Реклама
Реклама
Реклама

Материнський капітал на покупку автомобіля в 2018 році: доручення Медведєва щодо підтримки автопрому та огляд законопроектів

2 грудня 2014 року в Набережних Челнах (Республіка Татарстан) в будівлі дирекції ВАТ «КАМАЗ» відбулася нарада Голови Уряду РФ Дмитра Медведєва про заходи щодо підтримки російської автомобільної промисловості . На нараді були присутні як представники профільних міністерств і відомств, так і керівники найбільших вітчизняних компаній з виготовлення автомобільної техніки.

За підсумками проведеної наради 10 грудня 2014 року був представлений перелік доручень Кабінету Міністрів , Що стосуються опрацювання питань і реалізації заходів з підтримки вітчизняного автопрому. У загальному списку з 13 доручень окремим питанням стоїть розгляд профільними міністерствами протягом двох місяців можливості розпорядження коштами материнського капіталу на придбання транспортних засобів.

«Мінпраці Росії (М.А.Топіліну), Мінфіну Росії (А.Г. Сілуанову), Мінекономрозвитку Росії (А.В. Улюкаєву), Мінпромторгу Росії (Д.В. Мантурово) розглянути питання про можливість використання коштів материнського (сімейного) капіталу на придбання транспортних засобів і про результати доповісти в Уряд Російської Федерації ».Термін виконання - 12 лютий 2015 року
Голова Уряду РФ Д.А.Медведєв

Даний напрямок використання маткапіталу є предметом активних обговорень і спекуляцій з самого початку роботи програми з надання додаткових заходів державної підтримки сімей при народженні чи усиновленні другої дитини або наступних дітей.

Нагадаємо, в даний момент можливості по реалізації державного сертифікату строго обмовляються Федеральним законом від 29 грудня 2006 року № 256-ФЗ, що встановлює наступні напрямки використання материнського капіталу:

Однак неодноразово в Державну Думу РФ вносилися проекти законів про зміну діючих правил і розширенні представленого вище списку - пунктом про можливість направлення маткапіталу на покупку нового автомобіля вітчизняного виробництва. Остання на даний момент законодавча ініціатива в даному питанні була зроблена Законодавчими зборами Ростовській області, внесла 5 серпня 2014 року на розгляд до Держдуми законопроект, зареєстрований під номером № 583192-6 .

У пояснювальній записці до документа зазначається, що існуючі варіанти реалізації права на материнський капітал є недостатньо стимулюючими для збільшення народжуваності.

Зокрема, на тлі успішної реалізації житлових програм все більшу кількість російських сімей не потребує поліпшення житлових умов, а освіту дітей і збільшення пенсії є потребами, які мають занадто відкладений характер, часто невиправданий на тлі поточних проблем молодої сім'ї.

Для підвищення стимулюючої привабливості материнського капіталу в законопроекті було запропоновано новий напрямок з придбання автомобіля, виробленого на території РФ і не стояв раніше на реєстраційному обліку в ГИБДД. Як і у випадку з нерухомістю, оформлення автомобіля пропонується у спільну часткову власність батьків і всіх дітей в сім'ї.

Середня вартість легкових автомобілів вітчизняного виробництва і бюджетних іномарок, вироблених на території Росії, в даний момент становить близько 400 - 500 тис. Руб. З врахуванням того, що на 2015 рік розмір материнського капіталу встановлений рівним 453 026 рублів , Дані кошти можуть повністю покрити вартість автомобіля без необхідності залучення позикових коштів.

У той же час Віце-прем'єр Уряду РФ з соціальних питань Ольга Голодець в інтерв'ю журналістам вже позначила свою позицію з цього питання наступним чином:

«Про це треба серйозно подумати, тому що автомобіль - справа приходить, і це вкладення, яке втрачає у вартості. Для сім'ї дуже важливо мати щось більш надійне, а саме - квартиру ».