Реклама
Реклама
Реклама

Як вибрати банк для автокредиту?

  1. Переплата за автомобіль
  2. комісії
  3. Початковий внесок має значення
  4. Які є методи погашення кредитних зобов'язань?
  5. Зі страховкою чи ні?

Автокредит береться за все на пару років, але і до таких кредитних зобов'язаннях варто ставитися відповідально. Який банк вибрати для автокредиту - найперша проблема, з якою доводиться стикатися бажаючим обзавестися залізним конем.

Простота процедури оформлення договору або хороші процентні ставки? Мінімум переплати при вигідних відсотках або більш високі ставки, але без обов'язкової страховки? Про все це і не тільки читайте далі.

Переплата за автомобіль

Вона залежить від встановленої процентної ставки. Багато громадян, надихнувшись рекламою, біжать в банк і виявляються неприємно здивовані тим, що цифри озвучуються зовсім інші.

Щоб не попастися на вудку маркетингу, потрібно порівняти процентні ставки обраних компаній і уточнити, які аспекти вплинуть на цей параметр. Так у вас вийде визначити, в якому банку вигідний автокредит і чи підходить вам така пропозиція.

Якщо в одному банку ставка дорівнює 10%, а в іншому 15%, це ще не означає, що саме стільки переплати вийде. Є ще різного роду приховані комісії, про які зазвичай замовчується.

У підсумку автокредит в першому випадку виявиться менш вигідним, ніж у другому. Оцінити вигоду автокредиту допоможе калькулятор обліку ефективної процентної ставки.

Тут до уваги береться не тільки фіксований відсоток, а й комісії, страхові платежі і терміни, в рамках яких будуть проводитися виплати. Запитайте ефективну процентну ставку у співробітника або рахуйте самі за допомогою калькулятора.

комісії

Комісії зазвичай прописуються в договорі дрібним шрифтом і знаходить такий «сюрприз» клієнт в самий невідповідний момент.

Наприклад, у банку може бути встановлена ​​фіксована ціна за оформлення автокредиту, зате не буде щомісячної комісії. А в іншого процентна ставка трохи вище, зате без плати за оформлення і присутній щомісячна комісія близько 0,1%. Так що перед тим, як вибрати банк для автокредиту, варто дуже уважно прорахувати свої ризики і приблизні витрати в кожному випадку.

Описані комісії - це лише їх мала частина. Ще є штрафи і неустойки для не відповідальний новоспечених автовласників, що нараховуються при простроченні платежу і здатні збільшити підсумкову суму вдвічі.

Постарайтеся передбачити всі і запитайте про розміри штрафів. Це все допоможе взяти авто в кредит з вигодою для себе, адже здається соковите пропозицію на перевірку може виявитися дорожче, ніж нічим на перший погляд непривабливе.

Початковий внесок має значення

Взяти авто в кредит можна з внесенням початкового внеску або без оного. У першому випадку клієнтові банку доведеться трохи підкоп, зате в такому випадку клієнту передбачається більш лояльний тарифний план, в той час як у другому випадку процентна ставка буде вище.

У такій ситуації виходить заощадити набагато більше, а завдяки внеску розплатитися з тілом кредиту буде простіше.

Якщо внеску немає, до потенційного клієнта висувається ще ряд вимог крім підвищення щомісячної ставки:

  1. потрібно купувати страховку в обов'язковому порядку;
  2. банк може просто відмовити без пояснення причин;
  3. доведеться доводити свою платоспроможність за допомогою документів;
  4. може знадобитися созаёмщік або поручитель.

Які є методи погашення кредитних зобов'язань?

Які є методи погашення кредитних зобов'язань

Більшість банківських організацій пропонують своїм клієнтам дві схеми погашення: аннуїтетная і диференційована . Перший метод більш популярний, тому що більш зрозумілий для клієнта і вигідний для банку. У такому випадку протягом усього терміну кредитування клієнт вносить платежі рівними частками.

При платежах за диференційованою схемою для клієнта буде складено спеціальний графік платежів. Відмінністю даного методу є те, що з кожним місяцем борг клієнта зменшується разом з розміром щомісячного внеску. У цьому випадку відсоток буде нараховано тільки на залишок заборгованості.

Завдяки цій схемі, клієнт під кінець терміну кредитування буде платити за вартість авто і лише невеликі відсотки за договором. При ануїтетною схемою трохи інша ситуація: клієнт платить відсотки за користування кредитом і тільки в кінці за сам автомобіль.

Але навіть якщо банк і дає вибір між двома схемами, то варто враховувати і той факт, що процентні ставки можуть відрізнятися. Вигідно для клієнта буде вибрати диференційований метод тільки в тому випадку, якщо банк дає той же відсоток, що і при ануїтетному.

Це може стати ключовим фактором при прийнятті рішення, в якому банку взяти автокредит.

Зі страховкою чи ні?

При оформленні кредиту на автомобіль, більшість банків вимагає обов'язково його застрахувати. Також додатковими умовами може бути страхування життя або автоцивільної відповідальності. За дотримання цих умов можуть знизити навіть процентну ставку на 0,5-1,5%.

Але і тут також важливо тверезо оцінити наскільки це буде вигідно для самого клієнта:

  • якщо банк трохи знизить процентну ставку при оформленні страховки, то обов'язково слід підрахувати, скільки потрібно буде заплатити страхової компанії і скільки вийде заощадити на знижки банку;
  • також варто враховувати і той факт, чи дозволяє банк самостійно вибрати страховика або намагається нав'язати свого партнера.
    Обов'язково слід проаналізувати всі пропозиції банків.

Який пакет документів знадобиться - ще один параметр, який важливий в процесі вибору банку для автокредиту. Доведеться докласти копії всіх сторінок паспорта, на яких є записи, водійських прав та ІПН.

Також буде потрібно довідка про доходи за формою 2-ПДФО. А для випадків, коли авто купується на вторинному ринку, необхідно надати копію договору купівлі-продажу і техпаспорта автомобіля.

Після ретельного аналізу всіх пропозицій, необхідно піти в банк або автосалон і подати анкету-заявку. При наявності цих документів набагато простіше отримати кредит. Як ви бачите, є маса складнощів, тому краще не поспішати.

Оцініть матеріал!


Зі страховкою чи ні?
Простота процедури оформлення договору або хороші процентні ставки?
Мінімум переплати при вигідних відсотках або більш високі ставки, але без обов'язкової страховки?
Які є методи погашення кредитних зобов'язань?
Зі страховкою чи ні?