Реклама
Реклама
Реклама

Що буде, якщо не платити кредит?

  1. Чому люди не платять кредит?
  2. Стадії стягнення боргу по кредиту.
  3. Іпотека і невиплата кредиту.
  4. Що робити, якщо складно платити по кредиту?
  5. Корисне по темі

Закредитованість населення досягла майже свого піку. Майже у кожного клієнта банку є вже по кілька кредитів: іпотека, автокредит, споживчий, кредит на товар та ін. Сукупні платежі іноді досягають таких розмірів, що вже складно платити одночасно по всьому, а якщо ще й почалися складні фінансові часи, то ситуація починає збільшуватися ще більше.

Постійні затримки в зарплаті, звільнення, скорочення з роботи, ліквідація організацій позначаються на виплату боргів. На цей випадок банки пропонують різні страховки, запевняючи клієнтів, що страхова компанія буде платити за клієнта кредит, якщо його скоротять з роботи або організація ліквідується. На практиці найчастіше людей змушують звільнятися за власним бажання або за угодою сторін, що не є страховим випадком.

Чому люди не платять кредит?

Причин може бути досить багато і майже у кожного вони свої Причин може бути досить багато і майже у кожного вони свої. Виділимо основні причини виплат по кредиту:

  • Погіршення фінансового становища. Дохід може знизитися через зміну оплати або мотивації на роботі (за той же обсяг роботи стали платити менше), або оплата була відрядна, а обсяг замовлень знизився і ін. У момент оформлення кредиту позичальник міг працювати на кількох роботах або мати додатковий дохід, а в процесі погашення кредиту додаткових джерел доходу могло не стати.
  • Втрата роботи. Через часті фінансових криз людей часто скорочують, звільняють, організації розпадаються, реорганізуються, ліквідуються. Все це призводить до того, що позичальник виявляється на вулиці, а інше місце роботи знайти буває досить складно.
  • Проблеми зі здоров'ям. На жаль, від цього не застрахований ніхто. Втрата здоров'я загрожує зниженням рівня доходу (за станом здоров'я працівника можуть перевести на іншу, менш оплачувану посаду). Страховий поліс, який видається при видачі кредиту, має на увазі виплату страхової суми, якщо лікарняний триває більше 30 днів, а також при отриманні інвалідності 1-2 групи.
  • Небажання виконувати зобов'язання за договором. Сюди входять шахраї або підставних осіб, яким будь-яким способом вдалося отримати кредит.

Стадії стягнення боргу по кредиту.

Після першої прострочення банк відправляє кілька повідомлень на телефон боржника і продзвонювати доступні номери. Якщо реакції не надходить, то відділ стягнення боргів банку відправляє клієнту повідомлення в письмовому вигляді із зазначенням суми боргу на дату виписки, а також заходи, які можуть бути прийняті до боржника. Також можуть продзвонювати телефони контактних осіб, які були занесені в анкету клієнта при подачі заявки. При наявності простроченого боргу більше 6 місяців і відсутності дій з боку позичальника, борги починають перепродувати колекторам. Далі способи «вибивання» починаються більш жорсткими.

Дані про борг передаються банком в Бюро Кредитних Історій. Періодичність передачі - приблизно 1 раз на місяць (рідше або частіше в залежності від банку). Взяти новий кредит при наявності відкритого боргу практично зараз неможливо.

Якщо кредит був заставний, то до колекторів справа не доходить - банк реалізує заставу і погашає борг. Зазвичай вирученої суми вистачає на погашення боргу разом з пені.

Іпотека і невиплата кредиту.

Іпотека відноситься до заставними кредитами. В якості застави банку йде нерухомість (зазвичай квартира). Якщо позичальник не виконує обов'язки по виплаті кредиту, то застава буде реалізований у встановлені правилами терміни.

Перед реалізацією застави банк буде вирішувати питання з позичальником і пропонувати йому кілька варіантів рішень проблеми. Якщо прострочення пішли через зниження доходу, то банк може запропонувати рефінансувати кредит і розтягнути його на більш тривалий термін (зменшити платіж). Якщо на поточний момент позичальник втратив роботу або почалися проблеми зі здоров'ям, то банк може запропонувати кредитні канікули і т.д. Якщо жоден з варіантів не підходить або позичальник просто не йде на контакт (розгляд всередині банку триває до 6 місяців), банк передає справу до суду і запускає процес реалізації застави. Суд визначає вартість застави на підставі незалежної оцінки. Процес реалізації займається не менше року. Позичальник має право проживати в квартирі до моменту її продажу. Щоб продати квартиру вигідніше, клієнт може зробити це самостійно, і банк зазвичай йде назустріч, але під своїм суворим контролем, щоб мінімізувати можливі ризики.

Що робити, якщо складно платити по кредиту?

Багато клієнтів починають в такому випадку ховатися від банку «до кращих часів». Це досить погано позначається на їх кредитної історії. Якщо банк бачить, що клієнт не йде на контакт, то ставлення до нього буде відповідне.

При виникненні прострочень або складній фінансовій ситуації варто звернутися в банк, щоб вирішити проблему на місці. Для полегшення тягаря виплат банк може запропонувати надання держгарантій за кредитами або запустити кредитні канікули.
Див. також: Що таке кредитні канікули і як їх отримати?
Якщо фінансове становище позичальника не покращується, то банк запропонувати самостійно продати іпотечну квартиру, а вирученими коштами погасити борг. Угоди з купівлею-продажем заставних квартир зараз зустрічаються досить часто. Це пов'язано з тим, що можна купити квартиру за вигідною ціною, і квартира вже точно перевірена на юридичну чистоту кредитором. Якщо продати квартиру не виходить, то банк запускає процес реалізації заставного майна за рішенням суду. Квартира в цьому випадку продається з дисконтом, що не вигідно для позичальника.

Таким чином, вихід з ситуації, коли складно платити по кредиту, є. Нехай він буде не самий вигідний, але він дозволить звільнитися від боргів. Ховатися від банку - найгірше рішення, оскільки компроміс можна знайти завжди. Якщо не брати участь в продажу власної квартири, то її все одно продадуть, але з вигодою тільки для банку.

Корисне по темі

Копіювання матеріалів з сайту без згоди автора заборонено. Більш детально на http://mobile-testing.ru/rules

Чому люди не платять кредит?
Що робити, якщо складно платити по кредиту?
Чому люди не платять кредит?
Що робити, якщо складно платити по кредиту?