Реклама
Реклама
Реклама

Як зняти арешт з рахунку в Ощадбанку, накладеного приставами

  1. Загальні поняття ситуації
  2. обмеження
  3. причини
  4. Порядок виконання приставами арешту, накладеного судом
  5. Як зняти арешт, накладений судовими приставами, в Ощадбанку
  6. Погашення боргових зобов'язань
  7. Як діяти?
  8. порядок звернення
  9. Через скільки і як можна зняти арешт з зарплатного рахунку?
  10. Я погасив всі борги. Що робити далі?

Існує безліч різних обставин, за якими судові пристави або інші інстанції, уповноважені на вчинення такого роду дій, можуть накласти арешт на ваш рахунок в Ощадбанку або будь-який інший банківської організації.

Причому такі обмежувальні санкції можуть бути пред'явлені як фізичній, так і юридичній особі. Як же впорається з цим нелегким ситуацією? Звичайно ж, найбільш ефективним способом повернення вам можливості користуватися і розпоряджатися своїми грошима є повернення боргів, сплата аліментів або вчинення інших дій, з якими пов'язане накладення обмеження. Але, на практиці бувають випадки, коли ви усунули причини арешту, а він не був знятий, або і зовсім мала місце бути помилка або порушена процедура накладення арештних санкцій.

Загальні поняття ситуації

Загальні поняття ситуації

Арешт банківського рахунку - це міра впливу на клієнта банку, що має деяку непогашену заборгованість перед державою або іншими особами, аліментні зобов'язання або з інших причин. Міра застосовується до особи за рішенням судового органу відповідно до винесеним суддею рішенням.

обмеження

Якщо ваш розрахунковий рахунок піддався арестним санкцій, то це означає, що вам заборонено вчиняти будь-які операції за участю грошових коштів, що знаходяться під арештом. Сума чітко прописується у відповідному рішенні суду. Якщо ж на рахунку грошей більше, ніж вказано в постанові, то залишилися доходами, що не підпадають під арешт, власник рахунку має право розпоряджатися в відповідності зі своїми бажаннями і потребами.

Під дію арешту, накладеного судом, підпадають тільки ті рахунки, що відкриті на підставі договору банківського обслуговування, а також вклади в банківських організаціях.

Таким чином, виходить, що арешту піддається не сам рахунок, а ті кошти, що на ньому зберігаються. При цьому власник не може закрити рахунок в період дії арешту до моменту його зняття або повного звернення заарештованих грошових коштів в рахунок забезпечення позовних вимог в суді або погашення заборгованості, що утворилася.

Єдиним випадком, коли заарештований банківський рахунок може бути закритий, - це повна відсутність на ньому хоч якихось коштів і операцій по руху грошей тривалий період часу.

Хто накладає арешт?

  1. Арбітражний суд. Якщо арешт накладається цим органом, то тільки на ті кошти, що на момент фактичного виконання рішення перебували на рахунку в банку. Всі гроші, що надходять після цього, можуть витрачатися на розсуд клієнта, навіть якщо первісна арештована сума менше, ніж необхідна для забезпечення рішення суду.
  2. Податкова служба.
  3. Судові пристави.
  4. Суддя.

Якщо арешт накладається приставами або судом загальної юрисдикції, то власник не може витрачати кошти в тій сумі, що необхідна для забезпечення позову або погашення боргів. Якщо в момент фактичного виконання постанови суми не вистачає, то вона буде збиратися до тих пора, поки не досягне встановленої органом суми повернення боргу.

Початком відліку арештних санкцій вважається день, коли банк отримав документ і проставив на ньому резолюцію про виконання.

причини

причини

Найбільш часто арешт на банківський рахунок накладається податкової інстанцією.

Це можливо при настанні наступних ситуацій:

  • платник податків не надав податкову звітність у встановлений законом термін;
  • не виплачено податкові відрахування і інші виплати в бюджет держави;
  • на підприємстві або в організації проводиться податкова перевірка, а цей крок може забезпечити її законність і правильність.

Даний перелік причин зафіксований в НК РФ і є вичерпним.

Якщо ви не належите до числа осіб, зазначених вище, але все ж ваш рахунок піддався накладення санкцій, то це могло статися з наступних причин:

  • помилка податківця;
  • таким чином податкова інстанція намагається підняти показники по зборах для надання звітності вищому керівництву.

Судові пристави накладають арешт на рахунки в банку в тому випадку, коли є законне рішення судді на вчинення такого заходу з метою забезпечення позовної вимоги. На відміну від податкової служби пристави наділені повноваженнями звертати гроші в рахунок погашення боргів. Податківці ж тільки накладають арешт до тих пір, поки боржник сам не усуне причину таких санкцій.

Порядок виконання приставами арешту, накладеного судом

Отже, суддя виніс рішення по розглянутому їм справі і, припустимо, в ньому значиться необхідність задоволення вимог позивача та стягнення заборгованості з відповідача.

Через деякий час (зазвичай це відбувається досить швидко) судовий пристав цього ж суду отримує на виконання документ - виконавчий лист або ж судовий наказ, згідно з яким він повинен виконати законне рішення судді і стягнути заборгованість, що утворилася з відповідача. Але, як це зробити?

Судовий пристав пропонує погасити заборгованість самостійно і якщо отримує відмову, то повинен вжити всіх заходів до вишукування коштів для погашення боргу. Він направляє запити в різного роду інстанції, в тому числі і в банки, для того щоб з'ясувати матеріальне становище відповідача та можливість виконання судового рішення.

Якщо з Ощадбанку або будь-який інший банківської структури приходить на ваш правильно і відповідно до закону оформлений запит відповідь про те, що боржник має рахунки в цьому банку, то можна діяти далі. Банком обов'язково вказуються всі реквізити і суми залишку на кожному із зазначених їм рахунків.

Тепер пристав може провести процедуру арешту рахунку в Ощадбанку. Після того, як банк справив блокування рахунку, клієнт не зможе користуватися своїми коштами в повній мірі, але дізнається він про це тільки коли отримає відмову в здійсненні операції по рахунку, так як ні в пристава, ні у банку немає обов'язку повідомляти несумлінного клієнта і боржника про який нещодавно трапився арешт.

Всі дії виконавчих органів (приставів), пов'язані з накладенням арешту на рахунки, докладно і детально описані в ФЗ РФ «Про виконавче провадження».

На які рахунки може бути накладено арешт?

  1. поточні рахунки конкретного боржника;
  2. банківські продукти, що мають безпосередній прив'язку до конкретної платіжної карткою чи рахунком;
  3. депозитні рахунки.

Судовий пристав має повноваження обмежити в користуванні всі ваші рахунки, незалежно від цільового з призначення: зарахування заробітної плати, накопичувальна система, соціальна допомога, розрахунково-касові операції і т.д.

Як зняти арешт, накладений судовими приставами, в Ощадбанку

Як зняти арешт, накладений судовими приставами, в Ощадбанку

Якщо ви вирішили зайнятися процедурою зняття арешту з вашого банківського рахунку, то знайте, що це складне і тривалий захід, що вимагає сил, часу і терпіння.

Погашення боргових зобов'язань

Вважається, що погашення своїх боргів - це найкращий спосіб зняти блокування і арешт з вашого рахунку. Якщо ж боржник не робить цього самостійно, то пристав вирішує питання про необхідність списання з рахунку необхідної для виконання рішення суду суми грошей.

Надалі можливо два варіанти розвитку подій:

  1. Якщо грошових коштів достатньо для виконання рішення суду, то після того, як необхідна сума буде знята, арешт буде анульований, а рахунок розблокують.
  2. Якщо ж наявних грошей недостатньо, то сума, що підлягає арешту, знімається повністю, а з наступних надходжень буде утримуватися 50% від суми зарахувань до тих пір, поки не набереться та сума, яку «заборгував» клієнт банку.

У другому випадку то, як швидко пристави знімуть арешт, буде залежати тільки від того, які боргові зобов'язання ви маєте і як активно намагаєтеся їх погасити.

Як діяти?

Як діяти

У тому випадку, якщо пристави заарештували ваші рахунки в Ощадбанку, у вас є два шляхи вирішення проблеми в залежності від того, з яких причин він накладено:

  1. якщо арешт правомірний і ніякої помилки немає, то залишається тільки погасити борг. До тих пір, поки ви це не зробите, арешт буде правомірний;
  2. якщо санкції неправомірні або наступили в силу помилки, то слід звернутися до суду для того, щоб розблокувати доступ.

Якщо з першої ситуацій все гранично ясно, то от у другому випадку перш ніж звертатися до суду, вам необхідно обзавестися залізобетонними доказами своєї правоти: документи, свідки, акти, квитанції, чеки тощо

порядок звернення

Як відомо, пристави отримали можливість арештовувати рахунки в банках з січня 2010 року і з тих пір активно застосовують свої можливості для погашення боргових зобов'язань боржників.

Як тільки ви дізналися, що ваш рахунок піддався арешту з боку приставів, слід з'ясувати якомога більше інформації про подію. Відправляйтеся на прийом до державного службовця, застосував цей захід забезпечення позовних вимог.

Дізнатися все контактні дані особи, що наклав арештні обмеження, можна в банку, де обслуговується ваш рахунок. Дана інформація не є конфіденційною для вас.

Зазвичай пристави приймають громадян два дня в робочий тиждень, тому заздалегідь уточніть час, коли зможете обговорити питання арешту вашого рахунку.

Коли ви потрапите на прийом, то судовий працівник повинен ознайомити вас з документацією, на підставі якої він виніс рішення про арешт. Так як пристави не знають на які за призначенням рахунки вони накладають обмеження, то сподіватися на те, що вас позбавляють єдиних засобів до існування абсолютно марно. Та й насправді їм все одно. Головне завдання - відшкодування боргів і виконання рішення суду. Це їх робота і роблять вони її відповідно до закону.

Через скільки і як можна зняти арешт з зарплатного рахунку?

Через скільки і як можна зняти арешт з зарплатного рахунку

Якщо кошти з рахунку дійсно ваш єдиний дохід у вигляді зарплати, то навіть пристави не можуть вилучати їх все, максимум 50%. Але, як говорилося вище, їм не надаються відомості щодо призначення рахунку.

Для того щоб врегулювати ситуацію, що склалася вам необхідно зробити наступне:

  1. взяти довідку в банку про те, яке призначення вашого рахунку, а також виписку з рахунку, де відбивається призначення платежу (в нашому випадку « перерахування заробітної плати »);
  2. отримати довідку від роботодавця з інформацією про те, на який рахунок перераховується заробіток і в якій сумі по місяцях;
  3. написати скаргу на ім'я старшого судового виконавця і прикласти до неї вищевказані документи, зажадавши скасування арешту на вже зняту частину грошей, а також при необхідності на 50% тих, що будуть заарештовані в подальшому.

Ваше звернення відповідно до закону має бути розглянута протягом 10 днів. По закінченню цього часу старший виконавець повинен надати вам відповідь. Якщо він позитивний, то вам повинні повернути половину від арештованих коштів і в подальшому утримувати такий же відсоток.

У тому випадку, коли відповідь не надійшла або він негативний, можна подати позов до суду або ж скаргу до вищестоящого органу - регіональне керівництво служби виконавців.

Ніде чітко не прописано як має виглядати ваше звернення, але потрібно дотримуватися основних правил написання заяв та звернень, а також викладати свої думки і вимоги грамотно, логічно і послідовно. Обов'язково обгрунтовуйте причину, по якій ви вимагаєте скасування накладених санкцій.

Обов'язково обгрунтовуйте причину, по якій ви вимагаєте скасування накладених санкцій

Чи не кожну річ в будинку описують пристави. Читайте, яке майно не підлягає арешту .

Технічно складні товари повертають частіше за інших покупок. Дізнайтеся, як повернути .

Платити чи колекторам - боржник вирішує сам. Про наслідки прийнятих рішень дивіться в статті .

Я погасив всі борги. Що робити далі?

Якщо боргових зобов'язань у вас вже немає, то можете трохи прискорити процедуру зняття санкцій з вашого рахунку.

Для цього необхідно отримати у пристава оригінал рішення про припинення арешту і зробити з нього кілька копій. Далі прямуйте до головного відділення Ощадбанку в вашому місті (регіоні) і відшукайте співробітника, що займається роботою з арештованими рахунками. Надайте цього фахівця оригінал рішення пристава.

Зверніть увагу на той факт, як називається отриманий вами документ! Якщо його назва «про зняття арешту з грошових коштів», то все добре. В інших випадках працівник банку відмовить вам і відправить за правильним документом. Такий же документ відправляється поштою самим приставом.

Як скоро знімуть арешт з вашого рахунку, буде залежати від банку. Зазвичай, він йде назустріч своїм клієнтам і якщо все оформлено правильно знімає санкції в найближчі дні або навіть години після звернення.

Що робити далі?
Як же впорається з цим нелегким ситуацією?
Хто накладає арешт?
Але, як це зробити?
На які рахунки може бути накладено арешт?
Як діяти?
Через скільки і як можна зняти арешт з зарплатного рахунку?
Що робити далі?