Реклама
Реклама
Реклама

»Азербайджан видає паспорти за один день

Терміни видачі загальногромадянських (закордонних) паспортів в Азербайджані з сьогоднішнього дня скорочені до 10 робочих днів Терміни видачі загальногромадянських (закордонних) паспортів в Азербайджані з сьогоднішнього дня скорочені до 10 робочих днів. Такий пункт міститься в законі «Про в'їзд, виїзд і паспортах», який набрав чинності сьогодні. Згідно зі статтею 14 Закону Азербайджанської Республіки «Про державне мито», розмір держмита за видачу, або заміну загальногромадянського паспорта, що дає громадянину Азербайджану право для виїзду за кордон, становить 40 манатів. Якщо громадянин Азербайджану хоче швидко отримати закордонний паспорт, то видача документа проводиться протягом одного дня. У такому випадку розмір держмита становить 120 манатів.

Відзначимо, що основним нововведенням азербайджанських паспортів нового зразка є те, що відтепер вони є біометричними. Зараз у багатьох країнах, де існує контроль електронних паспортів, створені спеціальні коридори, чергу в яких рухається значно швидше.

Відповідний знак, який свідчить про наявність електронного носія, поміщений на обкладинці паспорта, а також над фотографією його власника всередині документа. Паспорти будуть мати спеціальний напис, що зчитується відповідними апаратами, що складається з двох рядків. При цьому в другому рядку, починаючи з 29-го символу, буде міститися індивідуальний ідентифікаційний код громадянина Азербайджану.

На 50-й сторінці паспорта також міститься спеціальний штрих-код, що відповідає номеру паспорта. Біометричний паспорт зовні відрізняється від старого паспорта спеціальним логотипом мікросхеми, нанесеним на обкладинку для впізнання електронного паспорта. Перша сторінка біометричного паспорта товще звичайною. На ній нанесені установчі дані власника і його фотографія. Всередині першої сторінки біометричного паспорта знаходиться електронний чіп, який містить цифрове фото і ті дані, які вже вписані в паспорт.