Реклама
Реклама
Реклама

Повернення передоплати (завдатку) за автомобіль

  1. характеристика завдатку
  2. Повернення передоплати за автомобіль

Завдаток - це сума готівки, яка видається однією зі сторін за угодою (наприклад, при такій угоді, як покупка автомашини ). Завдаток видається в рахунок платежів, які належать за договором з учасника угоди і для того, щоб забезпечити саме виконання договору купівлі-продажу автомашини.

характеристика завдатку

Завдаток - це сума готівки, яка видається однією зі сторін за угодою (наприклад, при такій угоді, як   покупка автомашини   )

Але завдаток, який сторона віддає іншому учаснику угоди, не можна плутати з авансом (передоплатою). Хоча авансом і завдатком може бути вся сума, сплачена до оформлення і виконання угоди. Згідно з існуючим законодавством, повернення завдатку не провадиться! На відміну, до речі, від авансу.

Завдаток - це завжди сума грошей. Інше майно, яке визначено родовими ознаками, не може вважатися завдатком. Завдаток існує за умов:

  • оформлення між учасниками договору ;
  • завдаток - це завжди реальні гроші;
  • не може бути завдатку із зобов'язань внаслідок заподіяння шкоди;
  • завдаток - це оплата за певним договором, виникає з цивільно-правових угод;
  • повернення завдатку не передбачений.

Таким чином, виходить, що якщо сторона віддала другому учаснику завдаток, то відносини між ними можна назвати договірними. Але така угода про завдаток (крім оформлення самого договору) має бути одягнене в письмову форму. В іншому випадку, передана сума не може вважатися завдатком. У договорі завдаток виконує функції:

  • платіжну;
  • забезпечення зобов'язань.

Якщо договір був забезпечений завдатком і не виконаний - то наслідки такого між діями. Все залежить від того, чий був умисел. Кредитора чи боржника? Сутність завдатку полягає в тому, що внесена оплата виконує забезпечувальну функцію додаткового змісту. Тобто, внесення грошей як би спонукає сторони укласти угоду в майбутньому.

Якщо одна сторона не виконала своїх зобов'язань за договором, то дана сума грошей залишається в іншого учасника угоди. Це зрозуміло. Крім того, в тому випадку, якщо сторона, яка стала володарем завдатку, винна в невиконанні договору, то у неї виникає обов'язок сплатити другому учаснику угоду розмір виданого завдатку. Але в подвійному показнику.

Повернення передоплати за автомобіль

Аванс або передоплата, в тому числі і за транспортний засіб, це сума грошей або майнова цінність. Саме це майно, при наявності двох зобов'язань зустрічного характеру боржник за своїм зобов'язанням передає кредитору. Тим самим, виконуючи свій обов'язок до початку виконання зустрічного обов'язку.

Передоплата за автомашину при здійсненні угоди купівлі-продажу в даний час досить поширене явище. Головна відмінність передоплати від того ж завдатку - це те, що повернення передоплати за автомобіль здійснюється. Також, аванс передається від однієї сторони до іншої тільки в якості виконання зобов'язань по конкретному угодою. Але не як в знак оформлення договірних відносин між сторонами.

Основними характеристиками авансу за автомашину можна вважати:

  • аванс (передоплата) - це мінімальна сума, сплачуючи однієї зі сторін;
  • зазвичай служить для бронювання вподобаного товару (наприклад, автомашини);
  • аванс (передоплата) - це форма, яка має намір підтвердити покупку;
  • якщо покупець не захотів (передумав) купувати транспортний засіб, то повернення передоплати за автомобіль проходить без будь-яких обмежень.

Кредитора чи боржника?