Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна купити авіаквиток по військовому квитку, варіант з поїздом

  1. Квиток на поїзд
  2. Квиток на авіарейс
  3. Що в підсумку

Відомо, що загальновизнаний і єдиний документ, який містить вичерпні відомості про громадянина (іншими словами, повну ідентифікацію особи) - це паспорт. Але, оскільки даний документ підлягає обов'язковому обміну кілька разів в житті, а також існують форс-мажорні ситуації (втрата, псування), є ряд «корочок», які можуть служити заміною паспорту на тимчасовий період.

Розберемося, чи стосується до другорядних документам, котрі засвідчують особистість, віннеки і чи можна, наприклад, купити квиток на поїзд по військовому квитку, а також посадковий талон на авіарейс, не будучи при цьому в списках військовослужбовців на сьогоднішній день.

Квиток на поїзд

На відміну від процесу придбання проїзного квитка на електричку, покупка квитка на рейс дальнього слідування вимагає від громадянина пред'явлення документа, що підтверджує особу. Звернемося до офіційного сайту РЖД, на якому вказано конкретно документи, за допомогою яких можна придбати квиток на поїзд. Крім загальногромадянського паспорта це може бути:

  • військовий квиток або посвідчення, на час видане замість віннеки;
  • тимчасове посвідчення особи (видається на період вилучення паспорта для заміни);
  • паспорт моряка для військовослужбовців ВМФ;
  • довідка певної форми для тих громадян, які перебувають під вартою або щодо яких ведеться слідство.

Також при покупці можна використовувати нотаріально завірені ксерокопії перерахованих вище паперів.

Як ми можемо переконатися, наш заповітний документ серед інших присутній. Відразу слід зазначити, що для солдат строкової служби, а також військовослужбовців за контрактом, військовий квиток має пріоритет навіть перед паспортом. Тому дана категорія громадян пред'являє в касу саме «червону книжечку», вона в даному випадку підійде якнайкраще, що підкріплено чинним законодавством (Постанова Уряду РФ від 27 листопада 2006 № 719, що стосується військового обліку).

Тому дана категорія громадян пред'являє в касу саме «червону книжечку», вона в даному випадку підійде якнайкраще, що підкріплено чинним законодавством (Постанова Уряду РФ від 27 листопада 2006 № 719, що стосується військового обліку)

А як же бути людині без погон, бажаючому відправитися в дальню поїздку, при втраті або заміні паспорта? Під рукою лежить військовий квиток, але тут ситуація не така однозначна, як з солдатами.

Справа в тому, що використовувати віннеки як документ підтвердження особи мають право тільки ті, хто проходить службу за призовом або контрактом на момент вимоги такого документа. Тому для громадянина, колишнього в армії кілька років тому, військовий квиток не може бути «корочкою», що засвідчує особистість, по одній банальній, але логічною причини - дані (ПІБ, фотографія), що містяться в ньому, можуть бути просто застарілими.

У діючих військовослужбовців вся інформація оновлюється з занесенням в військовий квиток, а у цивільного людини в віннеки відображені дані саме на період проходження строкової служби. Практика, звичайно, показує, що купити квиток на поїзд за допомогою військового квитка цивільній людині можна, все ж фотографія в ньому є, у документа є серія і номер (форуми рясніють історіями, як хтось колись купував квиток по віннеки без проблем ), але це швидше виняток.

Практика, звичайно, показує, що купити квиток на поїзд за допомогою військового квитка цивільній людині можна, все ж фотографія в ньому є, у документа є серія і номер (форуми рясніють історіями, як хтось колись купував квиток по віннеки без проблем ), але це швидше виняток

Щоб уникнути даремно витраченого часу і нервів найлогічніше при здачі паспорта на заміну (або у відділенні поліції при подачі заяви про втрату) попросити видати тимчасове посвідчення особи. Згідно з Постановою Уряду РФ №828 від 08.07.1997, даний документ з юридичної точки зору є повноправною заміною загальногромадянської паспорту до моменту виготовлення нового або відновленого примірника. Відповідно, за допомогою тимчасового посвідчення можна здійснити і покупку проїзного квитка на поїзд далекого прямування. При цьому всі перераховані вище аргументи поширюються на придбання квитків на залізничні рейси тільки всередині Росії.

Квиток на авіарейс

Відклавши військовий квиток назад в кишеню на вокзалі, спробуємо розвідати ситуацію в аеропорту. Чи можна купити квиток на літак по військовому квитку? Адже паспорт на заміну, а громадянину з яких-небудь причин терміново потрібно летіти повітряним транспортом.

Вимоги до покупця квитка на авіарейс виразно схожі з тими, що пред'являють співробітники залізничних кас. Як мінімум в тому, що для придбання посадкового талона в літак потрібен все той же документ, що підтверджує особу.

В даному випадку перелік дещо ширше, він містить в собі такі документи як, наприклад, посвідчення біженця, посвідчення для повернення в країни СНД, вид на проживання, довідку, що видається звільненим після укладення і загадковий «інший документ посвідчення особи».

Зрозуміло, в цьому списку значиться і військовий квиток. Але, як і в попередньому випадку, законно літати по віннеки можуть тільки ті громадяни, які в даний момент проходять службу за контрактом або заклику. Тим же, хто змінює паспорт і має військовий квиток, який підтверджує проходження строкової служби кілька років тому, квиток на внутрішній авіарейс все одно не продадуть, і його доведеться купувати за тимчасовим посвідченням особистості, оскільки «червона книжечка» в даному випадку не може ставитися до документа підтвердження особи, навіть до іншого.

Що в підсумку

Як ми змогли переконатися, відповідь на питання, чи можна купити авіаквиток по військовому квитку, позитивний. Купити можна, але тільки в тому випадку, якщо ви летите зі своїм взводом виконувати обов'язок перед Батьківщиною або просто в чергову службове відрядження. Іншими словами, якщо на сьогоднішній день громадянин перебуває в лавах збройних сил (неважливо, за призовом або за контрактом), то він повноправно подає в касу «червону книжечку». Абсолютно те ж саме стосується і залізничних кас.

Купити квиток на поїзд по віннеки мають право тільки проходять службу на даний момент. У всіх інших випадках військовий квиток не може бути ідентифікатором особистості громадянина, цю роль виконує тимчасове посвідчення, яке видається в паспортному столі або у відділенні поліції, куди звернувся громадянин з метою заміни або відновлення паспорта.

А як же бути людині без погон, бажаючому відправитися в дальню поїздку, при втраті або заміні паспорта?
Чи можна купити квиток на літак по військовому квитку?