Реклама
Реклама
Реклама

Кредит під заставу нерухомості


Ще статті по темі

Серед великої різноманітності кредитних продуктів, пропонованих банками фізичним особам, останнім часом активно розвивається сегмент кредитування під різні види майна, у тому числі під заставу нерухомості. Традиційно - це іпотека: кредит на придбання готової або споруджуваної квартири, котеджу, таунхауса. Однак останнім часом стали з'являтися і прості споживчі кредити на довільні цілі під заставу вже наявної нерухомості (квартири, окремо будинки, що будуються, земельні ділянки ). Ця стаття присвячена особливостям кредитування громадян під заставу вже наявного майна.


Юридичні аспекти


Почнемо з того, що кредит під заставу нерухомості з точки зору закону це і є іпотека, тобто правовідносини, що виникають з укладення кредитного договору з забезпеченням у вигляді застави нерухомості. Це те ж саме, що традиційна (в побутовому розумінні) іпотека: тобто не має значення, кредит береться на придбання нового об'єкта нерухомості або під заставу наявного.


Юридично такі кредитні договори не будуть відрізнятися ні за текстом, ні за наслідками: є слова «заставу нерухомості» - значить іпотека. У законі ці терміни синонімічні. Кредит під заставу нерухомості може бути оформлений або договором застави (іпотеки), до речі кажучи, багато банків так і пишуть, або у вигляді застави - цінного паперу, яку банк потім зможе перепродати.


Основний наслідок для таких договорів - це право кредитора (в даному випадку банку) відібрати нерухомість, яку ви надасте в якості застави, у разі, якщо ви не будете платити своєчасно по кредиту. Причому не матиме значення: є у вас інше місце проживання, чи прописані малі діти - закон в даному випадку буде цинічний. До слова кажучи, досить протягом року прострочити платежі хоча б три рази, щоб квартиру у вас відібрали навіть в досудовому порядку.


Що стосується пакету документів, який треба буде зібрати, щоб отримати гроші під заставу нерухомості, а також вимог, які банки висувають до майбутніх позичальників, то вони такі ж як і при звичайній іпотеці - ні більше, ні менше. Незначне виняток можуть зробити, якщо сума кредиту відчутно менше вартості об'єкта застави - і то, «пожертвувати» можуть тільки довідкою про доходи або підтвердженням працевлаштування, але такі винятки, скажу чесно, зустрічаються дуже рідко, та й платити за такі поблажки іноді доводиться більше, ніж якби ви зібрали повний пакет документів.


Так що розраховувати на швидкість оформлення такого кредиту особливо не доводиться. Зазвичай це займає один місяць: один тиждень - на збір повного пакету документів по квартирі або іншому об'єкту нерухомості (включаючи виїзд оцінювача на місце і складання висновку); ще тиждень - на розгляд банком заявки; тиждень - на досбор документів; тиждень - на реєстрацію угоди у федеральній реєстраційній службі. Якщо хочете заощадити час, то краще звертатися до ломбардів, споживчі кооперативи або до приватних лихварів, там розгляд заявки буде відбуватися набагато швидше, АЛЕ і процентні ставки будуть на порядок вище.


цілі кредиту


Сьогодні банки пропонують масу варіантів, починаючи від простого споживчого кредитування, коли мета кредиту не вимагається. Деякі прописують в умовах кредитування обов'язкові цілі типу придбання іншої нерухомості, будівництво об'єкта нерухомості, ремонт. Причому цільове витрачання отриманого кредиту необхідно буде в обов'язковому порядку підтвердити - інакше зажадають повернути кредит або відберуть об'єкт застави. Насправді, для вас як для позичальника немає ніякої принципової різниці. Основна відмінність буде лише в процентній ставці, та й то не набагато: 1-2% річних.


Яку нерухомість візьмуть в заставу


За великим рахунком, практично будь-яку: квартири (Стовідсотково готові), котеджі, таунхауси, земельні ділянки - головне, щоб було оформлено право власності. В принципі вимоги до нерухомості за кредитами під її заставу такі ж як і по стандартній іпотеці на придбання об'єктів нерухомості (як ми вже писали вище, закон, який регулює такі правовідносини-то один). Інша справа, що котеджі і таунхауси (якщо ви оформляєте позику під заставу заміської нерухомості), як правило, беруть у заставу тільки разом із земельними ділянками, на яких вони розташовані. Так що майте це на увазі: якщо земля буде знаходитися в оренді (нехай і довгостроковій), в заставу такий об'єкт нерухомості можуть і не взяти.


Що стосується комерційної нерухомості (офісні, торгові, складські приміщення), то в «чистому вигляді» у банків не рекламується можливість отримання кредитів фізичними особами під заставу такої нерухомості. Причин цьому дві: по-перше, дуже рідко комерційна нерухомість оформляється у власність на фізичних осіб, як правило, на юридичних.


По-друге, якщо у громадянина у власності є комерційна нерухомість - тут з величезною часткою ймовірності можна стверджувати, що такий громадянин займається підприємницькою діяльністю - а значить, позику під заставу майна потрібен на бізнес-цілі. У цьому випадку банк, відповідно до вимог про оцінку кредитних ризиків змушений розглядати таку заявку не як кредит фізичній особі на побутові потреби, а як кредит юридичній особі на здійснення бізнес діяльності. А це вже і інший договір застави, та й, в принципі, весь пакет документів і вимоги до майбутніх позичальників інші. Хоча в індивідуальному порядку, напевно, такі питання з банком можна вирішити - але це буде швидше виняток з правила, ніж норма.


Дуже важливе питання - оцінка вартості об'єкта нерухомості, який буде здаватися в заставу за кредитом. У всіх умовах кредитування пишуть стандартну фразу про те, що максимальна суму кредиту не може перевищувати Х% від оціночної вартості об'єкта нерухомості. І ось тут виникає «цікавий» питання: а хто і як буде оцінювати ринкову вартість?


Варіантів кілька: це може бути оцінка самим банком (фахівцями підрозділу застав). Як правило, в цьому випадку банк зацікавлений занизити реальну оціночну вартість, щоб зменшити собі ризики реалізації об'єкта застави в разі «чого». Але є і хороший плюс в такому підході - швидше за все, вам не доведеться платити ні за саму оцінку, ні за комісію за оформлення кредиту (останнім часом банки люблять рекламувати свої кредити без комісій).


Можливий, щоправда, і інший варіант - коли оцінку робитиме акредитована банком оціночна компанія. При цьому банк відразу попереджає, що витрати на оцінювачів буде нести майбутній позичальник по кредиту під заставу нерухомості - тобто ви. З одного боку, при такому підході до оцінки нерухомості для вас виникають додаткові (часто зайві) витрати.


Але, з іншого боку, оціночні компанії більш об'єктивні при визначенні ринкової вартості об'єктів нерухомості, до того ж, з ними іноді можна «домовитися», і вони кілька завищать оціночну вартість, щоб ви «вписалися» в потрібну вам вартість по кредиту. В середньому, послуги оціночних компаній коштують тисячі три, якщо їм тільки не доводиться котитися за місто або куди подалі - в цьому випадку доведеться заплатити за переміщення їх фахівців.


Деякі банки пред'являють вже стало архаїчним вимога про те, щоб в здається в заставу по кредиту об'єкті нерухомості до моменту оформлення угоди і реєстрації застави ніхто не був прописаний - таким чином вони страхуються від можливих проблем при реалізації об'єкта застави в разі, якщо ви будете неналежним чином платити по кредиту.


Однак ці вимоги дійсно зайве, тому що відповідно до закону про заставу та іпотеку виписати і виселити всіх проживаючих, а також реалізувати об'єкт застави заставодержатель (тобто банк) може абсолютно спокійно на цілком законних підставах.


Процентна ставка


Зазвичай ставка за споживчими кредитами під заставу нерухомості на 1-2% річних більше, ніж за стандартним житловим кредитом (іпотека під заставу нерухомості «виходить дешевше») - банки традиційно вважають такі кредити більш ризикованими, ніж просто придбання житла. До того ж більшість слабо вірять в те, що кредит береться на ремонт або відпочинок. Більшість впевнена, що кредити в таких розмірах беруться на бізнес-цілі. Це їх в общем-то не бентежить - то, що кредит оформляється на конкретну фізичну особу, а не на бізнес-підприємство, та ще й нерухомість у вигляді застави - більш, ніж достатня гарантія повернення коштів (розглядають банки заставу комерційної нерухомості навіть).


Якщо ви оформляєте кредит готівкою під заставу наявної нерухомості, то чому буде залежати ставка?


По-перше, від співвідношення розміру запрошуваного кредиту і вартості об'єкта застави (тобто у скільки разів можливий дохід від реалізації «в разі чого» перевищує суму позики: чим більше це співвідношення - тим менше ставка).


По-друге, від терміну кредитування.


По-третє, від форми підтвердження доходу (за формою 2-ПДФО або за формою банку), а також від того, чи є ви учасником зарплатного проекту того банку, куди ви звертаєтеся за кредитом, або є ваш роботодавець «особливим» клієнтом банку.


І нарешті, по-четверте, від страхування об'єкта застави ваших життя і здоров'я. Як правило, в умовах кредитування декларуються ставки при мовчазній застереження, що вони дійсні тільки при укладанні договорів страхування життя, здоров'я та майна. А при нестрахованіі ставка збільшується на 1-1,5% річних.


Кредитування на таких умовах: ставка по кредиту під заставу нерухомості буде коливатися від 12 до 18% річних.


Огляд пропозицій банків


Майже всі банки, у яких є іпотечні програми, пропонують, так звані, нецільові іпотечні кредити. По суті - споживчі кредити готівкою під заставу нерухомості.


Ощадбанк пропонує ось що: якщо у вас є зарплатна картка в даному банку, подібний кредит ви можете отримати під 14,50% річних в рублях. Іншим позичальникам запропонують ставку в 15,50%. Термін кредиту може скласти від 3 місяців до 7 років.


У ВТБ 24 ставки по нецільових споживчих кредитів варіюються від 14%. Кредит вам можуть видати на строк до 20 років.


Кредити Альфа-Банку виділимо тому, що вони доступні індивідуальним підприємцям і власникам бізнесу. Процентна ставка варіюється не сильно, від 14,60 до 15,75% річних (для фізичних осіб). Для категорії «бізнес» (приватні підприємці): процентні ставки від 16,15% в рублях РФ та від 12,75% в доларах США. Термін кредитування від 5 до 20 років.


Бистробанк. Згадаємо його кредитну програму під заставу майна. Тут вам, дійсно вдасться оформити швидкий кредит (так званий іпотечний кредит), якщо позику береться на суму менше 50% від оціночної вартості квартири, при цьому пакет документів для позичальника буде мінімальним!



Никанор Бабурін , Спеціально для Занімаем.ру. 15 Грудня 2012
І ось тут виникає «цікавий» питання: а хто і як буде оцінювати ринкову вартість?
Якщо ви оформляєте кредит готівкою під заставу наявної нерухомості, то чому буде залежати ставка?