Реклама
Реклама
Реклама

Автокредит: що робити, якщо нема чим платити

Згідно зі статистикою, 49,6% автомобілів, щодня виїжджають на автомагістралі країни, придбані на умовах автокредитування. І практично кожен власник кредитного авто, при укладанні договору з банком, впевнений, що всі платежі по автопозиках він буде виплачувати своєчасно і в повному обсязі. Але за час дії кредитного договору можуть відбутися події, які настільки погіршать фінансовий стан позичальника, що він не зможе викроїти із сімейного бюджету гроші на внесення щомісячного платежу.

У ситуації, коли затримка внеску по кредиту носить короткочасний характер, боржнику нічого не загрожує. Якщо прострочення складе менше 5 днів, то банк навіть не буде турбуватися і єдине, чим загрожує така затримка - невелика сума пені. Якщо ж позичальник втратив роботу або позбувся стабільного доходу у зв'язку з серйозним захворюванням, то його матеріальне становище виправиться не скоро. У таких випадках слід докласти всіх зусиль для того, щоб вийти з положення, що створилося з найменшими втратами.

Продаж заставного автомобіля або передача його банку

Якщо платити кредит зовсім нічим, то вихід, що лежить на поверхні - продаж автомобіля, що знаходиться в банківській заставі. Позичальник повинен отримати згоду банку-кредитора на перепродаж машини і знайти покупця, згідного придбати автомобіль. У ряді випадків банк може разом з позичальником продати автомобіль через аукціон або автосалон trade-in.

З огляду на те, що з плином часу вартість автомашини падає в середньому на 10% в рік, часом простіше передати заставне авто банку. Банк самостійно реалізує машину, забере певну суму за кредитним договором, а залишок коштів переведе позичальнику.

Істотний мінус такого варіанту - досить низька ціна на заставний автомобіль, особливо, якщо позичальник уже погасив значну частину кредиту. У кращому випадку заставну машину в віці 3-5 років вдасться продати так, щоб покрити залишок по позиці. Якщо виручених грошей не вистачить, то позичальнику доведеться вносити суму, якої бракує.

рефінансування автокредиту

Процедура рефінансування передбачає отримання нового кредиту на погашення попереднього. При цьому позичальник може звернутися в «рідній» банк або знайти більш вигідну пропозицію в сторонньому кредитній установі. Важлива умова, яку необхідно дотримати позичальнику - відсутність прострочених платежів по автокредиту. В такому випадку боржникові вдасться знайти підходяще банківське пропозицію.

Головне достоїнство рефінансування - збільшення терміну кредитування і зниження щомісячних виплат. Дещо рідше новий кредит може бути укладений на більш лояльних умовах - зі зниженою процентною ставкою по позиці. За допомогою перекредитування позичальник зможе розплатитися в первісним банком-кредитором і вивести автомобіль із застави. Якщо фінансова ситуація позичальника не буде покращена в найближчому майбутньому, то беззаставний автомобіль позичальник зможе продати за ринковою ціною.

реструктуризація автокредиту

У більшості випадків банки охоче вступають в переговори з позичальником з приводу реструктуризації кредиту. По-перше, банк не втрачає клієнта і дохід у вигляді відсотків по автокредиту, а по-друге, реструктурована заборгованість, хоч і залишається проблемною, але не погіршує фінансові показники самого банку. Позичальнику ж така процедура дасть деякий тайм-аут на приведення свого матеріального становища в порядок.

Реструктуризація автокредиту може проводитися в наступних напрямках:

  • Зміна валюти, в якій був виданий автокредит - може ефективно застосовуватися при різких коливаннях курсу валют;
  • Застосування відстрочки з виплати основного боргу на період від 3 до 12 місяців - складання нового графіка внесення щомісячних платежів з урахуванням того, що позичальник тимчасово буде вносити тільки відсотки за позикою;
  • Зміна умов первісного договору в частині терміну кредитування - складання додаткової угоди до договору автокредитування, що передбачає більш тривалий період і, відповідно, більш низькі щомісячні платежі;
  • Застосування «кредитних канікул» - звільнення від усіх виплат по автокредиту на термін до 6 місяців. Така відстрочка може бути надана позичальникам, документально підтвердив різке погіршення фінансового становища (хвороба, скорочення на роботі або зниження заробітної плати).

Отримано відмову від банку? Все - в суд!

У разі якщо позичальникові не вдалося отримати згоду банку на зміну умов автокредитування або рефінансувати існуючий позику, у нього завжди є можливість звернутися до суду. Якщо боржникові вдасться обґрунтувати причини, за якими він перестав виплачувати суму кредиту і нарахованих відсотків, і переконати суд в тому, що ніяких шахрайських намірів по відношенню до банку він не мав, то суд, швидше за все, стане на бік позичальника.

За рішенням суду нарахована банком неустойка може бути істотно знижена. Крім цього, відповідно до чинного законодавства, позичальник може звернутися за відстрочкою виконання судового рішення та виконавчого провадження.


Отримано відмову від банку?