Реклама
Реклама
Реклама

Який розмір пенсії по інвалідності (1,2 і 3 групи) в 2018 - 2019 роках

  1. Пенсії по інвалідності в 2018 - 2019 роках (трудова, соціальна та державна)
  2. Як розрахувати страхову пенсію по інвалідності
  3. Як розрахувати пенсію по інвалідності
  4. Яка пенсія у інваліда 2-ї групи
  5. Що належить інваліду 3-ї групи
  6. Пільги і виплати для інвалідів
  7. Пенсійна реформа 2015 року та зміни в нарахуванні трудової пенсії по старості

Пенсії по інвалідності в 2018 - 2019 роках (трудова, соціальна та державна)

Як розрахувати страхову пенсію по інвалідності

Скільки отримує інвалід 1-ї групи

Яка пенсія у інваліда 2-ї групи

Що належить інваліду 3-ї групи

Пільги і виплати для інвалідів

Пенсійна реформа 2015 року та зміни в нарахуванні трудової пенсії по старості

Пенсії по інвалідності в 2018 - 2019 роках (трудова, соціальна та державна)

У Російській Федерації існують 3 різновиди пенсії по інвалідності:

  1. Страхові пенсії по інвалідності, які призначаються інвалідам, які мають страховий стаж. Під ним розуміється термін, протягом якого застрахована особа, займаючись роботою або іншою діяльністю, сплачувала страхові внески до Пенсійного фонду. Тривалість стажу, а також причина і час отримання інвалідності при призначенні такої пенсії до уваги не беруться.
  2. Соціальні пенсії по інвалідності. Соціальна пенсія - це різновид пенсії, яка за спеціальними підставами призначається громадянам, які не набули право на отримання страхової пенсії по старості. Соціальна пенсія по інвалідності надається таким категоріям інвалідів: інвалідам 1-ї, 2-ї, 3-ї груп, включаючи інвалідів дитинства та дітей-інвалідів.
  3. Державні пенсії по інвалідності, виплата яких проводиться інвалідам при наявності у них загального трудового стажу, передбаченого законодавством, а за певних причин інвалідності - незалежно від розміру такого стажу.

Право на отримання державної пенсії по інвалідності мають:

  • військовослужбовці;
  • учасники ВВВ;
  • громадяни, які постраждали в результаті техногенних / радіаційних катастроф;
  • космонавти;
  • громадяни, у яких є знак «Жителю блокадного Ленінграда».

При цьому факт здійснення оплачуваної діяльності на даний вид пенсії по інвалідності не впливає.

Як розрахувати страхову пенсію по інвалідності

Для розрахунку пенсії по інвалідності використовується наступна формула:

СП = ПК x З + ФВ,

де СП - страхова пенсія по інвалідності;
ПК - сума всіх річних пенсійних коефіцієнтів (балів) громадянина;
С - вартість одного пенсійного бала за станом на день, з якого призначається пенсія;
ФВ - фіксована виплата.

Ця формула підходить для розрахунку всіх страхових пенсій по інвалідності, незалежно від групи, місця проживання або трудового стажу інваліда.

Як розрахувати пенсію по інвалідності

У 2019 фіксований розмір страхової пенсії для інвалідів 1-ї групи збільшено на 7,05% і становить 10 668 рублів 38 копійок. Розмір пенсійних балів у кожного індивідуальний, а ціна одного бала - 81 рубль 49 копійок.

Виходить, що для розрахунку розміру пенсії по інвалідності у нас є всі змінні, крім кількості пенсійних балів. На їх кількість впливають багато факторів, в тому числі стаж, вік і т.д.

Після того, як вам стало відомо кількість індивідуальних пенсійних балів, скористайтеся наведеної вище формулою - СП = ПК x З + ФВ.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Яка пенсія у інваліда 2-ї групи

Пенсія для інвалідів 2 групи вираховується за тими ж правилами, що і для інвалідів 1 групи.

Однак фіксований розмір страхової пенсії інший і з 2019 року становить 5334 рубля 19 копійок.

Відповідно, щоб обчислити пенсію, необхідно знати, скільки балів накопичено інвалідом 2 групи і підставити значення в формулу: СП = ПК x З + ФВ.

Що належить інваліду 3-ї групи

Фіксований розмір страхової пенсії для інвалідів 3 групи найнижче. Це пов'язано з характером захворювань, які спричиняють інвалідність 3 групи, а також тим, що такі громадяни зберігають здатність повноцінно працювати.

Отже, показник ФВ у вищевказаній формулі дорівнює 2 667 рублів 09 копійок. Відповідно інвалід 3 групи отримає: 81 рубль 49 копійок * кількість пенсійних балів + 2667 рублів 09 копійок.

Пільги і виплати для інвалідів

  1. Інвалідам надається щомісячна грошова виплата. Для її отримання необхідно звернутися до пенсійного фонду за місцем реєстрації, включаючи тимчасову, з відповідною заявою.

    До заяви додається паспорт і довідка, яка підтверджує факт інвалідності (відповідно до Формою довідки, затв. Наказом Міністерства охорони здоров'я від 24.11.2010 № 1031н). Якщо громадянин має право на цю виплату за кількома підставами, наприклад, як інвалід і ветеран ВВВ, то йому призначається виплата тільки по одній підставі, де розмір грошової суми вище.

    Набір соціальних послуг входить до щомісячної соціальну виплату і включає в себе:

    • призначення медичних препаратів на підставі рецепта лікаря;
    • отримання путівки для проходження санаторно-курортного лікування;
    • проїзд в транспорті, в тому числі, до місця лікування і назад.

    Якщо ви хочете отримувати набір соціальних послуг в грошовому еквіваленті, то необхідно подати відповідну заяву до пенсійного фонду до 01.10 поточного року.

    Станом на 01.02.2019 вартість набору соціальних послуг становить 1121,42 руб.

  2. Додаткове щомісячне матеріальне забезпечення в розмірі 1 000 руб. Така виплата встановлюється громадянам РФ, віднесених до інвалідів ВВВ та інвалідам внаслідок військової травми, незалежно від того, де проживає інвалід, пенсійним фондом.
  3. Федеральна соціальна доплата до пенсії інвалідам-пенсіонерам.

Пенсійна реформа 2015 року та зміни в нарахуванні трудової пенсії по старості

Відповідно до закону «Про страхові пенсії» від 28.12.2013 № 400-ФЗ для того, щоб отримати трудову пенсію по старості, в залежності від року виходу на пенсію потрібен певний трудовий стаж (до 2025 року він повинен бути не менше 15 років).

Тому у тих, хто доглядає за дітьми-інвалідами або інвалідами 1-ї групи і не може в силу цієї обставини займатися трудовою діяльністю, виникає питання: як же їм заробити трудовий стаж?

Переживати не варто, так як законодавець все ж пішов на поступки і для цієї категорії громадян зробив виняток: період по догляду за інвалідом включається в стаж, необхідний для нарахування трудової пенсії по старості.

Трудова пенсія по інвалідності призначається громадянам, які мають певну групу інвалідності, на термін призначення групи або безстроково.

Крім базової частини пенсії по інвалідності передбачені різні коефіцієнти, які залежать від групи інвалідності. Крім пенсії інвалідам покладені соціальні виплати, які призначаються в заявному порядку і виплачуються або в органах соціального захисту, або в Пенсійному фонді.

Ще більше матеріалів по темі в рубриці: "Пенсія" .

Не знаєте свої права?
Тому у тих, хто доглядає за дітьми-інвалідами або інвалідами 1-ї групи і не може в силу цієї обставини займатися трудовою діяльністю, виникає питання: як же їм заробити трудовий стаж?