Реклама
Реклама
Реклама

Банк рішень арбітражних судів

  1. Рішення арбітражних судів РФ вносять в єдину базу
  2. Рішення буде в закритому доступі, якщо арбітражний суд розглянув справу в порядку спрощеного виробництва
  3. Щоб додати документ у банк рішень арбітражних судів, потрібно реєстрація
  4. Подачі документів може перешкодити технічна помилка
  5. Якщо стався збій програми, є шанс оскаржити рішення суду

Банк рішень арбітражних судів - інформаційна система, яка дозволяє знайти судовий акт. Вона включає в себе документи всіх регіонів.

Читайте в нашій статті:

Рішення арбітражних судів РФ вносять в єдину базу

Співробітники формують інтерактивний судовий архів. Вони створюють електронне справу і завантажують в нього визначення, рішення та інші документи, які прийняв суд. В результаті формується банк рішень, який постійно поповнюють нові акти арбітражних судів Російської Федерації. Банк загальний. Можна шукати інформацію незалежно від найменування конкретного суду, інстанції або округу. Наприклад, юрист заходить на сайт АС Московської області і через нього відкриває картотеку. У ній він вбиває номер справи, який розглядав АС м Москви, і знаходить його. У банку йому буде доступний архів судових рішень та інших актів у справах, які розглядали арбітражні суди РФ першої, апеляційної та інших інстанцій.

Пошук можна вести різними способами. Наприклад, вказати у відповідному вікні виберіть з наступного:

  • номер справи або судового акту,
  • суд,
  • категорію спору,
  • вид спору,
  • текст документа,
  • період пошуку,
  • учасників справи.

В поле «Учасник справи» можна ввести фірмове найменування компанії, свідоцтва про Державну реєстрацію або ІПН. Якщо не виходить знайти з першої спроби, змініть критерій пошуку. Наприклад, суди не завжди вказують в актах ІПН. Якщо ввести такий номер в поле, сервіс не знайде акт. Відобразити інформацію у такій справі програма може, якщо ввести найменування компанії.

Сервіс пошуку працює на офіційному сайті .

окремий сервіс працює для документів, які прийняв Верховний суд як інстанція для судів загальної юрисдикції, оскільки раніше у нього була тільки відповідна юрисдикція. Функції ВАС Верховний суд отримав в ході реформи 2014 року. Сьогодні знайти його акти з економічних спорів, які розглядали арбітражні суди, можна в загальному банку - так само, як і рішення ВАС РФ.

База рішень арбітражних судів доступна також через програму XSUD , Це програма обліку судових справ. Щоб полегшити роботу з картками справ, своєчасно відстежуючи вносяться зміни, скористайтеся цим сервісом. Він інтегрований з базою: автоматично завантажує всю інформацію та учасників справи, розбиває їх на інстанції, вносить засідання і інші терміни в календар юриста і заздалегідь сповіщає про події. Зручний для роботи як окремого юриста, так і групи фахівців. Щоб знайти судовий акт через програму, потрібно:

  • відкрити вкладку з базою;
  • додати ІПН позивача і відповідача в «Налаштування відслідковуються ІПН» (ввести ІНН, натиснути «Додати», натиснути «Застосувати зміни»);
  • вписати в «Фільтр по ІПН» додані дані.

Система надасть дані по справах за участю осіб, ІПН яких ви ввели.


Рішення буде в закритому доступі, якщо арбітражний суд розглянув справу в порядку спрощеного виробництва

Судові акти знаходяться у відкритому доступі. Виняток становлять матеріали справ спрощеного виробництва. Щоб знайомитися з матеріалами справи в електронному вигляді, потрібно отримати ухвалу суду. Як правило, суд направляє його за юридичною адресою сторони у справі. Документ містить шифр. Його необхідно ввести в базі судових рішень. Система відкриє доступ до матеріалів справи. Після цього можна ознайомитися з даними, в тому числі відомостями від опонента і направити свої документи: відгук, клопотання, докази та інші дані.

Щоб додати документ у банк рішень арбітражних судів, потрібно реєстрація

Документи знаходяться у відкритому доступі. Ознайомитися з текстами судових актів можна без реєстрації. А ось щоб подати документ, потрібно ввести дані. Увійти в банк рішень можна через портал «держпослуги» або в системі «Мій арбітр». Подати документ через сайт Верховного суду можна тільки за допомогою «держпослуги». Така ситуація виникла, оскільки можливість відправити документи в арбітражний суд з'явилася раніше, ніж в ВС РФ. Першим сервісом став сайт «Електронне правосуддя». Правила подачі встановив закон (п. 2 ст. 126 АПК РФ , Що діє на той момент постанову Пленуму ВАС РФ від 08.11.2013 № 80 ). На даний момент порядок регламентує Наказ Судового департаменту при ВС РФ від 28.12.2016 № 252 (Далі Порядок № 252).

Крім направлення матеріалів до суду через канцелярію або пошту, заявники отримали третій інструмент зв'язку - систему подачі документів за допомогою мережі «Інтернет». Щоб пройти реєстрацію в «Моєму арбітра», необхідно придумати логін і пароль, а також вказати адресу електронної пошти. Вона знадобиться, щоб система повідомляла про те, що суд:

  • отримав документ і прийняв його,
  • відхилив відомості,
  • направив повідомлення про зміну інформації у справі.

Вказуйте робочу пошту. Відомості про те, що прийняли документ або інші зміни по цікавого справі, суд може надсилати не тільки в будні. Час також не обмежується робочими годинами з 9:00 до 18:00. Доцільно, щоб службова інформація надходила на відповідний електронний адрес і не турбувала, якщо співробітник знаходиться у відпустці або зайнятий.

За допомогою особистого кабінету в судовій базі можна:

  • направити позовну заяву, скаргу та інші документи до арбітражного суду;
  • передплатити цікавлять справи і отримувати інформацію про прийняття рішень;
  • простежити, коли і які документи направлялися раніше;
  • простежити рух справи;
  • роздрукувати документи.

направити позовну заяву, скаргу та інші документи до арбітражного суду;   передплатити цікавлять справи і отримувати інформацію про прийняття рішень;   простежити, коли і які документи направлялися раніше;   простежити рух справи;   роздрукувати документи

Порядок № 252 встановлює вимоги до направляються документам і алгоритм роботи з системою.

Щоб суд не відхилив документи, які заявник подав допомогою мережі, необхідно виконувати вимоги. Багато з них носять технічний характер.

Подачі документів може перешкодити технічна помилка

Щоб співробітник суду не направив повідомлення про відхилення документів, необхідно уважно ознайомитися з порядком подачі. Як правило, документи не приймаються судами через погане дозволу при скануванні. Розділ 2.2 п. 2.2.1 Порядку № 252 вимагає завантажувати документи в масштабі 1: 1 в чорно-білому або сірому кольорі, якістю 200 - 300 точок на дюйм.

Потрібно завантажувати кожен документ окремим файлом. Привласнюйте найменування, яке дозволить ідентифікувати документ і кількість аркушів в ньому. Наприклад: «Накладна 996 від 15122016 1 л.pdf» (п. 2.2.3 Розділу 2.2 Порядку). Якщо цього не робити, виникне високий ризик відмови в прийманні документів.

Коли направляєте документи, вказуйте координати для зв'язку, в тому числі телефонний номер. Співробітник суду може зв'язатися з юристом і пояснити, чому він визнав документ некоректним і відхилив. Отримати таку інформацію до формування електронного листа зручно. Юрист не втрачає час і може оперативно виправити помилки.

Всі документи, які подає співробітник, залишаються в його особистому кабінеті на сайті. При необхідності можна скачати їх або ознайомитися зі змістом в мережі.

При необхідності можна скачати їх або ознайомитися зі змістом в мережі

Коли в базу направляється багато запитів, програма електронного документообігу буває недоступною через помилки. Ситуація стає критичною, якщо документ подається в останній день строку позовної давності.

Щоб не втратити час, заявник повинен відправити документ і отримати перше повідомлення, яке підтвердить, що із скаргами він направив до 23:59 за московським часом. Якщо повідомлення про прийняття сформується через кілька днів, термін давності не буде вважатися пропущеним (ст. 114 АПК, постанову Пленуму ВАС РФ від 25.12.2013, п. 2 розділу V Порядку № 80 та п. 4.3 Порядку № 252).

Якщо стався збій програми, є шанс оскаржити рішення суду

Система не дозволяє повністю виключити ризик необґрунтованого відхилення документів. Може статися так, що документи надходять після розгляду спору. Повідомлення про прийняття документів направляється на електронну пошту заявника, а в засіданні виявиться, що в справі матеріали відсутні.

Вирішити проблеми з ненадходженням або несвоєчасним надходженням, а також необгрунтованим відхиленням документів в електронному вигляді можна якщо не в ході судового засідання, то в процесі оскарження. Стороні, яка направила загубився або відхилений документ, необхідно подати скаргу на судовий акт. Вкажіть, що суд прийняв його без урахування загубленого докази. У таких випадках суд вищестоящої інстанції має право прийняти документ і долучити його до матеріалів справи.

Наприклад, суд визнав причину несвоєчасного надходження документів поважної і розглянув справу з урахуванням документів, не прийнятих через збій системи ( постанову дев'ятого ААС від 22.04.2015 № 09АП-11109/2015 по справі № А40-147354 / 14 ).

Свої заперечення постраждала від збою системи сторона має право пред'явити і за межами терміну на оскарження, якщо він виявився пропущеним не з вини цієї особи.

Наприклад, позивач заявив про необґрунтоване відхилення апеляційної скарги, яку він направив в електронному вигляді. Система не прийняла документ. Позивач дізнався про це за межами терміну на оскарження. Суд визнав аргументи обгрунтованими і направив справу до апеляційної інстанції для вирішення питання про прийняття скарги ( постанову ФАС Далекосхідного округу від 06.06.2014 № Ф03-2448 / 2014 з справі № А51-35635 / 2013 ).

Щоб суд прийняв документи, необхідно, щоб причиною відхилення став збій системі. Якщо винен заявник, суд вважатиме час пропущеним.

Наприклад, заявник вважав, що не пропустив строк для подачі документів. До матеріалів справи він просив долучити лист, який сформувала система. Воно датувалися 23:58 т. Е. За дві хвилини до закінчення останнього дня строку давності. Суд відхилив довід. Зміст листа свідчило про те, що заявник подав в 23 ч. 58 хв. документи з порушенням Порядку №252. Система відхилила їх, а значить не можна визнати, що належним чином оформлені докази надійшли до суду вчасно ( постанову АС Північно-Кавказького округу від 19.08.2015 № Ф08-6148 / 2015 по справі № А53-32734 / 2014 ).

Подавайте документи у справі завчасно (ст. 65 АПК РФ). Якщо до судового засідання залишилося кілька днів, то документ може не вступити до матеріали справи.

Наприклад, Дев'ятий арбітражний суд порахував, що напрямок відмови від позову за два дні до дати судового засідання позбавила змоги суду отримати документ, а що у справі особи несуть ризик настання наслідків вчинення або невчинення ними процесуальних дій. В результаті суд розглянув спір по суті, а скаргу залишив без задоволення ( постанову Дев'ятого ААС від 05.09.2014 № 09АП-32973/2014 ЦК у справі № А40-35848 / 14 ).

Подача документів через електронну систему допоможе почати виробництво в межах строку позовної давності.

Наприклад, суд вказав, що позовна давність обчислюється з 17.11.2012. 17.11.2013 - вихідний день. Заява конкурсного керуючого надійшло до суду через систему «Мій арбітр» 15.11.2013 та пройшло реєстрацію 18.11.2013, т. Е. Термін позовної давності заявник не пропустив ( постанову Третього ААС від 30.06.2014 у справі № А33-16941 / 2009 ).

Напрямок матеріалів через систему не звільняє сторону від виконання норм законодавства. Наприклад, потрібно підтвердити повноваження на вчинення дії, зазначеного в поданій документі ( постанову АС Московського округу від 14.10.2014 № Ф05-10364 / 14 у справі № А40-144589 / 13 ) Або обов'язки по напрямку документів бере участь у справі (постанова вісімнадцятого ААС від 07.08.2015 № 18АП-8338/2015 з справі № А07-27829 / 2014 року) і ін. Інакше документ відхилить не система, а суд.

Не можна направити документи, які забороняє передавати закон. Порядок не дозволяє передавати відомості, у справах, які пов'язані з державною таємницею.