Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство чоловіка: розділ спільного майна при банкрутстві чоловіка і дружини

  1. Квартирне питання
  2. "Розподіл майна? Тонкощі юридичних формулювань
  3. Історії з життя

Спільне майно подружжя при банкрутстві - що буде з ним, власність чоловіка (дружини) під загрозою? Переживають за свої другі половинки і сімейний капітал, нажитий спільними зусиллями, майже кожен з наших клієнтів. Ці питання і справді б'ють рейтинги за популярністю. Позмагатися з ними можуть хіба що теми, що стосуються перспектив життя без колекторів і приставів.

Банкрутство подружжя виходить за рамки двох сторін - «кредитора і боржника», тут перетинаються і інтереси третіх осіб, в першу чергу - членів сім'ї, що банкрутує громадянина.

Квартирне питання

При банкрутство фізичної особи єдине житло, в якому проживає сім'я боржника, має імунітет. І тут неважливо, хто власник - підприємств, що банкрутують громадянин або його дружина (чоловік), придбано під час шлюбу чи ні. Згідно із законом таке житло не реалізовується в процедурі банкрутства.

"Розподіл майна? Тонкощі юридичних формулювань

Необхідно розрізняти два юридичних поняття - майно кожного з подружжя і спільно нажите.

Все придбане в шлюбі розуміється як спільно нажите майно при банкрутство фізичної особи. Майно кожного з подружжя може також бути придбано під час шлюбу, але шляхом дарування або вступу в права спадкування.

Теорія та практика

Сімейний кодекс говорить: майно подружжя, нажите в шлюбі, - їх спільна власність.

Відповідно, банкрутство чоловіка (боржника) передбачає, що оформлене на нього майно підлягає реалізації. Після продажу частка в еквіваленті 50% від загальної суми покладається дружині (чоловікові) банкрута, решта - кредиторам.

Аналогічна схема діє і якщо власником майна є чоловік, що банкрутує громадянина. Так написано в законі.

Компанія «Національний центр банкрутств» допомагає громадянам максимально ефективно провести процедуру банкрутства з моменту вступу в силу відповідного закону.


Компанія «Національний центр банкрутств» допомагає громадянам максимально ефективно провести процедуру банкрутства з моменту вступу в силу відповідного закону

гендиректор НЦБ

Дмитро Токарев

«Наш великий досвід в даному питанні дозволяє з упевненістю заявити: наявність майна у подружжя не перевіряється. Тобто якщо чоловік ініціює банкрутство, дружина може не переживати за свою власність. Аналіз фінансового стану подружжя не входить в обов'язки арбітражного керуючого. Тим більше якщо боржник сам ініціював процедуру банкрутства. У цьому випадку арбітражний керуючий буде затверджений з боку боржника, і захищати насамперед його інтереси, - пояснив генеральний директор Національного центру банкрутств Дмитро Токарев. - Якщо керуючий запитує в реєстраційній палаті дані про дружину банкрута, в наданні відомостей відмовляють. Зі свого боку, фінансовий керуючий має право подати до суду клопотання про оскарження рішення. Але, як правило, це нікому не потрібно. Навіть при перевірці майна чоловіка розглядається тільки фактичний стан майна ».

Нагадаємо, згідно із законом підлягають перевірці угоди з майном боржника, здійснені протягом попередніх трьох років. Угоди по майну чоловіка (дружини), що банкрутує громадянина не оскаржуються. Так, до уваги не братиметься квартира, машина чоловіка, які були продані раніше.

Історії з життя

При подачі на банкрутство фізичних осіб майно подружжя не береться до уваги. Але бувають і виключення. В одному з наших справ ми зіткнулися з принциповим кредитором - заборгованість у клієнта була перед фізичною особою. Після прийнятого судом рішення про списання боргів позичальник подав апеляцію, в якій клопотав про перевірку майна чоловіка. Думки у суддів розділилися. Юристи НЦБ підстрахувалися і надали відповідні відомості до суду - в оскарженні рішення кредитору було відмовлено. З матеріалами по цій справі Ви можете ознайомитися на сайті в розділі « живі історії »(Див. Рішення у справі про банкрутство № А41-70582 / 16 ).

До слова, банкрутство сім'ї також можливо. Зокрема, Арбітражним судом Новосибірської області були розглянуті в рамках однієї справи заяви двох неспроможних платників, які є подружньою парою. Їх визнали банкрутами.

Отже, судова практика показує безпідставність страхів громадян, наприклад, такого роду: «Чоловік банкрутує - майно дружини можуть забрати». Банкрутство чоловіка, як правило, не тягне за собою перевірку фінансового стану дружини (чоловіка): в справі розглядається тільки майно боржника, згода чоловіка на продаж майна не потрібно.

У Вас з'явилися додаткові питання? Фахівці НЦБ завжди готові відповісти на будь-які з них. Телефонуйте і записуйтеся на прийом прямо зараз!

Розподіл майна?
У Вас з'явилися додаткові питання?