 1 до 3 тис. Рублів.

Якщо в процесі судового розгляду юристи кредиторів доведуть, що перша сторона має фінансові доходи, то суд призначає більш серйозне покарання - кримінальна відповідальність, яка передбачає позбавлення волі до 6 років.

Якщо у потенційного банкрута все ж є особисте майно, то за новим законом від 2019 року його можуть конфіскувати для погашення боргів тільки тоді, коли позику коштів проводився під заставу даної власності

Банкрутство для фізичної особи, якщо немає майна

Процедура прийняття неспроможності для фіз. особи відбувається суто індивідуально. Повна сума заборгованості і можлива неплатоспроможність окремого суб'єкта розглядається персонально.

Згідно із законом банкрутство фізичної особи, якщо немає майна, проводиться за таким же процесу, якби власність була. Ніхто не відмовить громадянинові в визнання неспроможності, якщо у нього відсутня квартира, машина та ін.

Списуються наявні заборгованості без вилучення майна в разі, якщо на судовому розгляді фіз. особа зможе довести, що він мав намір виплачувати кредити, але йому перешкодили непередбачені обставини.

причини невдач

Чи не визнати заявника банкрутом можуть з кількох причин, однією з яких є фіктивна неплатоспроможність. З'ясувавши в процесі судового засідання, що боржник має джерела доходу, навіть не офіційні, справа про неспроможність закривають. Замість цього, йому призначають штрафні санкції розміром до 3 тисяч руб. або кримінальну відповідальність (залежить від обставин).

Тому, боржнику ще до подачі заяви в арбітражний суд, слід підготуватися до того, що його особисті фінансові та майнові можливості будуть перевірятися з максимальною старанністю. Тільки так кредиторами може бути виключений факт фіктивного банкрутства.

Крім того, для визнання неспроможності чимало зусиль необхідно докласти самому заявникові. Щоб суд списав всі борги, боржнику потрібно не тільки довести відсутність власності, а й те, що найближчим часом розплатитися по кредитах у нього можливості не буде.

Також до невдачі по визнанню банкрутства може призвести несанкціонована передача особистого майна в треті руки (дружині, синові, братові та іншим родичам). Якщо кредитори доведуть на суді що боржник зробив це навмисно перед подачею заяви про неспроможність, то дана угода буде скасована, а майно внесуть до списку власності фіз. особи.

Надалі повернуту власності розпродадуть для погашення заборгованостей, а на не відбувся банкрута накладуть штрафні санкції.

застереження

Визнання фіз. особи банкрутом звільняє його не тільки від виплат кредитних заборгованостей, а й від фінансової відповідальності перед юридичними особами, податківцями та ін.

Визнавши неплатоспроможність по одному позиці, неможливо продовжувати оплачувати інші наявні кредити. Грамотно довівши свою неспроможність громадянин, який не має майна, буде повністю звільнений від усіх наявних боргів.

Варто зазначити, що списання боргових зобов'язань не відноситься до виплат за сам процес визнання неспроможності.

До таких належать:

Факти і зобов'язання

Визнання банкрутства звільняє людину від усіх кредитних зобов'язань і сплати податків. Однак є спірні моменти, за якими скасувати грошові зобов'язання неможливо.

До таких належать:

  • аліменти;
  • виплати іншій людині, якій заявник заподіяв шкоду здоров'ю;
  • штрафи за законодавчі порушення;
  • компенсація за завдані моральні збитки.

Дані виплати відносяться до обов'язкових і ніякий суд їх скасувати нездатний. Все що можна зробити при повній неплатоспроможності - заморозити борги, що на деякий час перенесе час їх повернення.

Але провернути це можна не з усіма грошовими зобов'язаннями зі списку вище. Наприклад, якщо гроші нараховуються для відновлення здоров'я іншої людини, якій фіз. особа завдала шкоди, то припиняти нарахування ніхто не буде.

Спірні питання

Часто при процесі банкрутства виходить так, що фіз. особа не зазначає наявність особистої власності через те, що просто невірно визначає факт свого володіння наявного майна.

Наприклад, відкрите спадок на суді не приймається, а ось автомобіль, зареєстрований на дружину (чоловіка) в офіційному шлюбі, вважається особистим майном. Це відноситься до будь-якої власності, придбаної в шлюбі.

Також нерідко зустрічаються заявники, які не знають чи мають право на ту чи іншу власність, в якій вони проживають.

Спрощена процедура банкрутства Спрощена процедура банкрутства

використовується в тих випадках, коли банкрут ліквідується або знайшлися кошти на виплату боргу.

Нюанси процедури банкрутства ІП за спрощеною і повної схемами описані тут .

Звідси ви зможете дізнатися, як швидко оформити банкрутство фізичної особи.

Тому наявність майна в обов'язковому порядку повинно підтверджуватися документально. Якщо громадянин, який бажає оформити банкрутство, не знає чи є він власником нерухомості, то йому слід звернутися в спеціальні реєстраційні органи або скористатися послугами сайту Росреестра.

Для отримання відповіді фіз. особі необхідно подати відповідний запит щодо володіння майна та надати відповідь в арбітражний суд.

Як в такому випадку стягнути боргові обов'язки?
Але що робити, якщо у боржника нічого немає і заборгованості перед кредиторами сплатити нічим?
Чого варто очікувати в цьому випадку?