Реклама
Реклама
Реклама

Олімпіада в Лондоні готується в умовах безпрецедентних заходів безпеки

Сім років тому, коли Великобританія виграла тендер на проведення літніх Олімпійських ігор 2012 року, переважали очікування, що лондонське Сіті буде жиріти на дешевих кредитах і мегабонусах. Але буквально через кілька днів терористи здійснили серію вибухів в громадському транспорті Лондона, убивши 52 людини. Потім був світової фінансової криза, і очікування легкої наживи впали. Олімпіада готується в умовах жорсткої економії, не економлять тільки на заходи безпеки, і процвітає бізнес, заснований на страху. Сім років тому, коли Великобританія виграла тендер на проведення літніх Олімпійських ігор 2012 року, переважали очікування, що лондонське Сіті буде жиріти на дешевих кредитах і мегабонусах

На Олімпійських іграх в Лондоні, які відбудуться з 27 липня по 12 серпня, будуть присутні 150 тисяч спортсменів з 205 країн. Вже отримали в'їзні візи близько двох мільйонів чоловік. На церемонії відкриття очікується присутність ста двадцяти глав держав. Складається думка, що влада готується до подій, аналогічним 11 вересня 2001 року в США.

Початковий бюджет Ігор в 2,37 мільярда. фунтів стерлінгів перевалив за 10 мільярдів і, за даними Sky News, досягне 24 мільярдів. З них безпосередньо на безпеку витрачено вже понад мільярд фунтів стерлінгів. І не випадково олімпійський талісман - однооке істота "Wenlock" одягнений як поліцейський.

Корпорація RAND розробила і описала детально 27 можливих сценаріїв загроз. Для протидії їм задіяно близько 48 тисяч поліцейських і 13 500 солдатів, що більше британського контингенту в Афганістані. На дахах житлових будинків розміщені ракетні батареї "Земля-повітря" і звукове зброя, яке створює усередині голови жертви нестерпний "звук", від якого неможливо позбутися. Для контролю повітряного простору готові безпілотники.

Читайте також: Британія почала полювання на олігархів?

Всі важливі олімпійські об'єкти оточені парканом під високою напругою, створено 55 навчених команд патрулів із собаками. На додаток до цього на Темзі кинув якір авіаносець. Цей корабель має в своєму розпорядженні обладнанням, здатним вести електронну розвідку і перехоплювати всі підозрілі переговори. На його борту знаходяться 40 вертольотів для висадки двох тисяч морських піхотинців і 20 винищувачів. Авіаносець оснащений вражаючими ракетними системами протиповітряної оборони. Це найбільша мобілізація сил безпеки Сполученого Королівства з часів Другої світової війни.

Мова йде не тільки про кошти відбиття зовнішньої агресії, а й про вторгнення в приватне життя громадян, оскільки тепер терористів шукають і всередині країни. "Закон про Олімпійські ігри в Лондоні", прийнятий в 2006 році, говорить про використання поліції, сил безпеки і армії проти будь-яких виразів протесту.

На час Ігор заборонені страйки, вулична торгівля і будь-які корпоративні зборів, які не отримали офіційного схвалення. За порядком на вулицях стежитимуть волонтери. Поліції дано права заарештовувати жебраків, підозрілих осіб, "ліниво походжають в капюшонах", і тих, хто поширює рекламу не спонсорів Олімпіади.

Британська столиця зосередила рекордну кількість відеокамер спостереження. У місцях можливого скупчення людей встановлені сканери для перевірки біометричних посвідчень особи, системи спостереження, опознающие номерні знаки автомобілів, системи контролю над епідеміями, відкриті нові поліцейські ділянки, особливо в мусульманських районах Вестмінстера.

Лондонські поліцейські бояться перетворення Лондона в центр проституції. Так, Денніс Хоф, що володіє найбільшим борделем в Неваді, повідомив BBC, що очікує в Лондоні напливу торговців "живим товаром" і, по крайней мере, "1000 дівчаток повинні бути ввезені з Південно-Східної Азії і Африки албанськими бандами, що займаються секс-бізнесом і наркотиками ". Його передбачення засновано на тому, що він бачив у 2010 році на зимових Олімпійських іграх у Ванкувері.

Читайте також: Британці будуть жити в світі "1984"

Звичайно, Олімпійські ігри ніколи не були безпечні. Можна згадати масові вбивства студентів в Мехіко в 1968 році, напад банд в Лос-Анджелесі в 1984 році і вбивство ізраїльських спортсменів в Мюнхені в 1972 році. Але невже спортивне свято потребує охорони авіаносцями, зенітними комплексами і безпілотниками? Сьогоднішні Олімпіади втратили своє значення "об'єднувати нації в співтовариство" за допомогою спорту. Сьогодні Олімпіада - це неоліберальний троянський кінь, спрямований на розширення бізнесу і повернення назад основних громадянських свобод.

Але в умовах кризи реальну вигоду отримають лише катарські та саудівські магнати, що скупили олімпійську нерухомість і бізнес, побудований на страху. В якості офіційного розробника, постачальника і експлуататора систем безпеки британською владою була обрана приватна військова британська компанія G4S, яка патронує ізраїльські контрольно-пропускні пункти на окупованому Західному березі, а також системи безпеки в сумнозвісній в'язниці Офер в Рамаллі. Тут утримують, судять і катують палестинських політичних ув'язнених, в тому числі дітей. Британський парламент піддав різкій критиці даний вибір і намагається з'ясувати, на якій підставі ця фірма стала офіційним партнером Олімпіади.

Читайте також: Британські ЗМІ замовчують погроми

"Ця приватна фірма просочується і приватизує британську поліцію", - б'є на сполох журналіст Тоні Гослінг, якого цитує RT. У штаті цієї найбільшої в світі приватної фірми в області безпеки працює 630 тисяч осіб. Вона забезпечує порядок в тюрмах, утримання під вартою, охорону нафтових і газових об'єктів, VIP-персон, посольств, аеропортів і працює в 125 країнах світу. На веб-сайті говориться, що G4S спеціалізується на тому, що вона називає, "життєзабезпеченням в екстремальних умовах".

Безпека - це сьогодні комерційний бум. При загрозі глобальної катастрофи, яка як ніколи близько, багаті і могутні еліти по всьому світу прагнуть до більш спокійного і впевненого способу життя. По суті, мова йде про корпоративної безпеки та вилучення величезних доходів шляхом використання страхів, створених після 11 вересня. При цьому спостерігається ще один процес - розширення приватизації сектора безпеки і аутсорсингу (передачі державних функцій приватного підприємця) в умовах програми жорсткої економії.

Читайте найцікавіше в рубриці " світ "

Але невже спортивне свято потребує охорони авіаносцями, зенітними комплексами і безпілотниками?